perjantai 26. maaliskuuta 2021

KOUKUTTAVAN HYVÄ HERNETAHNA

Muistatte varmaan mun rakkauden kaikkia tahnoja kohtaan? No nyt kuulkaa on löytynyt uusi tahna, joka tällä hetkellä menee kaikkien maailman tahnojen kärkeen. 

Sain tämän ohjeen kehittelyyn sysäyksen erään lähistöllä sijaitsevan, huippuhyvän luomuravintolan Härmän Ratin hernepyreestä, jota he myyvät tällä hetkellä noutolounaiden ohessa. Olen käynyt ko. ravintolassa syömässä lounasbuffan pari kertaa ja heidän ruokansa on ihan järjettömän hyvää. Havahduin viime viikolla ravintolan epätoivoiseen Facebook-postaukseen, missä surullisesti ilmoitettiin, että "rahat loppuu ihan kohta ja joudumme mitä ilmeisimmin sulkemaan lopullisesti". Tämä sai tykkääjät aktivoitumaan ja myös hakemaan lounasruokaa seuraavina päivinä satoja annoksia (ihmiset osaa kyllä olla aika ihania ❤). Onneksi myös paikallinen maailman paras ruokakauppa lähti jeesaamaan ja Härmän Ratin lounaita saa nyt ostaa myös kauppaostosten yhteydessä.

Härmän Ratin hernepyree on ihan älyttömän hyvää, mutta sen hakemiseen mulla tulee ajokilometrejä lähes 70, mikä ehkä vähän sotii kaikkea luomu- ja ekologisuusajattelua vastaan! Ajattelin siis itse kehitellä vastaavan ohjeen. Ja pakko tunnustaa, että mahtavan maun lisäksi kaipasin pyreeseen vähän enemmän purutuntumaa. Siitä se ajatus sitten lähti.


Koukuttavan hyvä hernetahna

1 dl cashew-pähkinöitä (kuorettomat mantelit sopivat myös hyvin)

400 g (kaksi pussia) pakasteherneitä sulatettuina (kohmeiseksi)

1 valkosipulinkynsi

1/2 sitruunan mehu puristettuna

suola, mustapippuri, valkopippuri

oliiviöljyä 

kourallinen persiljaa (varsiosat käyvät myös)

vettä

Laita pähkinät (tai mantelit) likoamaan kylmään veteen 1-2 tunniksi. 

Rouhi pähkinät monitoimikoneella karkeaksi rouheeksi. Lisää herneet ja surauta pari kertaa.

Lisää sitruunanmehu, raastettu valkosipulinkynsi, persilja, kunnon loraus öljyä ja loraus vettä. 

Mausta tässä vaiheessa varovasti suolalla ja pippureilla. Jatka monitoimikoneen surauttelua hetken aikaa. 

Maista!!! Lisää suolaa ja pippureita tarvittaessa. Lisää myös vettä ja/tai öljyä tarvittaessa riippuen siitä, kuinka notkean tai rouheisen tahnan haluat.

Säilytä tahna tiiviisti suljetussa astiassa jääkaapissa. (Tahnan voi myös pakastaa)


Tämä maistuu ihan kaiken kanssa! Kuvassa sitä tarjotaan perunapiiraan kanssa, mutta maistuu myös riisipiiraiden päällä. Olen lisännyt tahnaa salaattiin, munakkaan päälle, uunissa lämmitetyn croissantin väliin, ruisleivälle, Emmental-juustosiivun päälle, sekä syönyt sitä ihan sellaisenaan lusikalla suoraan purkista 💚💚💚 Ja tahnan tekemisestä ei ole kuin pari päivää, joten käyttötarkoituksia löytyy tulevaisuudessa ihan varmasti vielä kymmeniä.

Tämä varmasti maistuu myös kaikkien pääsiäisruokien lisukkeena!

Loppuun kuitenkin raadollinen loppuhuipennus ja muistutus, että koronatodellisuudessa tässä vielä kuitenkin eletään ihanista hernetahnoista ja keväästä huolimatta 🙈

Rinnakkaistodellisuus. Möisin ehkä toisen munuaiseni tällä hetkellä siitä, että pääsisin tuonne viikoksi!


Todellisuus. Kevät 2021.

Ja ottakaa tämä pateettinen loppukaneetti nyt kaikella rakkaudella, huumorilla ja sarkasmilla, älkää pahoittako mieltänne, vaan lähtekää tekemään hernetahnaa viikonlopun iloksi! 💛🌞

4 kommenttia:

  1. Ihanaa, että nyt olen löytänyt jo pari uutta tahnareseptiä. Pistän tämänkin helpon ohjeen kokeiluun :)
    Iloista sunnuntain jatkoa, vaikka rinnakkaistodellisuus onkin "kaukana".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tämä on aivan taivaallisen makuista. Maistuu varmasti myös pääsiäispöydässä lampaan lisukkeena!

      Hyvää viikon jatkoa ja tulevaa pääsiäistä! 💚💛💚

      Poista
  2. ON HYVÄÄ!!! Testattu ja tykätty. Pitääkin tehdä muuten pääsiäisenä, en ole aikoihin muistanut.
    Ja mitä tulee rinnakkaistodellisuuteen, itse myös voisin luopua melkein vasemmasta lonkasta jos pääsis jonnekin lämpimään. Selkä onneton reistaa taas, koska tutkimaton reuma tms ilmeisesti on vetänyt tälle kunnon talvelle kunnon kilarit ja kiukuttelee öisin. Pah! Lämpö auttaisi, joten saunon joka ilta. Ilmastonmuutoksesta hitot.... =D (Ei ehkä sekään ihan kokonaan tarkoitettu vakavasti otettavaksi...)

    Iloa ja kevättä!!! Ihanaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh, tosi tylsää tuo selän reistaaminen :( Toivottavasti sauna ja kesä tuovat edes vähän apua vaivaan!

      Ihanaa pääsiäistä sinne myös!! 💚💛💚

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!