sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

BACK IN BUSINESS!

Pyyhin vihdoin pölyt kaasuliedeltäni (siis ihan kirjaimellisesti!) ja jatkoin siitä mihin jäin viime kerralla. Nyt on taas syöty itse tehtyä ruokaa, juotu vähän punkkua ja elämä on taas mallillaan - viikonloppukin vielä <3

Viimeksi yritin vähän vihjailla jotain tämän kuvan avulla:


Torstai on perinteisesti ollut aina viikon paras päivä, koska silloin ilmestyy Hesarin ruokatorstai-osio. Vaikka se ei enää olekaan yhtään niin tasokas ja kiinnostava kuin joskus muinoin, vietän torstaiaamun kuitenkin tiiviisti ruokajuttujen parissa. Reilu viikko sitten Sanna Kekäläinen kirjoitti vohvelirautabuumista - raudalla tehdään nykyjään kaikkea mahdollista falafeleista korvapuusteihin. Dumppasin itse oman vohvelirautani tarpeettomien keittiöhärpäkkeiden hautuumaalle viime syksynä ja ehdin juttua lukiessani jo harkita uuden ostoa. Kunnes muistin, että siivousvimmassani olin vielä säälinyt voileipägrilliä ja jättänyt sen pölyttymään ruokakomeron pimeään nurkkaan. Ja siitä se ajatus sitten lähti...

Kasvisruokien ehdottomaan Top 3 - listaan kuuluu Falafel-pyörykät. Minun on vaikea keksiä mitään maukkaampaa, mielenkiintoisempaa ja silti makumaailmaltaan simppelimpää ja lempeämpää ruokaa. Falafelien tekeminen vaan on kovin työlästä (ainakin niillä resepteillä, joita olen käyttänyt): pyörykät/pihvit tuppaavat hajoamaan pannulla ja uunissa niistä tulee jotenkin... no, tylsiä. En oikein ole sinut uppopaistamisen kanssa (varsinkaan kaasuhellalla), joten kotona tehdyistä falafeleista jää yleensä uupumaan se paras kohta eli rapea pinta. Hesarin jutun inspiroimana päätin kokeilla valmistaa falafeleja voileipägrillissä.

Homma ei sitten kuitenkaan mennyt niin kuin siinä länsirannikon idyllisessä askarteluparatiisissa... Aloitetaan kuitenkin positiivisen kautta: tämä ohje, jonka kehitin yhdistämällä parin eri reseptin parhaat palat, onnistui tosi kivasti. Massa on sopivan kiinteää ja maut kohdillaan. Minä jätän ohjeesta korianterin pois, koska en voi sietää sen makua.

Mutta... en ainakaan omalla voileipägrillilläni saanut aikaiseksi yhtään sen rapeampaa pintaa kuin uunissa, joten kai se on pakko alistua siihen tosiasiaan, että falafelit pitää uppopaistaa jos haluaa sen ihanan, rapsakan lopputuloksen. Jos tyydyt hyviin makuihin, mutta tylsään pihviin, niin paista pyörykät (tai pihvit) uunissa. Voileipägrillin kanssa on turha ruveta säpeltämään, ainakaan minun kokemukseni mukaan! Vohveliraudalla tulos saattaa toki olla parempi, kokeile ihmeessä (ja kerrothan minulle miten kävi)!


FALAFELIT

1 tölkki kikherneitä huuhdottuna ja valutettuna (380g / kikherneitä 230 g)
1 ruukku persiljaa (tai 1/2 ruukkua + 1/2 ruukkua korianteria)
2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
2 rkl tahinia
3 rkl kikhernejauhoja (käytin tattarijauhoja, voit käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja)
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl mietoa chilijauhetta 
pari tl sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä + juustokuminaa + paprikajauhetta pyöryköiden/pihvien voiteluun

Silppua persilja, valkosipuli ja sipuli monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon kikherneet, jauhot ja mausteet ja jauha tasaiseksi massaksi. Jätä halutessasi joukkoon sattumia. Lisää sitruunanmehua ja loraus öljyä, jos massa tuntuu liian kuivalta. Taikinan pitää olla riittävän kiinteää, jotta saat siitä muotoiltua pihvejä tai pyöryköitä. Tarkista maku.

Jos mahdollista, anna taikinan levätä n. puoli tuntia ennen muotoilua. Pyörittele pihvit tai pyörykät maustetussa öljyssä ja kypsennä uunissa 225 asteessa 30-40 min ajan. Jos et karta uppopaistamista, se on paras tapa kypsentää falafelit!

Kuten sanottua, maku oli oikein hyvä. Ulkonäkö sen sijaan... no, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa :) Tarjosin falafelit lisukkeen kanssa, jonka ajatus syntyi taikinaa tehdessäni ja ainakin miehen mukaan tämä oli aterian paras osa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

PERUNA-AVOCADOLISUKE (kahdelle)

2 keitettyä kiinteää perunaa (jäähtyneenä)
1 iso avocado
suolaa, pippuria
n. 1/2 rkl seesaminsiemeniä
sitruunanmehua
oliiviöljyä
silputtua persiljaa

Kuutioi perunat ja avocadot. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita seesaminsiemenet ja persilja joukkoon. Lisää haluamasi määrä sitruunanmehua ja öljyä.




Lisäksi vielä paprikatahnaa, jota tilasin Vegekaupasta. Suosittelen - tahna on niin hyvää, että sitä tekisi mieli lusikoida suoraan purkista! Muutenkin Vegekaupan tarjonnasta löytyy vaikka mitä kivaa ja toimitus oli tosi nopea. Samassa paketissa tuli kikherne-nuudeleita ja -pastaa. Nuudelit ainakin olivat tosi hyviä ja täyttäviä - ihan eri tavaraa kuin ne marketin höttönuudelit!

Tulipahan muuten kirjoitettua sana falafel aika monta kertaa... :)

Mukavaa sunnuntaita kaikille! Alkuviikosta tulossa taas yksi helppo ja vaivaton kasvisruokaresepti. Tämä porukka lähtee nyt uimaan ja loppupäivä taitaa mennä sitten lörsöten. Päivän ruoka on porissut hellalla aamupäivän ajan ja odottaa kotona valmiina nälkäisiä uimareita. Mitä teidän sunnuntaihin kuuluu?

Emma <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!