tiistai 19. tammikuuta 2016

MITÄ TÄNÄÄN LOUNAAKSI?

Joillekin teistä tämän tekstin asiat ovat varmasti ihan itsestään selviä. Olen kuitenkin huomannut jutellessani ruuasta (lempipuheenaiheeni!) eri ihmisten kanssa sen, että moni haluaisi syödä työpaikalla omat eväät, mutta ei saa sitä aikaiseksi, koska "se on niin työlästä" tai "en keksi mitä teen evääksi". Kaupoissa on nykyjään tosi hyviä salaattibaareja, joista saa koottua täyttävän ja monipuolisen lounaan, mutta niiden ostaminen päivittäin käy aika kalliiksi. Tässä muutamia vinkkejä teille, jotka niitä kaipaatte.

Syön nykyjään töissä aina omat eväät. Merkittävin syy tähän on se, että en jaksa iltapäivää jos olen syönyt tukevan lämpimän ruuan. Olen opettaja ja minun on oltava jokaisella tunnilla täydessä vauhdissa. Lounaan jälkeisellä tunnilla en siis voi himmailla ja sulatella raskasta ateriaa. Joskus aikaisemmin otin eväät mukaan aina välillä, mutta niissä oli ongelmana yleensä se, että ne olivat liian kevyitä. Tiedättehän: "mä nyt tässä vähän keventelen ja syön kolme salaatinlehteä ja purkin tonnikalaa"... Ei, lounaan pitää olla iso, monipuolinen, hyvä (sen pitää tuottaa mielihyvää) ja sisältää riittävästi proteiineja. Sen jälkeen ei saa olla kiukkunälkä, mutta toisaalta ei myöskään vetämätön väsy!

Ei siis pelkkää tätä!
Iltapäivällä koitan muistaa haukata jotain ennen kotiin lähtöä (hedelmä, kourallinen pähkinöitä tms.), mutta harmillisen usein tämä unohtuu ja ateriaväli venyy liian pitkäksi. Tähän asiaan olen päättänyt panostaa tämän vuoden puolella ja koittaa tehdä siitä rutiinin (tästä vähän enemmän alla). Kun muistaa syödä välipalan, ei illalla tee mieli herkkuja (ainakaan ihan kauheasti...) ja muutenkin vireystila pysyy parempana iltaan asti.

Olen kehittänyt lounashommasta ihan oman taiteenlajinsa. Minulla on työpaikan taukotilan omassa kaapissani oliiviöljyä ja useita erilaisia maustepurkkeja (suola, mustapippuri, kuivattu tilli, curry, paprika jne.) Kaapissa on myös hapankorppuja tai näkkäriä. Jääkaapissa on sitruunanmehutiivistettä (avocadoja varten) ja usein myös sulatejuustoviipaleita (juu, ei niin terveellistä, mutta hyvä niitä päiviä varten, kun lounas syystä tai on toisesta on vajaa). Lounaaksi pakkaan aina edellisenä päivänä erilaisen yhdistelmän kasviksia, avocadon ja/tai keitetyn munan sekä pakasterasiassa jonkun proteiininlähteen. Rauhallisesti sitten ruokavälkällä pilkon, sekoittelen, maustan ja kasaan itselleni lounaan, joka pitää minut tyytyväisenä ja kylläisenä pitkälle iltapäivään. Vinoileville työkaverille kannattaa vain hymyillä, kateellisia ne vaan ovat :)

Jos työpaikallasi ei ole jääkaappia, kannattaa hankkia kylmää varaava lounasrasia. Minulla on kokemusta Frozzypack-eväsrasiasta, se pitää ruuan kylmänä useita tunteja. Rasiaa saa tilattua ainakin Partioaitasta ja Prismasta. Ainoa miinuspuoli on se, että rasian kansi pitää muistaa laittaa pakastimeen yöksi.

Kuva täältä

Lounaiden pakkaaminen tuntui aluksi työläältä, mutta kun siitä tekee rutiinin, ei siihen kulu aikaa kuin pari ylimääräistä minuuttia. Näinhän se yleensä on kaikissa asioissa; alkuun uudet jutut tuntuvat hirveän työläiltä, mutta kun niitä sitkeästi jaksaa toistaa pari viikkoa, ne muuttuvat rutiineiksi, joita ei tarvitse erikseen miettiä. Kaikessa, missä pitää tehdä päätös "teen tämän nyt" on suurempi todennäköisyys epäonnistua kuin asioilla, jotka tapahtuvat luonnostaan, ilman erityistä ajattelemista!

