Huomenta kaikille! Ihan vaan pikainen tervehdys ja "ilmoittautuminen" - en ole hävinnyt mihinkään :) Lomamoodi vain vei mennessään ja monta päivää kului ihan laiskotellessa. Ihan paras loma siis! Uimista, ulkoilua, Risto Räppääjää ja pakastimen tyhjentelyä; en siis edes kokkaillut mitään erityistä loman aikana, vaan sulattelin jämiä ja ulkoistin pari kertaa ruokailun ravintolan puolelle. Yöunet lähes 10 tuntia monena päivänä putkeen...
Nyt on taas virtaa ja uusia jutun aiheitakin mielessä vaikka kuinka. Tekeillä on myös ensimmäinen lupaamistani "ruokablokkijutuista" (kurkkaa juttu täältä), joten pysykäähän kuulolla!
Ihanaa maaliskuun ensimmäistä kaikille! Nyt ollaan jo ihan virallisestikin kevään puolella ja kyllähän sen huomaa lisääntyneestä valon määrästä. Vaikka en mikään intohimoinen kesäihminen olekaan, niin kyllä tätä talvea nyt jo riittää tälle vuodelle...
Emma <3
p.s. joko kokeilit Snickers-kakkusia? Suosittelen - ne ovat ihan täydellisiä makeanhimon taltuttajia, eikä niitä mene kuin 1-2 kerralla. Meillä vain kävi niin, että mies löysi jemman pakastimesta ja totesi ne toooooosi hyviksi... huoh, arvaatte varmaan :)
tiistai 1. maaliskuuta 2016
torstai 25. helmikuuta 2016
THE SAVULOHISALAATTI by Nainen Talossa
Löysin tämän ohjeen Nainen Talossa -blogista reilu viikko sitten ja se jäi kummittelemaan mieleeni. Mikä tahansa resepti, jolle annetaan etuliite "the" herättää mielenkiintoni välittömästi ja tuo savulohen, appelsiinin, punasipulin ja oliivien liitto kuulosti ihanan herkulliselta. Ja niinhän se onkin, tästä tuli taas yksi uusi arjen pelastaja! Muokkasin ohjetta sen verran, että jätin tomaatit pois ja lisäsin keitettyjä perunoita, joita marinoin hetken tilliöljyssä.
Savulohta saa lähes jokaisen marketin kalatiskiltä ja myös kylmähyllystä vakuumipakattuna. Olen kalan tuoreuden suhteen tosi
THE SAVULOHISALAATTI by Nainen Talossa
salaattisekoitusta
kurkkua
paprikaa
punasipulia
avocadoa
appelsiinia
kalamataoliiveja
keitettyjä kananmunia
savulohta
kurkkua
paprikaa
punasipulia
avocadoa
appelsiinia
kalamataoliiveja
keitettyjä kananmunia
savulohta
kiinteitä perunoita
sitruunaa
tilliä
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Valmista tilliöljy sekoittamalla oliiviöljyä, tilliä, loraus sitruunanmehua ja ripaus suolaa ja pippuria tehosekoittimella (tai sauvasekoittimella) tasaiseksi kastikkeeksi.
Keitä perunat kuorineen kypsiksi, anna niiden jäähtyä, kuori ja paloittele sopivan suupalan kokoisiksi. Lorauta perunoille vähän tilliöljyä, sekoita ja anna maustua sen aikaa, kun kasaat salaatin. Lopun tilliöljyn voit säilyttää jääkaapissa (ja halutessasi sekoittaa siihen muitakin yrttejä).
Pilko kurkku (poista siemenet ensin), paprika, punasipuli ja avocado. Purista avocadoviipaleille vähän sitruunaa ja mausta niitä kevyesti suolalla ja pippurilla. Jos oikein haluat hifistellä, poista appelsiineista kalvot (täältä löytyy hyvä ohje).
Kasaa aineksista salaatti joko isoon tarjoilukulhoon tai suoraan annoksiksi lautaselle. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
Kiitos Katja kivasta reseptistä! Salaatti heitti minut aikamatkalle tulevaan kesään; voin vain kuvitella kuinka hyvää tämä on varhaisperunoista ja itse savustetusta lohesta tehtynä.
