lauantai 18. marraskuuta 2017

TORTILLAILTA JA THE KAKKU

Perjantai on se päivä, kun viikon väsymys väistyy hetkeksi aikaa ja meillä syödään hyvin. Vaikka olisi miten uuvuttavat päivät takana, saan perjantaista jotain superenergiaa ja jaksan puuhastella keittiössä jotain kivaa herkkua. Yritän aina ehtiä käydä kaupassa jo torstaina ja teen yleensä koko viikonlopun ruokaostokset kerralla. Perjantaina sitten tulen kotiin, vaihdan verkkarit jalkaan, pesen meikit pois (koko viikonlopuksi!) ja kaadan lasiin punaviiniä. Lueskelen toisella silmällä blogeja ja toisella teen suunnitelman illan kokkailun vaiheista. Pyrin yleensä siihen, että teen perjantain kokkailuinnossani ruuan valmiiksi myös lauantaita varten, joka mulla on aina se viikon lörsöpäivä; nukun pitkään, syön myöhäisen aamiaisen, pötköttelen, luen kirjaa, nukun päiväunet, enkä tee keittiössä muuta kuin valmiin ruuan lämmittämisen.

Okei, pakko myöntää, että syödään hyvin tarkoittaa yleensä jotain kotona tehtyä "mättöruokaa", kuten pizzaa, itse tehtyjä hampurilaisia tai - kaikkien ehdotonta suosikkia - tortilloja, kuten eilen. Vaihtoehtoisesti perjantairuoka voi olla myös esim. nakkikastike tai lihapullat kermakastikkeessa eli jotain semmoista, mitä yleensä arki-iltaisin en valmista. Meillä ei yleensä harrasteta jälkiruokia, mutta perjantaisin saatan joskus jopa semmoisenkin pyöräyttää. Tai sitten syödään vaan karkkia 😀


Tortillat eivät sen kummempaa reseptiä kaipaa. Meillä tykätään syödä ne uunissa gratinoituina (eli ovatko ne tarkkaan ottaen siis enchiladoja?). Täytteeksi käy mikä vaan; kasvis-papuseos, broilerin suikaleet, liha suikaleina tai - kuten eilen - jauheliha ja kidneypavut. Paistan jauhelihan, lisään Taco-mausteseosta (se pussitettu) vähän enemmän kuin ohjeen mukaan eli 600 g jauhelihaa, kaksi maustepussia ja purkillinen papuja. Annan täytteen jäähtyä sillä aikaa, kun pilkon lisukkeet ja sen jälkeen täytän tortillat lihaseoksella, ladon uunivuokaan, päälle juustoraastetta (usein Emmentalia) ja pallo mozzarellaa murusteltuna. Uuniin n. 200 asteeseen, kunnes juusto on sulanut ja pinta saanut vähän väriä. Jokainen sitten kokoaa lautaselleen oman yhdistelmän tortilloja ja täytteitä. Yleensä näitä jää vähän yli ja lauantain lounas on sillä hoidettu.



Eilen tein pitkästä aikaa lempparikakkuani. En ole mikään erityinen jauhopeukalo, enkä osaa loihtia mitään hienoja jälkiruokia (tai varmaan osaisin, mutta minua ei yleensä huvita). Siksi leivonnassa "mitä yksinkertaisempi, sitä parempi" -ohje on mun juttu ja tätä kakkua yksinkertaisempaa saa kyllä hakea. En ole kertaakaan epäonnistunut tämän tekemisessä, en usko, että se on edes mahdollista! Kakku ei ole ällömakea ja se maistuukin meillä parhaiten viikonloppuaamuna, jolloin on välillä kiva syödä aamupalalla pieni pala herkkua. Koska kakussa ei ole rasvaa, se tuntuu jopa muka vähän "terveelliseltä", vaikka ei sitä tietenkään ole tuon sokerimäärän takia. No, parempi tämä tietenkin, kuin iso pala juustokakkua! Ja hei, ne jotka kaipaavat gluteenittomia herkkuja, tämähän sopii teille tosi hyvin, kunhan vaan ei vuoraa kakkuvuoka korppujauhoilla.


Mantelikakku

4 kananmunaa
150 g sokeria
200 g mantelijauhetta 
(Pirkka-merkki sopii tähän parhaiten, on just sopivan karkeaa)

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. 
Voitele kakkuvuoka voilla ja korppujauhoilla tai vuoraa se (voilla voidellulla) leivinpaperilla.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mitä kuohkeampi, sen parempi! Sekoita joukkoon mantelijauhe ja kaada seos kakkuvuokaan. 

Paista uunin keskitasolla 30-35 minuuttia.



Siinä, maailman yksinkertaisin kakkuohje! Oltiin eilen niin täynnä tortillojen jälkeen, että kukaan ei jaksanut syödä kakkua illalla, mutta aamulla tämä maistui ihan älyttömän hyvältä.