Pilkon meille arkiruuan lisukkeeksi joka tapauksessa aina jonkinlaisen salaatin, siitä lounasrasiaan osa. Toiseen rasiaan joko iltaruokaa pieni annos (näin tulee myös vähennettyä mahdollista ruokahävikkiä) tai pakkasesta sulamaan vaikkapa linssikeittoa tai yksittäispakattuja, kypsennettyjä broilerin flileitä. Kypsennän niitä aina ison satsin parin viikon välein ja pakastan yksittäin. Helpoimmalla pääsee jos ottaa mukaan tonnikalapurkin tai palan savukalaa. Samalla kun tekee iltaruokaa, hellalla voi kiehua muna seuraavan päivän lounasta varten.

Mukaan otettavan lounaan tekemisestä ei siis tarvitse tehdä mitään erillistä numeroa, vaan se valmistuu samalla kun teet iltaruuan. Tässä muutamia yhdistelmiä, jotka toistuvat minulla kerta toisensa jälkeen. Olen myös huomannut se, että ei pidä liikaa miettiä "ei mun tee mieli tommoista yhdistelmää". Mikä ei illalla vaikuta kiinnostavalta, maistuu seuraavan päivän kilju-kiukkunälkä -lounaalla erinomaiselta. Taatusti paremmalta kuin se laitoskeittiön ruskea kastike, jossa lilluu muutama epämääräinen sitkeä, lihalta näyttävä möykky! Äläkä missään tapauksessa jätä tehtävää aamuun - silloin se jää kaiken kiireen keskellä varmasti tekemättä!

Edellisenä iltana ruokaa lautaselle ja...

...lounasrasiaan! 

Simppeliä ja niin hyvää: savukalaa, raejuustoa, muna, avocado ja paprikaa!

Samalla kertaa voi tehdä kahden päivän lounaat valmiiksi!

Cous-cous -salaatti ja broileria
Yksinkertaisimmillaan näin!


Mitä te syötte lounaalla?

Emma <3

6 kommenttia:

  1. Kyllä on herkullisen näköisiä eväitä! Olipa kiva, kun löysin tänne, vinkkejä taidan saada täältä paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu, onpa kiva kuulla, että olet saanut täältä innostusta!! Pysy vaan edelleen linjoilla, lisää tulossa :) Ja hei, olisi kiva myös kuulla toiveita; mistä aiheista haluaisit lukea juttuja?

      Ihania kuvia sun blogissa, ihaillen niitä kävin kurkkimassa. Olen itse vielä niin aloittelija tuon kuvaamisen kanssa, mutta koitan olla kärsivällinen ja pikkuhiljaa opetella kameran käyttöä...

      Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

      p.s. kävitkö kurkkaamassa juustokakku-jutun? Sen helpompaa herkun valmistaminen ei voi olla, suosittelen!

      Poista
  2. Arkiruokajutut olisivat erittäin tervetulleita :). Jotenkin sitä aina vaan toistaa itseään ja niitä samoja ruokia viikosta toiseen, vaihtelua kaipaisin ja niin varmasti kaipaisi tämä perhekin ;). Ja helppoja eväsjuttuja luen kyllä mielenkiinnolla! Kiitos kehuista, kuvausta minäkin vasta opettelen, mutta tuolla pihalla päivällä kuvaaminen onkin helpompaa kuin pimeässä sisällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkiruokaa taatusti tiedossa :) Juuri se viikkoiltojen helpottaminen on sydäntä lähellä ja siitä varmaan tulen eniten kirjoittamaankin. Viikonloppuna ja juhlapäivinä on niin paljon helpompaa keksiä kaikkea kivaa ja arkea tulee helposti "vähäteltyä", vaikka nimenomaan arjestahan elämä rakentuu!

      Tunnisteella "arkiruoka" löydät kaikki tähän liittyvät kirjoitukset ja olitkin jo bongannut esim. sen Intialaisen kastikejutun. Suosittelen myös linssikeitto-juttua, siitä saa ideoita tosi moneksi päiväksi.

      Täällä hiljenee nyt pariksi päiväksi, talo täyttyy viikonloppuna vieraista, mutta ensi viikolla taas! Mukavaa viikonloppua Anu!

      Poista
  3. Nami, hyvännäköisiä eväitä. Kyllä, arkiruokajutut nappaavat, koska usein tuntuu, että tekee vaan sitä samaa uudelleen ja uudelleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjukka, olipa kiva, että piipahdit kurkkaamassa täällä :) Arkiruokajuttuja varmasti tiedossa lisää ja varmaan myös eväsjuttuja (ne varmaan kiinnostavat sinuakin, eikös se ollut niin, että myös sinä otat eväät töihin?).

      Ihanaa alkanutta työviikkoa!

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!