torstai 8. helmikuuta 2018

TÄYDELLISET BROILERIPULLAT

Jeps, otsikko lupaa taas pal-jon, tiedetään tiedetään! Antakaas kun selitän - nyt ei ole kyse siitä, että tässä olisi maailman paras kanapullaresepti tai edes mitenkään erikoinen tai ihmeellinen. Kyse on siitä, että peruspullien tarkka resepti piti saada talteen. Tai siis tässä tapauksessa pihvien, kuten kuvasta huomaatte.


Lihapullat kaikissa muodoissaan ovat ihan maailman parasta ruokaa. Niitä voi syödä sellaisenaan salaatin (ja avocadon ja fetapalan) kanssa lounaalla, sellaisenaan uunissa paahdettujen juuresten ja hummuksen kanssa, hauduttaa kermassa ja syödä muusin kanssa, hauduttaa tomaattikastikkeessa ja syödä pastan kanssa, piilottaa tacojen, tortillojen tai patongin väliin. Niitä voi käydä napsimassa salaa jääkaapista päivällä tai yöllä ja niitä voi pakastaa ilman, että niiden maku tai rakenne muuttuvat. Niitä voi tehdä naudanlihasta, sikanaudasta, lampaanlihasta, broilerista tai kalkkunasta. Ja NYT tuleekin se ainoa ongelma: mikään edellä mainituista jutuista ei tuota tyydytystä, jos lihapullat eivät maistu hyviltä tai varsinkaan jos ne ovat pliisun makuisia.

Teen lihapullat aina naudanlihasta, koska sitä uskaltaa maistaa pikku nokareen raakana. Kuten tiedätte, teen tosi harvoin mitään ruokaa ihan tismalleen ohjeen mukaan ja samaa pätee lihapulliin. Taikinaa voi kuitenkin pikkaisen maistaa ja todeta, että suolaa, pippuria, paprikaa, yrttejä tai millä nyt oletkin tällä kertaa päättänyt pullat maustaa, on sopiva määrä. Mun kärsivällisyys ei riitä (varsinkaan arki-iltana) minkään testipullien paistamiseen. Mutta broileri/kalkkunapullien kanssa testikypsennys on pakko tehdä, koska tipuja ei voi syödä pientäkään määrää raakana. Niinpä mulla tulee tehtyä broilerista lihapullia aika harvoin, koska niiden lopputulos on aina vähän arpapeliä. Nyt siis päätin testata kerralla ja kirjata ylös sen täydellisen broileripullareseptin, jotta siihen voi palata aina halutessaan. Eli nyt noudatetaan ohjetta ihan tarkasti, jotta lopputulos on sitä, mitä halutaan.

Ohje on sillä tavalla aika tylsä, että ei näissä ole mitään erityistä eksoottista makua tai tvistiä yhtään mihinkään suuntaan. Nämä ovat ihan peruspullia ❤ Taikinaan voi sitten halutessaan lisätä vaikka yrttejä tai thaikkumakuja tai tulisuutta lisää. Mutta perusmassan ohje on tässä. Muistakaa se, että jos minä sanon "täydellinen", kyseessä on mun täydellinen. Mun mielestä broilerissa pitää olla sopivassa suhteessa suolaa, mustapippuria, paprikaa, currya, kurkumaa ja valkosipulia. Mun maku on myös melko suolainen (huomioi tämä!!) ja mausteinen, joten jos olet miedompi tyyppi, vähennä mausteiden määrää. Mutta muista, että silloin sun pitää tehdä se testipulla ennen kuin voit kypsentää koko satsin!


Ja vielä yksi juttu ennen kuin päästään varsinaiseen ohjeeseen. Määrä on aika jäätävä: 800 g tipujauhelihaa. Tämä johtuu ihan vaan siitä, että mun mielestä kaikkia lihapullia kannattaa tehdä aina kerralla iso määrä. Eihän sen nyt mikään älyttömän iso homma ole se pullien pyörittely, mutta on siinä oma vaivansa. Ja koska nämä kuitenkin kestävät sen pakastamisen niin hyvin, niin teen aina kerralla ison määrän. Syömme pullia kaksi päivää peräkkäin ja loput pakastan annospusseissa itselleni lounasruuaksi. Kuten jo alussa totesin, lihapullat ovat ihan loistavaa lounasruokaa salaatin, fetapalan, vaikkapa avocadon ja miksei vaikka nokareen hummusta kanssa.

Kypsennän kaikki lihapullat yleensä aina uunissa. Tällä kertaa kuitenkin käytin paistinpannua (koska se testipala piti joka tapauksessa paistaa) ja kuten kuvista näkyy, en tehnyt pullia, vaan pihvejä. Kyllähän toi paistaminen tuo oman kivan lisämakunsa, mutta uunissa kypsentäminen on tietenkin huomattavasti helpompaa.

