perjantai 18. joulukuuta 2020

KIITOS, VUOSI 2020!

Juu ei, et lukenut otsikkoa väärin. Vaikka vuosi 2020 menee heittämällä kärkeen (ja saa vielä erityismaininnan hyvästä suorituksesta) sarjassa "elämäni paskin vuosi", on siinä ehkä jotain hyvääkin? Näin ainakin kovasti minussa asuva ikuinen optimisti ja asioita positiivisesti katseleva tyyppi on yrittänyt mulle toitottaa tässä loppuvuoden aikana. Vaikka olenkin pääasiallisesti valittanut ja marmattanut kaikesta mahdollisesta (ja pidän tätä ihan oikeutettuna käytöksenä meiltä kaikilta), niin aina välillä mieleen on tupsahtanut myös positiivisia asioita. Päätin käydä vuoden tunteet ja ajatukset läpi aakkosina (ja samalla luonnollisesti heitän saman haasteen kaikille teille). Monessa kohtaa oli vaikea päättää, minkä tunteen nostan ykköseksi. Ehkä kuukausi sitten tai kuukauden kuluttua kirjoittaisin toisin - nämä olivat nyt tänään pinnalle nousseita ajatuksia.

Kaikki kohdat eivät todellakaan ole positiivisia juttuja, mutta ehkä kuitenkin tietyllä tapaa tärkeitä - niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, on tämä vuosi ihan taatusti opettanut meille hurjasti asioita semmoiseen normaaliin, tavalliseen, "ai se meni jo?" -vuoteen verrattuna. Siitä tuo otsikon kiitos, vaikka samaan aikaan toivotan tämän vuoden syvälle sinne, missä aurinko ei paista.

Arvojen kirkastuminen on asia, joka taitaa useimmilla tapahtua ison kriisin seurauksena. Niin on tainnut minullekin käydä, vaikka vielä viime helmikuussa en olisi arvojani lähtenyt kiistämään millään tavalla ja olisin sanonut, että ne ovat minulla hyvin selkeinä mielessäni. Tämä vuosi on kuitenkin vahvistanut ja selkeyttänyt sellaisia arvoja, joita en olisi ennen pandemiaa osannut nostaa niin korkealle. Tai oikeastaan - jotka olivat itsestäänselvyyksiä; hyvinvointivaltio, terveys, turvallisuus, mahdollisuus tavata ja halata läheisiä, oma työ sellaisena, kuin mihin olen tottunut jne. Kaikilla meillä tämä lista on taatusti aika pitkä ja lista on syytä pitää mielessä myös kriisin mentyä ohi!

Burn out viime keväänä. En ole koskaan pystynyt ymmärtämään työuupumusta, koska en ole käynyt lähelläkään sitä missään vaiheessa. En siis tarkoita, että olisi asiaa vähätellyt, mutta koska se on ollut minulle niin kaukainen asia, sitä on ollut vaikea ymmärtää. Vähättelin keväällä ja vielä kesälläkin omaa uupumustani, mutta nyt jälkikäteen on ihan selvää, että koin ihan oikean burn outin viime keväänä. Työ, jota rakastan ja joka normaalisti voimaannuttaa mua, romahdutti mut. Se tuntuu edelleen ristiriitaiselta ja absurdiltakin asialta, mutta olen koittanut ottaa opikseni viime keväästä. Nyt se samainen työ, johon uuvuin, on taas parantanut mut eli jokainen lähiopetustunti on tuonut voimiani takaisin askel askeleelta ja auttanut myös jaksamaan ajoittaisen etäopettamisen. Vuoden viimeiset viikot oltiin taas täysin etänä, mutta sen jaksaminen oli (varsinkin tähän pimeään aikaan) suht helppoa sen takia, että olin saanut aikaisemmin syksyllä heilua luokassa melkein normaaliin tapaan.

COVID-19. Koronaviruksia on ollut kautta aikain ja tämä nykyinen on vain yksi sen lukemattomista muodoista. Sairaus, joka ravistelee maailmaa, on nimeltään COVID-19 (coronavirus disease 2019 eli koronavirustauti 2019) ja sen aiheuttaja on koronaviruksiin kuuluva SARS-CoV-2. Pilkunviilausta joo, mutta sitä me biologit teemme! Sanon toki itsekin arkipuheessa "hän sairastui koronaan", mutta tässä nyt kaikille tämmöinen pieni infopläjäys asiasta. 
 

