perjantai 10. toukokuuta 2019

PUHUTAANPA RUUASTA PITKÄSTÄ AIKAA!

Ruoka, mikä ihana aihe ja asia! Paitsi silloin, kun se syystä tai toisesta tökkii ja nyt on pitkään ollut sellainen vaihe päällä. Viime talvi ja tämä kulunut kevät ovat olleet hirveän kaoottista aikaa; on ollut paljon itsestä riippumattomia elämää sekoittavia asioita, mutta ihan itse olen myös sotkenut hyvää ruoka-arkea monella tapaa. Ja sitä mukaa kun kaaos on lisääntynyt, olen sitä entisestään ruokkinut - ja ihan siis kirjaimellisesti ruokkinut - huonoilla ruokavalinnoilla. Ihan liian usein olen syönyt lounaaksi kouluruuan, mikä ei vaan sovi itselleni ollenkaan. Iltaisin ja viikonloppuisin ollaan hävyttömän usein syöty puoli- tai täysvalmisteita tai käyty ulkona syömässä, mikä ei meidän huudeilla tarkoita mitään fantastisia ruokaelämyksiä. Kokkausinto on ollut ihan häviksissä; milloin muistatte, että olisin viimeksi tännekään kirjoittanut mitään kivaa reseptiä tai ideaa? Ja kirsikkana kakun päällä olen syönyt aivan liian paljon lihaa, vehnää ja sokeria, mikä on tuntunut kropassa kaiken muun huonon lisäksi tunkkaisuutena ja raskaana olona.

Minulle ruoka ei ole enää moneen vuoteen ole ollut asia, jota säännöstelisin laihtumisen toivossa. Päin vastoin, muutamia vuosia sitten opin syömään tarpeeksi ja riittävän usein, mikä yllättävää kyllä näkyi myös kehon kiinteytymisenä ja jopa laihtumisena. Tässäkin asiassa on nyt ollut ongelmia, olen välillä syönyt liian vähän, välillä taas liian paljon. Kultainen keskitie on ollut ihan täysin kadoksissa. Koko ajan viime kuukausien ajan olen tämän kyllä tiedostanut, mutta homma on kosahtanut päivästä toiseen siihen mulle niin tuttuun "en nyt vaan saa aikaiseksi"... Myös tuo kasvisruuan puuttuminen on painanut mieltä. Ilmastoahdistaa tietenkin myös juu, mutta tällä kertaa enemmän oman hyvinvoinnin takia. Täyttä vegeilijää musta ei taida tulla koskaan (paitsi sitten, kun maailman tilan takia on pakko, mutta se on sitten eri juttu se), mutta olen kyllä kaivannut sitä, kun kokkasin paljon vegepainotteisemmin. Kaipaus vaan lisääntyi siitä, että ihan lähiaikoina olen syönyt kaksi kertaa ravintolassa ihan superhyvää kasvisruokaa ja huomannut taas kerran, kuinka hyvä olo sen jälkeen on.

Ravintola Pastiksen parsa-alkupala (vaikka siinä vähän lihaa olikin) oli niin hyvää, että voisin syödä tätä joka päivä!

Pari viikkoa sitten kyllästyin siihen pään sisällä jatkuvasti pyörivään "pitäisi, mutta kun en nyt vaan jaksa/viitsi/saa aikaiseksi" -narinaan ja päätin heittää sen marisijan niskaperseotteella ulos ja ottaa itsestäni niskasta kiinni. Työlästä on ollut tämä takaisin ruotuun pääseminen, en sitä kiellä, mutta vaikutukset alkavat pikkuhiljaa tuntumaan, mikä valaa lisäuskoa siihen, että tällä tiellä kannattaa pysyä. Olen lisäksi lueskellut vanhoja blogitekstejäni esim. tunnisteella lounas ja muistellut kuinka hyvä olo mulla on aina silloin, kun jaksan pitää näistä asioista hyvää huolta!





Jotenkin melkein naurattaa, kuinka yksinkertaisista asioista on kyse. Ja sitten melkein vähän itkettää (tai ennemminkin kiukuttaa) se, että miksi sen aina välillä unohtaa ja päästää asioiden menemään siihen syöksykierretilaan! Ainakin mulla periaatteet on hyvin simppelit ja niiden noudattaminen ei käytännössäkään ole kauhean työlästä, kunhan ne saa pidettyä rutiinina. Joku aika sitten lupailemani minuuttiaikataulu kahdeksi viikoksi oli ihan kuolleena syntynyt ajatus, riittää, että huolehtii niistä tärkeistä perusjutuista. Loppu meneekin sitten aika lailla omalla painollaan! Oma muistilistani on seuraavanlainen. Ei todellakaan mitään rakettitiedettä tai pyörän keksimistä uudestaan, vaan ihan simppeleitä juttuja!