Talvilomaa on vielä pari päivää jäljellä, vaikka meillä Nuoriherra ei kyllä laske viikonloppuja kuuluviksi lomaan :) Ajatellaan me aikuiset kuitenkin positiivisesti ja nautitaan kolmesta jäljellä olevasta lomapäivästä! Tai sitten ihan vaan lähestyvästä viikonlopusta!
Emma <3
keskiviikko 24. helmikuuta 2016
SNICKERS-KAKKUSET Kalastajan vaimon tapaan
Moni varmaan tunnistaa sen jäätävän makeanhimon, joka välillä valtaa mielen! Silloin on ihan turha kuvitella, että pystyisi esim. "odottamaan 15 minuuttia" ja arvioimaan tilanteen uudestaan. Ei, joskus on vaan ihan pakko saada jotain makeaa ja minut ainakin tämä tunne valtaa tosi usein ruuan jälkeen. Tiedostan sen, että tätä pitäisi tarkkailla ja koittaa kiinnittää huomiota siihen, milloin tämä akuutti himo iskee; jollain tapaa se liittyy johonkin päivän aikana tehtyyn huonoon valintaan. Joko liian pitkään ateriaväliin tai liian vähäiseen proteiinin määrään jollain aterialla. Harvalla se varmaan iskee heti aamupalan jälkeen! Varsinkin niinä päivinä kun tuota makean halua ei tule, kannattaisi miettiä mitä on päivän aikana tullut tehtyä oikein ja koittaa noudattaa samaa mallia joka päivä.
Tätä syväanalyysiä odotellessa muokkasin Kalastajan vaimo -blogista aikoinaan nappaamaani reseptiä uuteen uskoon. Alkuperäinen ohje oli myös tosi hyvä, mutta siinä oli käytetty kermaa, jonka halusin jättää pois. En myöskään halunnut tehdä kakkua, vaan nykersin ohjeesta pieniä "kakkusia". En ole tehnyt raakasuklaata (tai muitakaan terveellisiä herkkuja) kovinkaan montaa kertaa ja yleensä lopputulos on ollut joko huono tai sitten tosi huono, joten tein varmuuden vuoksi aika pienen määrän. Tällä kertaa nameista tuli kuitenkin tosi hyviä! Eivät nämäkään tietenkään mitään terveysruokaa ole, mutta yksi tämmöinen kakkunen on taatusti terveellisempi vaihtoehto kuin suklaapatukka! Ja joku taika näissä on; minulle ainakin yksi tuntuu riittävän taltuttamaan sen hillittömän makeanhimon!
Ohjeesta tulee n. 20 kpl, kun teet kakkuset läpimitaltaan 4 cm:n paperivuokiin. Olen ostanut tuon kokoisia vuokia Ikeasta pari vuotta sitten joulun alla, en ole ihan varma löytyykö tuota kokoa kauppojen perusvalikoimasta. Voit toki käyttää pieniä muffinsivuokia, tällöin kappalemäärä on luonnollisesti vähän pienempi.
SNICKERS-KAKKUSET Kalastajan vaimon tapaan
Pohjamassa:
60 g suolapähkinöitä (+ vähän koristeeksi)
25 g kaurahiutaleita
4 mehukasta taatelia (jos käytät kuivattuja, anna liota vedessä hetken aikaa)
2 rkl vettä
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Täytä paperivuoat noin puoleenväliin ja painele tasaiseksi.
Rouhi pari rkl suolapähkinöitä veitsellä karkeaksi rouheeksi koristelua varten.
Suklaamassa:
30 g kaakaovoita
50 g sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 rkl kookosöljyä
3 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1 reilu rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
pieni ripaus suolaa
Sulata kaakaovoi, kookosöljy ja vaahterasiirappi vesihauteessa. Lisää kaakaojauhe ja maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi tahnaksi, lisää hitunen suolaa. Tarkista maku - jos haluat, lisää vähän siirappia.
Lisää suklaamassaa paperivuokiin ja ripottele suolapähkinärouhetta namien pinnalle. Anna jähmettyä pakkasessa. Säilytä kakkusia pakastimessa ja anna sulaa pari minuuttia ennen nauttimista.
