Kuuntelen muuten tätä kirjoittaessani itselleni uutta tuttavuutta, Giusy Ferreriä. Mikä ääni! Täältä pääset kuuntelemaan ihanan Novembre -kappaleen.
Leipä ei ole sopinut mahalleni enää pitkään aikaan. Tai enpä tiedä, voi olla, että se ei ole koskaan sopinutkaan, aikaisemmin saatoin vaan olla tottunut sen tuomiin epämiellyttäviin oireisiin. Ruokkosin ruokavaliotani pari - kolme vuotta sitten (milloin se oli? mihin nämä vuodet oikein vierivät?) ja silloin leipä jäi pois ihan huomaamatta. En siis tiputtanut sitä mitenkään tietoisesti, se vain jäi. Nykyjään jos syön leipää, siitä seuraa turvotusta ja muita epämiellyttäviä mahaoireita, joten aika harvoin sitä enää menee.
Leipä kuitenkin on ihanaa, varsinkin uunituoreena. Villa Mandalassa oli tarjolla jokaisella aterialla uskomattoman hyvää, gluteenitonta leipää. Söin sitä ihan älyttömiä määriä ilman, että jouduin kärsimään seurauksista. Harmittaa, että en
Saan muuten kuulla armaalta mieheltäni tästä päivittäin kotona; että olisin muka jotenkin jaarittelevaa tyyppiä! Että en muka pääse itse aiheeseen höpöttämättä ensin puolta tuntia jotain ihan muuta? Häh, miten niin? Asiat pitää pohjustaa kunnolla, jotta kuulijalla on kaikki tarvittava taustatieto. Miehet ovat kyllä joskus niin outoja, eivät ymmärrä mitään...
No niin, se leipä. En ole varsinaisesti leipojatyyppi, enkä yleensä koskaan uskalla ruveta muokkaamaan leivontareseptejä. Varsinkaan mitään terveysreseptejä (tämä leipä on alkuperäiseltä nimeltään "Superfoodleipä"). Nyt oli kuitenkin pakko, tein sen mukaan mitä kotoa löytyi ja toivoin hartaasti, että en mene ihan kauhean pahasti metsään. En vielä tiedä kuinka ihanalta alkuperäisen reseptin mukainen leipä maistuu, mutta jos se on vielä parempaa kuin tämä, niin voi onnen päiviä! Siinä tapauksessa käsissä on jo kaksi maukkaan ja terveellisen leivän ohjetta. Tästä tuli meinaan aika mielettömän ihanaa!! Alkuperäisen ohjeen löydät tietenkin kirjasta (sivulta 80), mutta myös mm. Vilma Peltosen blogista täältä.
Superleipä
(ohjeella tulee kaksi leipää)
(ohjeella tulee kaksi leipää)
100 g mantelijauhetta (Pirkka-merkin on kivan rouheista, ei liian hienojakoista)
100 g cashew-pähkinöitä
310 g hiutale-siemenseosta (Svanso-merkkinen, sisältää kauraa, auringonkukansiemeniä. pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä, seesaminsiemeniä)
40 g seesaminsiemeniä
200 g tattarijauhoja
3 rkl psylliumia
3 rkl kuivattuja yrttejä (puolet timjamia, puolet rosmariinia - kaikki varmasti käy)
ripaus suolaa
6 dl kylmää vettä
Jauha cashew-pähkinät karkeaksi jauheeksi monitoimikoneessa. Lisää siemensekoitus ja hurauta vielä pari kierrosta niin, että osa siemenistä rikkoutuu. Kaada jauhe isoon kulhoon ja sekoita joukkoon loput kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. (Maista tässä vaiheessa kaipaako taikina mielestäsi lisää suolaa.)
Anna seoksen seistä noin 20 min (tai tarvittaessa pidempään), jonka jälkeen veden pitäisi olla imeytynyt ja taikinan paksuuntunut.
Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilma 180). Kumoa taikina kahteen leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (tai muotoile ne leiviksi suoraan uunipellille). Älä tee leivästä liian paksua, koska silloin se ei jähmety kunnolla. Sen on tarkoitus olla vain 5-7 cm:n paksuinen.
Paista uunissa 45 - 60 min, kunnes siihen työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.
Anna jäähtyä hetken aikaa ja leikkaa sitten varovasti terävällä veitsellä. Älä käytä sahalaitaista leipäveistä, leipä murenee helposti, varsinkin tuoreena.
Anna jäähtyä hetken aikaa ja leikkaa sitten varovasti terävällä veitsellä. Älä käytä sahalaitaista leipäveistä, leipä murenee helposti, varsinkin tuoreena.
Söin leipää ensin lämpimänä pelkän voin kanssa (NAM!). Sen jälkeen avocadomössön kanssa (muussaa kippoon pari avocadoa ja mausta mössö suolalla, pippurilla, ripauksella paprikajauhetta ja chiliä sekä lorauksella sitruunamehua). Seuraavalla kerralla ajattelin surauttaa päälliseksi hummusta. Minä ja superleipä kohtaamme varmasti uudestaan!
Leivän jäähtymistä odotellessa tein vihersmoothien, joka onnistui tällä kertaa tosi hyvin. Ja joka myös unohtui ottaa mukaan kuviin... Tässä myös sen resepti. Anteeksi tuo epämääräinen "kourallinen" -mittayksikkö... mulla on isot kourat, arvioikaa sen mukaan :)
Vihersmoothie
2 sellerinvartta
1/2 fenkoli
1/2 kurkku
kourallinen rucolaa
kourallinen tammenlehväsalaattia
pieni kourallinen mintunlehtiä
1/2 avocado
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
vettä maun mukaan (riippuu kuinka nestemäisen smoothien haluat)
Purista selleri, fenkoli ja kurkku mehuksi mehulingolla. Sekoita vihermehun mehu ja loput ainekset blenderillä smoothieksi.
Ihanaa laskiaistiistaita kaikille! Meillä päin mäkeen voisi mennä kumiveneellä...
Emma <3
p.s. käy tykkäämässä blogin Facebook-sivuista, niin näet aina uusimmat jutut seinälläsi!
Moikkelis Emma
VastaaPoistaah, miten hyvännäköinen leipä!!! Kiitti vinkistä, tuota täytyy tehdä asap. Liekö tää hieman stressaava elämänvaihe vai mikä, mutta masu ei tykkää sitten yhtään :/
Tuo Giusy Ferreri on mulle ihan uusi tuttavuus, mutta nyt laitoin soimaan youtubesta Novembre- kappaleen :) Huisin hyvä!
Ja tuo vihersmoothiekin kuulostaa herkulle. Meillä onkin vihersmoothieiden teot nyt jäänet mehujen jalkoihin, mutta pitäisi taas alkaa niitäkin tekemään :)
Lumisadeterkuin, Maria
Ei ihme, että masu reagoi sun elämäntilanteessa <3 Suosittelen kokeilemaan leipää, mutta pienenä vinkkinä: kyllä silläkin saa ähkyn aikaan jos sitä syö liikaa :) Nimimerkillä "öööh..."
PoistaVälillä vihersmoothieista tulee ihan kamalaa kuraa, joten olen alkanut kirjaamaan ylös onnistuneet yritykset. Tosta tuli hyvää!
Täältä lähtee vesisadeterkut takaisin!
Pari viikkoa sitten sain tuon tilaamani kirjan postista, mutta en ole vielä kokeillut tuota leipää. Ihanalta ainakin näyttää:)
VastaaPoistaKirja vaikuttaa todella hyvältä!
Yksi ihan kestosuosikki Ellan kirjasta on sivun 159 "Parsakaalia tahinikastikkeen kera", suosittelen! Jos et tykkää parsakaalista, niin kastike toimii muidenkin kasvisten kanssa :)
PoistaOdottelen innoissani Ellan uuden kirjan saapumista, lupaan raportoida siitä kunhan saan sen käsiini!