perjantai 19. helmikuuta 2016

ELLAN COLESLAW


 
Nyt kuulkaa löytyi semmoinen ohje, että oksat pois!! Mistä muuten tulee sanonta "oksat pois"? Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti on lisuke, josta tavallaan tykkään, mutta joka kuitenkin kerta toisensa jälkeen on majoneesikastikkeen takia vähän turhan äklö. Sitä aina tekisi mieli ottaa iso kasa lautaselle, mutta vaikka kastikkeen olisi tehnyt kuinka kevyeksi (eli lisännyt siihen kermaviiliä), niin kauhean paljon en sitä pysty syömään. Kaaliraaste-pohjainen salaatti on tosi hyvää, mutta jonkun kastikkeen siihen kuitenkin kaipaan ja usein lorautan joukkoon ihan yksinkertaisesti vähän hyvää oliiviöljyä ja ripauksen suolaa ja mustapippuria. Kaaliahan olisi järkevä syödä talvella tuontisalaattien sijaan ja kesällä varhaiskaali kuuluu ehdottomiin kausiherkkuihin.

Tilasin Ella Woodwarin uutuuden Deliciously Ella Every Day (vaikka edellinenkin kirja on vielä läpikokkaamatta...) ja heti kirjan alkuosasta (s. 78) pisti silmään tämä terveellinen versio coleslaw-salaatista. Suosittelen kokeilemaan! Aloin heti odottamaan kesää, ihanaa varhaiskaalia ja grilliherkkuja - tämä lisuke toimii varmasti kesällä parhaiten. Me söimme sitä lohen kanssa ja voin vain kuvitella, kuinka ihanaa tämä on kesällä vasta savustetun lohen kanssa! Taas kerran muokkasin reseptiä ihan pikkaisen eli lisäsin vähän suolaa, pippuria ja chiliä.

Ainoa "hankaluus" reseptissä on muistaa laittaa cashew-pähkinät likoamaan ajoissa. Minä tein sen aamulla töihin lähtiessäni, joten pieni ennakointi on tarpeen tätä lisuketta tehdessä. Pähkinöiden pitää olla riittävän lionneita, jotta kastikkeesta tulee sileää. Tarvitset myös hyvän tehosekoittimen, toki sauvasekoitinkin saattaa toimia (kerrothan miten kävi, jos kokeilit). Tehokas blenderi on sijoitus, johon suosittelen satsaamaan. Siitä on niin iso apu keittiössä, että itse en ainakaan pärjäisi ilman sitä. VitaMix olisi tietenkin unelmien laite, mutta lottovoittoa odotellessa oma uskollinen Kenwoodini on aivan riittävä. Se on ollut minulla käytössä noin kolme vuotta päivittäin ja on edelleen ihan supertehokas.

Ellan coleslaw 

100 g cashew-pähkinöitä
1 dl oliiviöljyä 
1 rkl vaahterasiirappia (hunajakin varmaan käy)
1 rkl tahinia
yhden sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 dl vettä
ripaus suolaa ja mustapippuria
pienenpieni ripaus chilihiutaleita 

Liota pähkinöitä vähintään 4 tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtaise pähkinät.

Sekoita kaikki aineet blenderissä sileäksi "majoneesimaiseksi" tahnaksi.

Ei oo vaikeeta, ei! Tuosta määrästä tulee n. 3-4 dl. Laitoin kastikkeen purkkiin ja jääkaappiin yön yli. Huomioi, että se jähmettyy kylmässä, joten ota se lämpimään vähän ennen käyttöä. Itse lusikoin sitä pikkukippoon odottamaan salaatin valmistumista, jotta koko määrää ei tarvitse "lämmittää". Ei tuo kauhean herkästi pilaantuvaa varmaan ole, mutta kylmäketju on hyvä pitää aina katkeamattomana. Suikaloin meille sopivan määrän kaalia ja porkkanaa ja sekoitin kastiketta joukkoon vähän kerrallaan, kunnes sitä oli sopivasti.




Tajusin jo heti reseptiä lukiessa, että tuo on hyvää, mutta en osannut arvata kuinka hyvää!!! Olisin voinut lusikoida - tai no okei, lusikoin - sitä suoraan purkista :) Toimii varmasti kaikkien mahdollisten salaattien kanssa ja esim. välipala-dippinä pilkottujen juuresten kanssa. Tai kastikkeena kasvispihvien kanssa. Tai hampurilaisen välissä. En oikein osaa keksiä, mihin tuo ei sopisi! Ja mikä parasta, kastike on terveellistä. Saan nykyjään ihan suunnatonta tyydytystä syödessäni hyvää ja terveellistä - ajatus siitä, että tämä ei ole haitaksi elimistölleni saa minut suorastaan hykertelemään.

Mutta nyt hykerrellään viikonloppua ja alkanutta talvilomaa. Karkaamme viikonloppuna lyhyelle minilomalle, josta kirjoitan ensi viikolla tarkemmin. Lomaviikon vietämme ihan kotioloissa ja minulla on vakaa tarkoitus syöttää perheen miesväelle pelkkää kasvisruokaa koko viikon ajan! Isompi on ajatuksesta ihan innoissaan, pienemmälle ei ole vielä kerrottu :) Kirjoitan viikon ruuista tietenkin blogiin ja jossain vaiheessa tulee myös ensimmäinen ruokablokki-juttu (lue täältä, mistä siinä on kyse).

Nyt oikein ihanaa viikonlopun alkua kaikille!!

Emma <3


4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta, juuri sunnuntaina ajattelin coleslawta tehdä, mutta kerro vielä, mitä on tuo tahinia, en ole koskaan kuullutkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahini on seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa. Kannattaa hankkia purkillinen, löytyy tosi monesta mun ohjeesta :) Löytyy ainakin isoimmista kaupoista, mutta olen kyllä huomannut, että myös pienemmistäkin. Tässä linkki, niin näet mistä on kyse: http://kauppa.ruohonjuuri.fi/tahini-seesamtahna/URTEKR-5765228374009/dp

      Poista
    2. Anu, kerkesitkö jo tekemään alkuperäisen ohjeen mukaan? Siitä oli päässyt unohtumaan tuo 1 dl vettä, ANTEEKSI! Ilman vettä kastikkeesta saattoi tulla liian paksua - vai miten kävi?

      Poista
    3. En vielä kokeillut tätä, kun täytyy saada tuota tahiniaa ensin :D

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!