Daavid ja Goljat. Virus ja Homo Sapiens. Kuinka joku noin pieni ja ei edes elävä (virukset eivät siis ole elollisia organismeja, jos joku ei jo tähän mennessä tiedä) voi saada ihmiskunnan näin polvilleen?
 
Etätyö ei sovi minulle, kuten on jo kyllästymiseen asti tullut valitettua. Olen sopeutunut siihen, että etäilen välillä ja osannut jopa psyykata itseni tykkäämään ajoittaisista etäpäivistä, mutta se on hyvin pitkälle esittämistä - huijaan itseäni, jotta jaksan ne loputtoman pitkät tunnit, jotka istun puhumalla mykälle tietokoneen ruudulle. Oikeasti vihaan sitä edelleen ja se on asia, minkä loppumista odotan kaikista eniten. Toisaalta kotona oleminen on näinä vuoden viimeisinä viikkoina ollut jopa vähän "kivaa" ihan puhtaasti jaksamisen näkökulmasta. Tammikuuta ja lähiopetusta (toivottavasti) odotan kuitenkin, kuin kuuta nousevaa.

Faijasta olin eniten huolissani viime keväänä (ja olen edelleen). En usko, että hänen yleinen terveydentilansa kestäisi koronatartuntaa. Toisaalta hän on selvinnyt muutaman viime vuoden aikana kolmesta syövästä, joten mistä sen tietää, vaikka koronankin selättäisi. Mieluiten kuitenkin jätän näkemättä, miten asiassa kävisi.

Goljat ja Daavid - katso D (haha, ihan kaikissa kohdissa ei aivot toimineet...).

Huojennus siitä, että minä ja kaikki läheiseni olemme pysyneet terveinä. Muutama hyvä ystäväni on kyllä sairastanut perheineen koronan, mutta selvisivät onneksi vähällä. 

Ikävä normaalia ja tavallista elämää. Just sitä, mistä varmaan marmatin tasan vuosi sitten tähän aikaan, että kun on niin pimeetä ja on niin tylsää ja mitä sitä ostais joululahjaksi ja onpa mun elämä tylsää ja tavallista... Yeah, please year 2021, bring that on!!
 
Jaksaminen on vienyt niin paljon voimia, etten ole riittävästi muistanut huolehtia muiden jaksamisesta. Pintaan nousee päällimmäisenä ajatus siitä, kuinka huonosti luin omaa lastani tänä vuonna ja hänen ajatuksiaan. Olen tänään laittanut työkoneen kiinni ja seuraavat viikot meinaan keskittyä läheisimmistäni huolehtimiseen (ja juu, huolehdin kyllä itsestäni myös).
 
Kiitollisuus siitä, että elän Suomessa. Tästä jaksan aina olla kiitollinen, mutta erityisesti tänä vuonna asia on korostunut. Hyvä poliittinen johtaminen, syrjäinen sijainti, "kuuliainen" kansa, joka aika hyvin noudattaa rajoituksia ja ohjeita. Julkinen terveydenhuolto, luottamus siihen, että jos sairastun, saan maailman parasta hoitoa (ja tässä tilanteessa: ylipäätään pääsen hoitoon). Ihan sama, mitä maskisuositusten kanssa on sekoiltu, koska omaakin järkeä saa käyttää. 
 
Kuva täältä
Laumasuoja on asia, mitä tässä jännitetään ja odotellaan rokotuksen myötä. Ruotsin linja pyrkii siihen, että laumasuoja saavutetaan sairastamalla (näin ainakin vaikuttaa olevan, en nyt muista onko tämä myönnetty tai ei). Biologina seuraan rokotteen kehittymistä tarkasti ja mielenkiinnolla odotan, kuinka hyvin se vaikuttaa. Aika paljon on ollut uutisointia siitä, että rokote ei välttämättä anna kauhean pitkää suojaa, mutta jos nyt ensi alkuun edes sen verran, että viruksen leviäminen rauhoittuisi!

Mielialan vaihtelut ovat leimanneet tätä vuotta. Normaalisti olen semmoinen tasainen viiva, joka ehkä vähän värähtää jonain päivänä, mutta tänä vuonna olen mennyt aallonharjalta aallonpohjaan ja taas takaisin nopeammin, kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Rasittavaa touhua semmoinen!

