perjantai 22. joulukuuta 2017

PIENI JOULU JA SE AINOA OIKEA ROSOLLI

Joulu - rakas, mutta ehkä myös vähän raskas juhla. Olen aina ollut kovasti jouluihminen ja rakastanut siihen liittyvää suunnittelua ja odottamista, mutta vuosi vuodelta suunnitelmien toteuttaminen tuntuu aina vaan työläämmältä ja myönnän; jopa siltä, että kyseessä onkin lista velvollisuuksia, ei jotain kivaa, mitä haluan tehdä!

Joulu on toki aina ollut rauhoittumisen aikaa, perheen kanssa yhdessä oloa ja lasten riemua, mutta minun lapsuudenkodissani joulu on myös aina ollut suuri ruokajuhla. Meillä ollaan pidetty tiiviisti kiinni samoista, vuodesta toiseen toistuvista ruokaperinteistä, koskaan ei olla muutettu mitään, eikä juurikaan myös kokeiltu mitään uutta. Perheen kasvaessa jotain uutta toki on otettu mukaan, mutta vanhoista ei olla luovuttu. Nyt kun olen tänä syksynä ekaa kertaa vähän jopa kipuillut tulevien jouluvalmistelujen kanssa, olen tajunnut, että minä itse olen ollut yksi pahimmista "perinnehirmuista". Muistan joku 20 vuotta sitten, kun isäni yritti ehdottaa jotain pientä poikkeamaa jouluateriaan - sain ihan kauhean hepulin ja suunnilleen ilmoitin dramaattisesti, että siinä tapauksessa joulu on peruutettu ja minä en ainakaan tule kotiin sitten jouluksi ollenkaan. Heh, huomaan muuten nykyjään omassa lapsessani samaa draama-tyyppiä kuin itsessäni nuorena!

Koristelut, askartelu ja muu joulurekvisiitta ei koskaan ole ollut niin tärkeää, kuin ruoka. Aina toki syksyllä mietin ja suunnittelen kaikenlaista, mutta paria synnytyksen jälkeistä hormonihöyryistä joulua lukuun ottamatta meillä ei olla kauheasti panostettu kodin laittamiseen. En myöskään tykkää omassa kodissani pitää joulukoristeita esillä kuin parin viikon verran eli ne kaivetaan laatikosta pari päivää ennen aattoa ja raivataan pois viimeistään loppiaisena, joskus jo aikaisemminkin. Olisi toki ihana tehdä kodista semmoinen sisustuslehtijoulukoti, mutta en mä osaa!! Siivoan, pirskottelen Tolua ympäri taloa vähän normaalia viikkosiivousta enemmän, laitan esille ne tärkeimmät joulukoristeet ja ostan kodin täyteen hyasintteja ja amarylliksiä - siinä minun "joulusisustukseni".

Kuva täältä
Ruokaa mä kuitenkin osaan tehdä ja voi hyvää päivää, että mä sitä olenkin jouluisin tehnyt! Vuodesta toiseen teen liian monta ruokalajia ja kaikkea aivan liikaa. Vuodesta toiseen myös vannon joulupäivänä, että ensi jouluna otan iisisti. Ja nyt, tänä vuonna on koittanut se hetki, kun vihdoin ja viimein toteutan ton lupauksen ja teen meille ihan vaan pienen joulun. Vietämme aaton hyvin pienellä kokoonpanolla ja olemme kaikki sellaisia, että joulupäivän lounaan jälkeen jouluruuat eivät enää kauheasti kiinnosta. On siis täysin järjetöntä ostaa ja tehdä sitä ruokaa (kuten olen vuodesta toiseen tehnyt) hillitön määrä, ihan vaan in case jos se sattuisi loppumaan kesken... Varsinkaan, kun kaupat ovat nykyjään auki myös joulupäivinä (mikä on mun mielestä ihan älytöntä) eli jos porkkanalaatikko (tai whatever) loppuu kesken, sitä voi käydä ostamassa lisää. Olen tehnyt tiukan kauppalistan, josta tänä vuonna meinaan pitää kiinni punajuuren ja porkkanan tarkkuudella. Ei siis niin, että jos listassa lukee 6 punajuurta, niin ostan kuitenkin 9 - ihan vaan varmuuden vuoksi... En myöskään meinaa tehdä kuin ne "välttämättömät" jouluruuat, jätän jopa meidän normilistalta pois juttuja. Huh, tunnen itseni suorastaan kapinalliseksi ja olen onnellisen järkyttynyt siitä, että olen vihdoinkin osannut tehdä tämän päätöksen :)

Meidän joulu näyttää tänä vuonna tältä. Yleensä meillä tuo kalapöytä on huomattavasti runsaampi, koska se on juuri se, mitä rakastamme yli kaiken, mutta nyt tänä jouluna mennään pienesti. Siitä pidän kuitenkin kiinni, että teen tärkeimmät itse: graavaan lohen ja teen rosollin, lasimestarin sillin sekä laatikot. Itse en syö jouluruokia koskaan ennakkoon, joten haluan, että kaikki aattona syöty on oikeasti ihanaa ja juuri sellaista, kun se aina aikaisemminkin on ollut. Jälkiruokaperinnettä meillä ei ole, eikä kukaan sitä oikeastaan kaipaakaan. Suklaa riittää yleensä tosi hyvin, tänä vuonna tarjolla on myös joulumarkkinoilta ostettua taatelikakkua.

