tiistai 31. toukokuuta 2016

NYHTÖKAURAA VIHDOINKIN!!! JA MILTÄ SE SITTEN MAISTUI...?


Olen odottanut nyhtökauraa kuin kuuta nousevaa siitä lähtien, kun luin siitä ensimmäistä kertaa. Odottaminen oli helppoa siinä vaiheessa, kun tuotetta ei vielä ollut saatavilla, mutta nyt kun olen parin viikon ajan tiennyt sitä löytyvän kaupoista, olen hajoillut "ei oohon" jo monta kertaa. Olen toki ihan älyttömän tyytyväinen siihen, että tuote menee niin hyvin kaupaksi ja ymmärrän myös, että tuotantotahti on alkuvaiheessa pientä. Veikkaan, että siellä pajalla ollaan aika fiiliksissä (ja ehkä vähän myös hämmentyneitä) tästä mielettömästä innostuksesta tuotetta kohtaan!

Ihana työkaverini tiesi tästä malttamattomuudestani ja osti minulle kolme pakettia kauraa. Ja vieläpä pikkupaikkakunnan pikkukaupasta - eli löytyy sitä muualtakin kuin isoista Prismoista ja Cittareista! Kieltämättä jännitti tosi paljon kun sain paketit käsiini; ihan kuin kyse olisi jostain kerran vuodessa tuotetusta luksustuotteesta, johon minä nyt etuoikeutettuna pääsin käsiksi... :) Tämä vaan on niin mieletön innovaatio ja toivoinkin kaikesta sydämestäni, että ihastuisin nyhtökauraan. Ja kuinkas sitten kävikään...?



Kylmänä ja kypsentämättömänä se ei maistu millekään. Mikä oli positiivinen yllätys. Se ei myöskään "tunnu suussa" epäilyttävältä tai oudolta - ja tämän tajuavat nyt vain kaikki ne, joilla tämmöisiä suutuntumaongelmia on... :) Olin tosi tyytyväinen tähän, koska olin pelännyt a) jotain epäilyttävää taustamakua ja b) outoa koostumusta. Tässä vaiheessa olin jo ihan liekeissä!!

Pointtihan ei varsinaisesti ole hakea lihan korviketta (ainakaan mulla), vaan lihan korvaavan proteiininlähteen. Vaikka ero on verbaalisesti pieni, niin käytännössä kuitenkin suuri. Niille, jotka oikeasti hakevat lihan korviketta, niin koostumus varmasti tuo tyydytyksen; nyhtis on ihan kuin nyhtöpossua. Tarttuu ja jumittuu jopa hampaiden väliin ihan samoin kuten possuserkkunsa :)

Nyhdin nyhtistä (kuinkakohan monta kertaa tässä postauksessa tulee mainittua sana "nyhtö" jossain sen taivutusmuodossa...?) vähän hienommaksi, se oli makuuni hieman liian kokkareista. Kuumensin wokkipannulla öljyä ja käristin nyhtistä kuumassa öljyssä, minkä jälkeen maustoin sen kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Ja laitoin syrjään odottamaan. Halusin myös testata, miten se taipuisi seuraavan päivän evässalaatin lisukkeeksi ihan tuollaisenaan, paistettuna. Itse asiassa uskon, että tulen hyväksymään sen ilman kypsentämistäkin, kunhan sitä ensin vähän maustaa oman maun mukaan. Paistaessa keittiöön leijaili vieno herneen tuoksu, mutta maussa sitä en kyllä huomannut. Paistettu nyhtis oli entistä enemmän lihamaisen oloinen, maku taas mielestäni muuttui entistä neutraalimmaksi herneen tuoksusta huolimatta! Sopii taatusti evässalaatin joukkoon tuosta vain. Olen tässä vaiheessa entistä enemmän liekeissä - siis ihan oikeesti...!!! Uskomaton tuote!!!


Tämän jälkeen wokkasin kasvikset ihan normaaliin tapaan. Mukana oli siis tällä kertaa kaksi porkkanaa, yksi punasipuli, neljä valkosipulin kynttä, yksi suippopaprika, 4 cm pala mietoa chiliä ja pienen peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna. Parsakaali olisi ollut tähän ruokaan mahtava lisä, mutta sitä nyt ei ollut jääkaapissa tällä kertaa. Kasvisten kevyen kypsentämisen jälkeen lisäsin nyhtiksen joukkoon, maustoin hässäkkää vielä kertaalleen miedosti suolalla ja pippurilla ja jätin odottamaan siksi, kunnes sekoitin ruualle kastikkeen. Tässä välissä pitää muuten muistaa laittaa riisit kiehumaan!

Koska en ole mikään taituri näissä wokkiruuissa, pelasin varman päälle. Sekoitin kastikkeen valmiiseen kastikepohjaan... Lisäsin tuohon valmiiseen kastikepussiin vähän lisämausteita ja kiehautin koko höskän pannulla.


Eli maustamistahan tuo tuote kyllä kaipaa, vaikka mietojen makujen ystäville varmasti menisi ihan tuollaisenaan. Omaan salaattikippoon tulen tulevaisuudessa lisäämään reilusti mausteita muodossa tai toisessa.

Lisäsin kastikkeen nyhtiksen ja kasvisten joukkoon ja annoin porista liedellä pari minuuttia. Annosta kasatessani ripottelin riisin pinnalle vielä vähän seesaminsiemeniä ja annoksen päälle persiljaa vihreän kaipuussani.

Wokkikastike nyhtökauralle

pussi valmista wokkikastiketta
2 rkl cashewpähkinävoita (mikä tahansa pähkinävoi varmasti kelpaa)
1 rkl soijaa
loraus (maun mukaan) chilikastiketta
2 dl kiehuvaa vettä
1 tl kurkumaa
suolaa, pippuria

Mausta ja maista - lisää makuja jos siltä tuntuu!

Tämä oli oikeasti ihan älyttömän hyvää!! Niille, jotka kaipaavat lihan korviketta - toimii!! Niille, jotka kaipaavat uutta kasvispohjaista tuotetta - toimii!!



Hei, mulla on semmoinen tunne, että nyt on siirrytty ihan uudelle aikakaudelle. Siis oikeesti! Nyhtis on niin mielettömän hieno tuote jo ihan ruuanlaitollisesti ja makumaailmaltaan, saati sitten sen ekologinen pointti. Ja kun vielä puhutaan kotimaisesta tuotteesta, niin tässähän jo ihan hengästyy...

Emma <3

p.s. jos saat nyhtistä käsiisi, älä hamstraa sitä liikaa, jotta muutkin pääsevät nauttimaan siitä! Jos kuitenkin hamstraat, niin sen voi ihan hyvin pakastaa. Laitoin tästä kysymyksen valmistajan nettisivulle tänään ja ystävällinen vastaus tuli parissa tunnissa. Kaiken lisäksi siis vielä hienoa asiakaspalvelua - me like <3


2 kommenttia:

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!