Helppo hedelmäsalaatti |
Tällä alustuksella pahoittelen jo nyt valmiiksi tämän tekstin mupinaa. Yritän kääntää sen mahdollisimman pian pois negatiivisesta, mutta en saa tätä aihetta käsiteltyä valittamatta ensin hiukan.
Kyse on - kuinkas muuten - ruuasta. Jonka pitäisi olla positiivinen asia meille kaikille. Kiitollisuuskorttikin pitää vetää esille tässä yhteydessä; me kuulumme siihen pienen vähemmistöön maailmassa, jolla on ruokaa yllin kyllin ja silti me tuhlaamme sitä, heitämme sitä pois, emme arvosta sitä ja valitamme siitä. Noin niin kuin yleistettynä - kaikki eivät tietenkään käyttäydy näin. Mutta jokainen varmasti syyllistyy edes pienessä mittakaavassa johonkin näistä, ainakin välillä.
En lähde tietenkään moittimaan niitä, joille ruuan laittaminen ei ole helppoa tai niitä, jotka kokevat sen ahdistavana velvollisuutena. Päinvastoin, tämän bloginkin alkuperäinen ajatus on ollut koittaa auttaa niitä, joille keittiössä puuhailu ei ole yhtä rentouttavaa touhua kuin minulle. Ja nyt sitten alkaa se pieni valitusvirsi tästä aiheesta...
Meidän perheen arjen pelastaja: jauheliha-makaronipöperö |
Ykkönen on ongelma lähes kaikille ainakin välillä ja sen saa ratkaistua parilla aika helpolla niksillä. Yksi on kirjoittaa lompakkoon tai kännykkään lista vaikkapa 20 helposta ja nopeasta perheen suosikkiruuasta ja kaivaa lista esiin sinä torstai-iltapäivänä kun seisot kaupassa ja sinusta tuntuu siltä, että päässäsi ei ole yhtäkään ideaa. Ei sitten niin yhtäkään. Heh, kuinka moni on kokenut tämän? Toinen, ihan yhtä helppo niksi on pitää pakastin jatkuvasti täynnä (ja järjestyksessä). Ihanteellista olisi, että näinä black out -päivinä voisit vain rauhallisesti todeta "ok, ostan van sen maitolitran ja omenat, menen kotiin ja sulatan pakkasesta ruuan". Ihan sama, vaikka jokainen perheenjäsen söisi tämmöisenä päivänä eri ruokaa, kunhan sitä ruokaa löytyy ja pakastimen sisältö saadaan myös säännöllisesti kiertoon. Kaivoin muuten juuri viime viikolla pakastimesta esiin rasian, jonka olin mielestäni nimikoinut hyvinkin järkevästi: "vähän outoa, kannattaa maustaa lisää, ei Nuorelleherralle"... Öööh... Vielä kun kannen alta pilkisti paksun jäähilekerroksen peittämä harmahtava mössö, kävi kieltämättä mielessä ajatus "jepjep, meikäläinen, varsinainen keittiöguru..." :)
Ahvenfileitä ja kanttarelleja - ihan parasta!!! |
Kirjoitin aikaisemmin täällä siitä, että järkevä ruuanlaitto rakentuu kolmen peruspilarin ympärille: suunnitelmallisuus, maalaisjärki ja yksinkertaisuus. Ihanteellista tietenkin olisi, että tähän yhdistyisi myös rakkaus ja intohimo ruuanlaittoa kohtaan, mutta niitä kahta ei voi pakottaa eikä oppia. Kolme ensimmäistä sen sijaan voi. Näissä kirjoissa, joita tässä nyt häpeämättömästi arvostelen, on tyystin unohdettua maalaisjärki ja yksinkertaisuus!
En voi ymmärtää sitä, että viikon ruokalista näyttää esim. tältä (ja tämä on nyt vedetty ihan hatusta, ei kopioitu suoraan mistään kirjasta): jauhelihakeitto, thaimaalainen tofu-muhennos, kikherne-makaronilaatikko, hernekeitto, tonnikalapihvit ja perunamuusi, kasvispasteijat, yrttimarinoitu kokonainen broileri. Ja ensi viikolla taas sama meininki. Juu, on monipuolista ja vaihtelevaa ja mielikuvituksellista... Mutta jos olet uupunut, kiireinen ja jo lähtökohtaisesti ruuanlaittoon hieman negatiivisesti suhtautuva henkilö, on vaikea kuvitella, että tällainen lista auttaisi sinua. Valtava homma joka päivä, aineksissa ei ole minkäänlaista yhdistävää tekijää, edellisen päivän tähteitä ei pysty hyödyntämään seuraavana päivänä jne. Puhumattakaan siitä taistelusta, mikä thaimaalaisen tofu-muhennoksen tunkeminen alas lasten kurkusta suurimassa osassa perheitä tarvitaan!
