torstai 11. kesäkuuta 2020

LYHYT OPPIMÄÄRÄ EI MITÄÄN -TEKEMISEEN

Yleisin asia, mitä mun kuulee sanovan lomalla, on tänään en meinaa tehdä yhtään mitään. Mies on tähän jo tottunut ja reagoi enemminkin siihen, jos suunnittelen tekeväni jotain. Ulkopuoliset ovat tästä kuitenkin yleensä aika kauhuissaan ja suurin osa ihmettelee, miten se on mahdollista. Miten voi olla tekemättä mitään? No, minäpä avaan teille vähän tätä jaloa taitoa :D

Ensinnäkin, tämän opettelu on pitkä prosessi! Itse olen aloittanut tämän harjoittelun jo lapsuudessa (ja siksi olen tässä niin pro) - meillä ei koskaan tarvinnut tehdä lomalla mitään, mitä ei halunnut; sai nukkua aamulla niin pitkään, kuin halusi, mihinkään kasvimaalle ei koskaan pakotettu kitkemään, eikä iltaisin kukaan tullut sanomaan, että nyt pitäisi mennä jo nukkumaan. Olen rakastanut lukemista ihan pienestä pitäen ja lomilla sain halutessani lojua kirjan kanssa vaikka koko päivän ilman keskeytyksiä. Tietenkin mekin teimme välillä aina "jotain", kävimme rannalla, tuttavilla kylässä, kaupungilla asioilla - mutta noin niin kuin pääsääntöisesti muistan lapsuuden lomat ihanina ei mitään -tekemisen aikoina.

Laventeli ❤❤❤
Lapsen ollessa pieni ihan näin optimaalisiin suorituksiin en tietenkään kyennyt. Monta vuotta meni niin, että päivässä oli kuitenkin joku välttämätön tekemisen rytmi, mutta jo usean vuoden ajan olen taas pystynyt harrastamaan tätä ihan lempparitouhuani aina halutessani viikonloppuisin ja läpi kaikkien lomien.

Ensinnäkin pitää ymmärtää, että aikuisella ei mitään harvemmin tarkoittaa ihan täydellistä tekemättömyyttä. Semmoisia 100% suorituksia teen kouluvuoden aikana noin kerran kuussa silloin, kun olen ihan älyttömän väsynyt. Silloin tosiaan aamupalan jälkeen en tee yhtään mitään muuta kuin tuikkaa (edellisenä päivänä valmiiksi tehdyn) ruuan mikroon, muun ajan pötköttelen kirjan kanssa. Tommoiset ihan täydelliset lörsöpäivät on kuitenkin aika havinaisia, eikä aina loppujen lopuksi niin kauhean kivoja, koska täydellinen tekemättömyys kostautuu unettomuutena seuraavana yönä ja aika usein myös selkäkipuna. Kirjan kanssa makaaminen 10 tuntia on kuulkaa aika rankkaa hommaa 😂

Mitä tänään en meinaa tehdä yhtään mitään sitten käytännössä tarkoittaa? Ihan huvikseni kirjasin eilen ylös Post It -lapulle päivän etenemisen kellonaikoineen. Tämä on tietenkin aika luksusversio johtuen tuosta meidän (voi niiiiiiin IHANASTA) uima-altaasta, mutta jos esim. mökillä pääset uimaan omasta rannasta, niin voit kokeilla, miltä tällainen päivä tuntuu.

Tänään en meinaa tehdä yhtään mitään -kukkia :D
Klo 9.10: Herään, käyn vessassa ja kömmin takaisin sänkyyn. Köllöttelen puoliunessa välillä vaipuen epämääräiseen horteeseen, välillä miettien, mitä kaikkea sitä tänään pitäisi (ja olisi kiva) tehdä. Aavistelen kuitenkin, että tästä on tulossa ei mitään -päivä. Nukahdan vielä hetkeksi.

Klo 10.25: Nousen ylös, pesen hampaat, laitan kahvin valumaan ja yritän saada jotain aamupalaa alas. Kesällä aamupalan syöminen on yksi päivän ongelmakohdista; kun herään myöhään, mikään ei oikein maistu, mikä kostautuu sitten iltapäivällä (koska myöhään heräämisen jälkeen myöskään lounaan syöminen ei suju oikeaan aikaan). Teen pienen puuron ja tungen sen väkisin alas banaanin kanssa. Luen Hesaria, selaan somea ja juon kolme isoa kuppia kahvia.

