lauantai 12. kesäkuuta 2021

KESÄN 2021 ÄMPÄRILISTA

Nyt viimeistään olisi aika laatia tämän kesän bucket list eli tuttavallisemmin "ämpärilista". Mun ämpäri on tällä hetkellä vielä ihan tyhjä ja vaikka olen jo keväästä lähtien koittanut miettiä, millä sen täyttäisin, en ole keksinyt oikein mitään järisyttävää - siis semmoista, mitä odottaisin innoissani. Tunnen itseni melkoiseksi maanpetturiksi tunnustaessani, että Suomi-matkailu ei sytytä mua mitenkään. Tai no, onhan niitä kivoja kohteita, joihin tehdä päivän parin visiitti, mutta niistäkin suurin osa on mulle jo ennestään niin tuttuja, että en saa niistä ainakaan etukäteen mitään erityisiä kiksejä. Helsinki - vanha kotikaupunkini. Tuttua katselee tietenkin ihan uusin silmin turistina, mutta siltikin tulee vähän semmoinen same old same old -fiilis. Sama pätee Turkuun, tosin ei ihan niin voimakkaasti, joten jääkaapin oveen kiinnitetyssä kesälistassa lukee kyllä tällä hetkellä Turku. Porvoo on ihana, mutta käymme siellä vuoden aikana kerran viikossa lapsen harrastuksen takia, joten sekään ei mikään ihan kauhean eksoottinen kohde ole. Toki monia muitakin vähän isompia kaupunkeja on, joihin voisi reissata, mutta mikään ei herätä semmoista hykerryttävää innostuksen tunnetta. Kotkassa olen ollut kerran, joten sitä olen miettinyt yhdeksi tämän kesän kohteeksi. Mutta se, että innostuisin jostain road tripistä meiltä Juupajoelle ja Tolosenmäen kautta takaisin kotiin - ei ei ei! Ja kaikki kunnia Juupajoelle ja Tolosenmäelle, uskon, että ihan viehkoja paikkoja nekin saattavat olla (katsoin vaan kartalta summamutikassa pari paikkaa), mutta siltkin - ei.

Tänne kyllä lähtisin!
 

Vaikka emme normaalisti ole mitään himomatkustajia, niin kyllä tällä hetkellä kaipuu johonkin ulkomaan kohteeseen on suuri. Italiaan, kuten jo aikaisemmin kirjoitinkin, kaipaan eniten. Ymmärrän tietenkin, että kyse on paljolti siitä, että nyt kun matkustaminen on ollut mahdotonta (ja edelleen mun mielestä melko riskialtista touhua), niin silloin sitä kaipaa ihan eri tavalla, kuin normaalisti. Islanti (johon mun piti lähteä opiskelijoiden kanssa syksyllä 2020) pyörii myös mielessä koko ajan, eikä matkakuumetta siihen suuntaan vähentänyt yhtään Satu Rämön ihana kirja Talo maailman reunalla (vahva lukusuositus!!). Islantiin pääsy oli niiiin lähellä, mutta sitten korona vei sen reissun multa, mistä olen kyllä virukselle ikuisesti katkera. Noh, ehkä sinne kuitenkin on kivampi mennä perheen kanssa sitten joku päivä, kun matkustaminen on taas turvallista ja sallittua ilman rokotetodistuksia tai karanteeneja.

Juupajoki... 

 
... vai Ligurian rannikko? Kumman itse valitsisit?
 

Tämän monotonisen ja supervaikean korona-ajan jälkeen haluaisin päästä nauttimaan jostain erilaisesta, jostain muusta kuin tutusta kotimaisesta. Vaikka kuinka valitsisi itselleen ihan uuden kohteen kotimaassa, niin silti siellä on niin moni asia ihan samoin, kuin kotonakin, että tulee vähän semmoinen miksi vaivautua? -fiilis. Suomalaisuus kaikkine sen vivahteineen on upea ja ylpeyttä tuottava asia, mutta kaipaan siitä säännöllisesti vähän lomaa hetkeksi aikaa. Samat lupiinit, hyttyset, karjalanpiiraat ja Tokmannilta ostetut kesäpaidat (ilman mitään dissausta, ostin just itse kaksi paitaa Tokmannilta) tulevat vastaan joka paikassa, enkä millään jaksa syttyä niistä. Asiaa ei helpota yhtään se, että en oikeastaan ole luontoihminen, vaikka biologi olenkin. Eli myöskään mikään suolla tarpominen tai Karhunkierros eivät ole mun ämpärilistan ykkösinä. Meren rannalla voisin viettää koko kesän, se on ainoa luontoelementti, jota rakastan yli kaiken. Jos voittaisin lotossa, ostaisin oman kalliosaaren, jonne rakennuttaisin mökin. Lottovoiton todennäköisyys kyllä kasvaisi hieman, jos muistaisin joskus lotota... 

