lauantai 13. helmikuuta 2016

PERJANTAIN KASVISPIHVIT


Kasvispihveissä on jotain samaa kuin lihapullissa - ne ovat lohturuokaa! Maistuvat arkena ja viikonloppuna, kesällä ja talvella. Yritin muistella, että olenko joskus tehnyt pahoja kasvipihvejä - ei, en ainakaan muista. Muulla tavoin epäonnistuneita (lue: hajonneita) versioita on tullut vaikka kuinka monta kertaa, mutta maku on yleensä aina ollut hyvä. Niitä voi syödä sellaisenaan salaatin ja kermaviilikastikkeen kanssa tai sitten tarjota ne keitetyn kukkakaalin, perunamuusin, couscousin tai vaikkapa kikherne-bataatti-fetasalaatin kanssa. Pihvit ovat hyviä niin kylmänä kuin kuumanakin. Täydellistä ruokaa siis...

...paitsi, että niiden tekemiseen liittyy kaksi ongelmaa. Ensinnäkin, ne ovat suhteellisen suuritöisiä ja toisekseen, ne tuppaavat hajoamaan helposti. Ensimmäinen ongelma ratkeaa siten, että pihvejä kannattaa tehtailla iso määrä kerrallaan silloin kun hommaan ryhtyy ja niiden kypsentäminen uunissa vähentää työvaiheita. Hajoamiseen ei ole muuta ratkaisua kuin laittaa onnistuneen version resepti varmaan talteen ja noudattaa sitä jatkossakin. Piti taas saada jääkaapin vihanneslokeroa tyhjennettyä, joten otin riskin kokeilemalla uutta reseptiä - kannatti, nämä onnistuivat oikein hyvin! Yksi hyvä ohje on Hernerouhe-porkkanapihvit, ohje löytyy Millettin sivuilta.

Idea ujuttaa kasvismassan joukkoon linssien lisäksi kaurahiutaleita on jäänyt mieleeni jostain blogista. Mutta en kuollaksenikaan muista mistä olen sen lukenut, joten anteeksipyyntöni Sinulle viisas kokki, joka keksit tämän idean!! Tarkoitukseni ei ole pölliä ideaasi, vaan nöyrästi myönnän, että en ole itse sitä keksinyt. Jos satut lukemaan tämän tekstin (tai jos joku lukija muistaa nähneensä alkuperäisen ohjeen), niin ilmoittauduthan, jotta saan kiittää Sinua ihan julkisesti! Tämä oli nimittäin nerokas tapa saada kasvispihveihin kiinteyttä ja kivaa rakennetta. Kaurasta muuten tuli mieleen, että odotan nyhtökauran saapumista kauppoihin kuin kuuta nousevaa. Minulla on semmoinen kutina, että se tulee räjäyttämään potin monellakin tapaa. On tosi hienoa, että ekologinen ja kotimainen tuote vaikuttaa noin erinomaiselta!

Kauralla höystetyt linssi-kasvispihvit 
(15 - 18 kpl)

2 dl punaisia linssejä
1,5 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
pari valkosipulin kynttä
3 porkkanaa
1 parsakaalin kukinto varsineen
6 - 8 aurinkokuivattua tomaattia
2 kananmunaa
soijaa, sokeria
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
paprikajauhetta, chili-jauhetta, kurkumaa, Garam Masala-mausteseosta (kutakin vajaa tl)

Keitä linssit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Ei yhtään haittaa, vaikka menevät mössöksi. Valuta kypsät linssit siivilässä.

Pilko sipuli, raasta valkosipuli ja kuullota niitä öljyssä pienellä lämmöllä, kunnes ovat kypsiä. Lisää paistamisen puolessa välissä n. rkl soijaa ja sokeria (tämä kannattaa tehdä aina, sipuleista tulee näin ihanan makeita!). Kuori porkkanat ja parsakaalin varsi, pilko parsakaalin kukinto pienemmiksi paloiksi. Raasta porkkanat ja parsakaalin varsi joko käsipelillä tai monitoimikoneella.

Yhdistä sipulit, kaikki kasvikset, aurinkokuivatut tomaatit ja linssit ja jauha ne monitoimikoneella massaksi. Jätä sen verran sattumia kun haluat, minä tein tällä kertaa aika tasaisen massan. Lisää loraus öljyä, munat ja mausteet. Sekoita lopuksi joukkoon kaurahiutaleet, hurauta vielä kertaalleen ja laita massa tekeytymään jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.

Maista massaa ja arvioi suolan ja muiden mausteiden määrä. Jos et ole varma, koepaista pieni nokare pannulla. Tämä vaihe on tärkeä, mausteita pitää olla niin, että pihvit myös maistuvat joltain :)

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Levitä leivinpaperille ohut kerros oliiviöljyä (lorauta paperille ja levitä talouspaperilla). Muotoile massasta käsin sopivan kokoisia pihvejä ja laita ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Massa on melko löysää! Kypsennä uunissa n. 20 min, käännä sen jälkeen ja jatka kypsentämistä vielä 20 min. Jos ne alkavat saada liikaa väriä, laske uunin lämpötilaa. Nauti salaatin, tuoreen patongin ja kermaviili-tahinikastikkeen kanssa.

Kermaviili-tahinikastike

purkki kermaviiliä
3 rkl tahinia
2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
pari rkl sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
silputtuja yrttejä maun mukaan

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.








Olen vannoutunut Italialaisten viinien ystävä ja kuvassa näkyvä Zensa Rosso on tosi hyvä kympin luomuviini. Apua, minulla ei muuten ole mitään käsitystä kuuluuko viinin nimen mainitseminen ja kuvaaminen hyviin blogitapoihin!! Kertokaa - saako näin tehdä vai teinkö nyt jonkun kammottavan blogirikoksen?

Muistathan huomisen ystävänpäiväarvonnan! Vielä ehdit osallistua täällä.

Leppoisaa viikonlopun jatkoa kaikille!

Emma <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!