maanantai 30. heinäkuuta 2018

HYVÄN OLON MINIMI JA "DAMAGE CONTROL" TALVEA VARTEN JO KESÄLLÄ

Varoituksen sana: jos jotakuta alkaa ahdistamaan tulevan talven miettiminen tässä vaiheessa tätä loputonta kesää, kannattaa klikata itsensä pois täältä ja palata tähän postaukseen sitten vaikka elo- tai syyskuussa. Minä olen tässä kesän kuluessa kuitenkin talvea mietiskellyt paljonkin ja päättänyt, että kerrankin varaudun siihen hyvissä ajoin. Antakaas kun mä selitän, mitä tarkoitan! Niin ja toinen varoitus myös: jotkut talviset kuvat saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita näin heinäkuussa...


Lähivuosina talvet ovat olleet mulle tosi rankkoja. Eikä pelkästään se talvi, vaan myös syksy ja pitkälle kevääseen. Ikä on tehnyt tehtävänsä; aikaisemmin rakastin pimeää aikaa ja sain siitä virtaa samalla tavalla, kuin muut saavat virtaa kevään valoisuudesta. Nykyjään on kuitenkin toisin ja ihan suoraan sanottuna mua rupesi viime talvena ärsyttämään ihan älyttömästi oma marisemiseni tästä aiheesta. Se ruikuttaminen asiasta, jolle ei voi mitään, on niiiiiin turhaa ja vain pahentaa sitä omaa huonoa oloa. Paitsi hei heps - sehän tämän kirjoituksen pointti onkin: sille ehkä kuitenkin voi jotain!? Okei, pimeydelle ei voi mitään, mutta siihen omaan jaksamiseen ja sitä kautta hyvinvointiin ja hyvään mieleen ihan taatusti voi vaikuttaa. Mutta ei enää marraskuussa, silloin peli on jo menetetty. Olenkin nyt päättänyt tehdä itselleni valmiiksi listan asioista ja tavoista, jotka pitää ottaa käyttöön / palauttaa elämään jo heti loman jälkeen tai mielellään jopa vähän ennen loman loppumista. Toivon mukaan tästä on apua myös muillekin, koska ihan samaa talviuupumusta löytyy kyllä lähes kaikilta.

Tässä ei ole tarkoitus keksiä pyörää uudestaan, joten mitään uutta tai mullistavaa tämä postaus ei varmaankaan tule sisältämään. Kyse on enemmänkin tosiaan muistilistasta itselleni tulevaa elokuuta varten, haluan kerrankin olla valmistautunut alkavaan lukuvuoteen kunnolla. Opettajan kesäloma on niin pitkä, että sen aikana ehtii peltoutua ("elää pellossa", toim.huom.) ihan totaalisesti. Ja tarkoitan nyt i-han to-taa-li-sesti! Itse odotan alkavaa lukuvuotta yleensä jo heinäkuun lopusta lähtien ja olen ihan innoissani elokuussa, kun koulu alkaa. Työ on mulle todella tärkeä asia ja jotenkin aina elokuussa huomaan kaipaavani sitä nimenomaan sen takia, että saan takaisin sen "oman elämäni" - sen paikan ja asian, jossa olen hyvä, joka on vain ja ainoastaan mun (ei siis osa meidän perhettä). Olen taas kokonainen, kun loma loppuu, näin sen aina koen.


Ensimmäinen jakso lukiossa on kuitenkin myös vuoden rankin ja vaikka luulisi, että kohta 20 vuotta näitä hommia tehneenä siihen muistaisi jo varautua, niin ehei. Palaan kouluun aina yhtä kepein askelin, luottavaisena, että "kyllä se siitä" ja aina käy samoin: on kuin tiputettaisi varoittamatta tehosekoittimeen, jossa sitten yrittää pyöriä mukana ja säilyä hengissä seuraavat kahdeksan viikkoa. Ja sitten onkin jo syyskuun loppu ja sitä tajuaa olevansa ihan rättipoikki ja täysin valmistautumaton tulevaan talveen. Epätoivoisesti yrittää tehdä jonkun ryhtiliikkeen, mutta kohta onkin jo marraskuu, ja peli on menetetty. Okei, melko dramaattiselta kuulostaa, mutta näin se vaan on lähivuosina mennyt. Marraskuussa on ihan turha enää alkaa mitään viherpirtelöitä surauttelemaan - tai no ei turha, mutta eivät ne siinä vaiheessa kauheasti enää auta. Varsinkaan kun niitä siinä vaiheessa enää jaksa surautella, vaan miettii vaan koko ajan, että saisiko nukkua seuraavaan toukokuuhun asti, kiitos. Mutta nyt kuulkaas, nyt tänä vuonna mua ei enää tiputetakaan mihinkään tehosekoittimeen, vaan varaudun siihen vuoristorataan jo etukäteen!


