keskiviikko 27. syyskuuta 2017

LIHATON LOKAKUU

Ensimmäinen lihaton lokakuu vuonna 2013 sai alkunsa radio-ohjelmassa heitetystä haasteesta ja (ehkä kaikkien yllätykseksi) ilmiö räjähti massiivisiin mittasuhteisiin jo heti ensimmäisenä vuonna. Kasvisruoka on näiden neljän vuoden aikana kasvanut megatrendiksi, mutta yhä edelleen suomalaiset syövät lihaa todella paljon, joidenkin tilastojen mukaan jopa enemmän kuin ennen. Ruokavalinnat ja ruuan eettisyyden ja ekologisuuden miettiminen on polarisoitunut yhteiskunnassamme; toinen ääripää syö joko pelkästään tai edes parina päivänä viikossa kasvisruokaa, toisia aihe ei voisi vähempää kiinnostaa ja hunajamarinoidut broilerin suikaleet, jauheliha ja lenkkimakkara ovat edelleen osa arkipäivää yhtä varmasti kuin se, että lauantai-iltana saunotaan.

Kuva
En haluaisi lähteä moittimaan tätä toista ääripäätä, jokainen tekee omat valintansa, eikä minulla ole oikeutta puuttua ihmisten elämään. Hiljaa mielessäni kuitenkin ajattelen, että jotain voisi kuitenkin tehdä... Ja tavallaan - jos oikein rehellisiä ollaan - ajattelen kyllä myös hiljaa mielessäni, että minulla on jollain tasolla oikeus puuttua muidenkin valintoihin, koska kyseessä on kuitenkin yhteinen maapallomme ja yhteinen tulevaisuutemme. Lihantuotanto kuormittaa ympäristöä niin kestämättömällä tavalla, että tosiasia on se, että jotain on pakko tehdä. On epärealistista kuvitella, että suurin osa länsimaisista ihmisistä heittäytyisi vegaaniksi yhdessä yössä, mutta täysin realistinen ajatus sen sijaan on, että suurin osa meistä pitäisi vaikkapa edes yhden kasvisruokapäivän viikossa!

Kuva
Olen itse noudattanut tätä periaatetta vaihtelevalla menestyksellä nyt muutaman vuoden ajan. Kasvisruokapäivistä on tullut tapa, josta on ollut suhteellisen helppo pitää kiinni. Pakko kuitenkin rehellisyyden nimissä myöntää, että kyllä se jauhelihapaketti usein olisi se kaikista helpoin vaihtoehto; liharuokien tekeminen (varsinkin arkena) tulee niin selkärangasta, että niiden valmistamista ei kauheasti tarvitse miettiä ja reseptejä löytyy takataskusta vaikka kuinka paljon. Kasvisreseptit - vaikka niitä paljon olenkin jo pyöritellyt - eivät ihan vielä tupsahda mieleen tosta vaan. Siksipä lihattoman lokakuun ihan ehdoton onnistumisen edellytys on tarkka suunnittelu.

Kuva
Kuva
Sen verran meinaan lipsua, että tarkoitus on muutaman kerran kuussa syödä kalaa. Koska tarkoitus on pakottaa ottaa lapsi mukaan tähän touhuun, ajattelin helpottaa marinoiden kuuntelemista sillä, että välillä syödään hänen lempiruokaansa eli lohta. Syyslomalla suuntaamme pariksi päiväksi Tallinnaan ja siellä en ala miehelle enkä varsinkaan lapselle nipottamaan mistään ja saatanpa itsekin syödä jotain muuta kuin kasvisruokaa, jos siltä tuntuu. Mies kyllä on onneksi ihan innoissaan mukana tässä, joten nipottaminen oli ehkä vähän väärä sanavalinta :)

Miten on, syödäänkö teillä paljon kasvisruokaa? Lähdetkö mukaan lihattomaan lokakuuhun?

