perjantai 5. lokakuuta 2018

OUDON VIIKON SITÄ SUN TÄTÄ

Outo, outo viikko takana. Normaaliin arkeen kuuluva "punainen lanka" on jotenkin ollut häviksissä ja tuntuu, että olen haahunnut tilanteesta toiseen tajuamatta oikein, miten ne liittyvät yhtään mihinkään. Viehätyin Tuulan ja Marikan "päiväni murmelina" -kirjoituksista ja halusin tehdä itse samanlaisen, mutta tajusin, etten pysty hahmottamaan yhdenkään päivän kulkua niin, että saisin aikaiseksi edes sekavaa postausta yhdestäkään kuluneen viikon päivästä. Niinpä tästä tulee nyt tämmöinen "sitä sun tätä" -sillisalaatti - ajatuksia ja tilanteita kuluneelta viikolta. Ei punaista lankaa, ei takuuta tekstin järkevyydestä tai sisällöstä, lukeminen siis täysin omalla vastuulla!


Olin kovasti miettinyt, pitäisikö ryhtyä lihattomalle lokakuulle tänä vuonna, mutta jotenkin en jaksanut miettiä asiaa loppuun. Ja kun viime vuonna kävi miten kävi, niin olin jo ehtinyt päättää, että lokakuu jatkuu syömisten suhteen kuten meillä yleensäkin syödään: usein kasvisruokaa, mutta aina välillä kanaa ja jauhelihaa. Tein maanantaina koetta valvoessani kauppalistaa, koska oli tarkoitus mennä iltapäivällä kauppaan tekemään koko viikon ruokaostokset. Samalla siinä mietin myös mitä ruokia meinaan viikolla tehdä, kun mieheltä kilahti tekstiviesti: "Työkaveri haastoi lihattomaan lokakuuhun. Otin haasteen vastaan." Jassoo ajattelin ja vedin listalta yli jauhelihan, kanan ja possunsuikaleet (maanantaina oli tarkoitus syödä possuwokkia pitkästä aikaa). Suurin osa teistä siellä nyt ajattelee, että anna sen miehet tehdä omat pöperönsä, mutta ei se meillä mene niin. Minä olen se, joka kokkaan, koska haluan niin. Mies on aina - siis ihan aina - niin tyytyväinen ja kiitollinen kaikesta mitä teen, eikä koskaan vaadi tai edes pyydä mitään, että sen harvan kerran, kun hän esittää toiveen jostain ruokaan liittyvästä, niin minä kyllä toteutan sen. Ja hei, onhan toi nyt ihan mahtava juttu - paatunut lihansyöjämies on muuttunut tässä vuosien varrella kasvisruokaa rakastavaksi maailman parantajaksi ❤ Päätin tosin heti, että itse en ole ehdoton lihattomassa tällä kertaa, koska lokakuun aikana mulla on muutamia menoja, joihin tulee liittymään syöminen ulkona hyvässä ravintolassa ja haluan pitää lihavaihtoehdon mahdollisuuden auki. Ja esim. keskiviikkona vetelin lapsen kanssa tyytyväisenä jauheliha-makaronipöperöä ja sulatin miehelle pakkasesta linssikastiketta. Kivoja ruokia olen kuitenkin tässä viikon aikana ehtinyt kokkailla.




Etualalla näkyvä epämääräinen mössö on yksi parhaista kasvisruuista, mitä olen koskaan tehnyt. Ohje tulossa blogiin jossain vaiheessa, alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Auton ikkunat ovat olleet jäässä aamuisin. Olen ollut vähän höpsähtäneenä asiasta joka kerta, vähän semmoinen "yöpakkanen yllätti autoilijat" -tilanne. Yhtenäkään päivänä ei kuitenkaan ole tullut mieleen jättää autoa katokseen, vaan olen ajanut sen joka kerta tuohon lähemmäs taloa, mihin sen yleensä tykkään jättää. Sama yllätys on ollut vaatteiden suhteen - missä mun lämpimät takit on? Hanskat? Lämpimämpi kaulaliina? Lapsi onneksi sentään on kulkenut riittävän lämpimissä vaatteissa, mutta minä olen huidellut menemään farkkurotsi päällä ihan kuin olisi vielä syyskuun alku. Koska en vaan voi tajuta, että on jo lokakuu!