Onko teillä jotain hyviä, terveellisiä namireseptejä?
Mukavaa viikon jatkoa kaikille!
Emma <3
maanantai 22. helmikuuta 2016
HOTELLIYÖ HAMINASSA
Yhteistyössä SpaHotel Haminan kanssa.
Silloin kun emme lähde lomalla pidempään reissuun, pyrimme yleensä kuitenkin tekemään pikkuvisiitin johonkin. Yksikin hotelliyö irrottaa arjesta kivasti ja tuntuu lomalta. Valitsemme kohteen usein sen mukaan, että siellä ei ole aikaisemmin käyty ja mikäli mahdollista, hotellissa pitäisi olla uima-allas. Tällä lomalla saimme mahdollisuuden yöpyä edullisesti perhehuoneessa SpaHotel Haminassa.
Hotelli sijaitsee aivan Haminan keskustassa ja se osoittautui miellyttäväksi perhehotelliksi. Huoneita on 31 ja yleisilme on siisti ja tunnelmallinen. Perhehuone koostui kahdesta huoneesta ja tilavasta ikkunallisesta kylpyhuoneesta. Kiva lisä huoneessa oli kunnollinen jääkaappi, jota tosin emme lyhyen vierailun aikana tarvinneet, mutta jos on liikkeellä lasten kanssa useamman päivän, on hyvä, että eväitä pystyy säilyttämään kylmässä.
Kaikkien huoneiden hintaan kuuluu vapaa pääsy uudelle kuntosalille ja saunaosastolle, sekä kylpyläosastolle. Käytännössä kylpylä on kadun toisella puolella sijaitseva Haminan uima-halli, jonne pääsee kulkemaan hotellin 3.kerroksesta "siltaa" pitkin. Huoneissa oli kylpytakit ja tohvelit, joten käynti hallille sujui helposti. Uima-halli on valmistunut keväällä 2014 ja sen kyllä huomasi; halli on valoisa, avara ja todella siisti. 25 metrin uima-altaan lisäksi löytyy lasten allas, monitoimiallas ja iso poreallas. Kuntosalilla emme käyneet (laiskimukset!), hallissa pulikointi riitti rentoutumiskeinoksi lumimyräkässä ajetun matkan jälkeen.
Hamina on tyypillinen talviaikaan uinuva pikkukaupunki, jonka ravintolatarjonta on hyvin vähäistä. Kaupungin nettisivujen mukaan kesällä kaupungista löytyy useita mielenkiintoiselta vaikuttavia kesäravintoloita, mutta näin talviaikaan oikeastaan ainoa "parempi" ravintola on hotellin yhteydessä oleva Kamu!. Hyvä, että houkutusta lähteä hotellilta muualle ei ollut, koska Kamu! osoittautui todella hyväksi valinnaksi. Sisustus oli moderni, mutta kuitenkin viihtyisä ja tunnelmallinen ja koska ruokailimme suhteellisen aikaisin, tilaa oli mukavasti. Myöhemmin ravintola alkoi täyttymään, joten se on selvästi suosittu paikallisten keskuudessa. Eikä ihme, ruoka oli todella maukasta ja palvelu asiantuntevaa ja ystävällistä. Hurmaava pieni yksityiskohta on se, että osa ravintolan tarjoilijoista on lievästi kehitysvammaisia. Tämä on mielestäni todella hieno asia ja arvostan korkealle tällaista erilaisuuden hyväksymistä. Varsinaista tarjoilijaamme avustanut nuori nainen oli miellyttävä, kohtelias ja erittäin huolellinen työssään.
