perjantai 13. huhtikuuta 2018

RUOKAKUVIA KÄNNYKÄLLÄ

Kaikki täällä vähääkään pyörineet tai edes pari kertaa piipahtaneet lukijat tietävät, että Harkittuja herkkuja -blogissa ei todellakaan herkutella kauniilla kuvilla. Ei ole tarkoitus aloittaa (tai jatkaa) postausta millään itsensä mollaamisella, mutta niin se vaan on - minä en ole mikään erityinen valokuvaaja. Jos oikein raadollisen rehelliseksi heittäytyisin, niin sanoisin olevani surkea valokuvaaja. Koko historian aikana täällä on nähty ehkä muutama aika hyvä kuva, muutama lisää ihan kelpokuvia, mutta suurin osa on ollut joku blaaaah tai sitten ihan susi-surkeita. Tässä pari esimerkkiä sieltä pahimmasta päästä... Hah, näitä olisi löytynyt näköjään vaikka kuinka paljon. Kuinka kivoja kuvia noista olisi saanutkaan, jos vaan...

Tähän on monta syytä. Ensinnäkin, en osaa. Toisekseen, ei ole huvittanut (lue: ei ole ollut kärsivällisyyttä) opetella. Kolmannekseen, asia ei ole ollut mulle niin tärkeä. Vaikka kuitenkin tavallaan on ollut; mua on harmittanut kuvien huono laatu ja olen koko ajan ollut täysin tietoinen siitä, että blogillani ei ole mitään mahdollisuutta kivuta enemmän luettujen listoille ilman hyviä kuvia. Mutta mutta... kun kuvat vaan ei ole mulle niin tärkeä asia ja sen takia niihin keskittyminen tai aiheen opettelu ei ole missään vaiheessa kivunnut prioriteettilistalla siihen vaiheeseen, että olisin aiheeseen alkanut panostaa. Olen niin voimakkaasti teksti edellä menevä tyyppi, että keskityn aina vaan siihen ja sen hiomiseen. En myöskään jaksa kauheasti kiinnostua esim. Instan kuvatulvasta, jotenkin se ei vaan anna mulle mitään. Tykkään toki siitä, kun seuraamissani blogeissa on kivoja (upeitakin!) kuvia, mutta en koskaan varsinaisesti pysähdy niiden kohdalle. Teksti on se, mikä minut pysäyttää. Upeinkaan ruokakuva ei inspiroi mua keittokirjassa tai -lehdessä niin paljon, kuin taidokkaasti, näppärästi tai hauskasti kirjoitettu resepti. Itse asiassa monessa blogissa on välillä mun mielestä jopa liikaa kuvia; yhdestä ruoka-annoksesta tai kivasta sohvanurkkauksesta saattaa olla kymmenen kuvaa hilppasen eri kuvakulmasta... Kaikki kunnia näille upeille kuville, kysehän on mielipideasioista, mutta mulle yleensä riittää yksi kuva, maksimissaan kolme tai neljä.

Olen myös vähätellyt omia kännykällä otettuja kuviani ajatellen, että varsinkaan ruokakuvauksessa niillä ei olisi mitään todellista arvoa. Että "kunhan nyt kännykällä räpsäisin tämmöisen...". Siksi innostuinkin ihan valtavasti, kun alkuvuodesta törmäsin tietoon Mari Moilasen kurssista, jolla opetellaan ruokakuvaamista kännykällä. Ihan mahtavaa! Ja kurssin kesto on "vain" 2,5 tuntia eli mielenkiinto pysyy yllä taatusti. Näin siis ajattelin kurssille ilmoittautessani, mutta totta kai tässä kävi niin, että olisin voinut hengata Marin studiolla vaikka koko viikonlopun. Mutta siis, upea ja inspiroiva kurssi, joka herätti mussa ihan uusia ajatuksia ja tuntemuksia kuvaamiseen.