Ja se taas johtuu siitä, että mulla on edelleen yhtä hilpeän kepeä olo, kuin kesälläkin oli. Olen lukenut muiden bloggareiden kirjoituksia nyt jo alkaneista kaamosmasennuksen oireista, ihmetellyt aamuisin ja iltaisin, kuka ihme on sammuttanut valot ulkona ja hymyillyt töihin ajaessani jo aika matalalta paistavan syysauringon häikäistessä silmiä. Olen yrittänyt lietsoa itseäni stressaamaan parista pikkujutusta (tämä oli siis semmoinen tieteellinen koe, oli ihan pakko kokeilla), jotka vuosi sitten olisivat rusentaneet mut alleen ja olisin murehtinut niitä viikkotolkulla. Ei mitään vaikutusta, hymyilyttää vaan! En ole ihan varma, olinko tämmöinen huoleton heitukka aikaisemmin ja olin vaan ehtinyt unohtaa sen vaihdevuosikärvistelyissäni, vai onko tämä nyt vaihdevuosien jälkeisen, seesteisen ajan alkua. Tai sitten tämä on vaan omituisen kesän jatkoa ja normaali v****tus iskee päälle hetkenä minä hyvänä. Oli miten oli, on ihanaa sanoa olevansa ihan superonnellinen tällä hetkellä. Olen melko varma, että se estrogeeniresepti, minkä sain, on jotenkin virheellisesti kirjoitettu ja sivelen iholleni joka aamu jotain aivoihin positiivisesti vaikuttavaa välittäjäainetta. Tai sitten, kuten mieheni totesi, mulla onkin munasarjat aivoissa, mitä ajatusta en viitsinyt lähteä miettimään sen pidemmälle. Kysyin myös mieheltä, että huomaako hän tämän eron mussa ja vastaus oli, että "et sä ainakaan pahemmaksi ole muuttunut". Katsoin viisaammaksi olla jatkamatta tuota keskustelua ja kävin sipaisemassa estrogeenigeeliä ihan pikkaisen extra-annoksen käsivarren iholle.

Yritän koko ajan säästää rahaa meidän joulun matkaa varten, mikä on siis jo varattu ja maksettu, lähdemme Prahaan - ihanaa!!! Otan muuten mielihyvin Praha-vinkkejä vastaan, kaikki käy, koska emme ole olleet siellä aikaisemmin. Niin, se rahan säästäminen. En tarvitse yhden yhtää kippoa tai kuppia keittiööni, mutta Iittalan myymälässä oli muuttoale ja saatoin ihan vahingossa ostaa nämä ihanat viininpunaiset pikkukipot. Olen niitä käynyt hipelöimässä jo tammikuusta lähtien ja nyt ne oli ihan pakko kotiuttaa, koska... no, ne nyt vaan ovat ihanat. Ja viininpunaiset. Kuka nyt miettii kippojen kohdalla sitä, tarvitaanko niitä?? Varsinkaan, jos ne ovat viininpunaiset.


Tekisi mieli käydä kommenttipuolella juttelemassa kaikissa mahdollisissa blogeissa, mutta nyt ei jotenkin ole paukkuja siihen. Kyllä te ihanat tiedätte, että olen kyllä käynyt teitä lukemassa, mutta viikolla vaan ei ole ollut aikaa ja nyt tekee mieli käydä pizzataikinan kimppuun. Pizzaperjantai. Ne kokeet, joista viimeksi kirjoitin, ovat edelleen suurimmalta osin korjaamatta. Olen niidenkin kanssa haahuillut koko viikon - korjannut tehtävän sieltä, toisen täältä ja siirtynyt sitten Ikean sivuille googlaamaan kirjahyllyjä, koska syyslomaviikolla pitää saada tämä huusholli järjestykseen. Meillä se tarkoittaa lähinnä sitä, että tarvitsen lisää kirjahyllyä. Mies yritti ehdottaa, että voisiko se tarkoittaa sitä, että ostaisin vähemmän kirjoja... Houkka! Ei tule kuuloonkaan! Tiesittekö muuten, että joka viides sekunti maailmassa myydään yksi Billy-kirjahylly. Kelatkaa, mikä määrä Billyjä! Mutta siis ne kokeet, ne on nyt korjattava viikonloppuna loppuun. Menee aina - siis ihan aina - viime tippaan, mutta tämmöistä se on.

