Joulu on toki aina ollut rauhoittumisen aikaa, perheen kanssa yhdessä oloa ja lasten riemua, mutta minun lapsuudenkodissani joulu on myös aina ollut suuri ruokajuhla. Meillä ollaan pidetty tiiviisti kiinni samoista, vuodesta toiseen toistuvista ruokaperinteistä, koskaan ei olla muutettu mitään, eikä juurikaan myös kokeiltu mitään uutta. Perheen kasvaessa jotain uutta toki on otettu mukaan, mutta vanhoista ei olla luovuttu. Nyt kun olen tänä syksynä ekaa kertaa vähän jopa kipuillut tulevien jouluvalmistelujen kanssa, olen tajunnut, että minä itse olen ollut yksi pahimmista "perinnehirmuista". Muistan joku 20 vuotta sitten, kun isäni yritti ehdottaa jotain pientä poikkeamaa jouluateriaan - sain ihan kauhean hepulin ja suunnilleen ilmoitin dramaattisesti, että siinä tapauksessa joulu on peruutettu ja minä en ainakaan tule kotiin sitten jouluksi ollenkaan. Heh, huomaan muuten nykyjään omassa lapsessani samaa draama-tyyppiä kuin itsessäni nuorena!
Koristelut, askartelu ja muu joulurekvisiitta ei koskaan ole ollut niin tärkeää, kuin ruoka. Aina toki syksyllä mietin ja suunnittelen kaikenlaista, mutta paria synnytyksen jälkeistä hormonihöyryistä joulua lukuun ottamatta meillä ei olla kauheasti panostettu kodin laittamiseen. En myöskään tykkää omassa kodissani pitää joulukoristeita esillä kuin parin viikon verran eli ne kaivetaan laatikosta pari päivää ennen aattoa ja raivataan pois viimeistään loppiaisena, joskus jo aikaisemminkin. Olisi toki ihana tehdä kodista semmoinen sisustuslehtijoulukoti, mutta en mä osaa!! Siivoan, pirskottelen Tolua ympäri taloa vähän normaalia viikkosiivousta enemmän, laitan esille ne tärkeimmät joulukoristeet ja ostan kodin täyteen hyasintteja ja amarylliksiä - siinä minun "joulusisustukseni".
Kuva täältä |
Meidän joulu näyttää tänä vuonna tältä. Yleensä meillä tuo kalapöytä on huomattavasti runsaampi, koska se on juuri se, mitä rakastamme yli kaiken, mutta nyt tänä jouluna mennään pienesti. Siitä pidän kuitenkin kiinni, että teen tärkeimmät itse: graavaan lohen ja teen rosollin, lasimestarin sillin sekä laatikot. Itse en syö jouluruokia koskaan ennakkoon, joten haluan, että kaikki aattona syöty on oikeasti ihanaa ja juuri sellaista, kun se aina aikaisemminkin on ollut. Jälkiruokaperinnettä meillä ei ole, eikä kukaan sitä oikeastaan kaipaakaan. Suklaa riittää yleensä tosi hyvin, tänä vuonna tarjolla on myös joulumarkkinoilta ostettua taatelikakkua.
Graavi lohi
Kylmäsavustettu lohi
Lasimestarin silli
Matjesilli (eli ns. ravintolafile)
Rosolli
Keitetyt perunat
Joululimppu, hapankorppu & Mustaleima Emmental
***********
Kinkku & kinkun paistoliemi
Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Punajuurilaatikko (jos jaksan tehdä...)
Purkkiherneet
Paistetut perunat
(kalapöydästä ylijääneet)
************
Joulumarkkinoilta ostettu taatelikakku
Suklaata
Veikkaan, että meidän pieni porukka säilyy hengissä tällä ruokamäärällä ja toivottavasti tänä vuonna (tai siis yleensä vasta ensi vuoden puolella) en joudu heittämään pois ylijäänyttä ruokaa. Tai varsinkaan pakastamaan sitä - hep, käsi ylös, kuka oikeasti on tehnyt kesäkuussa pakkasesta löytyneestä porkkanalaatikosta kasvispihvejä tai syyskuussa edellisen joulun kinkusta pizzaa??? Jos olet, niin nostan sulle kyllä hattua!