Nuoret ovat onneksi suht turvassa tältä taudilta ja siinä ehkä myös yksi syy siihen, etten ihan täysin osannut tajuta, kuinka iso juttu tämä omalle teinilleni on ollut. Olen keskittynyt vain olemaan tyytyväinen siihen, että hän ei kuulu riskiryhmään, enkä jaksanut miettiä, kuinka tilanne tietenkin rassaa häntäkin. Jos lapset ja nuoret kuuluisivat riskiryhmään, olisin varmaan eristänyt meidän perheen ihan kokonaan kaikesta elämästä. Nuorten jaksaminen kyllä huolestuttaa ja se, kuinka paljon heidän ainutlaatuisista nuoruuskuukausista ja -kokemuksista tässä meneekään hukkaan!

Opettajan työ on tänä vuonna ollut tosi haastavaa, mutta pitää muistaa, että vielä paljon haastavampaa on ollut monella muulla ammattikunnalla. Ja ennen kaikkea pitää muistaa olla kiitollinen siitä, että töitä ylipäätään on!

Pelko, yllättävää kyllä sen vähäisyys, vaikka tilanne onkin ollut aika kuumottava läpi vuoden. Olen monta kertaa vuoden aikana pelännyt hetkellisesti tosi paljon - jopa niin, että olen käpertynyt sykkyrälle ja itkenyt - mutta muuten olen pysynyt ihmeen rauhallisena. Tasainen, pieni pelko taustalla on koko ajan, mutta kauhun hetkiä olen onneksi kokenut suht vähän.

Q. Huvittavaa kyllä, yksi suurimmista harmituksen aiheista tänä vuonna on ollut uusimman James Bond -elokuvan ensi-illan peruuntuminen ja siirtyminen hamaan tulevaisuuteen. 

Rauhallisuus. Kaikesta huolimatta ihmiskunta on pysynyt suhteellisen rauhallisena tänä vuonna. Jonain päivinä tuntuu, että vähän liiankin rauhallisena ja viittaan tässä nyt niihin, jotka kiistävät koko tilanteen.

Sanna Marin - tästä vuodesta selviytyminen henkilöityy mielessäni häneen. Olin ihan täpinöissäni silloin, kun Sanna nousi pääministeriksi, mutta enpä silloin osannut arvata, kuinka täpinöissäni tulen olemaan hänestä parin kuukauden kuluttua. Väitän, että joku keski-iän ylittänyt äijäporukka (anteeks nyt vaan kaikki keski-iän ylittäneet äijät) ei olisi todellakaan pystynyt hoitamaan tätä kriisiä samalla tavalla, kuin Sanna ja muut mimmit. Virheitä ja mokia on tietenkin tapahtunut myös, mutta kuka tästä olisi pystynyt täysin puhtain paperein selviytymään? Lisään tähän kyllä myös Saulin, jonka presidenttikautta kaipaan jo nyt valmiiksi, vaikka se ei ole vielä ohikaan.
 
Tavallinen elämä on se, mitä kaipaan kaikkien muiden tapaan eniten. Sitä, ettei tarvitse koko ajan jännittää ja miettiä, mitä kuukauden kuluttua tapahtuu ja saako sitä tai tätä tehdä. Tavallinen elämä on noussut elämän arvojen listalla kärkipäähän tänä vuonna.

Uni ja sen merkitys. Olen aina ollut aika huono nukkuja, mutta vasta viime keväänä ja kesänä, kun kadotin unen kokonaan, tajusin sen mittaamattoman arvokkaan merkityksen. Nukun edelleen suurimman osan öistäni unilääkkeiden avulla, nyt lomalla on tarkoitus aloittaa niistä irrottautuminen.

Vessapaperi. Tähän ei varmaan tarvitse kirjoittaa mitään. Niin surkuhupaisaa, kuin se hamstraaminen keväällä olikin, ymmärrän sen tietyllä tapaa. Ei siis naureta niille, jotka paniikissa vessapaperia jonottivat!

X, muuttuja. Elämän voi ajatella mun mielestä tietyllä tapaa ennalta määrättynä kaavana, joka on kaikessa matemaattisuudessaan ihanan selkeä. Paitsi, että kaikissa matemaattisissa kaavoissa on muuttuja x, jonka arvoa kukaan ei tiedä. Tämä on hyvä muistaa jatkossakin!