Kaiken kruunaa se, että kesä on mulle aina vähän haastavaa aikaa. En pidä lämpimästä ja kärsin pahasta ötökkäkammosta. Olen laiska ja aikaansaamaton aina, kun siihen on mahdollisuus ja kesähän sen tilaisuuden antaa. Mutta tunnen koko ajan semmoisen ison syyttävän sormen heristelyn mielessäni, koska mieluiten viettäisin loman nukkuen pitkään, kirjoja lukien ja välillä uima-altaassa pulahtaen. Ja näin yleensä teenkin, mutta se joku ihmeellinen huono omatunto kolkuttaa takaraivossa jatkuvasti. Pitäisi möyriä puutarhassa (yök), ajaa fillarilla kymmeniä kilometrejä päivittäin (yök, tulee hiki) ja jos on sadesää, pitäisi siivota kaappeja tai kutoa sukkia ensi talveksi. Mutta ehei, meikäläinen vaan makaa ja lukee ja potee huonoa omaatuntoa. Järjetön homma!

Ja se, että alan kaivata takaisin töihin jo heinäkuussa on asia, jota en kehtaa tunnustaa kuin parille samanmieliselle kollegalle. Varsinkin tänä vuonna, kun olin kevättalvella kaksi kuukautta sairaslomalla, niin nyt kesäloma tuntui alkavan ihan "liian aikaisin". En siis todellakaan valita pitkästä lomasta, mutta olen vuosien varrella huomannut, että mulle sopisi itselleni paremmin semmoinen systeemi, että aina jakson ja koeviikon jälkeen olisi viikon tauko ja sitten kesällä riittäisi yhtäjaksoista lomaa yksi kuukausi. Mutta joo, tämä on aihe, josta ei kauhean paljon voi puhua ääneen, koska pahoittaa yleensä kaikkien mielen ja osa jopa suuttuu, kun puhun tämmöisiä. 

Mutta hei, tästähän tulikin nyt varsinainen vali-vali -postaus, vaikka ei ollut tarkoitus!!! Jääkaapin oven listassa lukee paljon kivoja juttuja ja eiköhän niistä ihan kiva kesä saada rakennettua. Turku, Hanko, Porkkalanniemi (hah, yksi luontokohde sentään!), Loviisa, Kotka. Omasta altaasta huolimatta myös maauimaloissa meinataan piipahtaa edes pari kertaa, vaikka toisaalta vähän arastelen vieläkin ajatusta isoista ihmisjoukoista. Helpottunut koronatilanne pelottaa - veikkaan, että ihmiset villiintyvät ja hurahtavat tänä kesänä tekemään kaikkea mahdollista ja ajatus siitä, että kolmas (vai olisiko se jo neljäs?) aalto vyöryy päällemme taas syksyllä, on niin ahdistava, että mieluummin vielä vähän himmailisin tänä kesänä. Lapsen takia on meidänkin kuitenkin pakko avartaa elämää viime kesään verrattuna, vaikka itse pärjäisinkin ihan hyvin kotisohvan ja kirjan kanssa.

Nyt pyydänkin teiltä apua! Koska suuntaamme jossain vaiheessa läpi Suomen pohjoiseen vanhempieni mökille, niin kaipailen enemmän vinkkejä etelärannikolle. Tuleeko mitään kivaa mieleen? Onko kellään kokemuksia majakkasaarista, semmoinen epämääräinen kohde mulla on myös listalla. Mutta mikä majakka? Tai joku yllättävä, ihana pikkukaupunki/kylä rannikolla. 

Ihan mitä vaan - pliis, auttakaa 😊

Pikkuhiljaa pitää ruveta virittäytymään illan Suomi - Tanska -peliin. Vaikka en olekaan mikään fanaattinen futisfani, niin ovathan nämä kisat aika upea juttu. 

Onnea ja menestystä Huuhkajille (ja pliis, pärjätkää edes suht hyvin, ettei koko kansa - oma lapsi mukaan lukien - pety ihan kamalasti) 💙💙💙


p.s. kaikki kuvat netistä, lähteet unohtui tällä kertaa merkitä muistiin!

