keskiviikko 5. joulukuuta 2018

KASVISRUOKAPÄHKÄILYÄ

Myönnän eläväni jatkuvan pienen ahdistuksen vallassa kasvisruokailun suhteen. Ahdistaa ilmastonmuutos, maailman tila, kasvisruokavalion kiistaton ekologinen hyöty ja myös sen tuomat hyödyt omalle terveydelle. Haluaisin syödä kasvisruokaa paljon, paljon enemmän, kuin mikä tämänhetkinen tilanne on, mutta en vaan saa aikaiseksi. Ja sehän se tässä ahdistaakin (tai lähinnä nyppii) eniten!


Jotta vegeilystä tulisi mielekäs ja miellyttävä osa arkea, pitäisi siihen panostaa ainakin alkuvaiheessa ihan hirveän paljon enemmän, kuin sen iänikuisen jauhelihakastikkeen vääntämiseen. Pitäisi suunnitella viikkojen ruokalistat niin, että päivät olisivat ihan oikeasti mielenkiintoisia ja vaihtelevia. Resepteissä pitäisi olla monipuolisuutta, ettei kävisi kuten miehen taannoisen lihattoman lokakuun kanssa; en jaksanut kauheasti satsata ja ekan viikon jälkeen meillä mentiin aika lailla linssikeitto - linssikastike -linjalla koko kuukausi. Ei ihme, että koko porukka kyllästyi touhuun ja veti marraskuussa lihaa lähes joka päivä. Edelleen mieskin kuitenkin lähtisi ihan mielellään lihatonta ruokavaliota noudattamaan, onneksi! Lapsikin suostuu syömään kasvisruokia vähän pitkin hampain, mutta hänelle olisin kyllä valmis vääntämään sen jauhelihakastikkeen aina välillä.

Oikeastaan olisin ihan riittävän hyvillä mielin jo siitä, että saisin aikaiseksi lihattomat viikot. Ensi alkuun voisi lähteä siitä, että lihaa ja kanaa saa syödä viikonloppuna, jos siltä tuntuu. Ja viikolla pelkästään kasvisruokaa ja kalaa - sen haluan kuitenkin pitää lautasella. Jotenkin uskon (ja olen tämän kuullut myös monelta vegekaveriltani), että pikkuhiljaa myös noi viikonlopun lihat jäisivät pois.


Nyt varmaan moni miettii, että miksi pitäisi, jos se kerran on noin hiton vaikeaa!? No koska mä haluaisin! Kuten jo alussa mainitsin, syitä kasvisruokavalion noudattamiseen on niin monta, että tuntuu ihan hölmöltä syödä lihaa. Haluaisin voida sanoa ääneen "mä olen kasvissyöjä". En niin, että sanoisin sen jollekin muulle, en ollakseni jotenkin erinomainen ihminen, vaan ihan itselleni.

Syitä, miksi en alkaisi kasvisyöjäksi ei oikeastaan ole. Kuten jo aikaisemmin sanoin, saisin myös perheen mukaan tähän. Olen hyvä kokki, joten osaan tehdä hyviä kasvisruokia. Tykkään hyvästä kasvisruuasta tosi paljon. Ja jos annan itselleni kuitenkin luvan syödä kalaa, munia ja maitotuotteita (ja välillä viikonloppuna lihaa tai kanaa), ei mitään tekosyitä oikeasti ole enää jäljellä. Muu, kuin se saamattomuus. Että pitäisi miettiä ja suunnitella tarkasti ja myös jaksaa tehdä arki-iltoina tämän Mordor-pimeyden keskellä vaihtelevaa ja mielenkiintoista ruokaa.


Rupesin kirjoittamaan tätä juttua, koska arvasin ja toivoin, että käy näin, kuten nyt kävi. Että tämä kaikki tuntuu ihan järjettömän älyttömältä narisemiselta ja valittamiselta. Että tulisi tämä tunne: hitto soikoon nainen, lopeta toi saamaton marmattaminen ja just do it!

En lupaa nyt julkisesti mitään, mutta toivottavasti kuukauden kuluttua raportoin teille tähän aiheeseen liittyen jotain. En myöskään ala odottamaan mitään tammikuun alkua, vaan aloitan nyt heti. Muistuttakaa mua tammikuun alussa ja kysykää, että olenko saanut aikaiseksi! Ja joo, tiedän oikein hyvin, että olen kirjoittanut tänne aikaisemminkin vastaavia pähkäilyjä ja silti täällä vedetään hampurilaisia. Mutta en yhtään häpeä tätä, vaan uskon, että kun tämän nyt mä aloitan -ryhtiliikkeen tekee tarpeeksi monta kertaa, jossain vaiheessa se onnistuu.