Otsikon Hyvän olon minimi viittaa tehtävään, johon olen törmännyt Kaisa Jaakkolan verkkovalmennuksessa. Siinä on tarkoitus miettiä, mitkä ovat ne asiat, jotka vähintäänkin tarvitset voidaksesi hyvin. Ei siis maksimia, ei sitä kaikkea mahdollista, mitä voisi tehdä, vaan se minimi. On muuten hyödyllinen ja todella hyvä lista kaikkien tehdä, suosittelen! (Tuo verkkovalmennus on muuten just taas alkamassa, jos vähääkään kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan TÄÄLTÄ. Kyseessä ei ole mikään parin viikon tehodieetti, vaan ihan älyttömän upea paketti hyvinvointia. Tämä ei ole maksettu mainos, haluan vaan suositella tätä kaikille. Olen itse saanut ko.valmennuksesta todella paljon!)

Uni. No joo, tässä asiassa mulla ei ole mitään ongelmaa, nukun riittävästi. Mutta loman jälkeen siihen oikeaan rytmiin palautuminen on aina vaikeaa, joten hyvissä ajoin olisi järkevä ruveta menemään nukkumaan ajoissa ja myös herätä aamulla ihan normaaliin aikaan (eikä kuten esim. kröhöm tänään klo 11.15...). Minun tapauksessani tämä tarkoittaa sitä, että rakkain kesäharrastus eli lukeminen arki-iltaisin pitää lopettaa viimeistään elokuun alussa.

Ravinto. Mulla varmaan se tärkein asia hyvinvoinnin kannalta (unen lisäksi). En onneksi kuulu siihen jengiin, joka vetää makkaraa ja kaljaa koko loman ajan, päinvastoin syön kesällä aika terveellisesti. Ongelma on enemmänkin se, että syön todella epäsäännöllisesti ja milloin sattuu. Ja just se oikea ruokarytmi on se, mikä ainakin mulla on ihan supertärkeää. Rytmiin nyt väkisinkin solahtaa, mutta se ruokasuunnittelu sitten! Mitä väsyneempi ja stressaantuneempi, sitä vaikeampaa on miettiä mitä tänään syötäisi. Tähän(kin) olen nyt päättänyt tehdä muutoksen ja olen tehnyt ensimmäisten viikkojen ruokasuunnitelmat valmiiksi. Mun mielestä on vähän tylsää etukäteen miettiä, mitä ensi torstaina syödään, mutta kun se elokuun kolmas torstai koittaa, niin veikkaan, että sitä ihan innoissaan toteaa, että "ai makaronilaatikkoa tänään, ok". Kunhan saan pyöräytettyä tuon tekemäni neljän viikon ruokalistan läpi kertaalleen (ja näen, toimiiko se), voin laittaa sen myös tänne. Olisiko kiinnostusta/tarvetta?
 
Liikunta. Jeps, tämähän on aina ja ikuisesti se mun kompastuskiveni. Tämä kohta ei kaipaa sen kummempaa avaamista; jotain liikettä, säännöllisesti ja jatkuvasti. Ei selittelyjä, eikä tekosyitä. Just do it! Olen kerrankin pitänyt jäät hatussa, enkä ole ilmoittautunut liian moneen jumppaan sun muuhun, jottei sittten iske kisaväsymys heti kahden viikon jälkeen. Yksi jumppa ihan tässä meidän kylällä (ei ainakaan ole liian pitkä matka!), yksi vesijumppa ja kävelylenkkejä. Kun noi saan säännölliseksi, sitten lisään vielä jotain muuta viikkoon.


D-vitamiini. Ainoa lisäravinne, jonka säännöllisellä syömisellä huomaan todellakin olevan merkitystä jaksamiseen. Toki hyvälaatuiset vitamiinit muutkin ovat tärkeitä, mutta syön sen verran monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, etten usko muilla pillereillä olevan kauhean paljon muuta vaikutusta, kuin ehkä henkisellä puolella (eikä siinä mitään, placebo on ihan hyvä juttu). Niinä parina vuonna, kun olen muistanut aloittaa D-vitamiinin syömisen jo elokuussa, enkä vasta marraskuussa, olen ollut himppuisen verran pirteämpi talvella. Tiedä häntä, onko tuossakin kyse placebosta, jos on, niin antaa olla, jos vaikutus kuitenkin on positiivinen!

Kirkasvalolamppu. Monelle ihan itsestäänselvyys talven pimeinä aikoina ja suurin osa myös sanoo siitä olevan apua. Meilläkin tuommoinen lamppu on, mutta olen ollut tosi huono käyttämään sitä. Jotenkin se kirkas valo aamulla häiritsee (ja ärsyttää) ihan kamalasti ja napsautankin sen pois aina minuutin kuluttua. Nyt olen kuitenkin päättänyt, että ainakin yritän sitkeästi käyttää sitä heti, kun aamut alkavat pimentyä. Se hetkellinen ärsyyntyminen, joka sitä seuraa, ei kuitenkaan ole niin paha, kuin koko talven kestävä jatkuva, kokovartaloärsyyntyminen ja -väsymys.