Jokaisella on ne pari the jouluruokaa, joita ilman ei voi olla. Minulle ne tärkeimmät ovat lasimestarin silli ja rosolli - molemmat itse tehtyinä ja just meidän perheen perinnereseptin mukaan. Jaan teille tähän loppuun meidän rosollin ohjeen, joka on niin ihanaa, että sitä tekisi mieli syödä useamminkin kuin jouluna. En kuitenkaan koskaan sitä tee, koska haluan säästää sen siihen yhteen päivään ja siihen hetkeen, kun lautasella on laadukkaita keitettyjä perunoita, graavattua lohta ja hapankorppua, lasimestarin silliä ja tätä rosollia. Pöydässä ne rakkaimmat ihmiset, kiire on väistynyt ja vastaan kahdeksatta kertaa lapselle, että joulupukki tulee varmaan joskus sitten aika pian ruuan jälkeen. Siinä se on, minun paras jouluhetkeni 💓
Se ainoa oikea rosolli
6 porkkanaa
1 juuriselleri
7 etikkapunajuurta
5 maustekurkkua
(oliivi)öljyä
suolaa
reilusti persiljasilppua
Keitä porkkanat kuorineen ja anna jäähtyä. Kuori jäähtyneenä.
Pese juuriselleri, viipaloi noin sentin siivuiksi ja kiehauta kypsäksi. Laita viipaleet jäähtymään talouspaperin päälle (imee liian kosteuden). Kuori jäähtyneenä.
Kuutioi kaikki ainekset noin sentin kuutioiksi. Jos teet tämän vaiheen ennen rosollin kokoamista, säilytä kuutioita jääkaapissa erillisissä rasioissa.
Sekoita noin puoli tuntia ennen tarjoilua, lisää loraus öljyä, ripaus suolaa ja reilusti persiljasilppua. Anna vetäytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
Kuva täältä |
Loppuun vielä vinkki ensi joulua silmälläpitäen. Tilasin tänä vuonna Annalta itse tehdyn raakasuklaajoulukalenterin. Kalenteriaika meni jo, muta täältä löydät tarkempaa tietoa joulukalenterin sisällöstä sekä tiedot ensi vuoden joulukalenterin ennakkotilaamiseen. Suosittelen lämpimästi, suklaat ovat olleet ihan älyttömän hyviä ja olenkin osan säästänyt joulupöytään.
Minä lähden nyt tekemään viimeiset lahjaostokset ja jonottamaan ruokakauppaan. Iltapäivällä aloitan kalojen valmistelun, joulukoristelun lapsen kanssa ja taidanpa vielä leipoa miehelle Englantilaisen hedelmäkakun, hän esitti tällaisen ylläritoiveen tänä aamuna. Aika monta vuotta ollaan menty yhdessä ja nyt vasta hänelle tuli mieleen, että tuota kakkua olisi kiva saada jouluna :)
Kuva ja kakun resepti täältä |
Toivotan teille kaikille ihanaa, rauhallista ja onnellista joulun aikaa!
💗
Vesi kielellä luin tätä postausta! 😊 Meillä tehtiin yksi vuosi äitini ja veljeni kanssa niin, että jokainen sai valita yhden jouluruuan minkä ehdottomasti halusi ja muut jätettiin sitten sinä vuonna pois. Kaikki saivat vatsansa täyteen ja olivat tyytyväisiä, eikä tarvinnut syödä jouluruokia koko seuraavaa viikkoa - toimi! 😉
VastaaPoistaKiitos suklaakehuista! 😊 Huomenna pyöräytän vielä tämän sesongin viimeisen satsin 😉
Ihanaa joulunaikaa, Emma! ❤
Ihanaa joulua myös sulle Anna ❤️
Poista