Klo 12.15: Lähden herättämään lasta. Meillä asuvaa (esi)teiniä ärsyttää ihan kamalasti kaikki mitä minä teen se, että hänelle sanotaan herätyksen yhteydessä, mitä kello on, joten esitän muina naisina, että eletään vielä aamupäivää. Kutittelen häntä jalkapohjista ja alan houkutella kanssani aamu-uinnille. Uimisen mainitseminen saa aikaan välittömän reaktion ja olemme altaassa puoli yhden aikaan. Teen noin kymmenen minuutin pikajumpan, minkä jälkeen vain lillumme vedessä ja höpötämme kaikenlaista (Bundes Liigasta, Eminemin jostain uudesta biisistä, lapsen halusta värjätä tukka (EI!!!!) ja siitä, että tänä kesänä ei varmaan mennä Lintsille).

Klo 13.20: Nousen altaasta ja pesen tukan. Pitkästä aikaa laitan myös hetkeksi rullat päähän (tukka tuntuu kivammalta sen jälkeen, ei muuta syytä) ja puen päälle.

Klo 14.15: Lähden kirjastoon ja kauppaan, lapsi jää yksin kotiin, mikä hänen mielestään on aina ihan parasta.

Klo 15.25: Takaisin kotona. Laitan ruuat jääkaappiin, syön purkillisen raejuustoa (ihan hirveä nälkä, mutta mitään ei tee mieli) ja tartun kirjaan. Vihdoinkin; pötkähdän sängyn päälle ja alan lukemaan. Ohjeistan lapsen välipalan jossain vaiheessa (söikö se edes aamupalaa tänään?) ja jatkan lukemista. Tervehdin töistä kotiin palaavaa miestä sentään nousemalla ylös hetkeksi. Jatkan lukemista. Lapsen kaveri tulee meille ja käyn moikkaamassa häntä, minkä jälkeen jatkan lukemista.

Klo 18.35: Laitan perunat kiehumaan ja lohifileen uuniin. Pilkon "salaatin" (eli kurkkua ja tomaattia jokaisen lautaselle). Lapsen kaveri lähtee kotiin, Syömme yhdessä. Käyn ulkona kiroilemassa miehen kanssa taas kerran hajonnutta ruohonleikkuria, meillä on semmoinen tiistaiversio, joka on jat-ku-vas-ti rikki. Kuuntelen tunnollisen vaimon lailla tämänkertaisen ongelman laadun ja korjaussuunnitelman ja tsemppaan miestä, minkä jälkeen pakenen takaisin kirjan pariin.

Klo 20.50: Houkuttelen miehenkin tulemaan iltauinnille (lapsi on jo altaassa päivän kolmatta kertaa). Pulikoimme yhdessä ja suunnittelemme samalla terassia, jonka rakentaminen alkaa ihan näinä päivinä. Yritän olla kastelematta tukkaa, mikä johtaa siihen, että miehet tietenkin kastelevat sen.

Klo 21.25: Nousen altaasta, kuivattelen ja puen yöpaidan päälle. Soitan äidille ja isälle ja menen sänkyyn kymmenen aikaan. En taaskaan saa unta (koko kevään ja alkukesän ongelma), pyörin sängyssä monta tuntia ja mietin, mitäköhän sitä tekisi huomenna...

Kuten huomaatte, ei mitään -päivä ei siis ole ihan täydellistä makaamista 😂 Oleellista kuitenkin on se, ettei mitään hyödyllistä tule tehtyä. Tämä vaatii kylmäpäisyyttä ja kovia hermoja, koska huono omatunto kyllä kolkuttelee taustalla koko ajan. Oma "ongelmansa" myös on mies, joka puuhaa koko ajan jotain. Hän ei moiti minua lörsöämisestäni, mutta tietenkin se, että toinen tekee jatkuvasti jotain ja itse "vaan makaa" aiheuttaa välillä pientä sydämentykytystä. Tarpeeksi monta vuotta kun harjoittelee, niin sen kanssa kuitenkin oppii elämään!



Loma on yleensä tätä juhannukseen asti. Sen jälkeen aktivoidumme ja teemme pari kertaa viikossa erilaisia päiväreissuja. Niitä olen yleensä suunnitellut valmiiksi jo kevään aikana, mutta tänä vuonna sattuneesta syystä mitään kesälistaa ei ole olemassakaan. Olen vähitellen alkanut miettimään kohteita, mutta jotenkin nyt tässä tilanteessa kaikenlaisen tekemisen miettiminen tuntuu jostain syystä omituiselta. Kaikesta tulee fiilis "onkohan se järkevää?"...