Ruokalista oli sopivan lyhyt (mielestäni pienessä ravintolassa on aivan tarpeetonta tarjota kymmeniä eri ruokalajeja) ja ravintola käyttää lähialueen pientuottajien tarjontaa annoksissaan. Lasten lista oli melko suppea ja suhteellisen tyypillinen, mutta siinä ei onneksi kuitenkaan ollut perinteisiä nauravia nakkeja (jotka saavat minut yleensä raivon valtaan - miksei lapsillekin tarjota ravintolassa oikeaa ruokaa?), vaan ihan kunnollisia annoksia. Nuoriherra söi lohta ja perunamuusia ja oli annokseen hyvin tyytyväinen. Aikuisten Sienestäjän sulopossu ja Naapurin maalaiskana vuohenjuustolla olivat todella maukkaat ja selvästi laadukkaista raaka-aineista valmistetut. Asia, mihin minä kiinnitän ravintola-annoksissa aina huomiota on kasvisten laatu, en voi sietää veteliä pakastevihanneksia ja niitä ei todellakaan näissä annoksissa oltu käytetty.
Jälkiruuaksi oli valittavissa Pappagallon jäätelöitä ja sorbetteja sekä ihana suussa sulava Suklaasoufflé, joka oli suuri sellainen kuin sen pitääkin olla; pinnalta kypsän kakkumainen ja sisältä kuumaa suklaata valuva ihanuus. Ihan täydellistä! Ravintolaan kannattaa ehdottomasti mennä syömään Haminan vierailun yhteydessä.
Aamupala tarjoiltiin Kamu!:n puolella ja myös se oli todella hyvä. Pienen hotellin aamupala ei voikaan olla ylenpalttisen monipuolinen, mutta tarjolla oli kaikki mitä hyvältä aamupalalta voi odottaa. Kiva lisä tavalliseen tarjontaan oli paneroitu kala ja jälkiruokapöydän vispipuuro. Huomaan vähän arastelevani kameran kanssa heilumista ihmisjoukossa, joten en kuvannut aamulla kuin osan omista lautasistamme.
Talven ehkä tähän asti pahin lumimyräkkä iski juuri vierailumme aikana, joten Haminaan tutustuimme lähinnä auton ikkunasta kurkkien. Keli ei todellakaan houkutellut ulkoiluun (eikä valokuvaamiseen), joten kaupungin hieno vanha keskusta jäi näkemättä. Haminaan täytyy ehdottomasti palata uudestaan kesällä ja myös silloin yövymme varmasti SpaHotel Haminassa!
![]() |
Kuva täältä |
Hotelli sijaitsee aivan Haminan keskustassa ja se osoittautui miellyttäväksi perhehotelliksi. Huoneita on 31 ja yleisilme on siisti ja tunnelmallinen. Perhehuone koostui kahdesta huoneesta ja tilavasta ikkunallisesta kylpyhuoneesta. Kiva lisä huoneessa oli kunnollinen jääkaappi, jota tosin emme lyhyen vierailun aikana tarvinneet, mutta jos on liikkeellä lasten kanssa useamman päivän, on hyvä, että eväitä pystyy säilyttämään kylmässä.
Kaikkien huoneiden hintaan kuuluu vapaa pääsy uudelle kuntosalille ja saunaosastolle, sekä kylpyläosastolle. Käytännössä kylpylä on kadun toisella puolella sijaitseva Haminan uima-halli, jonne pääsee kulkemaan hotellin 3.kerroksesta "siltaa" pitkin. Huoneissa oli kylpytakit ja tohvelit, joten käynti hallille sujui helposti. Uima-halli on valmistunut keväällä 2014 ja sen kyllä huomasi; halli on valoisa, avara ja todella siisti. 25 metrin uima-altaan lisäksi löytyy lasten allas, monitoimiallas ja iso poreallas. Kuntosalilla emme käyneet (laiskimukset!), hallissa pulikointi riitti rentoutumiskeinoksi lumimyräkässä ajetun matkan jälkeen.
![]() | |||
Kuva täältä |
![]() |
Kuva täältä |
Ruokalista oli sopivan lyhyt (mielestäni pienessä ravintolassa on aivan tarpeetonta tarjota kymmeniä eri ruokalajeja) ja ravintola käyttää lähialueen pientuottajien tarjontaa annoksissaan. Lasten lista oli melko suppea ja suhteellisen tyypillinen, mutta siinä ei onneksi kuitenkaan ollut perinteisiä nauravia nakkeja (jotka saavat minut yleensä raivon valtaan - miksei lapsillekin tarjota ravintolassa oikeaa ruokaa?), vaan ihan kunnollisia annoksia. Nuoriherra söi lohta ja perunamuusia ja oli annokseen hyvin tyytyväinen. Aikuisten Sienestäjän sulopossu ja Naapurin maalaiskana vuohenjuustolla olivat todella maukkaat ja selvästi laadukkaista raaka-aineista valmistetut. Asia, mihin minä kiinnitän ravintola-annoksissa aina huomiota on kasvisten laatu, en voi sietää veteliä pakastevihanneksia ja niitä ei todellakaan näissä annoksissa oltu käytetty.
