perjantai 11. maaliskuuta 2016

KARKKIKANAN TOINEN TULEMINEN

Ihanaa perjantaita kaikille! Nyt on kuulkaa viikonlopuksi ihan mahtava herkku. Teen tätä usein arkenakin, mutta Karkkikana sopii mainiosti myös perjantai- tai lauantai-illan tarjottavaksi.



Ensimmäinen ruokaan liittyvä kirjoitukseni ei ollut tämä, vaan tämä Katrin Fit You Too-blogissa! Pitkä juttu, miten tuohon päädyttiin, eikä "vieraskokkaaja" -ruokajuttuja sitten koskaan tullut tuon enempää, mutta kiva muisto tuo Katrin blogissa vierailu on. Niihin aikoihin minulla oli vakaa tarkoitus aloittaa oma blogini, mutta homma viivästyi sitten jonkun verran... :)

Tämä Karkkikanan resepti on yksi parhaista, mitä olen koskaan kehitellyt. Saman tyyppisiin ohjeisiin olen sittemmin törmännyt moneen otteeseen, mutta tunnen edelleen ylpeyttä siitä, että Karkkikana lähti elämään ihan omista näpeistäni. Tämä on se resepti, jota TO-DEL-LA-KIN kannattaa kokeilla! Lainaan tässä kirjoituksessa suoraan itseäni, mutta olen hieman jäsennellyt ohjetta selkeämmin luettavaksi. Pieni lisäys alkuperäiseen ohjeeseen on tullut, nyt tämä on itse asiassa vielä parempaa!

KARKKIKANA

4 broilerin rintafilettä
suolaa, mustapippuria (mieluiten myllystä)
2 rkl hunajaa 
1 rkl kookosöljyä 
1,5 – 2 rkl sokeritonta maapähkinävoita 
soijaa (n. 1 rkl) 
kurkumaa (n. 1-2 tl) 
chiliä (maun mukaan, n. 1-2 tl) 
kuivattua timjamia (n. 2 tl)
1-2 rkl seesaminsiemeniä

1. Aloita viiltelemällä broilereihin terävällä veitsellä kevyt (1-2 mm) ristikko molemmille puolille, ripottele pinnoille suolaa ja mustapippuria ja hiero mausteet käsillä ympäri lihoja (muistathan aina pestä kädet huolellisesti heti raa’an broilerinlihan käsittelyn jälkeen). Tämä on yleensäkin hyvä tapa aloittaa broilerin valmistus, liha maustuu näin tehokkaammin myös myöhemmin käytettävistä mausteista. Jätä lihat leikkuulaudalle maustumaan seuraavan työvaiheen ajaksi. 

2. Sulata hunajaa hetken aikaa uunivuoassa (170 °C), vain kunnes se notkistuu. Varo, ettei ala kuplimaan ja palamaan! Ota vuoka pois uunista ja lisää kookosöljy, maapähkinävoi ja mausteet. Hämmennä rauhassa vaikka vispilällä, kunnes saat suhteellisen tasaisen seoksen. Notkista kastiketta kiehuvalla vedellä (pari rkl).

3. Lado lihat vuokaan ja kääntele niitä pari kertaa, jotta maustuvat. Laita uuniin (200 °C) puoleksi tunniksi. Kurkkaa uuniin välillä varmistaaksesi, että kastike ei tummu liikaa. Poista vuoka uunista (laske lämpötila n. 170 asteeseen) ja kääntele lihoja vielä pari kertaa, jotta kastike imeytyy kaikkiin kohtiin. MAISTA tässä vaiheessa! Muista, että maustamiseen ei ole yleispätevää ohjetta; yksi haluaa vähän lisää suolaa, toinen on sitä mieltä, että timjamia voisi olla vielä ripaus. Kolmannen mielestä chiliä on vähän liikaa (lisää tällöin makeutta) jne. VAIN maistelemalla oppii ja saa aikaiseksi hyvää ruokaa! 

4. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja laita takaisin uuniin noin 15 minuutiksi kunnes kastike on karamellisoitunut ihanan tahmeaksi ”töhnäksi”. Nyt tärkeä vaihe – anna levähtää huoneenlämmössä n. 15-20 minuuttia, kunnes ruoka on jäähtynyt. Tämä, kuten moni muukaan ruoka, ei anna parastaan tulikuumana. 

5. Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa. Maistuu ihanalta myös seuraavana päivänä salaatissa!

Varoituksen sana: ÄLÄ maista kastiketta yksikseen, siinä saattaa käydä niin, että syöt sen ”keittona” – tai jälkkärinä, mistä ruuan nimi juontaakin juurensa… Yllättävää kyllä (viittaan nyt siis hyvin epäterveellisen oloisiin valmistusaineksiin), kaloreita per kana-annos on vain noin 200 kcal (Kiloklubin kalorilaskurin mukaan). Paitsi, jos päätit ottaa kastiketta vähän lisää…


Me söimme kanan tällä kertaa Palmuston Kikherne-nuudeleiden kanssa. On muuten todella hyvä tuote; nuudeleiden rakenne on kivan kiinteä ja proteiinipitoisuus korkea (21,7 %), koska valmistukseen on käytetty vain kikherneitä. Nuudelit ovat siis myös gluteenittomia. Nämä vievät nälän ihan eri tavalla kuin tavalliset "höttö-nuudelit"! Tilasin näitä Vegekaupasta, suosittelen tutustumaan heidän tarjontaansa. Täällä kirjoitin samasta kaupasta ostetusta paprikatahnasta. Viikonloppuna piipahdamme Turussa ja meinaan käydä ostoksilla Vegekaupassa, tuskin maltan odottaa! Ostoslistalla on ainakin noita nuudeleita, paprikatahnaa ja muita tahnoja myös, kikhernejauhoja ja Masa harina-maissijauhoja. Veikkaan, että löydän kyllä kaikkea muutakin kivaa :) Saman firman myymälä löytyy myös Helsingistä ja kevään aikana myös Tampereelle avataan liike.




Ihanaa viikonloppua!

Emma <3

2 kommenttia:

  1. Tää on niiiiin hyvää - valmistuu meillä ainakin kerran kuussa :) ! Resepti, joka todellakin jäi elämään ikuisesti, joten kiitos kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täytyy myöntää, että tämä onnistui! Seesaminsiementen lisääminen reseptiin teki siitä entistä paremman, suosittelen. Mulla on itse asiassa suunnitteilla uudistettu versio karkkikanasta, joten stay tuned :)

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!