Lihapullat ja pasta maistuvat aina! |
Minulla oli ujona ajatuksena tätä blogia aloittaessani ruveta kehittelemään kahden ja kolmen päivän "ruokablokkeja". Eli ohjeita siitä, kuinka teet kerralla kahden tai kolmen päivän ruuat samasta perusraaka-aineesta niin, että lopputulos kuitenkin on vaihteleva. Ja tähän sisältyisi päivällisten lisäksi myös töihin mukaan otettavat lounaseväät. Olen itse yleensä haluton syömään samaa ruokaa edes kahta päivää peräkkäin, mutta esim. kanasta, jauhelihasta tai lohesta pystyy helposti valmistamaan kolme ruokalajia, jotka eroavat toisistaan riittävästi. Raaka-aineiden määrä on kuitenkin tällä taktiikalla aika suppea, ruokahävikki on minimaalinen ja jos ohjeistus on laadittu niin, että pystyt tekemään monta asiaa samanaikaisesti, arki helpottuu aika lailla.
Minä itse kavahdan koko viikon valmiita suunnitelmia. Toki, ne ovat todella järkeviä ja arkea helpottavia, mutta itse suhtaudun syömiseen ja ruokaan niin intohimoisesti, että minua ahdistaa ajatus siitä, että "tiedän" jo maanantaina mitä minun pitäisi syödä torstaina. Mitä jos en haluakaan torstaina makaronilaatikkoa??? Näistä kahden ja kolmen päivän kokonaisuuksista pystyisi rakentamaan ruokaviikon helposti ja myös muuttamaan suunnitelmia lennosta, jos siltä tuntuu.
Ugh, olen puhunut! Jaksoikohan kukaan tänne asti...? Mietin kovasti, että jätänkö tämän tekstin lepäämään ja odottamaan parempaa jäsentelyä, mutta päätin julkaista tämän nyt ihan tämmöisenään. Olihan otsikossakin jo mainittu "avautumista" :)
Kukkia kaikille, jotka jaksoivat loppuun asti :) |
Kiitos ja anteeksi :)
Emma <3
p.s. edelleen muistuttelen ystävänpäiväarvonnasta!
Minä ainakin ole erittäin kiinnostunut tästä ideastasi! Kun ruokittavia suita on kuusi (lasken itseni mukaan), olisi helpottavaa jos pitäisi ostaa vaikka vain kanaa ja siitä tulisi kolmelle päivälle ruoka, mikä ihana ajatus :D.
VastaaPoistaMinä yritän aina suunnitella koko viikon ruokalistan valmiiksi, paitsi että en pidä ruoan laitosta en pidä myöskäön kaupassa käymisestä... Olen kyllä todennut tämän haasteelliseksi kun yritän perjantaina miettiä, mitä seuraavan viikon torstaina syödään:\. Mutta aika usein pääsen kuitenkin keskiviikkoon asti :D
Näitä postauksia odotellessa!
Sinulla on muuten hieno tyyli kirjoittaa, tykkään kovasti!
Hienoa, että saat suunniteltua ruokalistan valmiiksi - minäkin toivoisin pystyväni siihen, mutta monestakin syystä se koskaan onnistu :) Siksi yritän suunnitella edes pariksi päiväksi kerrallaan. Kiva, että tämä idea tuntuu hyvältä, rupean kehittelemään ekaa juttua. Itse asiassa aihe on jo suunniteltu (montakin), mutta vaikeutena on, miten tuon ohjeistuksen saisi kirjoitettua niin, että siitä ei tule liian sekava!
PoistaJa kiitos, tosi kiva kuulla, että kirjoitustyylini miellyttää <3
Kyllä kiinnostaa tuollainen ohjeistus. Joskus tuntuu pää niin tyhjältä, kunpitää miettiä, mitä tänään taas syötäis. Helppo,tehdä, jos joku ideoi:)
VastaaPoistaKiva, lupaan ideoida puolestanne! Ensimmäinen juttu tiedossa heti, kun vaan saan ideat kirjoitettua ylös tarpeeksi selkeäksi ohjeeksi!
Poista