Tänään siis pizzaa. 
Viikon teeman mukaan täytteet tulevat olemaan vähän sitä sun tätä, kaikenlaista. 

Mahtavaa viikonloppua kaikille 💗

10 kommenttia:

  1. Ihana, ihana teksti <3. Kaikessa sekalaisuudessaan (jota en siis oikeastaan kyllä edes havainnut, mutta mainitsen, kun itse otit puheeksi) ihanan (mainitsinko jo sanan ihana :D) positiivinen. Ja juu, vaikkei mulla ole sitä estrogeenigeeliäkään, niin ihan samanlaiset fiilikset sen suhteen, että mistä ihmeestä ihmiset oikein puhuu, kun puhuvat pimeydestä. Mun mielestä koko ajan on vaan valoisaa. Paitsi silloin, kun on pimeää, mutta ne on sitten jo niitä aikoja, kun en enää välttämättä sitä valoa mihinkään tarvikaan. Päinvastoin, olen nukkunut tuhat kertaa paremmin nyt, kun ei enää aurinko paista makkariin. Mutta voi tosiaan olla, että tässä vielä joutuu perumaan nää puheensa kunhan tästä taas kelloja kohta käännellään, mutta siihen asti vaan nautin näistä syksyn kuulaista keleistä (ja just myt myös lasillisesta jos toisestakin ihan hitsin hyvää viiniä, jonka ostin, kun oli niin kaunis etiketti köhköhjuu).

    Jaa niin. Hain äsken Salesta kaksi Apetitin härkisjauhis-Vege-pizzaa, jotka syötiin ukkelin kans hyvällä halulla. Ihan ihme valmispizzoja, kun ei tule yhtään ähky ja vannoutunut rasvaisen salamipizzan ystäväkin (en minä) kehuu, kuinka maistuu. Jess.

    Iloista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sielläkin on onnellisuutta ilmassa :) Kyllä mulla joku pieni pessimistinen piru olkapäältä huutelee, että "odotas vaan, kun on marraskuun loppu", mutta siihen asti koitan nauttia tästä olotilasta. Ja mä myös tykkään ihan älyttömästi siitä, että illalla ja yöllä on pimeää (kun en ole vieläkään saanut aikaiseksi hankkia makkariin pimennysverhoja...), tulee uni paljon helpommin ja nopeammin. Taitaa tosin tolla estrogeenillä olla osuutta siinäkin, kaikki nukahtamisongelmat loppuivat saman tien, kun aloin sitä käyttää. Ihme aine!

      Hei, kiitos valmispizzavinkistä! Joskus aina tekisi mieli napata niitä mukaan kauppareissulla, mutta kun olen muutaman kerran törmännyt niin pahaan pizzaan, että jäi melkein syömättä, niin jotenkin en kauheasti ole viitsinyt enää niitä testailla. Pitääkin tuota vegeä maistaa jossain välissä! Onnistui kyllä eilinen itse tehty vege myöskin tosi hyvin ja sen kanssa maistui myös punkku, jonka etiketti kyllä ei ollut kaunis :D

      Ihanaa viikonloppua Annukka sinne myös <3

      Poista
  2. Ei ole kaamosmasennusta täälläkään, kiitos ihanien aurinkoisten syyspäivien (ja niiden pakkasaamujen). Praha on kyllä ihana kaupunki ja varmasti joulun aikaan todella kaunis. Mielenkiinnolla jään odottelemaan sun Praha postausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti odotan kyllä Prahaa! Ihan jo senkin takia, että ollaan ekaa kertaa pois kotoa jouluna ja jotenkin tuntuu huojentavalta tietää jo nyt, että tänä vuonna säästyy kaikelta jouluhössötykseltä (vaikka jouluihminen periaatteessa olenkin, mutta jo parin vuoden ajan olen kaivannut irtiottoa kaikesta siitä härdellistä).