Ystävät. Monesta työkaverista on vuosien varrella tullut vähän vaivihkaa myös ystäviä - asia, mitä en ollut tiedostanut kunnolla (ne elämän itsestäänselvyydet!) ennen, kuin viime keväänä ja heitä kaipasin ihan hulluna. Vanhat, "oikeat" ystävät ovat toki ihan yhtä tärkeitä, ellei tärkeämpiäkin, mutta heidän harvakseltaan näkemiseen olen niin tottunut, etten osannut heitä kaivata viime keväänä samalla tavalla. Työystävien merkityksen tajusi vasta, kun heidät hetkeksi menetti.

Z... ööh, keksiikö kukaan koskaan tähän mitään? Zorro, mutta miten se liittyy mihinkään?

Åland, yksi niistä minilomakohteista, joita olin viime kesälle suunnitellut. Kaikki suunnitelmat pantiin jäihin, vaikka näin jälkikäteen jotain niistä varmaan olisi pitänyt uskaltaa toteuttaa. No, ensi kesänä (tai sitä seuraavana...) sitten!

Äiti on suhteellisen perusterve, mutta kuuluu kuitenkin ikänsä mukaan samaan riskiryhmään, kuin faijakin. Sama huoli hänestä, kuin isästäkin ollut koko tämän vuoden. 

Öiset hetket niinä kuukausina, kun en osannut nukkua. Kuinka pitkiä, epätoivoisia ja synkkiä ne olivatkaan. 

Näissä tunnelmissa, elämästä tänä vuonna suuresti oppineena (tai sitten en, sen näkee vuoden kuluttua) siirryn joululomalle. Jos jaksan ja innostun, avaan Bloggerin loman aikana, mutta veikkaan kyllä, että vähään aikaan musta ei kuulu mitään. Olen päättänyt nyt levätä ja nukkua, nauttia joutilaisuudesta, viettää aikaa teinin ja miehen kanssa, syödä ja juoda hyvin, ulkoilla, olla miettimättä mitään "järkevää", lukea paljon, katsoa telkkaria, rauhoittua ja - sanoinko jo? - nukkua ja nukkua.
 

Olisi kiva kuulla, miten sinä mietit vuoden 2020 läpi aakkosten kautta!
 
Toivotan just sulle siellä ruudun takana ihanaa, levollista ja rauhallista joulua

10 kommenttia:

  1. Tämä oli todella hieno kirjoitus. Vaikka vuosi on ollut syvältä, niin on asioita joita ei olisi tajunnut samalla tavalla, jos tätä kaikkea ei olisi tapahtunut. Minä todennäköisesti lainaan sinulta tämän hyvän idean ja kirjoitan omat vastaukseni kunhan siihen löytyy sopiva aika.

    Ihanaa loppuvuotta sinulle ja erittäin nautinnollista ja hyvää lomaa. Kuten toteat kannattaa tehdä sellaisia asioita, jotka tekevät itselle ja lähimmille hyvää. Tässä ajassa pitää huolehtia omasta jaksamisesta, sillä mennyt vuosi on ollut henkisesti erilainen kuin aiemmat.

    Kaikkea hyvää sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! Jään innolla odottamaan sun aakkosia, tiedän jo etukäteen, että niitä on varmasti kiva lukea!

      Kiitos loman toivotteluista ja samoin sinulle kaikkea hyvää ❤❤❤ Toivottavasti myös sinulla on mahdollisuus rahoittua ja levätä tämän rankan vuoden päätteeksi!

      Poista
  2. Tarpeellinen ja hyvä kirjoitus; tämä vuosi on ollut outo ja opettavainen. En vain vielä pysty ihan noin suureen analyyttisuuteen.

    Lehtori on harjoittanut oppitunneillaan vanhanaikaista kyselemistä: mitäs oskari tiedät asiasta xxx? Oskari, ootko siellä, oskarii, oletko hereillä? (siksi minä viittaan, että olen hereillä😉)

    Leppoisaa loma-aikaa, toivottavasti saat akkuja ladatuksi ja rentouduttua❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outo ja opettavainen, totta tosiaan! En oikein tiedä itsekään, mistä sain moisen puhdin käydä asioita läpi mielessäni noinkin laajasti - tänään taas tuntuu siltä, että kaikki ajatteluun viittaavakin olisi ihan mahdoton suoritus.

