maanantai 17. helmikuuta 2020

KARSI HYVÄ IHMINEN, KARSI!

Törmäsin Facessa hauskaan (ja mun vähän kaksimieliseen ja huonoon huumorintajuun vetoavaan) sanakikkailuun, jossa leikittiin meidän ääkkösillä: "näinkö väärin" vs. "nainko vaarin". Hetken hihiteltyäni tajusin, että tästähän tuli aihe mun kirjoitukseen. "Karsi hyvä ihminen, karsi" vs. "kärsi hyvä ihminen, kärsi".

Kaikilla meillä on stressiä, eikä siitä normaalitilanteessa mun mielestä kannata tehdä kauhean isoa numeroa. Itse asiassa usein pieni stressi, ainakin se semmoinen positiivinen, ajaa meitä hyvällä tavalla eteenpäin ja jopa parantaa suorituskykyä. Jokaisella kuitenkin on se tietty yksilöllinen raja, jonka yli stressikäyrä ei saa kohota - ja aika monella meistä vielä tämän yläpuolella se kriittinen raja, jonka kohdalla vasta ymmärrämme lopettaa tai ainakin hiljentää. Tai siis toivottavasti näin - ne, jotka eivät tähän syystä tai toisesta kykene, palavat loppuun joko hetkellisesti tai pahimmassa tapauksessa tosi pahasti.

Olen aika hyvä sietämään stressiä, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että suurin osa mun omasta stressistä on yleensä sitä lyhytkestoista ja jopa hyvälaatuista. Tosi harvoin akuutti tilanne kestää muutamia päiviä pidempään tai on sellaista, joka aiheuttaisi pahanlaatuista elämänhallinnan ongelmaa. Pari viikoa sitten käyrä kuitenkin kohosi sinne punaiselle alueelle hyvin lyhyessä ajassa ja tajusin, että en selviä täysjärkisenä ja toimintakykyisenä, ellen tee pikainventaariota elämässäni.


Yksikään aihe, jotka tuohon stressiin liittyivät, ei kuitenkaan ollut sellainen, että pystyisin niihin vaikuttamaan. Eikä ole edelleenkään, samoissa punaisissa lukemissa siis huidellaan noiden suhteen edelleen. Oli siis pakko tarttua pienempiin juttuihin, jotta pää ei hajoaisi. Oli aika karsia kaikki mahdollinen minimiin.

Enkä nyt tarkoita Marie Kondomaista karsimista, vaikka saisi silläkin varmaan aikaiseksi jonkinlaista mielenrauhaa. Mutta ajatus siitä, että alkaisin läpikäymään sukkalaatikkoani ja sitten viikkaamaan niitä jäljelle jääneitä pystyasentoon, tuntui tuossa hetkessä aika absurdilta. Tein pikaisesti listan kaikesta siitä, mikä aiheuttaa isompaa tai pienempää stressiä ja nimenomaan nyt niistä sellaisista asioista, joita arjessa voi lähteä karsimaan ihan tuosta vaan. Ja sitten heivasin ne kaikki "tehdään myöhemmin" -listalle. Tuntui kieltämättä aika radikaalilta, mutta muistin tuolla hetkellä myös sen, että olen onneksi sellainen, joka tähän pystyy.

Kieltämättä vähän nauratti, kun luin sitä listaani. Sieltä meinaan löytyi juttuja, joita toteutan ihan viikoittain, kuten esim. "ei ole pakko siivota niin vimpan päälle" tai "valmisruokakin kelpaa oikein hyvin". On siis näköjään tuo arjen stressinhallinta mulla ihan kunnossa 24/7 😀

Mutta esimerkkinä vaikkapa tämä blogi. Tämähän ei ole mulle mikään pakko, eikä stressinaihe. En varmaan välttämättä olisi edes kirjoittanut pariin viikkoon tänne mitään ihan normaalitilanteessakaan, mutta tuossa stressiangstissa tämäkin nousi sinne punaiselle listalle hetkellisesti. Kun sitten kävin kirjoittamassa itselleni selityksen olla pois täältä hetken aikaa, ei koko blogi ole pyörinyt mielessä vähään aikaan. Muuta kuin niin, että on tehnyt mieli kirjoittaa ❤

Nyt olen hengitellyt paperipussiin pari viikkoa ja myös paahtanut niiden aiheiden parissa, jotka panostani vaativat. Olen itkenyt muutamaan otteeseen, mennyt nukkumaan iltaisin tosi aikaisin. Syönyt einesruokaa ja suklaata, juonut viikonloppuisin viiniä. Jättänyt menemättä uimaan suunniteltuun aikaan ja toisaalta mennyt silloin, kun siltä on tuntunut. Olen nakittanut imuroimisen miehelle ja jättänyt vahtimatta, tuliko joka nurkka nuohottua. Ostanut itselleni hajuveden, johon ei olisi just nyt ollut varaa, mutta ihan sama. Nukkunut viikonloppuisin myöhään ja maannut pari kokonaista päivää sängyssä kirjaa lukien. Stressi on edelleen läsnä ja kuristaa kurkkua ajoittain, mutta karsimalla olen onnistunut elämään sen kanssa ja tajunnut, että selviän tästä niin kauan, kuin on pakko. Muutakaan vaihtoehtoa ei ole!