Tämä lauantai ei mene perinteiden mukaan ihan täysin lörsöten, koska pitää lähteä kylille hoitamaan muutama asia. Koitan metsästää semmoisen liikuteltavan vaatetangon vaatehuoneen siivouksen avuksi. Mun vaatehuone pysyy yleensä järjestyksessä aika hyvin ja siltä se näennäisesti nytkin näyttää, mutta totuus on ihan toinen. Mulle on vaivihkaa kertynyt liikaa vaatteita ja nyt on tultu siihen tilanteeseen, että tangot ja hyllyt ovat niin täynnä tavaraa, että en sieltä enää löydä mitään. Tajusin just, että olen kulkenut muutamassa samassa asussa nyt pari kuukautta, koska en ole saanut aikaiseksi käydä vaate(helvettiä) läpi, enkä edes muista mitä kaikkea kivaa sieltä löytyy. Huomenna siis Operaatio Vaatehuone: käyn vaatteet läpi yksi kerrallaan, viikkaan pinoon ja hyllyyn kaikki kotivaatteet, ripustan tangolle kaikki työvaatteet ja armottomasti heitän isoon säkkiin kaiken sen, mitä en enää käytä tai mikä ei vaan enää miellytä. Olen surkea kirpparimyyjä, mutta nyt taitaa olla sen aika, veikkaan, että tuo säkin sisältö tulee olemaan sen verran iso.

Tänään kuitenkin kauppareissun jälkeen tortillan jämät lounaaksi ja sitten uuden, mielenkiintoisen kirjan pariin. Syksyn kaksi todella rankkaa ja täyttä jaksoa ovat nyt ohi ja kunhan koeviikko on hoidettu, mulla alkaa ihanan kevyt ja helppo jakso. Olen tästä ihan hirveän huojentunut, syksy on ollut vähän liiankin työntäyteinen ja ajatus siitä, että parin viikon kuluttua pääsen välillä menemään jumppaan tai kävelylenkille keskellä päivää, tuntuu ihan älyttömän ihanalta! Jospa vihdoin saisin säännöllisen liikunnan takaisin päivärutiineihin...

Mitäs teidän viikonloppuun kuuluu? 💗

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä reseptistä! Olen ihan varma, että söin just tuollaista kakkua vuosi sitten Espanjassa ja yhdessä matkaseurueemme kanssa pohdittiin, että mitäköhän kaikkea reseptissä on. Siispä tätä on testattava, odotukset on nyt kovat! :D

    Perjantai on ihana päivä, ja sieltä se taas tulee muutaman arkiaamun jälkeen ;) Jotka ainakin itse jaksan ihanilla muistoilla tästä viikonlopusta, kun saatiin meidän kummankin rakkaat perheet "tuparien" merkeissä kyläilemään <3

    Ihanaa alkavaa viikkoa, Emma! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sulla on ollut noin kiva viikonloppu :)

      Toivottavasti kakku onnistuu! Tai siis tämähän ei voi olla onnistumatta, mutta että se muistuttaisi tuota Espanjan kakkua. Unohdin ohjeeseen laittaa, että tätä voi myös maustaa monella eri tavalla (kaakaojauhe, sitruunan tai appelsiinin kuori, kaneli&kaardemumma, raastettu suklaa - siinä muutama hyvä vaihtoehto), mutta eniten kyllä itse tykkään ihan tommoisenaan.

      Ihanaa alkavaa viikkoa sulle myös Anna <3

      Poista
  2. Yksinkertaiset kakut on omiin leipomistaitoihin parhaita, tosin osaan räjäyttää nekin. ;) Hitsi kun olenkin vuosiksi unohtanut tehdä tortilloita uunissa, kiitos vinkistä. Taidan tänään tehdä. :)

    Kivaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, mä lupaan, että tämän kakun kanssa EI voi epäonnistua! Kokeile vaikka :)

      Kivaa viikkoa sulle myös <3

      Poista
  3. Näyttää hyvältä!
    Täällä muuten sama operaatio vaatekaappi suunnitteilla. Sain jo tehtyä saman järjestelyn kylppärin laatikoille!
    Vähemmän tavaraa, enemmän iloa, I hope :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäköhän siinä on, että aina on odottamassa joku kaappi tai laatikko järjestämistä... :) Välillä sitä miettii, että olisi ihana elää niin askeettista elämää, että järjestettävää tavaraa ei olisi. No, toisaalta mä oon vähän semmoinen hamsteriluonne, että tavaramäärä ei varsinaisesti ahdista mua, vaan se, jos ne on epäjärjestyksessä. Ja haha, arvaa vaan sainko sitä vaatehuonetta kuitenkaan järjestettyä?? Nyt se on kesken, mikä tarkoittaa kahta kauheempaa sotkua :) Tämän viikonlopun projekti siis tehdä se loppuun!

      Kiva kun kävit kommentoimassa Jenny! Oikein ihanaa alkavaa viikonloppua sulle <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!