Joulu oli ja meni ja hienosti menikin. Blogi on vielä sen verran alkutaipaleella, että päivityksiä tulee harvakseltaan, eikä Harkitut Herkut vielä elä vuodenaikojen mukaan. Juttujen aiheita on kuitenkin mielessä valtavasti ja nyt kun vuodenvaihteen jälkeen minulla on aikaa paremmin, pitäisi niitä juttuja ruveta myös ilmaantumaan tänne. Olen myös ilmoittautunut valokuvauskurssille, joten kuvien laatukin toivottavasti pian paranee! Vaikka ensimmäisessä postauksessa mainostinkin tämän olevan ruokablogi, niin lukemattomista muista ideoistani päätellen tästä on kyllä tulossa enemmänkin ”sillisalaattiblogi” :) En vielä uskalla käyttää sanaa lifestyleblogi, koska se on omassa mielessäni jotain niin ”oikeaa” bloggaamista – kaikki eniten lukemani blogit ovat nimenomaan lifestyleblogeja. Ehkä joku päivä pääsen itsekin tuohon kategoriaan!? Mutta nyt tuohon otsikon soppaan.
Minulle ruuanlaitto on tapa rentoutua. Jopa rankan työpäivän
päätteeksi nautin keittiössä puuhastelusta. Imuroiminen ja pyykinpesu saavat suosiolla
jäädä, mutta tunti kokkailua irrottaa minut sopivasti työasioista ja lopputulos
on aina palkinto – itse tehty, terveellinen illallinen koko perheelle. Joskus
kuitenkin on viikkoja, jolloin tietää tulevansa kotiin monena päivänä niin myöhään,
että takuuvarma raivonälkä saa vallan jo kotimatkalla, eikä silloin ole aikaa
ruveta vääntämään pannujen ja kauhojen kanssa. Tai vaihtoehtoisesti on vaan
niin väsynyt, että pakkasesta pitää löytyä jotain hyvää nopeasti. Näitä päiviä
varten tämä keitto lukemattomine variaatioineen sopii todella hyvin. Teen tätä
parin viikon välein ison kattilallisen ja pakastan sitä annosrasioissa. Toimii
todella hyvin lounasruokana: ota
annos pakkasesta aamulla töihin lähtiessäsi ja anna sulaa työpöydän kulmalla
aamupäivän ajan. Mukaan purkillinen raejuustoa ja rasiallinen eiliseltä
jäänyttä salaattia (tai jos sitä ei jäänyt, pari tomaattia, pala kurkkua ja
puolikas paprika). Yhtään ei haittaa myöskään se, että tämä on terveellistä ja
hyvää!
Ja hei, käy tämä myös niihin kiireettömiin
viikonloppuiltoihin, jolloin on aikaa sopan poristessa liedellä vaikka
pyöräyttää hyvä leipä keiton lisukkeeksi. Parhaiten tämmöinen tuhti
maalaissoppa sopii tietenkin kylmiin ja pimeisiin talvi-iltoihin, joten nyt kun
talvi viimein on koittanut (ainakin hetkellisesti), niin keittoja kannattaa
ruveta harrastamaan useamminkin. Tämä (ja moni muu keitto) on myös edullinen,
joten joulunajan luottokorttivinguttamisen (?) jälkeen lompakkokin tykkää…
Tämän keiton
kohdalla ei kukaan kehtaa ottaa kunniaa omiin nimiinsä; linssikeiton reseptejä
löytyy lähes jokaisesta ruokablogista ja kasvisruokakirjasta. Mutta niinhän se
on nykyjään – en usko, että kukaan enää pystyy keksimään pyörää uudestaan
keittiössä! Kaikki ruuat on tehty jo kertaalleen, mutta erilaisia variaatioita perusresepteistä voi
kehitellä loputtomiin. Minä lueskelen keittokirjoja ja blogeja lähes
päivittäin, mutta harvemmin teen yhtäkään reseptiä suoraan semmoisenaan. Ideat
ja ajatukset mauista jäävät muhimaan takaraivoon ja pulpahtelevat sieltä
mieleen aina kulloisenkin fiiliksen mukaan. Siksi en uskalla esitellä yhtäkään
reseptiä ihan täysin omanani. Alunperin sain tämän keiton reseptin siskoltani, jujuna tässä on kaneli. Jokaisella on aina omat variaationsa resepteistä
ja niin minäkin olen muokannut siskoni soppaa vaikka kuinka monta kertaa.
