tiistai 22. marraskuuta 2016

KAUPPAKASSIT KOTIOVELLE

Ihan alkuun täytyy sanoa, että tämä ei ole maksettu mainos eikä yhteistyöpostaus, vaan ihan vain tyytyväisen asiakkaan hehkutusta. Vielä ei olla lähelläkään sitä päivää, että minuun otettaisi yhteyttä, mutta jos näin jo olisi, niin tätä palvelua mainostaisin ilomielin!

Kuva täältä
Eli kyse on Kauppahalli24 -palvelusta. Kyseessä on nettikauppa, jonka kautta voi tilata myös erilaisia valmiita ruokakasseja. Ihan tavalliset ruokaostokset onnistuvat myös, mutta en ole itse vielä piipahtanut kaupan puolella. Valikoima näkyy olevan runsas. Lisäksi sivulta löytyy vaikka kuinka paljon reseptejä (kaikki tämän postauksen kuvat napattu siitä osiosta).

Mulle itselleni heräsi tarve tilata tämmöinen valmis ruokakassi; viime aikoina (lue: jo monen kuukauden ajan) ruuanlaittointo on ollut vähän hakusessa ja tänä syksynä tajusin, että kyse on enemmänkin siitä miettimisen "tuskasta" ja itse kauppaan menemisestä - kyllä mä kokkaan ihan mielelläni, jos ainekset vaan löytyvät jääkaapista. Olenkin nyt tämän syksyn aikana tehnyt tosi usein niin, että olen käynyt kerran viikossa kaupassa ostamassa kasan proteiininlähteitä (kanaa eri muodoissa, possua, Härkistä ja linssejä/papuja) ja vielä isomman kasan kasviksia ja juureksia. Näistä olen sitten viikon mittaan kokkaillut fiiliksen mukaan mitä sattuu. Paino sanoilla mitä sattuu... eli lopputulos on kyllä yleensä ollut ihan hyvää, mutta aina sitä samaa. Sitä jumiutuu siihen, että esim. kanan kanssa käytän aina samoja mausteita, joten kanaruoat ovat suht identtisiä keskenään. Sama juttu possun kanssa. Hyvää, mutta blaah - kyllästyttää!

Kuva täältä
Vaikka mulla onkin keittokirjoja pienen kirjaston verran, niin ajatus siitä, että joku muu on miettinyt viikon reseptit mun puolesta, tuntui kivalta. Jahkattuani asiaa turhan pitkään päätin vihdoin tehdä sivustolle tunnukset ja klikata ensimmäisen tilauksen. Kyllä kannatti!! Valitsin ensimmäisellä kerralla Makuviikko-laatikon neljälle hengelle viideksi päiväksi. Ajattelin, että otan aina sen neljännen annoksen mukaan lounaaksi seuraavana päivänä ja päätin myös heti, että jos jonain päivänä valmis resepti ei nappaa, niin teen sitten itse jotain oman fiiliksen mukaan.

Ja näin kävikin. Ekalla viikolla söimme maalaskanaragua ja pastaa, lohikeittoa ja uunimunakasta raikkaan salaatin kera. Kaksi muuta reseptiä olisivat tuottaneet paahdettua maalaiskanaa, juureksia sekä aiolia ja possun noisetteja täytettyjen paprikoiden kera, mutta nämä päivät menivät säveltäen ja soveltaen, koska inspis muihin ruokiin iski kesken kaiken. Oli ihanaa, että jääkaapissa oli valmiit ainekset odottamassa, joten kauppaan ei tarvinnut mennä. Ja jostain syystä inspis tuotti näistä jonkun muun miettimistä aineksista jotain ihan muuta kuin niitä omia samoja vanhoja tuttuja ruokia.

Kuva täältä
Reseptit ovat kivoja; mukana on ihan perusjuttuja kuten lohikeitto, mutta myös uusia ideoita. Esimerkiksi tuo maalaiskanaragu oli tosi hyvä, enkä itse olisi tullut käyttäneeksi juuri noita aineksia "perus" pastakastikkeeseen. Ohjeet ovat selkeät - eivät tosin ehkä sovellu ihan aloittelijalle, koska esim. mausteiden tarkkaa määrää ei mainita, mutta itse en niin tarkkoja ohjeita kaipaakaan.

Raaka-aineet olivat todella laadukkaita, mikä on mulle todella tärkeää. Kasvikset olivat raikkaita ja hyvässä kunnossa, lohi tuoretta ja esim. broilerin jauheliha ei ollut sellaista teurasjätettä (anteeksi...) kuin se usein halvemmissa merkeissä tuppaa olemaan, vaan todella laadukasta. Kirsikkatomaatit taisivat olla kotimaisia (ja luomua?) - ainakin ne olivat niin hyviä, että me napostelimme ne suoraan pussista laatikkoa purkaessamme. Niin ja pussit olivat paperisia, tykkään!