Vaate- ja välinehuolto. Ajoissa! Lapsi tulee tänäkin vuonna tarvitsemaan uudet syyslenkkarit, pitkiä housuja shortsien tilalle, uuden takin jne. ja ne voisi poikkeuksellisesti hankkia hyvissä ajoin. Tai ainakin tehdä inventaarion siitä, mitä tullaan tarvitsemaan, ettei käy niin kuin viime talvena, kun kävimme ostamassa täyden talvivaatevarustuksen ja huomasimme vasta jälkeenpäin, että kaikki tarvittava olisi ollut olemassa ja vielä oikean kokoisena... nyt mitä ilmeisimmin molemmat setit ovat jääneet pieneksi, mutta tämä pitää tarkistaa hyvissä ajoin. Koulun alkaessa itselläkin olisi kiva olla päällä jotain muuta, kuin reikäinen t-paita, liian pienet trikoot ja sandaalit - muista siis hyvissä ajoin miettiä valmiiksi ekojen viikkojen vaatevarustusta! Kaikenlainen muukin arjenhallintaan liittyvä: kalenteriin jo hyvissä ajoin lapsen ja omat harrastukset, tärkeät menot, muistutus kampaaja-ajan varaamisesta sun muut kymmenet asiat. Kaikki tosi pieniä juttuja näin kesän kepeinä hetkinä kirjoitettaessa, mutta auta armias sitä härdelliä, mikä ihan kohta koittaa!

Kalenteriin jotain kivaa syksylle ja talvelle. Tämä on tosi tärkeä! Huomaan, että erakoidun enemmän ja enemmän vuosien vieriessä, eikä siinä varsinaisesti ole mitään ongelmaa. Viihdyn kotona ihan älyttömän hyvin noiden ihanien miesteni kanssa, enkä missään tapauksessa halua, että kalenteri pullottaa tekemistä joka viikonlopulle. Mutta kuitenkin on aina tosi kiva sitten myös mennä ja nähdä ystävää, käydä miehen kanssa viettämässä yhteinen hotelliyö vaikkapa Helsingissä tai lähteä yhdessä ystäväpariskunnan kanssa teatteriin. Nämä vaan helposti jäävät siinä talviangstiudessa, ei niitä jaksa ruveta enää marraskuussa sopimaan. Tälle syksylle on onneksi jo sovittuna pari kivaa pikkujuttua ja ihan uutena juttuna semmoinen, että olemme ekaa kertaa ikinä lähdössä jouluksi pois. Sitä reissua pitää ruveta suunnittelemaan nyt, ettei mene liian viime tippaan. Matkojen suunnittelu on mun mielestä ihan älyttömän kivaa, tosi iso osa matkustamisen ilosta tulee siitä!

Kuva täältä
Kirjoittaminen. Tämä blogi on muodostunut mulle tosi tärkeäksi paikaksi ja kirjoittaminen on mulle ihan ehdoton henkireikä nykyjään. Yritän pitää huolen siitä, että jaksan kirjoittaa myös silloin (ja varsinkin silloin), kun väsyttää ja on ehkä vähän rankkaa. Mutta myös siitä, että en stressaa, jos en ehdi tai jaksa kirjoittaa.

Hyväksyminen ❤ Niin, ehkä se tärkein tähän loppuun. Olen nyt parin vuoden ajan taistellut vastaan kynsin ja hampain, melkein itku kurkussa, tätä ikääntymisen tuomaa talviväsymystä ja jopa jonkinasteista talvimasennusta. En niinkään sitä ikääntymistä, mutta sen seurauksia. On ehkä vähitellen aika hellittää ja antaa itselle lupa olla talvella väsynyt, alakuloinen ja apea. Todeta, että tällaista tämä nyt nykyjään on ja kyllä tästä selvitään hengissä. Kirjoitin juuri kalenteriin (kyllä, mulla on edelleen vain ja ainoastaan paperikalenteri) marraskuun viimeiselle viikolle muistutuksen, että "lue blogikirjoitus heinäkuulta". Että muistaisin silloin, kuinka elämä voitti tänäkin vuonna ja vaikka en muka edes ole kesäihminen, kuinka ihanan kepeä ja huoleton olo mulla kesällä 2018 oli 💓



Oletko jo miettinyt tulevaa talvea? Olisi tosi kiva kuulla teidän vinkkejä, joilla varaudutte ennakkoon talvea varten. Vai ahdistaako pohtia näitä nyt keskellä kesää?