ILONAN LINSSIKEITTO
1 iso sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
2 dl punaisia linssejä (vihreätkin käyvät, mutta punaisilla
tulee mielestäni maukkaampi ja samettisempi maku)
purkki paseerattua tomaattia (yleensä 500g, minulla on tällä
kertaa käytössä luomuversio, jossa on 700 g)
suolaa, mustapippuria (mieluiten myllystä)
chiliä (jos tykkäät potkusta)
kanelia (kyllä, trust me!)
2 laakerinlehteä
kananliemikuutio (voit tietenkin käyttää myös kasviskuutiota
tai jättää kokonaan pois, jos vierastat niiden käyttöä)
(intiaani)sokeria
vettä
hyvälaatuista oliiviöljyä
tuoreita yrttejä maun mukaan (minun suosikkejani tässä ovat
persilja ja basilika)
Aloita pilkkomalla sipuli ja valkosipuli. Minä tykkään
raastaa valkosipulin, jolloin keittoon ei jää isoja palasia. Kuullota sipuleita
runsaassa lorauksessa hyvälaatuista oliiviöljyä. Älä nuukaile öljyn kanssa, se
tuo mukavaa täyteläisyyttä lopputulokseen. Ole varovainen, etteivät sipulit ruskistu!
Lisää joukkoon ripaus suolaa, muutama kierros mustapippuria ja muutama
”purkinheilautus” chiliä ja kanelia. Näiden määrä on tietenkin taas makuasia,
mutta tässä vaiheessa ei kannata innostua liikaa – voit lisätä mausteita myös
myöhemmin. Jos ihmettelet kanelia, niin kannattaa kokeilla; se tuo saman
makumaailman kuin Garam Masala mausteseos (jota tietenkin voit myös käyttää
kanelin sijaan). Kuullota sipuleita edelleen pari minuuttia niin, että mausteet
kypsyvät ja luovuttavat makunsa. (Jos haluat tomaattisemman lopputuloksen,
lisää pari ruokalusikallista tomaattipyrettä tässä vaiheessa. Muista, että pyre
pitää myös aina kypsentää pannulla hetken ajan.) Lisää kiehuvaa vettä noin
litra, heitä sekaan laakerilehdet ja liemikuutio ja anna kiehua n. 5 minuuttia.
Seuraavaksi paseerattu tomaatti, huuhdo purkinpohja vedellä ja lisää se myös
joukkoon. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä mukaan noin ruokalusikallinen
sokeria. Itse käytän usein intiaanisokeria, se antaa kivaa paahteista makua
keittoon. Sokeria tarvitaan tasapainottamaan (AINA!) tomaatin hapokkuutta! Hunajaakin
varmasti voi käyttää, jos karttaa tavallista sokeria, mutta kaikki
tomaattikastikkeet tarvitsevat ripauksen makeutta.
Kiehauta uudestaan ja anna porista miedolla lämmöllä noin 10
minuuttia. Lisää huuhdotut linssit, hämmentele hetken aikaa, etteivät linssit
jämähdä kiinni pohjaan ja laske sitten lämpötilaa niin, että keitto juuri ja
juuri porisee. Käy kurkkaamassa välillä kaipaako vettä (on makuasia kuinka
paksusta sopasta tykkää), mutta nyt pitäisi malttaa antaa keiton kypsyä ainakin
tunnin verran. Jos lähdet tällä aikaa lenkille, lahjo joku perheenjäsen
hämmentämään soppaa välillä! Tunnin kuluttua kannattaa maistella (ennen
linssien kunnollista kypsymistä keitto on melko pliisua ja raa’an oloista);
pitäisikö jotain maustetta lisätä? Luota omaan makuaistiisi (ja siihen tietoon,
miten perheenjäsenesi suhtautuvat mausteisiin)! Eikä haittaa, vaikka keitto jää
hellalle yli tunniksi, mitä pidempi aika, sen täyteläisempi maku. Linssit
kokevat ihmeellisen makumuodonmuutoksen tuossa ajassa ja tekevät sopasta ihanan
pehmeää!
