sunnuntai 13. joulukuuta 2015

LOPPUVIIKON SOPPA JA UUNIJUUREKSETMeillä syödään paljon kasviksia ja hedelmiä. Niin paljon, että yleensä aina kaupassa käydessäni ostan niitä varmuuden vuoksi vähän lisää, etteivät vaan pääse loppumaan. Tästä on seurauksena (liian ison vihanneslokeron kera) se, että niitä myös – hävettää myöntää – välillä menee roskikseen! Tämä on tietenkin ihan järjetöntä, niin taloudellisesti kuin ennen kaikkea myös ekologisesti.Olen petrannut tässä paljon parin viime vuoden aikana, mutta vielä on parannettavaa. Kaikenlainen ruokahävikki on yksi pahimmista ”synneistä”, mihin länsimainen ihminen syyllistyy! Aikeena on kirjoittaa tästä ihan oma juttunsa.

Yritän pitää siitä kiinni, että kerran viikossa (käytännössä yleensä sunnuntaisin) käyn jääkaapin läpi ja valmistan löydöksistä alkuviikon ruokia. Tällä kertaa tuo vihanneslokero oli kuitenkin päässyt täyttymään jo useamman viikon ajan ja sieltä löytyi mm. kaksi pinnaltaan homehtunutta bataattia… Kai ne olisi voinut kuoria ja katsoa mitä sisältä löytyi, mutta homeen suhteen olen aika tarkka, joten en uskaltanut. Loput olivat enemmän tai vähemmän kunnossa ja niistä muhii nyt hellalla sosekeitto ja uunissa kaksi pikkuvuokaa uunijuureksia.

Sosekeitoista tulee yleensä aika tylsiä vaikka niitä miten maustaisi, mutta keitto pakastettuna annosrasioihin on todella kätevä lounas. Nappaan sen aamulla pakkasesta ja annan sulaa huoneenlämmössä. Mukaan pari tomaattia ja raejuustopurkki, niin lounas on ainakin minun makuuni aika täydellinen! Laitan sosekeittoon mukaan punaisia linssejä, ne antavat keittoon kivaa rakennetta (vaikka siis soseutankin koko sopan sauvasekoittimella), täyteläisyyttä ja proteiinilisää. Tällä kertaa keittoon tuli mukaan myös yksi uunissa kypsennetty myskikurpitsa.

Uunijuurekset sen sijaan eivät koskaan ole tylsiä! Parhaimmillaan ne kärähtävät hieman päistään, ovat juuri sopivan ”sitkaisia”, mutta silti sisältä pehmeitä. Jos oikein hyvin käy ja lämpötila sekä uunissa oloaika onnistuvat täydellisesti, juurekset karamellisoituvat toffeemaiseksi herkuksi. Toisella pellillä tällä kertaa palsternakkaa ja juuriselleriä, toisessa punajuuria.

UUNIJUUREKSET

palsernakkaa
juuriselleriä  
punajuurta
oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria
kuivattua timjamia

Leikkaa kuoritut palsternakka ja selleri noin sormen paksuiksi tikuiksi. Punajuuret kannattaa lohkoa, hukkapaloja tulee muuten liikaa. Levitä palsternakat ja sellerit väljästi uunipellille, pirskottele pinnalle öljyä sekä suolaa, pippuria ja timjamia. Sekoita kerran ja laita uuniin (200 C). Noin 20 minuutin kuluttua pyöräytä kerran (lisää hiven öljyä jos vaikuttavat liian kuivilta), laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin puoli tuntia. Kannattaa kurkkia välillä, etteivät pala liikaa. On makuasia kuinka rapsakaksi juurekset haluaa, joten joudut ehkä testaamaan aikoja ja lämpötiloja pari kertaa. Nauti lihan/kanan/kalan kanssa tai ihan semmoisenaan raikkaan salaatin kera.

Punajuuret teen samalla taktiikalla, mutta ne kaipaavat hieman pidemmän kypsennysajan (riippuu tietenkin lohkojen koosta). Kaiken voisi tietenkin kypsentää samalla pellillä, mutta tykkään maustaa punajuuret vain suolalla ja pippurilla. Lisäksi ne värjäävät kaiken, jolloin lopputulos on tasaisen punainen. Kahden pellin taktiikalla saat pidettyä värit kauniina.


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

Emma <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!