Uima-altaasta vielä sen verran, että jos sulla vaan on piha, mihin sellaisen saat mahtumaan ja uimisesta tykkäävää porukkaa, niin suosittelen kyllä 150%. Osasin odottaa, että se on ihana, mutta en mitenkään pystynyt etukäteen tajuamaan, kuinka paljon se nostaa elämisen ja olemisen laatua kesällä. Olemme uineet nyt noin viikon ajan päivittäin monta kertaa ja joka kerta veteen pulahtaminen saa aikaiseksi yhtä pakahduttavan onnen tunteen. Tämä oli paras hankinta, mitä ikinä olen tehnyt!


p.s. Mikä toi uusi Bloggeri on, onko joku jo kokeillut? 
Sotkeeko se kaiken vanhan vai sujuuko siihen siirtyminen ilman ongelmia? 
En millään jaksaisi mitään tekniikan kanssa vääntämistä näin lomalla...

11 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa, että uima-allas on osoittautunut juuri niin ihanaksi kuin olit ajatellutkin! <3 Ja kaiken lisäksi viime päivinä on ollut niin kivat ilmat, että mikäs siellä altaassa on köllötellessä ja jumppaillessa. :-)

    Mutta. Kuvailit just mun kauhujen päivän. Mun mielestä kun päivä tuntuu ihan hukkaan heitetyltä, jos ei tee koko päivän aikana mitään "järkevää". Tiedostan, että mulla on ongelma, ja ymmärsin sen taannoin, kun kävin erään toisen blogin kommenttilaatikossa keskustelua palapelin kasaamisesta. Minä kun en voi kasata palapeliäkään, kun se ei ole "tuottoisaa" puuhaa. Mulla on joka päivälle työlista jutuista, jotka pitää päivän aikana tehdä, ja vaikka en yleensä kerkeä/viitsikään tehdä kaikkea, päivässä on edes jonkinlainen suunnitelma tai rakenne, kun on suunniteltuja tekemisiä. Ahdistuisin ihan hirvittävästi, jos pitäisi vain löllyä päivän läpi. Juu, että tämmöinen ongelma. Mulla olisi paljon opittavaa sinulta, ja tätä asiaa täytyy kyllä pohtia tarkemmin. Koska jotain mätäähän meikäläisen päässä on, kun pitää olla koko ajan niin "tuottoisa".

    Mukavia uintihetkiä ja aurinkoista viikonloppua! <3 (Ja sori avautuminen. :-D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin. Ja unohdin vielä sanoa, että uusi Bloggeri on ihan helppo. Jopa minä vaihdoin jo siihen, mikä kertoo jo aika paljon. :-D Ei siinä muutu kuin ulkoasu (siis se bloggaajalle näkyvä) hieman, ja siihen tottuu äkkiä. Eli ei tartte vääntää mitään. :-)

      Poista
    2. Suurin osa ihmisistä taitaa kyllä olla enemmän sun kaltaisia, kuin tällaisia mitään tekemättömiä :) Olisi varmaan kaikille hyvä löytyä semmoinen kultainen keskitie, että osaisi olla sekä että! Kyllähän mullakin tosi usein on joku suunnitelma (ja tietenkin jatkuva to do -lista on olemassa läpi vuoden), mutta olen vaan kehittynyt sellaiseksi, että osaan jättää suunnitelmat toteuttamat ja tehtävät työt tekemättä, jos siltä tuntuu. Eipä tämäkään aina ole se ideaali tilanne.

      Kiva kuulla, että uusi Bloggeri on helppo, iski jo paniikki, että pitääkö tässä ruvetqa lomallakin jotain digiloikkaa tekemään...

      Aurinkoista (ja toivon mukaan leppoisaa) viikonloppua sinne myös <3

      Poista
  2. Mahtuisikohan meillä parvekkeelle uima-allas?

    Täytyy yrittää harjoittaa ei-mitääntä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa viikonloppua ja hyviä ei mitään -tekemisen harjoituksia <3

      Poista
  3. Voi. Tollanen kesälapsuus pitäisi kaikilla olla <3. Mutta jätän tähän kuvailematta omaani, jossa työleiri alkoi siitä, kun aikaisin aamulla käytiin herättämässä päivän askareisiin (pikkuveli- ja siskopuolet toki sai jatkaa uniaan ihan niin kauan kuin halusivat). "Sisälläolo on syntiä", "joutenolo on syntiä" jne. iskostui kyllä päähän niin, että ilman mun miestä olisin varmasti jäänyt ikuisiksi ajoiksi siihen moodiin, mutta kun on kohta 30 vuotta mulle tolkuttanut, että "aina ei tarvi tehdä mitään" ja "ihmisen tarvii välillä vaan olla", niin olen alkanut uskoa siihen ja sujuu aika kivasti silloin, kun on se mahdollisuus olla tekemättä. Ja vielä kun pojat vannottaa, että "Älä äiti ressaa, ei se oo niin justiinsa", niin ainakin mulla on niiltä osin ihan superihanat lähtökohdat.