Yksi syy tilauksen tekemiseen oli ruokahävikin pienentäminen ja tämä tuotti yhden suurimmista ilon aiheista. Esimerkiksi tuoreita yrttejä ei tullut isoja puskia kerrallaan, vaan juuri sopiva määrä kuhunkin annokseen. Pienessä pussissa oli basilikan lehtiä juuri sopivasti, toisessa rakuunaa muutama oksa. Ruokahävikki on yksi meidän talouden suurimmista ongelmista ja asia, josta stressaan paljon.

Ainoa "miinus" Makuviikko-laatikossa oli se, että ruokaa oli hurjan paljon. Eli ei siis mikään varsinainen miinus, päinvastoin - rahalle sai kyllä vastinetta. Meidän kolmen hengen miniperheemme on aika kova syömään ja silti esim. tuosta kanaragusta tuli ruokaa kahdeksi päiväksi (mukaan luettuna mun eväsannokset). Loppujen lopuksi ruokaa riitti siis reilusti yli luvatun viiden päivän, joten tähän kannattaa varautua, jos teet hyvin tarkan suunnitelman viikkoa varten. Itse en jaksa syödä ihan samaa ruokaa montaa kertaa peräkkäin, joten meillä pidettiin päivän tauko tuon kastikkeen kanssa ja sitten toisella kerralla muokkasin sitä vähän lisäämällä siihen muutamia uusia juttuja. Toimii!

Kuva täältä
Ainoa todellinen miinus tässä (ja muissa vastaavissa) palvelussa on se, että toimitusalue on kovin suppea. Tämä on toki ymmärrettävää, koska kuljetuskustannukset (ja päästöt) sekä aika muodostuisivat nopeasti liian suuriksi jos kuskit ajelisivat pidempiä matkoja. Tämä on kuitenkin todellinen harmitus meille haja-asutusalueella asuville, meiltä kun ei kauppaan piipahdeta ihan tuosta vaan hakemaan jotain puuttuvaa ainesosaa. Itsekin pähkäilin tätä asiaa pitkään, kunnes tajusin, että lähetyksen voi tilata myös työpaikalle, joka minulla sopivasti osuu toimitusalueen sisälle. Näillä keleillä auto on oikein hyvä "jääkaappi" säilyttää ruokia, kovien pakkasten aikaan pitää sitten vähän kikkailla enemmän. Ainakin Kauppahalli24 ilmoittaa edellisenä iltana tarkan toimitusajan (puolen tunnin tarkkuudella), joten kun ajan on ensin itse saanut haarukoitua itselle sopivan kahden tunnin sisään ja sitten vielä tulee tuo täsmennys, niin mikään tärkeä kokouskaan ei pääse keskeytymään tämän takia.

Seuraavan viikon ruokalistat ovat aina näkyvissä tilausta tehdessä, tarkat reseptit tulevat sitten ruokalähetyksen mukana. Tänään odottelen saapuvaksi Anton&Anton vegekassia, jonka sisällöistä meillä kokataan loppuviikosta seuraavia ruokia:

Papuseos, avokado-mangosalsa, riisi ja mangochilikastike

Mehevä porkkanakeitto ja Väyrysen saaristolaislimppu

Intialainen halloumi-bataattisalaatti kurkku-minttujogurtin kanssa


Eipä olisi tullut mieleen ihan tavallisena marraskuisena tiistaina esim. tuota salsaa ruveta vääntämään :)

Oletteko te jo tilanneet näitä valmiita kauppakasseja resepteineen? Olisi kiva kuulla kokemuksia muiltakin.

Mukavaa marraskuista alkuviikkoa kaikille <3

4 kommenttia:

  1. Ei ole tullut koitettua, Prisman noutokassipalvelua olen pitkään miettinyt, kutten ole saanut toteutetuksi.. kävin vilkaisemassa tuon palvelun sivut ja vaikka toimiikin vain pääkaupunkiseudulla, niin iso plussa siitä, että reseptit näytttävät löytyvän kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ihan varma, ovatko sivun reseptit juuri näitä kauppakassien reseptejä, mutta samapa tuo - iso liuta ohjeita kuitenkin löytyy ja tosi herkullisilta vaikuttavat kaikki!

      Suosittelen kyllä myös tuota Prisman noutokassia! Mä käyttäisin sitä muuten, mutta meidän Prismasta ei saa. Muutaman kerran hain CityMarketista, mutta jostain syystä sen käyttö on jäänyt. Siinä kyllä säästää rahaa, kun jää omat heräteostokset tekemättä :)

      Poista
  2. Tänään oli tuo ruokakassi tarjouksessa kauppahalli24 sivustolla niin tuli ostettua :) Kokeillaan mitenkä toimii ja kuinka paljon tulee itse sovellettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että innostuit kokeilemaan! Käy ihmeessä kertomassa täällä, mitä tykkäsit ja mitä päädyit aineksista tekemään :)

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!