11 kommenttia:

  1. Hyvä että listalla on Turku, täällä on aina paljon nähtävää ja tekemistä.

    Etelän ehdotuksia
    Rosalan viikinkikeskus (en ole koskaan käynyt, mutta tekisi mieli) ja sieltä Bengtskärin majakalle.
    Saariston rengastie tai Pikkurengastie vaikka autoillen.
    Mathildeldalin kylä ja alpakat + Teijon ruukki - se tosin on vähän luontokohde. Ja jos et ole ikinä käynyt, niin Fiskarsin ruukki. (näistä ennemmin Fiskars jos ei ole ennalta tuttu)
    Jos tautitilanne on rauhallinen Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa.
    Rauma.
    Turussa Foodwalk tai vaihtoehtoisesti Vessa-Pankki-Apteekki-Koulu-Kakola.
    Risteily Ukko-Pekalla Tku-Naantali, tai illallisristeily Loistokarille.

    Nuorisoa kiinnostavia kohteita en vielä keksinyt 😕



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vau, kiitos, tässähän oli jo vinkkeä useammallekin kesälle! Varsinkin toi Ukko-Pekka -risteily kuulosta kivalta, Naantalissa olisi kiva käydä pitkästä aikaa (mähän olen asunut siellä jonkin aikaa ihan pienenä, en tosin muista siltä ajalta mitään).

      Poista
  2. Hanko on kiva. Me tykättiin kovin siitä kävelyreitistä ihan sinne eteläisimpään kärkeen. Eväät ja uikkarit (jos reissussa sellaiseen aikaan, ettei ole sinilevää ja meri on vähän lämmennyt....), patikkaa tulee viitisen kilsaa ja kalliot on kauniit. Minäkin ehdottaisin Bengskäriä, vaikken ole sinne vielä itsekään päässyt.... mieli kuitenkin tekisi.

    Turusta pohjoiseen ajaessa voisi tietenkin ajatella saaristorengastietä, vaikken itse siitä merkittäviä kicksejä saanutkaan. Mutta Kustavi ja Uusikaupunki on kivat kesäkaupungit.

    Hmmm. Vähän samaa ongelmaa kyllä havaittavissa täällä. Me mennään pohjoiseen rannan kautta. En ole koskaan käynyt Pietarsaaressa tai Kristiinankaupungissa, joten otimme listalle ne. Rollo oli kiva ja mies haluaa Joulupukin maahan (=D ) joten yövymme siellä jo ihan matkan pätkimisen vuoksi.

    Seuraan suosituksia minäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanko ja toi kävelyreitti on meillä listalla ihan kärkipäässä, kiva kuulla kehuja siitä.

      Mekin ajetaan välillä pohjoiseen rannikkoreittiä ja kerrna pysähdyttiin syömään Kristiinankaupungissa. Se oli tosi suloinen paikka, siellä voisi vaikka yöpyäkin. Uusikaupunki on kiva, mutta kovin tuttu, kun mulla on perhettä siellä. Mutta aina kyllä käymisen arvoinen paikka!

      Poista
  3. Minä olen kärsinyt vuosikausia kroonisesta matkakuumeesta ja pystynyt kivasti hakemaan siihen helpotusta. Kun korona iski, niin moni on kysynyt, että onko olo tuskainen, kun ei pääse mihinkään. Tokihan se harmittaa, mutta yllättävän paljon kaikkea mielenkiintoista olen löytänyt Suomesta.

    Omat suosikkini etelässä on:
    -Vanha Rauma. Se on todella hurmaava. Siihen voi yhdistää myös majakkaretken. Kylmäpihlajan majakassa voi yöpyä tai käydä vaan ihastelemassa saarta ja syödä ravintolassa.

    -Hanko. Ihania rantoja, kauniita vanhoja taloja, kivoja putiikkeja, erinomainen ravintola Origon saaristolaispöytä ja Neljän tuulen tupa kahvila, jota Mannerheim on aikoinaan isännöinyt. Rakkauden polku on lyhyt ja kiva luontoreitti rannan tuntumassa.

    -Ruukit: kiva tunnelma, tarjolla hyvää ruokaa ja kahvia. Parhaat palvelut Fiskarsissa, söpöin ehkä Mathildedal. En tiedä ymmärsinkö oikein, mutta ihan kuin jälkimmäisessä olisi kesäteatteri toiminnassa.

    -Kotka osoittautui yllättävän hyväksi kohteeksi. Puistoalueet, kuten Sapokan vesipuisto, ovat komeita. Keisarillinen kalastusmaja Langinkoskella mielenkiintoinen ja luonnonkaunis paikka. Samaan reissuun voi yhdistää vierailun kuvankauniissa Strömforsin ruukkialueella. Ruukin vieressä myös tosi kiva uimapaikka.