      Kiva kuulla, että sielläkään ei ole kaamosmasennusta :) Ihanaa viikkoa Tuija <3

      Poista
  3. Ihana teksti, eikä ollenkaan sekava.
    Mulla on jo alkava pimeysangsti. Ei ehkä vielä masista, mutta etukäteisahdistus. Illat on jo pimeitä ja kellojensiirron myötä niistä tulee ihan kammottavia... Yritän olla ahdistumatta liikoja, mutta saa nähdä miten käy.

    Prahan reissu kuulostaa kivalta piristykseltä. On aina ihanaa, kun on jotain mitä odottaa :) (Mä odotan lähinnä perjantaita.)

    Ihanaa alkanutta viikkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, haleja ja tsemppiä tohon angstiin. Tiedän niin tunteen! Ja kuten tuolla ylempänä Annukalle vastasin, niin kyllä mä pelkään, että tulossa se kuitenkin on - mutta nyt nautin tästä olotilasta niin kauan, kuin sitä kestää.

      Joo, toi Praha kyllä tuntuu ihanalta jo nyt. Hajosin parina viime vuonna joulun viettoon ihan totaalisesti ja päätettiin, että kokeillaan miltä joulu pois kotoa tuntuu. Voihan olla, että itken rosolli-lasimestarinsilli-kinkku -ikävää koko reissun ajan, mutta tuleepahan ainakin kokeiltua. Ja Praha nyt kai on väkisinkin huippukohde!

      Haha, mäkin odotan joka viikko aina vaan perjantaita. Ja hei, onneksi myös marraskuun alkua :)

      Ihanaa alkanutta viikkoa sulle Tuula myös <3

      Poista
  4. Mä mietin myös aloitanko lihattoman lokakuun mutta niiin se vain jäi mutta pyrin painottamaan kasvisruokaan.Meillä kaikki muut haluaa lihaa/kanaa eikä aina huvita tehdä itselle eri ruokia.
    Praha on ihana paikka ♥ Mä oon kirjoittanut meidn reissusta ja tässä linkit joissa vinkkejä:

    https://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.com/2016/08/ruokaa-ja-juomaa-prahassa.html
    https://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.com/2016/09/prahan-nahtavyyksia-ja-maisemia.html
    https://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.com/2016/09/shoppailua-prahassa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä linkeistä, käyn heti lukemassa ne! On aina mukavampi kuulla ihan "oikeita" vinkkejä matkaoppaiden sijaan. En yleensä kauheasti tykkää suunnitella etukäteen reissuja, mutta nyt ollaan matkassa vaan neljä päivää, niin varmaan jonkinlaista etukäteissuunnittelua on järkevä tehdä.

      Mukavaa tiistaita :)

      Poista
  5. Oi, jouluinen Praha on ihana! Niitä joulutoreja vaan jatkuu ja jatkuu joka paikassa, se tunnelma. <3 Joulukonsertissakin kävimme ex tempore yhdessä kirkossa, samoin kuin jokiristeilyllä pimeään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että ennakkokäsitykseni Prahasta joulukaupunkina pitää paikkaansa. Toi joulukonsertti on kiva idea, pitääkin katsella siellä kirkkoja sillä silmällä. Ja myös toi, että jokiristeilylle kannattaa mennä myös talvella, olinkin sitä jo ehtinyt miettiä. Kiitos näistä vinkeistä!

      Kivaa viikon jatkoa, ihan kohta onkin jo viikonloppu :)

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!