Silppua joukkoon lopuksi haluamiasi yrttejä kourallinen. Jos
et välttele leipää, niin tuore maalaisleipä sopii tämän keiton kanssa todella
hyvin. Itse lusikoin joukkoon usein myös raejuustoa, varsinkin jos chiliä on
ripsahtanut joukkoon tavallista enemmän.
Yksinkertaista, hyvää ja täyttävää, vai mitä? No, tähänkin
kyllästyy, joten nyt ruvetaan varioimaan!
Pelkkiä mausteita
muuntelemalla, saat perusreseptistä aikaan lukemattomia eri versioita. Hyvä
yhdistelmä on mm. chili, curry ja paprika. Italialainen keittiö on kaikista
maailman keittiöistä lähinnä sydäntäni ja olin ihan varma, että kunnon tujaus
kuivattuja yrttejä (basilika, timjami, rosmariini) sopisivat tähän todella
hyvin, mutta jostain syystä linssit ja yrtit eivät tuottaneet minulle haluttua
makunautintoa. Mutta hei, ehkä sinä
tykkäät! Kokeile ihmeessä!
Juureksia
kannattaa aina käyttää! Kuullota sipulien kanssa esim. pieneksi kuutioitua
porkkanaa ja juuriselleriä. Tai pieneksi silputtua kukkakaalia (okei, se ei ole
juures, mutta kuitenkin…).
Tuhdimman kasvisversion
saat lisäämällä linssien kanssa samaan aikaan noin desin härkäpapurouhetta.
Vettä tietenkin tarvitaan silloin myös enemmän. Härkäpapu antaa oman jännän
vivahteensa keittoon ja lisää myös sen täyttävyyttä ja proteiinipitoisuutta
rutkasti! Rouhetta taitaa löytyä nykyjään ihan tavallisista kaupoista, itse
tilaan sitä ruokapiiristä, johon kuulun.
Kidneypavut (tai
mikseivät myös muutkin pavut) sopivat niille, joiden maha kestää papuja.
Perheemme kriittisin ruoka-arvostelija, 8-vuotias nuoriherra, ei suostu papuja
yleensä syömään, mutta tämän keiton seassa ne eivät saa osakseen edes
kommenttia ”onksmunpakko… no jos mä nyt kaksi syön…”. Ehkä ne hänen mielestään
”kuuluvat” tähän!
Lihaa kaipaaville
pekoni sopii tähän keittoon todella hyvin! Silppua alkuvaiheessa sipuleiden
joukkoon paketillinen pekonia. Muista kuitenkin paistaa huolellisesti ja
pitkään niin, että kaikki rasva sulaa ja pekoni rapsakoituu. Tällöin ei myös
tarvitse käyttää öljyä, koska saat tarvittavan rasvan kinkusta. Olen joskus
myös käyttänyt parmankinkkua tai serranoa, niissä on vähemmän rasvaa ja maku
taas kerran hieman erilainen! Paistettua jauhelihaa
voi myös lisätä loppuvaiheessa. Muistathan paistaa jauhelihan loppuun asti! Eli
niin kauan, että kaikki neste on haihtunut. Itse jatkan tästä vielä reilusti kunnes
lihaan alkaa tulla ihan kunnon paistopintaa, vasta tällöin jauheliha maistuu jollekin! Liha kannattaa myös
maustaa kevyesti (suola, pippuri) ennen keittoon lisäämistä.
Paistettuja broilerin
suikaleitakin varmasti voisi lisätä. En jostain syystä ole kanakeittojen ystävä,
joten en ole tätä kokeillut. Kalaa
en ole myöskään tähän reseptiin koskaan ujuttanut, mutta eihän sitä koskaan
tiedä! Uskalla kokeilla! Periaatteessa tähän keittoon pystyy ujuttamaan lähes kaikkea.
Mitä vielä? Minkä variaation juuri sinä keksit – ja sen jälkeen esittelet tämän keiton ihan omana linssikeittonasi? Olisi kiva
kuulla ideoitanne ja erilaisten kokeilujen lopputuloksia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!