Broileripullien perusohje

800 g broilerin (tai kalkkunan) jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä raasetttuna 
nokare voita paistamiseen
1 prk kermaviiliä
1 muna
1 dl korppujauhoja
1 dl ketsuppia
1 tl suolaa
1 rkl soijaa
mustapippuria myllystä reilusti
4 rkl kuivattua ruohosipulia 
2 rkl currya
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kurkumaa
1/2 tl chilihiutaleita
(öljyä paistamiseen)

Hauduta sipulit kypsäksi nokareessa voita. Anna jäähtyä.

Sekoita kermaviili, muna, korppujauhot ja kaikki mausteet isossa kulhossa. 
Anna korppujauhojen turvota hetki, lisää sitten jauheliha ja sipulit. Sekoita massaksi.

Muotoile taikinasta pullia tai pihvejä. Paista halutessasi paistinpannulla tai kypsennä uunipellillä (175 astetta), kunnes pullat ovat kypsiä (aikaa menee reilu puoli tuntia riippuen pullien/pihvien koosta). Tarkista kypsyys ennen syömistä!


Ihmettelette ehkä postauksen kuvitusta! Mähän olen ihan surkea näissä valokuvausjutuissa ja olen huomannut, että mulla ei oikein kärsivällisyys riitä kuvaamisen omatoimiseen opettelemiseen. En ole myöskään kauhean innostunut kameran käytöstä, vaan tykkään räpsiä kuvat kännykällä tai pädillä. Törmäsin mainokseen valokuvauskurssista, jolla opetellaan ruokakuvaamista kännykällä ja mikä parasta, kurssi kestää vain 2,5 tuntia. Ilmoittauduin kurssille heti ja odotan sitä nyt ihan innoissani (se on vasta huhtikuussa, joten tovi pitää vielä jaksaa odottaa). Ilmoittautumisen yhteydessä pyydettiin lataamaan kameraan kuvanmuokkausohjelma ja voi hyvänen aika, mitä kaikkea sillä voikaan tehdä!! Joo, tiedän - tämä ei todellakaan ole mikään uusi juttu, mutta mä tulen näissä teknisissä asioissa aina vähän jälkijunassa. Tai tämän asian suhteen taitaa olla niin, että kaikki junat meni jo ja mä olen jäänyt seisomaan asemalle... Puolustukseksi täytyy sanoa, että lukio-opintojen sähköistymisen myötä joudun töissä opettelemaan niin paljon uutta koko ajan, ettei aikaa ja energiaa vastaaviin juttuihin vapaa-ajalla oikein ole ollut. No, nyt mulla kuitenkin on kännykässä ohjelma, jolla voin kuvia muokata ja vaikka en vielä edes ole opetellut sitä lainkaan, sai sillä ihan vaan parilla klikkaamisella jo vaikka mitä aikaiseksi. Ehkä mulla ja blogin kuvilla kuitenkin vielä on toivoa!

Mutta hei, viikonloppu häämöttää jo! 
Ja talviloma myös, olen just varannut mulle ja lapselle hotellihuoneen Tampereelta. 
Mies ei pysty lomailemaan, joten lähdetään sinne kahdestaan minilomalle. 
Onko teillä jotain hyviä Tampere-vinkkejä?

Kivaa loppuviikkoa kaikille!
 💗

5 kommenttia:

  1. laitan ohjeen heti muistiin.

    Minulla on broiskujauhiksen kanssa ollut koostumusvaikeuksia: taikina on aina niin löteröä, ettei siitä tahdo saada mitään aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä ohjetta! Taikina oli sen verran tanakkaa, että pihvien (ja varmasti myös pullien) muotoilu oli tosi helppoa. Jos jonkun muun ohjeen taikina tuntuu liian löteröltä, niin kannattaa laittaa se jääkaapiin n. puoleksi tunniksi, se yleensä auttaa!

      Poista
  2. Täällä kovasti tekisi mieli tehdä thaikkukanapullia. En ole ikinä käyttänyt kananjauhelihaa mihinkään, mutta aion ottaa nyt tämän ihan pian listalle. :) Näyttää niin hyvälle nämäkin pihvit ja jos taikinaki on vielä tanakkaa, niin ehkä onnistuu meikäläiseltäkin.

    Kivaa viikonloppua Emma <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä taikinasta saat varmasti tehtyä hyviä thaikkupullia. Mä en kyllä osaa antaa vinkkejä maustamispuoleen, kun en itse ole yhtään thairuuan ystävä, mutta onnistut varmasti. Kerrothan sitten, minkälaisia pullista tuli!

      Kivaa viikonlopun jatkoa sulle Tiia <3

      Poista
  3. Broiskupullat on vähän vaivalloisia tehdä juurikin noiden mausteiden suhteen ja maistaa ei taikinaa voi raakana. Itse olen kypsentänyt nokareen ihan mikrossa maisteltavaksi. Sinulla onkin paljon mausteita. Yleensä resepteissä on tosi vähän mausteita ja suolaa. Eihän ne pullat sitten maistu miltään. Tätä ohjettasi kokeilen kyllä seuraavaksi 400 g satsiin, puolitan vain mausteet. t. Ella

    VastaaPoista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!