torstai 3. lokakuuta 2019

LIHATON LOKAKUU, pari ruokavinkkiä

Meninpä sitten taas lupaamaan edellisessä postauksessa mahdottomuuksia; mulla ei ole mitään mahdollisuutta tehdä ekasta (eikä varmaan tokastakaan) vegeviikosta mitään ruokapäiväkirjaa. Meneillään on vuoden hektisimmät viikot: sairas määrä (siis tänä vuonna todellakin järkyttävän paljon) yo-vastauksia korjattavana, samaan aikaan myös ekan jakson kokeet ja kurssityöt. Omat ja lapsen harrastukset, syysvaatteiden ostaminen, sukulaislasten synttärit jne.jne. Jossain välissä olisi kiva levätäkin, mutta se taitaa kyllä jäädä syyslomalle. Lihattomasta olen kyllä saanut pidettyä kiinni, mutta eka viikko on mennyt savukalan, pakastimen jämien ja valmisruokien varassa.

Tähän vinkkaankin nyt ihan kelpo valmisaterian eli kuvan Härkis-annoksen. En itse ole mikään varsinainen lihankorvikkeiden suuri fani, tykkään paljon enemmän pavuista ja linsseistä, mutta Härkis on mun mielestä ihan ok. Ja tässä annoksessa oli kivasti makua, joten suosittelen testaamaan, jos pikaruualle on tarvetta!

Pinossa seuraavana Elina Innasen uutuuskirja Chocochilin arkiruokaa, suosittelen!
Tätä sata kertaa parempaa olivat kuitenkin seuraavissa kuvissa näkyvät, viime viikonloppuna ystäväni kanssa kokkaamat porkkanafritterit. Bongasin ohjeen Pirkka-lehdestä (vähän taas muokkasin) ja yllätyin positiivisesti. Kerrankin kasvispihvit, jotka a) pysyivät kasassa, b) saivat ihanan rapean paistopinnan kuivumatta kuitenkaan sisältä ja c) olivat todella maukkaita. Kuvassa mukana myös tomaatti-juustopiiras, uunissa paahdettuja keltajuuria, jugurtti-fetakastike ja ihanan rapsakka ja maukas kaalisalaatti (laitan sen ohjeen myös jossain vaiheessa).


Porkkanafritterit ja jugurtti-fetakastike

4-5 porkkanaa raastettuna
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
150 g Pirkka parhaat fetajuustoa (eli 3/4 paketista)
2 kananmunaa
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 ruukkua basilikaa hienonnettuna
suola, mustapippuri
öljyä paistamiseen 

Jugurtti-fetakastike

n. 2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia
50 g  Pirkka parhaat fetajuustoa (eli 1/4 paketista)
1/2 ruukkua basilikaa hienonnettuna
mustapippuri

Tee ensin kastike: sekoita kaikki ainekset keskenään (murustele feta). Mausta ja laita jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat pihvit.

Purista porkkanaraaste kuivaksi puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä (tai talouspaperin), jos porkkanat ovat kovin mehukkaita. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota pannulla kypsäksi öljyssä (mausta ripauksella suolaa ja sokeria).

Murenna kasvisten joukkoon fetajuusto. Sekoita joukkoon munat, jauhot, basilika ja mausteet. Sekoita (onnistuu parhaiten käsin) kaikki tasaiseksi massaksi. (Jos mahdollista, anna massan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia ennen paistamista.)

Lorauta kuumalle pannulle (tavallinen tai lettupannu) öljyä ja paista fritterit muutaman kappaleen erissä kypsäksi. Varo, etteivät pala, mutta malta paistaa niin pitkään, että saat pihveille ihanan tumman, rapean paistopinnan! Laita valmiit pihvit uunivuokaan ja lämmitä 175 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.

Tarjoa jugurtti-fetakastikkeen, salaatin ja esim. perunoiden tai uunijuuresten kanssa. 


Kivaa loppuviikkoa ja viikonloppua kaikille! 
Minä kirjaudun nyt sisään Ylioppilastutkintolautakunnan arviointiohjelmaan ja jatkan ylppäreiden korjaamista. Koe oli aika kiva ja suht helppo (löydät sen täältä, jos kiinnostaa), mikä tarkoittaa supertiukkaa ja -tarkkaa arviointia, koska pisterajat tulevat olemaan korkealla. Onneksi meillä on huippuopiskelijoita, joten vastausten lukeminen on ollut ihan kivaa. 
Palaan asiaan viimeistään, kun olen saanut kaiken valmiiksi. Pus kaikille

2 kommenttia:

  1. Semppiä arviointeihin ja ihanaa lomareissua, kun on sen aika <3.

    (Mun lihattomuus on mennyt ikäänkuin huomaamatta, mutta mulla on nyt joku ihme muu ongelma, kun vatsa on ihan kuin joku jättimäinen pallo aina ruokailun jälkeen. Ei ole mikään tämän viikon juttu, vaan pidempiaikainen ja pahoin pelkään, että moni mun lemppareista (parsakaali, ruusukaali, sipulit, valkosipuli, pavut, linssit....) on syyllisiä. Menee nyt tarkkailuun yksi kerrallaan ja toivottavasti helpottuu, kun jätän jotain niistä pois. Ei huvita pelkkää kaurapuuroakaan syödä, vaikka se onkin tällä hetkellä liki ainut ruoka, josta ei seuraa mitään kummallista).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka, kyllä tää tästä ja arvioinnit jaksaa paahtaa läpi, kun on lomareissu odottamassa palkintona :)

      Harmi noi sun mahavaivat! Toivottavasti selviää, mistä on kyse, tolleen yksi ruoka-aine kerralla tutkimalla luulisi kyllä selviävän! Ei tosiaan kauhean kivaa pelkkää kaurapuuroa syödä...

      Kivaa sunnuntaita ystäväiseni <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!