keskiviikko 23. marraskuuta 2016

AURINKOKEITTO SIENI-RAKUUNAHÖYSTÖLLÄ & SAARISTOLAISLEIVÄLLÄ

Kaikki, jotka ovat nähneet auringon lähiaikoina, sanovat nyt "hep"!! Juu, kovin on hiljaista täälläkin... Tai en tiedä millä planeetalla te asutte, mutta tässä maailmakolkassa ei edes muisteta, milloin maisemassa olisi viimeksi ollut värejä, eikä sitä lunta nyt lasketa. Eilen kotiin ajaessani ajattelin ihan tosissani, että olen siirtynyt Mordoriin, niin pimeää ja uhkaavan oloista ulkona oli. Kotiin tulessani päätin, että jos aurinko ei kerran suostu näyttäytymään mulle, minä raahaan sen vaikka väkisin meille. Ja kuulkaas, onnistuinkin siinä!


Eilen kotiin ajaessani mulla oli siis se Anton&Anton -ruokakassi takakontissa (jos et nyt yhtään tiedä, mistä puhun, käy lukaisemassa juttu täältä), mutta tiesin myös, että jääkaapissa on kaikenlaista vanhaksi menevää ja nahistunutta. Siitä se ajatus sitten lähti. Toki käytin myös osan ruokakassin sisällöstä, mutta aineksia jäi vielä vaikka kuinka paljon. Kuten edelliselläkin toimituskerralla, myös tällä kertaa ruokaa tuli huomattavasti enemmän kuin mitä odotin. Joten Kauppahalli24 -palvelu kyllä kannattaa, en todellakaan koe, että rahaa olisi mennyt hukkaan tai yhtään sen enempää kuin mitä olisin kaupassa saanut tuhlattua.

AURINKOKEITTO SIENI-RAKUUNAHÖYSTÖLLÄ

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pieni bataatti
500 g porkkanoita
1 dl punaisia linssejä
(kanaliemikuutio)
noin desi kuohukermaa 
oliiviöljy
suola, mustapippuri
curry
paprikajauhe
kurkuma
juustokumina

Lisäksi:

paketillinen siitakesieniä
voita paistamiseen
tuoretta rakuunaa
saaristolaisleipää (+ voita)

Kuullota silputut sipulit, viipaloidut porkkanat ja kuutioitu bataatti reilussa lorauksessa oliiviöljyä. Lisää mausteita rohkealla kädellä ja jatka kuullottamista, kunnes mausteet hieman kypsyvät. Kaada päälle kiehuvaa vettä (niin, että kasvikset peittyvät) ja anna porista muutaman minuutin ajan (lisää liemikuutio tässä vaiheessa jos haluat). Lisää joukkoon linssit, sekoita (etteivät laskeudu pohjaan ja tartu kiinni) ja laske sitten lämpöä. Anna poreilla kannen alla, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.

Sopan kiehuessa paista viipaloidut sienet voissa kypsiksi. Muista, että kaikki pannulle kertyvä neste pitää haihduttaa ja sienet paistetaan lähes rapsakoiksi. Mausta miedosti suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon silputtua tuoretta rakuunaa maun mukaan. (Jos rakuunan maku on vieras, kannattaa ensin maistella, yrtin maku lyö leposti yli kaikkien muiden.)

Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma, kiehauta ja maista. Tarvitaanko suolaa, pippuria tai muita mausteita? Muista, että sinä olet kokki, sinä päätät!

Annostele keitto lautaselle, ripottele pinnalle sieni-rakuunahöystöä ja tarjoile tuoreen saaristolaisleivän kanssa. Unohda margariinit (unohda ne muutenkin!) ja tarjoa leipä aidon voin kanssa.

Kyllä oli hyvää ja lämmiti mukavasti. Kylmä ilma ei mun mielestä ole yhtään niin paha juttu kuin tämä luihin ja ytimiin hiipivä kosteus. Juuri tällaisena päivänä keitto on ihan parasta ruokaa!



Niin ja hei, tuosta voista vielä. Uskokaa kun sanon, unohtakaa margariinien käyttö! Olen itse sitä mieltä, että (varsinkin jos leipää syö harvoin) oikea voi on paras vaihtoehto. Sitä ei tarvitse laittaa kauheaa määrää leivälle. Paras (ihan maunkin puolesta) leivänpäällyslevite mun mielestä on hummus tai sitten vaihtoehtoisesti avocadomössö. Mutta saaristolaisleipä tarvitsee pinnalleen voita, se suuttuu muuten!

Olipa muuten kiva huomata, että pitkästä tauosta huolimatta blogissa silti vielä vieraillaan. Ilahduin tosi paljon, kun huomasin uudet kävijämäärät! Pysytään kuulolla <3

2 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän ihanan näköinen keitto!!! Eikä vähiten tosiaan aurinkoisen värinsä takia. Pelkkä näkeminen jo helpottaa :).

    Ja juu. Margariinit on ihan vihoviimeisiä. Etenkin kaikki "kevyt"-versiot. Niinkuin kaikki muutkin kevyt-tuotteet. Ihan suututtaa. Murrr.

    Mulla on tapana nykyään lorauttaa rasvaa aamukahviinkiin. Käytän MCT-öljyä (tiivistetty kookosöljy). Ja jos kahvista haluaisi sellaisen lattemaisen version (itse en lateista tai mistään maitokahveista piittaa), siihen voisi lisätä nokareen luomuvoitakin ja pyöräyttää blenderissä, mutta itse tykkään mustasta "öljykahvista" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kevytversiot pitäisi kieltää! Eniten ärsyttää "ei lisättyä sokeria" -versiot, joissa sitten kuitenkin on jotain makeutusainetta. Yök, ne on kaikki ihan kauhean makuisia!

      Hui, mä en ole kyllä noita rasvakahveja uskaltanut yrittää... :) Mun on ihan pakko saada aamukahviin loraus ykkösmaitoa (mikään muu ei kelpaa), muuten menee päivä pilalle!

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!