Jälkiruuaksi oli valittavissa Pappagallon jäätelöitä ja sorbetteja sekä ihana suussa sulava Suklaasoufflé, joka oli suuri sellainen kuin sen pitääkin olla; pinnalta kypsän kakkumainen ja sisältä kuumaa suklaata valuva ihanuus. Ihan täydellistä! Ravintolaan kannattaa ehdottomasti mennä syömään Haminan vierailun yhteydessä.
Aamupala tarjoiltiin Kamu!:n puolella ja myös se oli todella hyvä. Pienen hotellin aamupala ei voikaan olla ylenpalttisen monipuolinen, mutta tarjolla oli kaikki mitä hyvältä aamupalalta voi odottaa. Kiva lisä tavalliseen tarjontaan oli paneroitu kala ja jälkiruokapöydän vispipuuro. Huomaan vähän arastelevani kameran kanssa heilumista ihmisjoukossa, joten en kuvannut aamulla kuin osan omista lautasistamme.
perjantai 19. helmikuuta 2016
ELLAN COLESLAW
Nyt kuulkaa löytyi semmoinen ohje, että oksat pois!! Mistä muuten tulee sanonta "oksat pois"? Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti on lisuke, josta tavallaan tykkään, mutta joka kuitenkin kerta toisensa jälkeen on majoneesikastikkeen takia vähän turhan äklö. Sitä aina tekisi mieli ottaa iso kasa lautaselle, mutta vaikka kastikkeen olisi tehnyt kuinka kevyeksi (eli lisännyt siihen kermaviiliä), niin kauhean paljon en sitä pysty syömään. Kaaliraaste-pohjainen salaatti on tosi hyvää, mutta jonkun kastikkeen siihen kuitenkin kaipaan ja usein lorautan joukkoon ihan yksinkertaisesti vähän hyvää oliiviöljyä ja ripauksen suolaa ja mustapippuria. Kaaliahan olisi järkevä syödä talvella tuontisalaattien sijaan ja kesällä varhaiskaali kuuluu ehdottomiin kausiherkkuihin.
Tilasin Ella Woodwarin uutuuden Deliciously Ella Every Day (vaikka edellinenkin kirja on vielä läpikokkaamatta...) ja heti kirjan alkuosasta (s. 78) pisti silmään tämä terveellinen versio coleslaw-salaatista. Suosittelen kokeilemaan! Aloin heti odottamaan kesää, ihanaa varhaiskaalia ja grilliherkkuja - tämä lisuke toimii varmasti kesällä parhaiten. Me söimme sitä lohen kanssa ja voin vain kuvitella, kuinka ihanaa tämä on kesällä vasta savustetun lohen kanssa! Taas kerran muokkasin reseptiä ihan pikkaisen eli lisäsin vähän suolaa, pippuria ja chiliä.
Ainoa "hankaluus" reseptissä on muistaa laittaa cashew-pähkinät likoamaan ajoissa. Minä tein sen aamulla töihin lähtiessäni, joten pieni ennakointi on tarpeen tätä lisuketta tehdessä. Pähkinöiden pitää olla riittävän lionneita, jotta kastikkeesta tulee sileää. Tarvitset myös hyvän tehosekoittimen, toki sauvasekoitinkin saattaa toimia (kerrothan miten kävi, jos kokeilit). Tehokas blenderi on sijoitus, johon suosittelen satsaamaan. Siitä on niin iso apu keittiössä, että itse en ainakaan pärjäisi ilman sitä. VitaMix olisi tietenkin unelmien laite, mutta lottovoittoa odotellessa oma uskollinen Kenwoodini on aivan riittävä. Se on ollut minulla käytössä noin kolme vuotta päivittäin ja on edelleen ihan supertehokas.