Joka tapauksessa, ihanaa kuun vaihdetta kaikille! Minä alan tämän viikon loppupuolella palautua normaaliin elämään ja palaan töihin ensi viikolla. Pahoittelen, että olen ollut niin hiljaa blogien kommenttipuolella, mutta - noh, tämä kesä, kyllähän te tiedätte!

💗

6 kommenttia:

  1. hyvä postaus; olen miettinyt syksyä - ja juuri samasta syystä kuin sinä!
    (en tosin vielä noin tarkasti ja yksityiskohtaisesti...)
    Hyvät asiat elämässä pitäisi saada pyörimään ajoissa, eikä yritellä vasta marraskuussa herätellä kaamoksen lannistamaa aivomassaa.
    Valitettavasti oivallisena tekosyynä kieltäytyä suunnittelemasta yhtään mitään minulla on tällä hetkellä "uimahalli aukeaa vasta syyskuussa" (oikea tekosyiden tekosyy; maauimalat ovat auki, kaupungin ykköshalli aukeaa jo reilun viikon päästä, ja sitä paitsi, mitä väliä uimahallin aukeamisella suunnittelun kannalta on??)

    Ja ruokalista olisi ehdottomasti hyvä postauksen aihe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä oli hyvin sanottu: "kaamoksen lannistama aivomassa" - just siltä musta tuntui viime talvena ja edes yritän nyt vähän taistella sitä vastaan. Heh, mulla on yleensä aina myös joku hyvä tekosyy hihassa olla suunnittelematta varsinkaan liikuntajuttuja, mutta nyt ilmoittauduin niin lähellä kotia olevaan jumppaan, ettei ainakaan välimatka voi muodostua esteeksi. Kyllähän sitä varmaan jotain muuta keksii sitten marraskuun pimeydessä...

      Laitan ruokalistan heti tänne, kun olen testannut, toimiiko se. Siinä on siis ideana mennä mahdollisimman helpolla, vähällä vaivalla ja yksinkertaisesti. Pidetään peukkuja, että olen saanut suunniteltua hommat oikein!

      Poista
  2. Tää oli ihana ja hyvä postaus! Mä palasin eilen töihin ja vaikkei vielä isosti ahdistakaan, niin lasten koulujen alku ja se normiarjen pyörähtäminen käyntiin kylläkin hirvittää jo etukäteen. Pitäisi hirveästi suunnitella ja valmistautua, mutta hitsi kun ei yhtään nappaa... Pelkään jo etukäteen, että syksyn mittaan taas iskee se megalomaaninen väsyahdistus ja arjen möröt haukkaavat mut suuhunsa. Pitäisi siis jotain keksiä ja ottaa käyttöön hiljalleen jotain työkaluja sen kaiken sählän ja ahdistuksen minimoimiseksi.

    Ruokalista kiinnostaa muakin :)

    Kivoja lomapäiviä sinne ja tsemppiä arkeen valmistautumiseen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän muakin vähän hirvittää, kuinka kaikki lähtee rullaamaan ja varsinkin se arki sitten kahden kuukauden kuluttua. Toivottavasti tämä asioiden miettiminen ja pohtiminen etukäteen auttaisi edes vähän! Kuten tossa yllä Marikalle jo totesin, niin laitan ruokalistan tänne heti, jos se vaan osoittautuu toimivaksi. Ideana mennä niin mahdollisimman helpolla, kuin vaan pystyy :)

      Kiitos toivotteluista, viimeiset lomapäivät vietetään ensin minireissussa ja sitten siihen arkeen valmistautumalla. Pitäisi esim. löytää jotain edes suht koht siistiä vaatetta ja löytää myös meikkipussi jostain. En ole meikannut yhtään nyt kahteen kuukauteen ja siihenkin totutteluun menee aina aikansa. Jos vaikka viikonloppuna "harjoittelisi" kotona ripsarin laittamista :D

      Tsemppiä ekaan työviikkoon <3

      Poista
  3. Niin hyvä postaus. Voi apua, ollaan niin samanlaisia tässä talvihommelissa ja viime talvi taisi olla jo kaikkein raskain. Aina on energiat loppuneet helmikuussa, mutta viime talvena oli tunne, että jo marraskuussa vauhti loppui kuin seinään. Myönnän olleeni myös masentunut.

    Elän itsepetoksellisessa toiveessa, että tämä erittäin aurinkoinen kesä kantaisi yli ensitalven...

    Ensi talvea pelolla jo odotellen.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, nyt tehdään molemmat semmoinen päätös, että ensi talvesta tulee hyvä! Tai ainakin ei-niin-kamala :) Uskon, että ainakin mulla vaikutti viime talvena myös se oma asenne tosi paljon. Jos nyt yrittäisi asennoitua vähän eri tavalla, niin ehkä se vähän auttaisi.

      Kyllä me selvitään <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!