perjantai 27. maaliskuuta 2020

TURTA VAI TOTTUNUT?

Meinasin aloittaa, että elämä on kuin jostain elokuvasta tällä hetkellä, mutta tämä on itse asiassa elokuvaakin absurdimpi tilanne. Maailma ympärillämme kuohuu, menee sekaisin ja romahtelee jo joillain alueilla ja silti me heräämme ihan normaalisti joka aamu. Ulkona näyttää samalta kuin eilenkin, aurinko paistaa (luojan kiitos!), pihalla on edelleen haravoimattomia lehtiä viime syksyltä, zombiejoukot eivät ole edelleenkään lähteneet yön turvin liikkeelle ja aamukahvi maistuu yhtä hyvältä kuin aina. Mietin tänä aamuna, että olen joko ihan täysin turta tähän tilanteeseen tai sitten olen ihan hiton nopea tottumaan, kun elämä kuitenkin tuntuu edelleen ihan normaalilta.


En tiedä teistä, mutta itse pidän oudoimpana sitä tyyneyttä, millä minä (ja tosi moni muukin) on ottanut vastaan päivä päivältä näitä käsittämättömiä uutisia. Lukiot suljetaan ja yo-kokeet pidetään nopeutetulla aikataululla. Aha, okei, no eikun valvontahommiin vaan! Suomeen julistettiin tänään poikkeustila. Aha, näitä aikoja sitten kuulkaa muistellaan joskus myöhemmin! Välttäkää isoja ihmisjoukkoja. Joo, onnistuu! Myös peruskoulut suljetaan ja oppilaita aletaan etäopettaa. Jassoo, lähipäivinä varmaan otetaan esiteinin kanssa yhteen, mutta ihasama! Uusimaa suljetaan. No jopas nyt on!

En yleensäkään ole taipuvainen hysteriaan tai romahtamiseen vaikeissa tilanteissa, mutta jotenkin tämä on jo kuin jostain täysin toisesta todellisuudesta. Olenko oikeasti näin rauhallinen ja sopeutuvainen luonteeltani, vai onko tämä vain tyyntä myrskyn edellä? Ja jos on, niin missä vaiheessa romahdan ja miten se tulee tapahtumaan? Miten pystyn peittämään sen lapselta, ettei hän huolestu liikaa?


Pyörin iltaisin sängyssä saamatta unta ja jäsentelen ajatuksiani. Joka ilta mietin, miten kirjoitan niistä seuraavana päivänä tänne järkevästi ja loogisesti. En kuitenkaan jaksa istua koneella etätyöpäivän päätteeksi yhtään pidempään ja nyt kun jaksan, en näköjään saa minkäänlaista jäsenneltyä tekstiä aikaiseksi. En edes muista, mitä mietin eilen illalla. Varmaan tätä Uudenmaan sulkua, mikä tuntuu niin käsittämättömältä asialta, että sen prosessointiin menee taatusti vielä päiviä. Tämän uutisen suhteen olen vielä turta, se on ihan varma.

Tätä on nyt jatkunut suurin piirtein kaksi viikkoa ja myönnän, että olen huolehtinut itsestäni ihan tolkuttoman huonosti! Ei niin, että suunnittelisin alkavani mitään yksityistä hyvinvointiretriittiä pitämään tämän kaiken keskellä (semmoisiakin tekstejä olen lukenut, että nyt kun on mahdollisuus... voi v****, sanonpahan vaan), mutta ihan niitä perusjuttuja. Olen syönyt ihan väärin: liian vähän, liian harvoin, epämääräisesti. En ole ulkoillut tarpeeksi, olen istunut koneella liikaa (on ollut pakko, sitä en pysty vähentämään mitenkään), olen syönyt liikaa suklaata, juonut liikaa viiniä. Valvonut liian myöhään uutisia selaten. En ole harjannut tukkaa, enkä meikannut, saati sitten, että olisin pukeutunut mihinkään muuhun kuin samaan kulahtaneeseen kotirytkyyn päivästä toiseen. No okei, toi rytky ei haittaa, se on ihanaa, enkä nyt sitä meikkaamistakaan kaipaa varsinaisesti, mutta toisaalta olisi kiva, jos peilistä katsoisi takaisin välillä joku ihan inhimillisen näköinen tyyppi.


Saanko jättää tämän tekstin tänne nyt ihan tällaisenaan? 
Ettei tarvitse jäsennellä tämän enempää, olla tämän loogisempi tai täysjärkisempi? 
Kuten kirjoitin viimeksi, mun puolesta täällä saa purkaa ajatuksiaan ihan siinä muodossa, kuin vaan haluaa. Meinaan tehdä saman itsekin.
En jaksa tänään olla yltiöpositiivinen, enkä ihastella auringonpaistetta tai maasta puskevia leskenlehtiä, tänään on - näennäisestä tyyneydestä huolimatta - hämmentynyt ja epätodellinen olo. Mikä olo sulla on?
 Ihanaa viikonloppua tästä kaikesta huolimatta teille kaikille!