Ellan coleslaw
100 g cashew-pähkinöitä
1 dl oliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia (hunajakin varmaan käy)
1 rkl tahinia
yhden sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 dl vettä
1 dl vettä
ripaus suolaa ja mustapippuria
pienenpieni ripaus chilihiutaleita
Liota pähkinöitä vähintään 4 tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtaise pähkinät.
Sekoita kaikki aineet blenderissä sileäksi "majoneesimaiseksi" tahnaksi.
Ei oo vaikeeta, ei! Tuosta määrästä tulee n. 3-4 dl. Laitoin kastikkeen purkkiin ja jääkaappiin yön yli. Huomioi, että se jähmettyy kylmässä, joten ota se lämpimään vähän ennen käyttöä. Itse lusikoin sitä pikkukippoon odottamaan salaatin valmistumista, jotta koko määrää ei tarvitse "lämmittää". Ei tuo kauhean herkästi pilaantuvaa varmaan ole, mutta kylmäketju on hyvä pitää aina katkeamattomana. Suikaloin meille sopivan määrän kaalia ja porkkanaa ja sekoitin kastiketta joukkoon vähän kerrallaan, kunnes sitä oli sopivasti.
Tajusin jo heti reseptiä lukiessa, että tuo on hyvää, mutta en osannut arvata kuinka hyvää!!! Olisin voinut lusikoida - tai no okei, lusikoin - sitä suoraan purkista :) Toimii varmasti kaikkien mahdollisten salaattien kanssa ja esim. välipala-dippinä pilkottujen juuresten kanssa. Tai kastikkeena kasvispihvien kanssa. Tai hampurilaisen välissä. En oikein osaa keksiä, mihin tuo ei sopisi! Ja mikä parasta, kastike on terveellistä. Saan nykyjään ihan suunnatonta tyydytystä syödessäni hyvää ja terveellistä - ajatus siitä, että tämä ei ole haitaksi elimistölleni saa minut suorastaan hykertelemään.
Mutta nyt hykerrellään viikonloppua ja alkanutta talvilomaa. Karkaamme viikonloppuna lyhyelle minilomalle, josta kirjoitan ensi viikolla tarkemmin. Lomaviikon vietämme ihan kotioloissa ja minulla on vakaa tarkoitus syöttää perheen miesväelle pelkkää kasvisruokaa koko viikon ajan! Isompi on ajatuksesta ihan innoissaan, pienemmälle ei ole vielä kerrottu :) Kirjoitan viikon ruuista tietenkin blogiin ja jossain vaiheessa tulee myös ensimmäinen ruokablokki-juttu (lue täältä, mistä siinä on kyse).
Nyt oikein ihanaa viikonlopun alkua kaikille!!
Emma <3
keskiviikko 17. helmikuuta 2016
KEITTIÖN IHME
...ja muita ylisanoja :) Mahtipontinen otsikko syntyi siitä ajatuksesta, mikä minut valtaa keittössä tosi usein; kuinka arkisista ja yksinkertaisista - joskus jopa tylsistä - raaka-aineista voikaan syntyä niin älyttömän hyviä ruokia. Ja usein ihan sattumalta.
Tällä kertaa valokeilassa paistattelee, uskokaa tai älkää, tonnikala! Tuo 90-luvulla opiskelleiden pääasiallinen proteiinin lähde. Jostain syystä en muista opiskeluaikojen ruoka-aineista mitään muuta kuin tonnikalan, vaikka olen ihan taatusti syönyt ja kokannut silloin muutakin. Opintoni kestivät niin pitkään, että jos olisin syönyt pelkkää tonnaria, maailman tonnikalakannat olisi kalastettu sukupuuttoon jo aikaa sitten :) Olisi hauska hypätä aikakoneeseen ja nähdä, mitä Emma teki ruuaksi tavallisena keskiviikkoiltana pienessä (ja voi, niin ihanassa) 17,8 neliön yksiössään. Oli muuten makein kämppä, missä olen koskaan asunut, varsinainen tilaihme! Vaikka kuinka pinnistelen ja ponnistelen, muistan vain reissumies-leivän, jonka päällä oli tonnikalaa ja tomaattisiivuja.