    Teillä on kyllä mahtiolosuhteet justiin tollaiselle omalle uimakeitaalle. Meillä on ihan ok kokoinen piha, mutta naapurit (tyhmät sellaiset) kuitenkin sen verran liki, että samanlaista rauhallisen pulikoimisen tunnetta ei tässä varmaan itse saisi, mutta muistan lämmöllä niitä aikoja, kun pojille puhallettiin uima-allas pihaan (oli sellanen, joka ilman vettä toimi pomppulinnana) ja saivat siellä puljata ja suihkuttaa toisiaan puutarhaletkulla ja olla iloisia kesäpoikia <3.

    Iloista pulikointimieltä! Olis ollut kiva, jos sulla olis ollu ne paplarit päässä tossa kuvassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin arvasin, että sulla on lapsuudessa ollut just tuollaista :( Mutta on kyllä ihan mahtavaa, että sun mies ja pojat on opettaneet sut rentoutumaan <3

      Meillähän on tosi iso tontti ja hirveän kivat naapurit. Tontilla ainoa täysin "puhdas" paikka altaalle olisi ollut kuitenkin ihan naapureiden lähellä (ja tarkoitan nyt puhtaalla siis sellaista paikkaa, missä ei olisi yhtään puita, jotka roskaa allasta) ja vaikka kivoja ovatkin, niin ei ihan heidän tontin rajalle allasta haluttu. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että puista tippuu siihen roskaa aika paljon (ja suojapeite on kauhean hankala käsitellä nyt vielä, kun terassi altaan ympäriltä puuttuu). Eli joka päivä sitä vettä pitää olla haavilla siivilöimässä roskista, mutta aika hyvä rutiini siihen on tullut jo reilussa viikossa. Teen mä siis ainakin sen joka päivä, vaikken sitten pulikoinnin ja lukemisen lisäksi muuta tekisikään :)

      Juu ei, paplarikuvaa täällä ei tulla ikinä näkemään :D

      Poista
  4. Kuulostaa just ihan parhaalta päivältä ja olen tuollaisessa aika hyvä, mutta kun kaiken maailman askareet tulevat aina hih tielle.

    Oi nyt haluan minäkin meille tuollaisen altaan, tänne kuumalle aurinkoiselle pihalle.

    Sydämellistä viikonloppua ja nauti ja lepää. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti harkita allasta, jos teillä sille vaan on tilaa. Ja varsinkin, jos piha on kuuma, kuten meillä - on niin ihana pulahtaa altaaseen milloin vaan haluaa ja se viilentää tosi kivasti moneksi tunniksi!

      Ihanaa viikonloppua sulle myös Tiia <3

      Poista
  5. Mä voin välillä pitää tänään-en-tee-yhtään-mitään päiviä. Se varmaan osittain johtuu siitä, että kun teen töitä, niin teen ne sellaisella intensiteetillä, että oksat pois. Ennen mulla oli tiistaisin "pitkä työpäivä" ja kun tulin kotiin, olin niin loppu että koko loppupäivä meni sohvalla lojutessa. En kyennyt mihinkään ennen kuin seuraavana päivänä töissä. Se oli aivan hullua.

    Mun siippa on samanlainen, se voi tehdä jotain "järkevää" sillä aikaa kun mä lotjun. Sitä ei haittaa, mutta mun mieltä asia saattaa painaa. Toisaalta kun itsekin teen kotitöitä ihan riittävästi, niin turha se on märehtiä pelkästä olemisesta.

    Hieno lukupino! Ja mahtavan kokoinen tuo teidän uusi uima-allas. Se ei kyllä mahdu meidän partsille, joten jään vain ihailemaan näin netin välityksellä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että siellä on joku muukin, joka osaa tämän jalon taidon :) Mulla ihan sama; työn tekeminen on aina niin 100%, niin se vaatii kyllä aina välillä täyden pysähtymisen ja näin lomalla sitten vähän pidempiaikaisen pysähtymisen.

      Ja tosiaan, kyllä mäkin teen kotitöitä "lörsöpäivinäkin"; teen ruuan tai lomalla joskus kaksikin, saatan pestä ja ripustaa pari koneellista pyykkiä, ohimennen järjestää jonkun rötykasan pöydän nurkalta jne. Niitä vaan ei laske varsinaiseksi tekemiseksi, kun se ikäänkuin "kuuluu" mulle. Ja ihan vaan tarkennuksena: meillä kyllä mieskin tekee kotitöitä, mutta mielummin hoidan ne itse, kun hän puuhaa ulkona koko ajan jotain "miesten juttuja" :)

      Kivaa viikonloppua, kiva kun kävit moikkaamassa <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!