      Kiva, että kävit viittaamassa!! Tuo "oletko siellä, haloooooo, onko kukaan hereillä?" on myös mulle tullut melko tutuksi tämän vuoden aikana... :)

      Ihanaa ja levollista joulun aikaa sulle myös Marika!! ❤️

      Poista
  3. Ihanaa ja rentouttavaa joululomaa! <3 Ja kiva haaste, johon olisi kiva tarttua, mutta nyt ei taida olla energiaa pohtia kovin syvällisiä.

    Tuli taas mieleen paljon kommentoitavaa, mutta on jo niin harmillisen myöhä, että aivot kieltäytyvät yhteistyöstä. Mutta kiitos kuluneesta vuodesta ihanalle blogitoverille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sulle Satu ihanaa joululomaa ja varsinkin kiitos kuluneesta vuodesta. Olen niin iloinen, että löysin sut täältä blogimaailmasta ❤❤❤ Meidän pitää kyllä ehdottomasti treffata ensi vuoden puolella, kun ei kuitenkaan ihan kauhean kaukana toisistamme eletä!

      Pus ja mukavia vuoden vikoja päiviä!!

      Poista
  4. Emma ehdottomasti parempaa ensi vuotta. <3 Pahoillani, että olet joutunut kärsimään burn outista. Tiedän sen kokeneena (kolmekymppisenä) miten rankkaa se on ja ennen kuin asian käsittelee, sitä miettii, että olenko jotenkin epäonnistunut. Muista ettet ajattele itsestäsi näin, vahvimmillekin käy näin. <3

    Hurjan sydämellistä joulua sinulle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ❤ Burn out tosiaan oli todella rankka kokemus, mutta onnekseni en (ainakaan ihan hirveästi) ole itseäni syyllistänyt asiasta. Asiaan varmaan vaikuttaa se, että on ollut niin selkeästi joku muu (korona), jota syyttää. Mutta toki sitä on välillä tullut mietittyä, että olisinko jotenkin voinut estää asian jne.tms.yms. Olen kuitenkin päättänyt olla liikaa ruoskimatta itseäni ja mieluummin koittanut ottaa opikseni, ettei uudestaan pääse käymään samoin. (Ja mullahan on siis nykyjään kaikki ihan ok, onneksi loppuun palaminen oli riittävän "pienimuotoinen".)

      Joulu meni jo, mutta heitän takaisin sydämelliset vuoden vaihteen toivotukset ❤❤❤ Niin ja muistutuksen siitä, että jossain vaiheessa treffattais - en ole asiaa unohtanut, mutta tänä vuonna nyt vaan kaikki on jäänyt...

      Poista
  5. Nonni. Mulla on koneen kannet olleet reilun viikon kokonaan kiinni, mutta nyt kun työt taas alkoi, on hyvää aikaa lueskella kuulumisia ja vähän kirjoitella vastauksiakin :). (Oikeesti musta tuntuu, että koko muu maailma on vapaalla ja suurin osa mun asiakkaista vasta aloittelee joulunviettoa, joten lintsaan ihan hyvällä omallatunnolla).

    Lukulistalla näkyi näistä sun kuvista tuo Uudenmaan sulku-aiheinen ja meni ihan kylmät väreet, kun mietin, että olipa sekin aikaa! Eikä varmaan kaukana ollut nyt tässä loppuvuodestakaan, mutta nyt näyttäisi siltä, ettei siihen tarvi ryhtyä. On kyllä jotenkin kummallista, kuinka ajantaju on tänä vuonna mennyt ja kuinka sitä on jo (osin varmaan tietoisesti) unohtanut mitä kaikkea on tapahtunut. Niinkuin nyt vaikkapa se vessapaperihärdelli tai jauhelihasta tyhjentyneet hyllyt kaupoissa. Hrrr. Onneksi se on jo ohi ja kesä saatiin elää liki normaalia elämää. Tai ainakin me elettiin, eikä käynyt kuinkaan. Kopkop. Siksi(kin) olen niin iloinen siitä, että päätitte ottaa ensin pojan ja sitten ukkelin kanssa irtioton kaikesta niissä merkeissä, mistä olet toisaalla kertonut.