Mutta taas kerran, asiaan. Nämä tonnikalapihvit syntyivät taas siinä "en jaksa tänään käydä kaupassa" -tilanteessa hektisen työpäivän päätteeksi. Minun pelastukseni on ruokakomero, jonka turvin pieni perheemme pärjäisi mistä tahansa useita kuukausia kestävästä globaalista kriisistä. Varustelutaso on hyvä monestakin eri syystä. Asumme sen verran syrjässä, että meiltä ei noin vain kipaista lähi-Siwaan hakemaan reseptistä puuttuvia aineksia. Toisekseen, pakko myöntää, olen hamsteri luonteeltani ja nautin ruokakaappini lukemattomista täysistä purkeista, purnukoista, tölkeistä ja paketeista. Kolmaskin syy löytyy, mutta se on vähän synkkä, joten en ala sitä tänne avaamaan (ellei joku välttämättä halua kuulla). Siihen liittyviä avainsanoja ovat mm. energiakriisi ja pandemia...
Tarjoa pihvit perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Lisäksi tarjolla oli porkkanoita, jotka oli valmistettua uunissa (ohje täältä). Porkkanoiden mausteena oli perinteisesti kuivattua rakuunaa (jonka tuoksu muuten on ihan taivaaaaaallllinen!!!). Tonnikalapihvit olivat tosi hyviä myös kylmänä seuraavana päivänä (vinkvink lounaseväiden valmistajat).
Jatkossa voit kokeilla pihvien mausteeksi erilaisia mausteita; mitä jos lisäisin chiliä? Tai entäpä vaikka currya ja jeeraa... Voisiko nämä maustaa italialaisittain isolla kourallisella yrttejä ja vaikka pienellä määrällä silputtua aurinkokuivattua tomaattia? Muista - keittiössä sinua rajoittaa ainoastaan oma mielikuvituksesi!
Huh, pari päivää vielä ja sitten alkaa hiihtoloma. Tai viralliselta nimeltäänhän se on nykyjään talviloma, mutta kyllä minä aina puhun hiihtolomasta :) Meillä on tiedossa ihan kotiloma lukuun ottamatta pientä mukavaa arjesta karkuun pääsyä, mutta siitä enemmän sitten myöhemmin!
Onko teillä jotain kivoja suunnitelmiahiihtotalvilomalle?
Emma <3
Tällä kertaa valokeilassa paistattelee, uskokaa tai älkää, tonnikala! Tuo 90-luvulla opiskelleiden pääasiallinen proteiinin lähde. Jostain syystä en muista opiskeluaikojen ruoka-aineista mitään muuta kuin tonnikalan, vaikka olen ihan taatusti syönyt ja kokannut silloin muutakin. Opintoni kestivät niin pitkään, että jos olisin syönyt pelkkää tonnaria, maailman tonnikalakannat olisi kalastettu sukupuuttoon jo aikaa sitten :) Olisi hauska hypätä aikakoneeseen ja nähdä, mitä Emma teki ruuaksi tavallisena keskiviikkoiltana pienessä (ja voi, niin ihanassa) 17,8 neliön yksiössään. Oli muuten makein kämppä, missä olen koskaan asunut, varsinainen tilaihme! Vaikka kuinka pinnistelen ja ponnistelen, muistan vain reissumies-leivän, jonka päällä oli tonnikalaa ja tomaattisiivuja.
Mutta taas kerran, asiaan. Nämä tonnikalapihvit syntyivät taas siinä "en jaksa tänään käydä kaupassa" -tilanteessa hektisen työpäivän päätteeksi. Minun pelastukseni on ruokakomero, jonka turvin pieni perheemme pärjäisi mistä tahansa useita kuukausia kestävästä globaalista kriisistä. Varustelutaso on hyvä monestakin eri syystä. Asumme sen verran syrjässä, että meiltä ei noin vain kipaista lähi-Siwaan hakemaan reseptistä puuttuvia aineksia. Toisekseen, pakko myöntää, olen hamsteri luonteeltani ja nautin ruokakaappini lukemattomista täysistä purkeista, purnukoista, tölkeistä ja paketeista. Kolmaskin syy löytyy, mutta se on vähän synkkä, joten en ala sitä tänne avaamaan (ellei joku välttämättä halua kuulla). Siihen liittyviä avainsanoja ovat mm. energiakriisi ja pandemia...