Kun nyt kerran kasvisruuasta puhutaan ja tässä ollaan muka vähän niin kuin ruokablogi, niin linkkaan tähän loppuun muutamia mahtavia kasvisreseptejä, mitä olen tänne raportoinut. Postauksen kuvat liittyvät kaikki noihin resepteihin (ja osa on semmoisia, joita on tullut käytettyä täällä moneen kertaan). Jos ei maailmantuskasta, niin ainakin oman keventämisen kannalta on ihan järkevää lisätä vegeruokien määrää ennen joulua, koska aika moni syö silloin vähän liikaa ja usein myös aika paljon "väärällä tavalla". Itse tein nuorempana aina sen virheen, että kevensin sitten joulun jälkeen, mutta yhden viisaan ystäväni innoittamana olen lähivuosina pyrkinyt keventämään jo ennen joulua. Silloin voi juhlapyhinä nautiskella ihan rauhassa ja hyvällä omallatunnolla just niin paljon kuin sielu sietää!Pistaasi-lime-hummus kaikkien mahdollisten ruokien lisukkeeksi
Aina yhtä ihana linssikeittoNäillä pääsee jo hyvin alkuun. Ja blogista löytyy paljon lisää kasvisohjeita tunnisteella kasvisruoka!


Mitä ajatuksia tämä herättää sussa? Painitko itse saman ongelman kanssa vai oletko peräti selättänyt sen ja saanut siirryttyä kasvisruokaan? Ja jos et, mikä on sun "tekosyy"? Mulla se on saamattomuus (ja myönnän, ajoittainen lihanhimo), mutta kuten sanottua - kun tarpeeksi monta kertaa aloittaa, jossain vaiheessa taatusti myös onnistuu!

Toivotan samalla rauhallista ja levollista Itsenäisyyspäivää kaikille 💗

4 kommenttia:

 1. mulla olisi halu kasvisruokailla kokeilumielessä, mutta ensimmäinen este ja hidaste on juuri se, että ei ole olevinaan aikaa panostaa siihen - kun ei ole aiempaa kokemusta kunnon kasvisruuan teosta.
  Yksi teineistä sanoi juuri, että haluaisi jättää punaisen lihan, siitä on ehkä ihan hyvä aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli toi ihan sama fiilis silloin, kun aloin ekaa kertaa kokeilla kasvisreseptejä - ja on vähän vieläkin, koska en vieläkään saa aikaiseksi säännöllisesti kokkailla kasvisruokaa. Jotenkin se tuntuu muka työläämmältä, kuin liharuokien valmistaminen, vaikka vegereseptit itse asiassa on usein helpompia. Rutiinin puutetta! Mutta kannattaa sitkeästi aloitella ja suosittelen kokeilemaan ens alkuun vaikka noita mustasilmäpapu-kvinoapyöryköitä, ovat meinaan ihan superhyviä! Ja hyvä starttihan olisi just toi, että jättäis punaisen lihan pois.

   Mulla on semmoinen kunnianhimoinen haave, että aloittaisin täällä blogin puolella kaikkien elämää (tai ainakin omaani) helpottavan postaussarjan, missä olisi viikolle mietittynä helpot kasvisruuat (ja kalaa välillä) ja viikonlopulle sitten lihaa/kanaa... Toivon mukaan saan sen aikaiseksi lähi(vuosina)aikoina! Olisitko sä kiinnostunut semmoisesta sarjasta?

   Poista
 2. Ekaa kertaa vierailulla. Taidan jäädä lukijaksi. Minä olen muutamana vuonna osallistunut ekopaastoon eli olen ollut laskiaisesta pääsiäiseen ilman lihaa. Toisena vuonna oli jo huomattavasti helpompaa keksiä ja tehdä kasvisruokia myös arjen kiireessä. Tällä hetkellä syön sekaruokaa. Tosin valitsen kasvisvaihtoehdon ravintolassa. Minulla todettiin syksyllä anemia ja haluan veriarvot ja vointini kuntoon. Sitä ennen en halua täysin kasvisruokaan siirtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips ja tervetuloa blogin lukijaksi :) Ja anteeksi pieni viive vastaamisessa, en heti huomannut kommenttiasi.

   Varmasti kannaattaakin hoitaa nuo veriarvot kuntoon ensin. Toki kasvisuokailunkin voi toteuttaa monipuolisesti, mutta vaatii varmasti tosi paljon satsaamista ja opiskelemista asian tiimoilta, joten sekaruokailu varmasti parempi vaihtoehto sulle tällä hetkellä.

   Tsemppiä anemian hoitoon, mukavaa alkanutta vuotta ja vielä kerran tervetuloa blogiini :)

   Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!