  • Syö riittävän usein ja riittävän paljon
  • Jokaisella aterialla jotain tuoretta (kaikki kasvikset, hedelmät, marjat)
  • Lounaalla ja mielellään myös illalla riittävästi proteiinia
  • Päivän tärkeimmät ateriat ovat aamupala ja lounas
  • Joku välipala iltapäivällä
  • Vältä höttöhiilareita ja sokeria
  • Juo riittävästi
  • Nuku tarpeeksi
  • Liiku jollain tavalla niin usein, kuin jaksat. Älä mieti liikaa määrää tai laatua, kunhan liikut.

Olen tehnyt sitkeästi eväät töihin, tämä on ollut se tärkein muutos. Tai ei muutos, vaan paluu entiseen. Food prepping eli usean päivän lounaiden valmistaminen kerralla on tässä se avainsana. Kun jääkaapissa on maanantaiaamuna neljän päivän lounaat valmiina, ei sen eteen tarvitse nähdä vaivaa enää keskellä viikkoa. Ja kun olen syönyt oikein päivällä, iltapäivällä on ollut energiaa tehdä myös hyvä iltaruoka. Näissä toki vielä on ollut jonkin verran parannettavan varaa, mutta selvästi olen pikkuhiljaa menossa kohti parempaa.

Kaksi päivää kvinoa-salaattia (broilerinfileen kanssa, joka ei ehtinyt kuvaan)

Kaksi päivää salaattia lohella, fetalla ja kananmunalla

Tänään jopa päätin intoutua perjantaikokkaamaan kasvisruokaa, mikä ei kyllä meidän varhaisteiniä huvittanut ollenkaan, hän kun on niin tottunut siihen, että perjantaisin syödään jotain "kotimättöä" eli itse tehtyä pizzaa, tortilloja, hamppareita tai muuta vastaavaa. Nyt on nuoren herran kuitenkin alistuttava 😊 Listalla on punajuuri-halloumipihvejä, paahdettua palsternakkaa, lohkoperunoita ja hummusta. Kuvia sitten joskus myöhemmin, kunhan ruoka nyt ensin valmistuu.

Enkä edes koe "huonoa omaatuntoa" tästä perjantai-illan tradition rikkomisesta, koska huomenna meillä on tiedossa kaikki mahdolliset mätöt ja muutakin kivaa. Lapsella oli synttärit tällä viikolla ja pidimme lahja- ja juhlintahommelit tosi minimissä. Vähän on tehnyt pahaa katsoa, kun toinen on ollut selkeästi pikkuisen pettynyt vanhempiensa panokseen - mutta hänpä ei tiedä, että huomenna hänet viedään ylläriostoksille Giganttiin ja sen jälkeen kylpylähotelliin, leffaan ja illalla syömään omavalintaiseen ravintolaan. Samaan syssyyn päästään koko porukka vähän rentoutumaan näiden kevään rankkojen viikkojen päätteeksi, viettämään yhdessä aikaa ja minä saan herätä äitienpäivänä hotellisängystä, minkä jälkeen pääsen valmiiseen aamiaispöytään. Tästä tulee hyvä viikonloppu 💓

Herääkö näistä ruokajutuista ajatuksia?

Mikä sulle on tärkeintä hyvinvoinnin näkökulmasta - oikeanlainen ruoka vai joku muu asia?


Toivottavasti myös sulle tulee hyvä viikonloppu 💓

6 kommenttia:

  1. ihanaa viikonloppua!

    Voisitko tulla preppailemaan mulle muutamat lounassalaatit; ovat todella herkullisen näköisiä!?
    Minua vaivaa preppausajattelussa lapsuudenkodista opittu ajatusmalli: ruoka ei säily. Siihen tulee jotain kuoleennuttavia bakteereja tai jotain tuossa tuokiossa. Yhden yön yli ehkä, mutta maanantaista torstaihin? (tämä on muuten ollut yksi suurimmista törmäyskursseista...)
    Olen urheasti yrittänyt opetella sitä, että ruoka säilyy kyllä, mutta tiukkaa tekee.

    Olisi kyllä luksuslounaat töissä, jos ja kun viitsisi tehdä muutaman kipollisen kaappiin odottamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun otit tämän esille, en muistanut koko asiasta mainita mitään! Mä olen myös aika hysteerinen ruuan säilyvyyden suhteen :) Tätä on vaan pitänyt vähän harjoitella, että ei toi salaattipuoli oikeasti mene miksikään. Lohisalaatit söin ensin alkuviikosta ja niiden lohi oli siis sunnuntaina uunissa kypsennettyä. Tiistaina kieltämättä jo vähän mietityttää, mutta kyllä sen huomaa, onko se edelleen syötävää (ja yleensä aina on ollut). Kävelevien eläinten suhteen olen tarkempi ja noin broilerinfileet olin siis pakastanut suununtaina ja otin sitten sulamaan keskiviikko- ja torstai-aamuna. Eli ymmärrän sun pohdinnan ton säilyvyyden suhteen oikein hyvin!