4 kommenttia:

 1. En muista, milloin olisin viimeksi syönyt punaista lihaa, mutta kalaa ja kanaa kyllä syön kasvisten ohella liki joka päivä, mutten ihan aina kumminkaan. Kesällä tulee syötyä salaatteja ja näin syksyllä taas maistuu kasvissosekeitot, joiden parissa ei taas kesällä huvita puuhastella. Ilahduin, kun tänään oli lounasruokalassa ihan älyttömän hyvää punajuurisosekeittoa, johon kasasin rucolaa ja kurpitsansiemeniä päälle. Kaunista ja maukasta. Muistin kiittää kauniisti, että mun toiveita oli kuultu :).

  En lupaa lähteä mukaan lihattomaan lokakuuhun, mutta muuten olen kyllä itselleni luvannut ottaa taas ryhtiliikkeen ja palauttaa erityisesti tummanvihreät kasvikset valikoimiin. Olen ollut viimeaikoina laiska tekemään mm. vihersmoothieita, joista kumminkin tulee ihan hitsin hyvä olo, kun vaan viitsii.

  Mutta etätsemppaan sua senkin edestä :). Go Emma go <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanaa kuluu mullakin lähes päivittäin, varsinkin lounasrasiassa se on niin helppo: uunissa kypsennetty broilerinfile, salaattia, avocado, raejuustoa - kääk, vähän jo hirvittää miten "pärjään" ilman sitä. Aluksi ajattelin, että toteutan lihattoman lokakuun niin, että päivällä kuitenkin saa syödä kanaa... Sitten rupesi naurattamaan, eihän siinä silloin olisi oikeastaan mitään eroa mun normaaliin ruokailuun! Päätin nyt tosissani tsempata ja koittaa panostaa pelkkiin kasvisruokiin. Eihän se nyt voi olla niin vaikeeta... eihän? :D

   Hei, mulla ihan sama juttu noiden vihersmoothieiden kanssa, johonkin ovat unohtuneet. Pitää koittaa niidenkin suhteen ottaa taas ryhtiliike. Etätsemppaillaan toisiamme, mä mietin sun vihreitä, mieti sä mun lihattomuutta :)

   Raporttia pukkaa ja lupaan kyllä rehellisesti kertoa, jos projekti menee persiilleen!

   Poista
 2. Pitäisi kyllä useammin syödä kasvisruokaa ja lueskelin sun postauksia täällä vesi kielellä.
  Meillä syödään melko usein kanaa, jauhelihaa ei käytetä enää niin usein, mutta esim. viikonloppuna tehtiin just lihamureketta.
  Itse asiassa nyt kun mietin, niin mitä ihmettä meillä syödään, pää lyö ihan tyhjää 
  Voisin kyllä ajatella olevani mukana lihattomassa lokakuussa, mutta pitäisi löytää helppoja, arkisia reseptejä. Oon nyt pyrkimässä ensin siihen, että syötäis kaks päivää samaa safkaa, niin ei tarvitse koko ajan olla pähkimässä, että mitä syödään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit kommentoimassa Jenny! Meilläkin kana on normaalisti tosi usein pääraaka-aineena, se on jotenkin niin hirveen helppo. Tässä muuten täältä mun blogista yksi ihan parhaista kanaruuista ikinä: http://harkittuherkku.blogspot.fi/2016/03/karkkikanan-toinen-tuleminen.html

   Mä oon monta kertaa suunnitellut edes lihatonta viikkoa, mutta aina se on kaatunut just tohon, että "mitä ihmettä meillä tänään syödään?". Siksi tein nyt suunnitelman etukäteen ja päätin, että pidän siitä kiinni. Ja yritän toteuttaa noita kahden päivän safkoja, helpottaa kummasti arkiruokapähkäilyjä. Tänne on nyt lokakuun aikana tulossa kasvisruokia ja vinkkejä, toivottavasti niistä on sulle apua!

   Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!