Meitä osallistuja oli vain viisi, mikä mahdollisti sen, että Mari pystyi neuvomaan jokaista ihan kädestä pitäen. Opettaja kun olen, haluan nostaa esille myös sen, että Mari on erinomainen opettaja (sen lisäksi, että myös ihan mahtava ja hurmaava ihminen), mikä ainakin mulle on todella tärkeä asia, kun osallistun jollekin kurssille. Kiitos Mari sulle, sun firman nimi on Rock your Blog, mutta voisit lisätä sinne, että myös you rock

En millään uskalla sanoa olevani nyt kaiken oppinut (tietenkään!!!), mutta sain kyllä niin hyviä vinkkejä ja oppeja kurssilta, että uskallan väittää niiden avulla pystyväni jatkossa ottamaan parempia kuvia. Ja mikä tärkeintä - nyt mulla on into ja inspiraatio kehittyä kuvaajana, mikä mulla puuttui aikaisemmin. Tiedän nyt, että kännykällä voi ottaa uskottavia ruokakuvia ja että niitä ei todellakaan pidä väheksyä tai hävetä. Opin myös käyttämään Snapseed -kuvankäsittelyohjelmaa, jolla pystyy ihmeisiin. En osaa sitä kuin vasta alkavasti ja silti joka kerta kun sen kanssa leikin, tuntuu että olen tekemisissä taikuuden kanssa. Ja joo, tiedän, kuvankäsittelyohjelmia on ollut olemassa jo ties miten pitkän aikaa, mutta kaikki fotoshopit yms. ovat mulle vaan jotenkin ihan liikaa. Ei jaksa! Kirjoitin aiheesta vähän täällä (sieltä löytyy muuten myös se superohje broileripulliin!). Snapseed tekee ihmeitä ihan parilla näpäytyksellä ja vaikka lopputulos ei vielä ylläkään kansainvälisten kilpailujen finaaliin asti (haha!), niin olen kuitenkin ihan super-tyytyväinen tähän otokseeni, joka asettelun puolesta syntyi ihan vahingossa ja sen muokkauskin meni vähän "miten tässä nyt näin pääsi käymään" -tyylillä.No niin, tästä on vielä pitkä matka mihinkään. Asettelu, sommittelu, tausta, valo... ihan sairaasti mietittävää. Snapseediä pitää opetella ja kokeilla niin paljon, että kärsivällisyys kärähtää taas jossain vaiheessa ihan taatusti ja aivot nyrjähtää, kun ei muista, mitä piti tehdä milloinkin. Olisi myös tietenkin tosi hienoa, jos löytyisi se oma tyyli, joka erottaa muista! Suurin kysymys lienee kuitenkin se, kuinka saada houkutteleva kuva siitä perusmätöstä, mitä meillä yleensä syödään ja mistä tännekin kirjoitan, silloin kun ruokajuttu on vuorossa. Latva-artisokkaa on ihana kuvata mahtavalla alustalla ja hyvällä rekvisiitalla (meinasin tukehtua kateuteen, kun näin Marin studion astia- ja härpäkevaraston ja näen niistä edelleen unia!), mutta kun kännykän linssi tarkentuu peruspasta-ateriaan, niin hymy saattaa hyytyä. Vai hyytyykö? Se nähdään sitten ensi kerralla, nyt on niin nälkä, että sitä pasta-annosta on pakko lähteä tekemään. Tässä kuitenkin meidän perjantai-illan jälkkäristä pari kuvaa.

Edit: kun kuvia katsoo täällä blogin puolella, ne ovat epätarkkoja, vaikka kännykässä ovat ihan teräviä... jotain teen siis väärin, tähänkin täytyy paneutua!
Herkullista ja ihanaa viikonloppua  💗

6 kommenttia:

 1. Hei wow mikä kurssi ja kuvissasi ei ole yhtään mitään vikaa, kaikkien kuvien ei tarvitse eri ihmisillä olla samankaltaisia. Siihen paljon ollaan blogimaailmassa menossa. Täällä otetaan kaikki kuvat kännykällä ja lystiä on.