      Kannattaa kyllä preppailla edes parin päivän ruuat sunnuntaina, se helpottaa elämää kummasti ja on kieltämättä aika luksusta :)

      Poista
  2. En ehkä kestä, miten syötävän hyvän näköinen parsa-alkupala. Samoin kuin sun kvinoa-salaatti. Söisin heti, jos olis mitä söis.

    Ja sanopa muuta! Yksinkertaisia asioita, mutta ah niin työläitä mukamas, ettei millään pysty, eikä kykene. Ihan sama vika on tässä viimeaikoina ollut tiedät kyllä kellä. Edes smoothieta ei synny, vaan jotenkin vissiin odotan, että blenderi hoitaisi homman ihan itsekseen ilman, että tarvii tehdä itse mitään. Siis niinkin raskasta kuin laittaa ne marjat muut sinne pyörimään.. Voi elämän kevät sentään, kun voi välillä olla vaikiaa.

    Tiedät mun aiemman elämän ruokailut, jotka oli varsin kasvispainotteisia ja joista mulle tuli tosi hyvä ja kevyt olo. Mutta nyt kun olen lisännyt sitä punttitreeniä, on ollut pakko alkaa syödä paaaaljon enemmän ja ottaa hiilihydraatit mukaan. Mulle outoa, mutta muuten ei vaan kertakaikkiaan painot nouse. Olkoonkin, että oma paino on noussut siinä sivussa uudelle kymmenluvulle, joka on ottanut henkisesti koville, mutta olen päättänyt unohtaa sen, koska edelleen mahdun jotenkuten housuihini. Vaan auta armias, jos kuun loppuun hahmottamani kehonkoostumusmittaus näyttää, että yhtään lihasta ei ole tullut lisää, vaan pelkkää rasvaa, alan nälkälakkoon ja lopetan kaikenlaisen huhkimisen muutenkin.

    Voin niin kuvitella, kuinka varmaan on tehnyt mieli synttärisankarille sanoa, että "tässä ei ollut kaikki", mutta sitä isompi ja kivempi ylläri hälle, jos/kun pysyi loppuun asti salassa. Hyvä te! Ja kaikkea hyvää muutenkin <3




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, sama juttu mulla tällä hetkellä niiden aamusmoothieiden kanssa, tauolla ovat olleet jo jonkin aikaa :) Nyt hei napataan virtuaalisesti toisiamme niskasta kiinni ja huomenna aamulla väännetään smoothiet!! Ootko messissä??

      Oot kyllä tosi sitkeä sissi, kun olet jatkanut tuon "uuden" ruokavalion kanssa, varsinkin kun olet sen kanssa vähän joutunut kärvistelemään. Mä kyllä uskon vahvasti, että noin määrätietoisella työllä tulee tuloksiakin!!

      Mahtavaa viikkoa sinne suuntaan <3

      Poista
  3. Voi herää ja paljonkin! Tunnistan itselläni monia sudenkuoppia tekstistä vaikka olenkin tässä elämäntapamuutoksessa ollut monta kuukautta. Heti kun vähän relaa tai hellittää, palaa helposti vanhoihin huonoihin tapoihin ja taas pitää ryhdistäytyä.

    Food prepping on kyllä hyvä tapa, sillä kun safka on valmiina niin sen saa syötyä ennekuin iskee hirveä nälkä tai miljoona epäterveellistä mielitekoa.

    Smoothiet on kyl hyviä ja terveellisiä välipaloja, miksi aamu tai iltapalojakin, nam.Ostin jopa inhoamaani varsiselleriä koska sen maku hukkuu vihersmoothiessa ja sillai saan sitäkin syötyä.

    Mä tykkään kasvisruoasta ja teen monesti itselleni kevyemmän tai kasvisversion vaikka muu perhe syö lihaa. En mä lihasta aio luopua mutta vähentäminenkin on jees.
    Samoin sokerin ja vehnän kanssa.Onneksi on paljon hyviä vaihtoehtoja!

    Tsemppiä sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kumma, kuinka helppoa niihin vanhoihin huonoihin tapoihin on palata (tai ainakin lipsua niistä uusista hyvistä), vaikka miten tietää ja tuntee itsessään sen kaiken hyvän vaikutukset positiivisena asiana! Huoh, ihminen on kyllä outo eläin!

      Smoothiet on ihan mun suosikkeja, mutta jostain syystä olen niidenkin tekemisestä lähiaikoina lipsunut. Tänä aamuna pitkästä aikaa tein semmoisen ja voi että tuli hyvä alku päivälle <3 Päätin vakaasti, että palaan taas niiden tekemiseen!

      Ja kasvisruuassa jees, just toi lisääminen! Kaikesta ei tarvitse luopua (vaikka lihaa on kyllä ekologista syistä ihan PAKKO vähentää, mutta se on toinen juttu), mutta jostain jutuista luopumalla voi saada niin paljon parempaa tilalle. Se olisi aina tärkeä koittaa itsekin muistaa: luopuminen jostain ei tarkoita kurjuutta ja kauheutta, vaan jonkun hyvän saamista tilalle!

      Aurinkoa ja tsemppiä sulle myös Maikku <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!