8 kommenttia:

  1. Tykkään! Tämä on aitoa tajunnanvirtaa ja se just on hyvä!
    Tänään on ollut ei huvita mikään-päivä ja se on mennyt vähän vasemmalla kädellä. Mietinkin, postilaatikolle raahustaessani, että joko tämä vaikuttaa minuunkin jotenkin masentavasti. Samalla lailla olen "vain ottanut" kaikki uutiset ja vaan mennyt eteenpäin, koska mitä muutakaan voi?
    Ehkä huomenna on taas kivempi fiilis?
    Tsemppiä meille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sulla oli parempi fiilis seuraavana päivänä :) Tosi paljon on mullakin vaihdellut fiilikset päivien mukaan; välillä on ihan valoisa ja ok olo, toisina päivinä tekisi mieli jäädä peiton alle makaamaan koko päiväksi ja koittaa unohtaa koko juttu. Mutta eipä se peiton alla makaaminen auta...

      Kiva kun kävit kommentoimassa! Valoa ja iloa tähän päivään ❤

      Poista
  2. En osaa edes kuvitella, millainen työtaakka teillä opettajilla nyt on. Ei siis ole ihme, jos omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on jäänyt vähän toissijaiseksi. Onneksi olet kuitenkin pysynyt tyynenä myrskyn keskellä, ja toivottavasti niin tulee olemaan jatkossakin. <3

    Leskenlehdistä tuli mieleen, että yleensä olen odottanut niitä kuin kuuta nousevaa, koska ne ovat merkinneet kevättä ja sitä seuraavaa kesää. Tänä vuonna kun näin leskenlehtiä, se ei tuntunut yhtään miltään. Panin vain merkille, että jaahas, tuolla niitä nyt on. Mutta mustarastaan liverrys on saanut pari kertaa melkein itkemään...

    Valoa viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tyynenä täällä edelleen ollaan. Uuden viikon alkaessa koitin myös ottaa ryhtiliikkeen omaan hyvinvointiin liittyen, eihän tästä muuten mitään tule.

      Leskenlehdet puskee vähän niinkuin takavasemmalta tänä keväänä, yleensä minäkin niitä olen innoissani bongannut, mutta nyt jäänyt vähän vähemmälle. Onneksi niitä on ollut "pakko" käydä edes vähän ihastelemassa lapsen koulutehtävän takia (kevätseuranta). Eilen ne saivat mut jopa hymyilemään ekaa kertaa :)

      Kivaa viikkoa kaikesta huolimatta. Kiitos, että kävit kommentoimassa ❤

      Poista
  3. <3!
    Aito ja ihan jäsenneltykin teksti.

    Luulen että tuohon tyyneyteen vaikuttaa se, että elämä menee kuitenkin eteenpäin. Yo-kokeet on valvottava, opetus on järjestettävä, töitä on tehtävä niin kuin ennenkin ja niin kauan kuin niitä on.
    Mieli kyllä mylleröi ja ajatukset käyvät tuplateholla, mutta arki on silti elettävä ja silloin sitä vain kai menee ja tekee sen minkä pystyy. Ehkä se heikkous, hauraus, huoli ja yleinen romahtaminen näkyvät sitten juuri niissä pienissä asioissa: huonossa syömisessä, huonossa nukkumisessa, kaikissa elämän reunaehdoissa: isot palikat täytyy yrittää pitää kasassa, pieniin ei pysty.

    Minä yritin jo aloittaa kotitoimistolla työskentelyn (tähän asti olen käynyt verstaalla, koska olen ollut siellä yksin tai korkeintaan kaksin - kun esimies vapautuu karanteenistaan, siirryn luultavasti minä puolestani etähommiin).
    Päätin että "kävelen töihin", ts. menen ulos pienelle kävelylle ennen työrupeaman alkua. (suuruudenhullu mieleni suunnitteli myös pyöräilyä) ja puin päälle työvaatteet. Jää vähemmän houkutuksia tehdä kotihommia, kun pitäisi ensin vaihtaa kotivaatteet päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just noin, isot palikat pysyy kasassa, mutta pienet kyllä kolisee helposti. Otin itsestäni tiukan niskalenkin uuden viikon alkaessa ja päätin vaikka väkisin kiinnittää huomiota myös niihin pikkujuttuihin. Siinä käy meinaan helposti niin, että kohta ei jaksaisi huolehtia enää niistä isoistakaan! Aamulla "töihin kävely" on ollut ihan huippujuttu (näin kahden päivän perusteella), josko siitä saisi jopa ihan pysyvän tavan? Mutta työvaatteita en kyllä ole pukenut :) Nautin niin kovasti siitä, että saa olla verkkarit päällä. Hiukset kyllä olen harjannut aamuisin.

      Kivaa viikkoa joka tapauksessa sinne "ulkomaille" ❤

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos Maikku ❤ Nyt jo vähän valoisammilla fiiliksillä täällä, toivottavasti myös sulla! Kivaa viikkoa kaikesta huolimatta!

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!