Ihan hyvä lasagne tulee, vaikka käyttääkin valmista valkokastiketta!
Mutta se stressistä, nyt iloisempiin aiheisiin! Lapsi meinaa ruveta tekemään youtube-videoita keväällä 13 täyttäessään ja kävi juuri viikonlopun kestoisen työväenopiston videoeditointikurssin. Lupasin hänelle, että hankitaan yhteinen hyvä kamera tässä kevään kuluessa, koska olen itse kaipaillut kunnon välinettä, millä ottaa ruokakuvia. Siis just niitä semmoisia yliaseteltuja kuvia, missä aiheeseen liittymättömät ruoka-aineet poseeraavat kaiken maailman muiden härpäkkeiden keskellä. Tykkään ihan älyttömästi semmoisten kuvien ottamisesta (silloin kun siihen on aikaa) ja vaikka puhelimella / pädilläkin saa ihan hyviä kuvia, niin olisihan semmoinen hyvä kamera tosi kiva. En ole hyvä kuvaaja, en varsinkaan missään muualla kuin keittiössä, mutta kaipa siinä voi kehittyä, jos vaan riittävästi puuhastelee. Minähän kävin ruokakuvia kännykällä -kurssin pari vuotta sitten, mutta aika laiskasti olen kuviin sen jälkeen satsannut. Myönnän, että osasyynä on se, että iski se tyhmä itsekritiikki jossain vaiheessa... mikä on ihan hölmöä. Eihän missään voi kehittyä, jos ei riittävästi tee ja myös välillä useimmiten epäonnistu!

Yksi suurimmista ruokakuvaamistani rajoittavista ajatuksistani on ollut se, että mulla ei ole omaa tyyliä. Että en voi (kehtaa?) postata aseteltuja ja nykerrettyjä kuvia, jotka ovat kaikki jollain tasolla muiden "matkimista". Kunnes tajusin, että ihan sama. En ole valokuvaaja, en edes harrastelijakuvaaja, en ammattimainen ruokabloggaaja (enkä näköjään edes postaa kauhean usein ruoka-aiheisia juttuja). Niin että ihan sama, jos ne harvat kuvani ovatkin muilta saatujen inspiraatioiden varassa? Pyörää on aika vaikea tuolla alalla keksiä uudestaan, joten näillä mennään. Jonkinlaista karsimista tämäkin. Että oppii jättämään ne tyhmät, itseään rajoittavat ajatukset pois.




3 kommenttia:

  1. Kovin tutulta kuulostaa Emma. Mulla on ollut viimeisen kuukauden ajan tosi samanlainen (liikaa) hyvää ja huono stressiä sisältävä tilanne ja on ollut pakko rauhoittaa kaikki ei-pakollinen tekeminen lähinnä tietoiseen hengittelyyn ja siirtää kaikki muu sivuun odottamaan stressittömämpiä aikoja. (Tiedän, että tulevan viikon loppua kohden käyrä vaan nousee, vaikka ollaan muutama päivä lomallakin. Eikä mieheltä oikein heru ymmärrystä sille, että olen jo alkanut stressaamaan siitäkin, että "mitä jos meille tapahtuu matkalla jotain?". "Mitä jotain?" "No jos vaikka ajetaan kolari ja kuollaan" "NO EI AJETA, EIKÄ TAPAHDU! NYT SE PÄÄ TYYNYYN JA ALAT NUKKUA!". Jep. Helpommin sanottu kuin tehty.

    Ja jos noi kuvat on sun ottamia, niin erityisesti viimeinen on ihan pro-tasoa! (Tykkään kun kuvakulma on vino). Ja just niin järkeviä kuin noi ruokasommittelukuvat on. Normioloissa sitä kiroilee, jos kaatuu jauhopussi pöydälle, mutta kuvissa se näyttää kuuluvan asiaan. Ja ne pitkin pöytää ripotellut marjat ja pähkinät sun muut :). (Mutta silti niissä kuvissa on enemmän katsottavaa kuin niissä, joissa torkkupeitto on huolellisesti aseteltu valumaan sohvalta lattialle ja pöydällä on kirja ja sen päällä silmälasit. Ja toki teekuppi :)).

    Semppiä tubettajalle ja sulle mielenrauhaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa niin. Sanaleikistä tuli mieleen mun lukioaikainen äikän opettaja. Todellinen vanhan kansan mies, jonka ikuisesti muistamani pilkun paikan merkitystä korostava lause kuului joko näin "Armoa, ei Siperiaan!" tai "Armoa ei, Siperiaan!"

      Poista
    2. Kurjaa, että sullakin stressikäyrä korkealla :( Mutta hyvä, että olet sinäkin osannut rauhoittaa ja siirtää tarpeettomat jutut syrjään. Tunnistan niin ton, että stressaantuneena alkaa miettimään kaikkea mahdollista eli vaikkapa sitä, että just silloin (ihankuin ei koskaan muulloin?) on harvinaisen todennäköistä joutua kolariin ja kuolla siinä. Ja siinä sitä sitten kaiken muun ohella miettii tuskissaan etukäteen, että hitto kun en sitä kuolinsiivoustakaan ole saanut aikaiseksi... äly hoi!

      Juu, on mun ottamia kuvia, kiitos vaan kehusta <3 Otin niitä paljon ja oli tarkoitus kokeilla erilaisia filttereitä ja säätöjä, mutta en sitten jaksanutkaan, vaan laitoin vaan noin kolme :D Mäkin tykkään vinosta kuvakulmasta, vaikka siitä nimenomaan sanottiin siellä ruokakuvauskurssilla, että niin ei saa ottaa ruokakuvia. En oikein tajua miksi!!?

      Haha, Siperiaan menolippu - sellainen kieltämättä on fiilis ollut lähiaikoina. Mulla onneksi tämä viikon talviloma nyt vähän laskee stressikäyrää ja kivaa tapaamistakin on huomenna tiedossa. Ehkä tää tästä. Pus ja ihanaa viikon jatkoa ja kivoja lomapäiviä teille <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!