    Sulla oli niin hyviä ajatuksia ja analyysia asioista, että on ihan tosi vaikea tarttua mihinkään erityisesti, koska ei riittänyt, että olen lukenut postauksen jo kahteen kertaan. Unohdan silti loppuun päästessäni, mitä matkan varrella oli mielessä.

    Nuoret kyllä selviää tästä meitä paremmin. Ovat niin paljon parempia elämään hetkessä ja unohtamaan "turhat" menneet sitä mukaa kun jotain uutta kivaa tulee tilalle. Ja sitähän tulee.

    Rokotus mua mietityttää ihan tosissaan, mutta onneksi on aikaa sitä miettiä, koska en ole ihan etulinjassa sitä saamassa. Olin alunperin sitä mieltä, että en sitä ota, mutta sitten aloin empiä ihan noinniinkuin kokonaisuuden kannalta, että olenko luuseri jos en ota. Kunnes uutinen, jossa kerrottiin valtion varanneen 35 miljoonaa (oliko peräti vuodessa) euroa rokotteesta mahdollisesti aiheutuneiden haittojen korvaukseen (mm mahdolliseen pysyvään elinikäiseen haittaan), alkoi kyllä tosissaan mietityttää. Ehkä turhaan, mutta silti.

    Nauttikaa edelleen vapaista niinkauan kuin niitä kestää <3.

    Mun tekee mieli kirjoitella tän sun tekstin pohjalta omia ajatuksiani aakkosista, mutta ihan ensin mun pitää unohtaa sun vastaukset, koska niitten jälkeen tuli tunne, että on vaikea ajatella mitään toisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun etsin kuvia Uudenmaan sulusta, niin meni kyllä kieltämättä kylmät väreet itselläkin - niin absurdilta se ajatus tuntuu tällä hetkellä ja ihan muinaishistorialta, vaikka se tapahtuikin ihan vähän aikaa sitten. Ehkä on ihan hyvä huomata, kuinka hyvin me kuitenkin pystyttiin keväällä sopeutumaan nopeisiin muutoksiin! Ja toisaalta niistä muutoksista varmaan opittiin paljon (toivottavasti) myös jatkon kannalta. Skeptinen biologi-maantieteilijä-minä kun koko ajan muistuttelee siitä, että tällainen pandemia tulee vielä uudestaan (ja ikävä kyllä, saattaa silloin olla paljon pahempi, kuin tämä oli)... Haha, no meillä ainakin on varastossa nyt kakkospandemiaa varten vessapaperivarasto (jossa onneksi ei ole parasta ennen päiväystä), niin eipähän sitten tarvitse ainakaan sitä käydä hamstraamassa :D

      Vaikka olen ihan 100% rokotusmyönteinen, niin kieltämättä olen minäkin tätä uutta ja nopeasti kehitettyä rokotetta vähän miettinyt. Toisaalta näin biologin järjen mukaan siinä uudessa rna-rokotetekniikassa (ja vau, miten mielenkiintoinen se on!) ei PITÄISI olla mitään vaaroja. Mutta ihan tyytyväinen olen, että olen jonossa vasta tokavikana ennen lapsia ja nuoria - kyllä siihen mennessä varmaan jo on ehtinyt tulla esiin kaikki mahdolliset zombie-sivuvaikutukset. Onnellisin olen siitä, että lapset rokotetaan vasta viimeiseksi, koska kyllähän me kaikki muistetaan ne järkyttävät narkolepsia-tapaukset (jotka sinällään eivät siis horjuttaneet mun uskoa rokotuksiin, mutta pelottavia tietenkin olivat). Eli ainakin näillä näkymin käärin kyllä hihan ylös heti kun mun vuoro tulee! Monet opettajathan ovat sitä mieltä (ainakin muualla maailmalla), että meidän pitäisi olla jonossa siellä kärkipäässä, mutta kyllä mä mieluummin käytän maskia vielä kevään ja otan rokotteen sitten siellä viimeisten joukossa.

      Mä niin kovasti jo odottelen sun omia aakkosia, mutta en viitsi liikaa patistella sua, koska tiedän, että tykkäät aina ottaa oman aikasi näissä haastepostauksissa :)

      Toivottelen sulle Annukka ihania vuoden viimeisiä päiviä (vaikka töissä joudutkin olemaan) ja taas kerran muistan olla onnellinen ja kiitollinen siitä, että ollaan ystävystytty! Olet tärkeä ❤❤❤

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!