Tonnikalapihvit
(n. 10 kpl)
(n. 10 kpl)
2 prk tonnikalaa paloina öljyssä (muistathan käyttää vain vastuullisesti pyydettyä MSC-merkittyä tonnikalaa!)
2 keitettyä perunaa
2 munaa
1/2 dl korppujauhoja
1 dl juustoraastetta
1/2 pieni purkki kapriksia pieneksi silputtuna (jos et tykkää, älä käytä)
1/2 puntti tilliä pieneksi silputtuna
pari rkl sitruunanmehua
pieni kourallinen basilikaa pieneksi silputtuna
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Valuta tonnikala hyvin ja muusaa perunat. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja tarkista maku.
Muotoile massasta pihvejä tai pyöryköitä ja paista niitä leivinpaperilla vuoratulla pellilla n. 40 min. Käännä paistamisen puolessa välissä.
Tarjoa pihvit perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Lisäksi tarjolla oli porkkanoita, jotka oli valmistettua uunissa (ohje täältä). Porkkanoiden mausteena oli perinteisesti kuivattua rakuunaa (jonka tuoksu muuten on ihan taivaaaaaallllinen!!!). Tonnikalapihvit olivat tosi hyviä myös kylmänä seuraavana päivänä (vinkvink lounaseväiden valmistajat).
Jatkossa voit kokeilla pihvien mausteeksi erilaisia mausteita; mitä jos lisäisin chiliä? Tai entäpä vaikka currya ja jeeraa... Voisiko nämä maustaa italialaisittain isolla kourallisella yrttejä ja vaikka pienellä määrällä silputtua aurinkokuivattua tomaattia? Muista - keittiössä sinua rajoittaa ainoastaan oma mielikuvituksesi!
Huh, pari päivää vielä ja sitten alkaa hiihtoloma. Tai viralliselta nimeltäänhän se on nykyjään talviloma, mutta kyllä minä aina puhun hiihtolomasta :) Meillä on tiedossa ihan kotiloma lukuun ottamatta pientä mukavaa arjesta karkuun pääsyä, mutta siitä enemmän sitten myöhemmin!
Onko teillä jotain kivoja suunnitelmia
Emma <3
sunnuntai 14. helmikuuta 2016
HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ JA ARVONNAN VOITTAJA
Hyvää ystävänpäivää kaikille lukijoilleni! Olette minulle vielä ihan uusia tuttavuuksia, mutta toivon, että tulemme toisillemme tutuiksi seuraavien kuukausien (ja vuosien!) aikana.
Arvonnassa ei ollut vielä kovinkaan montaa osallistujaa, mutta itse arvonta oli minulle silti huippujännittävä :) Olihan se ensimmäinen laatuaan! Tarkoitukseni on ilahduttaa teitä jatkossakin aina silloin tällöin kirja-arvonnoilla. Arvonta suoritettiin ihan perinteisellä käsipelillä; kirjoitin kaikkien osallistuneiden nimet lapulle ja Nuoriherra suoritti tuiki tärkeän nosta voittajan nimi -tehtävän.
Brunssi-kirjan voitti Anu, paljon onnea Sinulle! Laitathan minulle osoitetietosi sähköpostiin harkittuherkku(at)hotmail.fi, niin laitan kirjan postiin heti alkuviikosta.
Toivottavasti teillä kaikilla on ollut mukava päivä!
Emma <3
![]() |
Kuva täältä |
Brunssi-kirjan voitti Anu, paljon onnea Sinulle! Laitathan minulle osoitetietosi sähköpostiin harkittuherkku(at)hotmail.fi, niin laitan kirjan postiin heti alkuviikosta.
Toivottavasti teillä kaikilla on ollut mukava päivä!
Emma <3
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)