  Ihanaa viikkistä Emma <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Tiia ihan samaa mieltä, että kuvien ei todellakaan tarvitse olla samanlaisia kaikilla. Tärkeintä varmaan on, että itse tykkää :) Kännyköiden kamerat ovat nykyjään niin hyvälaatuisia, että niillä saa kyllä tosi hyviä kuvia!

   Vähän myöhässä tulin lukemaan viestisi, mutta kiitos viikonlopuntoivotuksista näin jälkikäteen! Ja ihanaa alkanutta viikkoa :)

   Poista
 2. Varmasti on ollut kiva kurssi. Mäkin haluaisin kuvauskurssille. Ekaks kyllä pitäis opetella käyttämään kameran säätöjä, mutta itseäni kiinnostaa enemmän erilaiset kuvakulmat yms. Mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen ns. stailattuihin kuviin. Onhan niissä paljon kivaa, esim. juurikin ruokakuvissa, mutta toisaalta tuntuu, että se kaikki tilpehööri ja itse kuva on se tärkein, ei ruoka. Mutta ehkä se johtuu siitä, etten itse osaa tehdä stailauksia :) Eikä mulla kyllä oo mitään rekvisiittavarastoakaan.

  Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Tuija ihan samaa mieltä sun kanssa; joskus kuvissa on ihan liikaa sitä stailausta ja itse asia jää taka-alalle. Välillä tykkään, välillä en - riippuu aika paljon aiheesta ja itse kuvasta tietenkin myös. Mä tykkään kerätä pikkuhiljaa ruokakuvaukseen sopiaa tilpehööriä ja yritän kehittyä sen verran, että ruokakuvat olisi edes vähän houkuttelevia. Mutta se stailaus kyllä on ihan hirveän vaikeeta... ja olisi kiva löytää selkeästi oma tyyli, kuten tossa tekstissäkin kirjoitin.

   Kivaa uutta viikkoa sulle myös <3

   Poista
 3. Olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus :) Ja hienot kuvat (näkyvät terävinä täällä blogissakin, kun klikkaa ne erikseen auki). Oli varmaan tosi antoisa kurssi ja itsekin tekisi mieli mennä jonnekin valokuvauskurssille pitkästä aikaa.

  Vaikka itse olenkin visuaalinen ja tykkään katsella monenlaisia kuvia somessa, niin ne liialliset kuvat (just se sama sohvaryhmä viidestä eri kulmasta kuvattuna) enemmän ärsyttää kuin sytyttää. Tulee sellainen fiilis, että joo-o, kyllä tää nyt jo nähtiin, onko mitään muuta? :D

  Kuvat tuntuvat hallitsevan yhä enemmän, mutta mielestäni kyllä blogeissa edelleen pitäisi tekstin olla se ydin - ellei kyse ole jostain nimenomaan visuaalisesta tulokulmasta koko bloggaukseen ja jos sattumoisin on sen saralla jotain erityistä annettavaa. Ja tää on mun suusta aika paljon sanottu, kun tosiaan itse olen kuvafani.

  Mullakin se on pääasiassa teksti, joka koukuttaa jäämään johonkin blogiin. Hyvät kuvat ovat plussa, mutta yhtäkään blogia en seuraa pelkästään kuvien takia. Sen sijaan instassa saatan plärätä vaikka kuinka kauan erilaisia kuvavirtoja ja ihastella kuvaajien taitavuutta.

  Ennen kuin nyt höpötän enempää, niin sanon sen mitä alunperin pitikin. Eli sulla on mainio blogi ja kuvista ei kannata ottaa paineita <3

  Mukavaa alkanutta viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula :) Ja hyvä kuulla, että kuvat näkyvät paremmin niitä klikkaamalla (tosin en kyllä tiedä, kuinka moni niitä käy klikkailemassa auki...?). Suosittelen noita Mari Moilasen kursseja, oli kyllä todella hyvä ja antoisa kurssi. Elokuussa näkyy olevan koko viikonlopun mittainen kurssi tiedossa, mutta en tiedä oletko ruokakuvaamisesta kiinnostunut? Toi 2,5 tuntia oli ainakin mulle just sopiva!

   Kivaa viikkoa sulle Tuula <3

   Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!