Graavi lohi
Kylmäsavustettu lohi
Lasimestarin silli
Matjesilli (eli ns. ravintolafile) 
Rosolli
Keitetyt perunat
Joululimppu, hapankorppu & Mustaleima Emmental

***********

Kinkku & kinkun paistoliemi
Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Punajuurilaatikko (jos jaksan tehdä...)
Purkkiherneet
Paistetut perunat 
(kalapöydästä ylijääneet)
************

Joulumarkkinoilta ostettu taatelikakku
Suklaata

Veikkaan, että meidän pieni porukka säilyy hengissä tällä ruokamäärällä ja toivottavasti tänä vuonna (tai siis yleensä vasta ensi vuoden puolella) en joudu heittämään pois ylijäänyttä ruokaa. Tai varsinkaan pakastamaan sitä - hep, käsi ylös, kuka oikeasti on tehnyt kesäkuussa pakkasesta löytyneestä porkkanalaatikosta kasvispihvejä tai syyskuussa edellisen joulun kinkusta pizzaa??? Jos olet, niin nostan sulle kyllä hattua!

Jokaisella on ne pari the jouluruokaa, joita ilman ei voi olla. Minulle ne tärkeimmät ovat lasimestarin silli ja rosolli - molemmat itse tehtyinä ja just meidän perheen perinnereseptin mukaan. Jaan teille tähän loppuun meidän rosollin ohjeen, joka on niin ihanaa, että sitä tekisi mieli syödä useamminkin kuin jouluna. En kuitenkaan koskaan sitä tee, koska haluan säästää sen siihen yhteen päivään ja siihen hetkeen, kun lautasella on laadukkaita keitettyjä perunoita, graavattua lohta ja hapankorppua, lasimestarin silliä ja tätä rosollia. Pöydässä ne rakkaimmat ihmiset, kiire on väistynyt ja vastaan kahdeksatta kertaa lapselle, että joulupukki tulee varmaan joskus sitten aika pian ruuan jälkeen. Siinä se on, minun paras jouluhetkeni 💓

Se ainoa oikea rosolli

6 porkkanaa
1 juuriselleri
7 etikkapunajuurta
5 maustekurkkua
(oliivi)öljyä
suolaa
reilusti persiljasilppua 

Keitä porkkanat kuorineen ja anna jäähtyä. Kuori jäähtyneenä.

Pese juuriselleri, viipaloi noin sentin siivuiksi ja kiehauta kypsäksi. Laita viipaleet jäähtymään talouspaperin päälle (imee liian kosteuden). Kuori jäähtyneenä.

Kuutioi kaikki ainekset noin sentin kuutioiksi. Jos teet tämän vaiheen ennen rosollin kokoamista, säilytä kuutioita jääkaapissa erillisissä rasioissa.

Sekoita noin puoli tuntia ennen tarjoilua, lisää loraus öljyä, ripaus suolaa ja reilusti persiljasilppua. Anna vetäytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

Kuva täältä
Rosollia syödään meillä myös joulupäivän aamuna, kun ensin on nukuttu pitkään ja hartaasti. Aamu(päivä)pöytään katetaan lohta, kylmää kinkkua, rosollia ja joululeipää. Sitten onkin jo aika mennä päiväunille :)

Loppuun vielä vinkki ensi joulua silmälläpitäen. Tilasin tänä vuonna Annalta itse tehdyn raakasuklaajoulukalenterin. Kalenteriaika meni jo, muta täältä löydät tarkempaa tietoa joulukalenterin sisällöstä sekä tiedot ensi vuoden joulukalenterin ennakkotilaamiseen. Suosittelen lämpimästi, suklaat ovat olleet ihan älyttömän hyviä ja olenkin osan säästänyt joulupöytään.

Minä lähden nyt tekemään viimeiset lahjaostokset ja jonottamaan ruokakauppaan. Iltapäivällä aloitan kalojen valmistelun, joulukoristelun lapsen kanssa ja taidanpa vielä leipoa miehelle Englantilaisen hedelmäkakun, hän esitti tällaisen ylläritoiveen tänä aamuna. Aika monta vuotta ollaan menty yhdessä ja nyt vasta hänelle tuli mieleen, että tuota kakkua olisi kiva saada jouluna :)

Kuva ja kakun resepti täältä

Toivotan teille kaikille ihanaa, rauhallista ja onnellista joulun aikaa! 

💗

2 kommenttia:

  1. Vesi kielellä luin tätä postausta! 😊 Meillä tehtiin yksi vuosi äitini ja veljeni kanssa niin, että jokainen sai valita yhden jouluruuan minkä ehdottomasti halusi ja muut jätettiin sitten sinä vuonna pois. Kaikki saivat vatsansa täyteen ja olivat tyytyväisiä, eikä tarvinnut syödä jouluruokia koko seuraavaa viikkoa - toimi! 😉

    Kiitos suklaakehuista! 😊 Huomenna pyöräytän vielä tämän sesongin viimeisen satsin 😉

    Ihanaa joulunaikaa, Emma! ❤

    VastaaPoista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!