torstai 11. helmikuuta 2016

PAREMPAA ARKIRUOKAA




Nyt tuli kuulkaa niin hyvää arkiruokaa, että tälle piti laittaa myös viikonloppu-tunniste! Voisin ihan hyvin kuvitella tekeväni tätä vaikka vieraille tarjottavaksi. Tässä siis viikonlopulle kiva astetta juhlavampi arkiruoka!

Kikherne-salaatti soveltuu hyvin myös lounasruuaksi ja sisältää pelkkiä kasviksia. Huomaathan, että kasvisruoka -tunniste ei tässä blogissa kuitenkaan ole vegaaninen eli käytän eläinperäisiä tuotteita (kananmunia ja maitotuotteita)! Moni kasvisruokaresepti on toki muunneltavissa vegaaniseksi, voit tässäkin jättää fetan pois tai korvata sen jollain kasviperäisellä vastaavalla (löytyyköhän sellaisia...?).

Salaatti kannattaa tehdä ensin, jotta se ehtii vähän makuuntua!

Lohen kanssa kävi muuten huvittava yhteensattuma: ihana Maria oli juuri blogissaan tehnyt lähes samanlaisella reseptillä. Käy kurkkaamassa juttu  täältä. Meidän resepteissämme ei suurta eroa ole! Olisi kiva päästä Marian keittiöön maistamaan hänen versiotaan :)

Tulinen uunilohi (kahdelle)

300 g lohta (kahtena palana)
suolaa
seesaminsiemeniä

Kastike
3 rkl soijaa
1 rkl jotain tulista chilikastiketta, esim. Sriracha (maun mukaan enemmän tai vähemmän)
3 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1 valkosipulinkynsi raastettuna 
rouhaisu mustapippuria 
tuoretta timjamia silputtuna (1-2 rkl), kuivattukin käy

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Suolaa lohipalat kevyesti ja anna mausta sen aikaa kun valmistat kastikkeen. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sivele lohipalojen päälle (tai anna niiden marinoitua jääkaapissa pari tuntia).

Kypsennä lohta uunissa 25-30 min, valele välillä kastikkeella. Ripottele seesaminsiemeniä pinnalle paiston puolivälissä. Viimeistele tuoreella timjamilla.

Meillä nuoriherra rakastaa lohta, mutta ei välitä tulisista (tai muistakaan) mausteista lohensa kanssa, joten kypsensin hänen palansa samassa vuoassa foliolla "eristettynä". En itsekään välitä liian tulisesta ruuasta, meillä siis tuo yksi ruokalusikallinen Sriracha-kastiketta oli juuri sopiva määrä. Jos olet tulisuuden ystävä, kannattaa vähän lisätä määrää. Muista kuitenkin, että lohi on herkkä raaka-aine, jonka maku helposti peittyy liian voimakkaiden mausteiden alle!

Ensi kerralla ajattelin keittää tuota kastiketta vähän kasaan ennen käyttöä. Olisin kaivannut siihen vähän paksumpaa ("tahmaisempaa") koostumusta.





Kikherne-bataatti-feta-salaatti

1 pieni bataatti (n. 500 g)
purkki valmiita kikherneitä
100 g fetaa
5-10 aurinkokuivattua tomaattia (+ purkin öljyä)
silputtua persijaa n. dl
suolaa, pippuria, chili-mausteseosta (Meira: chili, paprika, juustokumina, valkosipuli, mustapippuri, oregano) 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi bataatti suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Levitä kuutiot uunipellille tai -vuokaan ja mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja chili-mausteseoksella. (Jos käytössäsi ei ole valmista seosta, käytä sen sisältämiä mausteita maun mukaan.) Kypsennä bataatteja uunissa (kääntele välillä) noin 20 min. Saa jäädä vähän purutuntumaa! Anna jäähtyä hetki.

Silppua valutettuja ja huuhdottuja kikherneitä veitsellä pienemmäksi, jätä osa kokonaisiksi. (Voit toki käyttää kaikki kokonaisina jos haluat.) Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit suikaleiksi keittiösaksilla. Yhdistä bataatti, kikherneet, tomaatit ja persilja. Lorauta joukkoon vähän tomaattien öljyä, sekoita ja tarkista suola. Murustele feta salaatin joukkoon, sekoita ja viimeistele persiljasilpulla.

Tämä maistui parhaalta huoneenlämpöisenä noin tunnin verran muhineena, mutta myös seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Maustemaailmaa muuntelemalla salaatista saa varmasti tehtyä monenlaisia versioita! Ja bataatin tilalla voi käyttää esim. porkkanaa.


Mukavaa viikonlopun odottelua ystävät! Saas nähdä loppuuko tuo vesisade koskaan...

Emma <3

p.s. muistathan osallistua ystävänpäiväarvontaan täällä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!