keskiviikko 15. elokuuta 2018

SYKSYN ENSIMMÄINEN ARJEN PELASTAVA RUOKA

Taas on tullut todistettua, että jos se arjen pyörittäminen johonkin kosahtaa, niin ruokahuoltoon! Mä en oikein edes kehtaisi valittaa aiheesta, koska pyöritän vain tätä meidän miniperhettä - tuskin pystyn kuvittelemaankaan, millaista olisi, jos lapsia (harrastuksineen ja menoineen) olisi vaikkapa kolme. Huh, syvä kumarrus kaikille suurperheiden äideille (tai isille, kyllähän nekin arkea pyörittävät)! No, joka tapauksessa, olen minäkin jo ehtinyt tässä tuskailla tätä arkea ja nimenomaan sitä syömispuolta jo moneen kertaan. Aikaisemmin mainitsemani neljän viikon ruokalistaa en ole vielä alkanut pyörittämään, vaan olen koittanut mennä pari päivää kerrallaan. Pakkasessa on ollut aika paljon puolivalmiiksi tehtyjä juttuja, joiden avulla ollaan selvitty, mutta tänään iski tenkkapåå, kun tajusin, että pakastin ei mua tänään pelasta, takana on pitkä päivä, kauhee nälkä ja edessä pari päivää, joina en ruokaa kauheasti ehtisi tekemään.

Mun "ongelma" on se, että tuppaan usein vaatimaan itseltäni vähän liikaa ja turhan paljon tämän arkiruokailun suhteen. Kyse ei ole mistään perfektionismista tai siitä, että pyrkisin olemaan mikään Vuoden Äiti, vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että tykkään itse hyvästä ruuasta niin paljon, että haluan sitä päivittäin. Haha! No joo, tottakai mä mielelläni myös pyrin siihen, että ruoka olisi mahdollisimman usein terveellistä ja hyvää tekevää. Olen täällä blogin puolella tosi usein kirjoittanut siitä, että hirveän usein meidän arkiruoka on tosi simppeliä - välillä sillä ei ole edes mitään virallista nimeä (saatikka reseptiä), kunhan vaan ladon lautaselle jotain proteiinia, kasviksia ja ehkä perunaa tai riisiä. Olen ottanut tämän talven tavoitteeksi sen, että koitan tehdä hommasta vielä tuotakin yksinkertaisempaa (ainakin jonain päivinä). Eli kuten tänään: teen ison satsin uunissa jotain niin helppoa, että sen uunivuokaan latomiseen ei mene kuin maksimissaan 15 minuuttia ja sitten ruoka saa muhia uunissa tunnin verran. Ja sitten samaa ruokaa syödään pari päivää ja pakastan loput, tällä ohjeella ruokaa tulee meinaan aika paljon...


Tämän päivän ohje on niin simppeli, että sama löytyy jossain muodossa taatusti kaikilta mahdollisilta nettisivuilta. Ei tällä edes oikein ole mitään nimeäkään... olisiko "kana-perunahässäkkä" sopiva? Koostumus oli melkoista mössöä, koska noi pakastealtaan perunasuikaleet kyllä aika lailla "nesteytyvät" tunnissa (jos jaksaisi, tätä voisi kokeilla ihan itse kuorituista ja pilkotuista perunoista). Maku oli kyllä ihan kohdillaan eli arkiruuaksi just passeli. En tätä ehkä Masterchef-kilpailussa lähtisi kokkaamaan, mutta tämän voimin meidän perhe selviää loppuviikosta. Josko viikonloppuna sitten taas jotain vähän kekseliäämpää?

Arjen pelastava kana-perunahässäkkä

2 x 500 g pussia peruna-sipulisuikaleita (pakaste)
800 g maustamattomia broilerin rintafileitä
n. 3 dl kanalientä (kuutiosta)
3,3, dl kuohukermaa
oliiviöljyä
suola, mustapippuri
paprikajauhe
curry
kuivattu ruohosipuli
chilihiutaleita
(tai mausteet oman makusi mukaan!)

Pilko broilerinfileet kulhoon, mausta reilusti haluamillasi mausteilla ja lorauta sekaan vähän öljyä. Pyörittele palat öljy-mausteseoksessa.

Lado perunasuikaleet isoon, kevyesti öljyllä voideltuun uunivuokaan. Jos tykkäätte reilusti maustetusta ruuasta, voit ripotella mausteita myös perunoiden päälle. 
Nostele broilerinpalat perunoiden päälle. 

Kaada kerma-kanaliemi vuokaan ja tuikkaa koko komeus uuniin (n. 225 astetta) suunnilleen tunniksi (tai siksi aikaa, kunnes neste on imeytynyt ja ruoka ei ole turhan vetelää).