    Minä olin viime kesänä Käsivarren Lapissa Kilpisjärvellä ja suorastaan lumouduin. Oli niin kaunista ja todella hyvät säätkin. Tänä kesänä suunnitelmana on mennä Inariin ja Nuorgamiin ja tuskin maltan odottaa! Karhubongausta yritän juuri järjestellä. Pystyn helposti keksimään kivaa kesätekemistä kotimaassa enemmän kuin loma antaa myöden. Riskinä on tietysti se, että on kylmä ja sataa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä listasta! Teiltähän tulee vinkkejä niin paljon, että näistä riittää vielä ensi kesäksikin (vaikka toivottavasti niille ei enää 2022 ole niin tarvetta, silloin haluaisin kyllä jo ulkomaille...).

      Kotka on saanut ääniä nyt niin paljon myös kavereiden kanssa jutellessa, että sinne ollaan teinin kanssa löhdössä ensi viikolla kahdestaan. Ja myöhemmin kesällä sitten koko perheen kanssa Turkuun, sillä matkalla voisi kyllä tehdä mutkan Fiskarsiin, siellä en ole vielä käynyt (ja samalla mutkalla voisi piipahtaa ehkä Hankoonkin).

      Ja hei, tosi kiva kun kävit kommentoimassa! 😊 Mä seuraan sun bogia, mutta en ole tainnut kertaakaan saada aikaiseksi kommentoida siellä mitään, olen hävettävän laiska kommenttihommissa. Lupaan jatkossa parantaa tapani, koska tykkään sun blogista tosi paljon! 💛

      Poista
    2. Kiitos :)
      Minä löysin tänne ensimmäistä kertaa, kun Marikalla oli blogissa linkki. Kiva kun löysin, tykästyin heti!

      Poista
    3. Kiitos siis Marikalle 💜💜💜 Ja kiva, jos jatkat seuraamista!

      Poista
  4. Mulla ei ole mitään Suomi-kohde-ehdotuksia, mutta onneksi olet saanut niitä kivasti jo muilta. :-) Mun on nimittäin tunnustettava ihan sama, että kotimaan matkailu ei voisi vähempää kiinnostaa. Ärsyttää, kun joka paikka on täynnä ihmisiä, ja vaikka ulkomaillakin paikat ovat yleensä täynnä ihmisiä, se on kuitenkin muka eri asia, kun saa sentään olla ulkomailla. Toki Suomessakin on valtavasti kaikkea kiinostavaa, mutta jos voin valita Suomen ja ulkomaiden väliltä, niin kyllä valinta osuu ehdottomasti jälkimmäiseen.

    Mukavaa loppuviikkoa ja loman jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ihanan pitkä lista on tullut ehdotuksia. Mä olen nyt koittanut psyykata itseni semmoiseen "kiva matkustella Suomessa" -mielentilaan ja olen jopa hitusen verran innostunutkin meidän suunnitelmista (kun muutakaan ei ole tiedossa...). Kotka nyt ainakin ensin kahdestaan teinin kanssa; siinä on kyllä aina se riski, että jos osuu "teinipäivä" just sille reissulle, niin sitten tarvotaan kohteessa mököttämällä, mutta se riski täytyy nyt vaan ottaa 😀

      Kivaa loman jatkoa teille myös (onneksi ette saaneet ruokamyrkytystä) 💙💚💛

      Poista
  5. Olen kerran käynyt Bengtskärin majakalla, siellä voi yöpyä ja sieltä saa taivaallisen hyvää kalakeittoa. Saunomaankin pääsee jos sellainen kiinnostaa.
    Kotkaan päin mennessä on Ruotsinpyhtäällä Strömforsin ruukki, joka on ihan kiva ja kaunis pieni paikka. Siellä pääsee myös melomaan.
    Fiskarsin ruukkialue on myös kiva. Mustion kartanolla en ole käynyt pitkään aikaan, mutta se oli aikoinaan ihan jees. Mathildedal ja Teijon ruukkialuekin on kivoja.
    Jos tykkäätte valokuvataiteesta, niin Salossa on hyvä vt-museo. Jos menette pidemmälle pohjoiseen, niin Vaasan Kuntsissa on nyt mahtava ja hauska Erik Johanssonin valokuvanäyttely. Oulun taidemuseossa vaikuttava SuperNatural näyttely.

    Mutta oikeasti olen sitä mieltä, että lomalla pitäisi antaa itselle lupa tehdä juuri sellaisia asioita joista itse tykkää. Kenenkään muun mielipiteellä ei saisi olla vaikutusta. Jos tekee mieli istua ja lukea, niin antaa mennä vaan. Perheellisenä joutuu tietysti katsomaan yhteisiäkin juttuja, mutta naapureiden tai työkavereiden yms. toiveet voi laittaa mappi-ööhön ;-)

    Että nautiskele vaan just silleen kuin itsestä hyvälle tuntuu <3

    VastaaPoista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!