Ja koska olen päättänyt ryhtyä Todelliseksi Arjen Sankariksi, tarjosin ruuan kanssa herne-maissi-paprikasekoitusta 😁 Itse asiassa he-ma-pa on mun mielestä välillä oikein loistava lisuke: sekaan ripaus suolaa (Herbamare Spicy, nam!) ja nokare voita, niin se on ihan superhyvää. Mun "raja" kulkee siinä, että en käytä valmiiksi marinoituja broilerinsuikaleita, en itse asiassa suikaleita ollenkaan, koska niissä on niin usein joukossa huonolaatuista lihaa. Mutta voi niitäkin toki käyttää, jos ei ole samanlainen nillittäjä kuin minä!


Ja koska tällä kertaa mennään 100% arkiteemalla, niin en kyllä taatusti myöskään muokkaa tai kaunistele kuvia yhtään. Näillä mennään nyt tällä kertaa.

Hei, olisi ihan mahtavaa saada tähän kommenttipuolelle semmoinen arkiruokaketju! Mikä on teillä se simppelein arjen pelastaja? Kerro ihmeessä, vaikka kyse olisi jostain ihan yksinkertaisesta (tai siis varsinkin just siinä tapauksessa) ohjeesta. Kaikki tietävät, että just arkena sitä kaipaa muistutusta siitä, että "ai niin, totakin voisi tehdä joskus".

Ihanaa arkista keskiviikkoa kaikille 💗

6 kommenttia:

  1. omassa variaatiossani jaksan pilkkoa perunat ja sipulit, kun minulla nuo kaupan pussukat ajoittain tökkivät.

    Oma arkisuosikkini on "nuudeliwokki" (sitaateissa, koska tämä ei todellakaan ole wokki, vaan ihan ehta mättö)
    marinoidu broiskusuikaleet, sipulia; paistellaan
    sekalaisia valinnaisia kasviksia joukkoon
    nuudeleita ja vettä
    Vartissa valmista, melko syömäkelpoista ja määrää voi säädellä vaivattomasti lisäämällä lihan, kasvisten ja nuudeleiden määrää.

    Samalla periaatteella couscous-ryynistä. (siihen tarvitaan lisäksi vielä tuorejuustoa tai creme fraichea)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ihan mahtavaa, miten mä olenkin unohtanut wokit. Tai "wokit" munkin tapauksessa, koska ei ne koskaan ole mitään oikeaoppisia. Pitääkin laittaa tolle selviytymislistalle! Nuudelimättö on ihan parasta <3

      Mua myös tökkii noi pakastepussukat, mutta eilen olin niin raato, että ajatus perunoiden kuorimisesta tuntui ihan käsittämättömältä suoritukselta. Ehkä sitten ensi kerralla :)

      Mahtavaa viikkoa sulle Marika :)

      Poista
  2. Kiitti vinkistä, pitääpä printata tämäkin arjen pelastajaksi keittiön kaapin oveen :)

    jos jokin mua tökkii arjessa, niin juuri ruokahuolto. Viikonloppuisin ruuanlaitto on (joskus) ihan jees, mutta arkisin ei... Joten kaikki helpot, nopeat ja hyvät ohjeet on tervetulleita.

    Mukavaa loppuviikkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että ohjeesta oli hyötyä :) Totesin kyllä syömisen jälkeen (tai siis muistin taas), että mulle ei kyllä sovi tommoinen peruna-kerma-hässäkkä... ihan hirvee väsy iski koko loppuillaksi. Mutta hyvää oli ja tärkeintä kaikessa, nuoriherra tykkäsi.

      Ihanaa loppuviikkoa sulle Tuula myös, kohta taas viikonloppu :)

      Poista
  3. Hei ja kiitos(!!!!!) tästä, tällä saan ensi viikolla pelastettua muutaman kriittisen päivän ja saatanpa tällä jopa mahdollistaa oman kuntoilunikin. Ruokahuolto on kyllä melkoista näin arjen pyörityksessä... Meillä tällä viikolla tehtiin "viiden aineksen pastaa", sekin on hyvää, helppoa ja nopeaa, löytyy tuolla nimellä netin syövereistä. Ja kun meitäkin on nykyään ns. normiperheen verran (iskä, minä, tyttö ja poika) niin tästä jopa riittää kahdelle päivälle :)

    Kivaa loppuviikkoa, mielenkiinnolla odotan, millaisia arkiruokareseptejä tänne tulee, koska tarvetta niille kyllä olisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on ihan mahtava arjen pelastaja toi viiden aineksen pasta (mä olen tehnyt sitä jopa nimellä "kahden aineksen pasta"). Toimii aina, kuten pasta yleensäkin.

      Koitan jatkossakin tuottaa arkireseptejä mahdollisimman paljon. Kiva kuulla, että joku niitä myös odottaa :) Kivaa loppuviikkoa sulle Anu myös <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!