lauantai 27. tammikuuta 2018

MELKEIN YHDEN VIIKON RUOKAPÄIVÄKIRJA

Lupaamani ruokapäiväkirja on vihdoin valmis. Viikko ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta kirjasin kaiken kuitenkin rehellisesti ylös. Maanantaiaamuna heräsin ikävään tunteeseen lähestyvästä flunssasta ja olin koko päivän ihan supernuutunut. Illalla en jaksanut mennä kahvakuulatunnille lapsen harrastuksen aikana, vaan raahauduin odottamaan häntä kahvilaan, missä söin lihapasteijan ja join limun! Siinä siis hyvin alkaneen viikon ensimmäinen illallinen... Ei todellakaan mikään optimaalinen päivä!

Maanantai-illan väsystä johtuen en jaksanut tehdä tiistaille mitään lounasta, vaan nappasin työmatkalla kaupasta valmiin keiton (Kokkikartanon täyteläinen lohikeitto on oikeasti aika hyvä valmisruoka) ja siihen vähän lisukkeita. No, näitä sattuu ja onneksi flunssa ei iskenyt kauhean pahasti, mitä nyt olen koko viikon ollut vähän puolikuntoinen.

Viikko oli muutaman muunkin asian suhteen vähän poikkeuksellinen. Aamuisin oli tarjolla tuoreita marjoja, joita yleensä en harrasta talviaikaan, mutta olivat tarjouksessa, joten en voinut vastustaa kiusausta. Lisäksi söin lähes joka päivä välipalan, mikä osoittautui huomattavan "työlääksi" tehtäväksi. Aterioiden väli tuppaa normaalisti olemaan liian pitkä, mikä aiheuttaa ongelmia viimeistään illalla. Liian kovan nälän lisäksi erilaiset mielihalut iskevät ja tekisi mieli napsia koko ajan jotain (ja mieluiten jotain hyvää...). Ongelma vaan on se, että vaikka mulla tulisikin nälkä tuon liian pitkän tauon aikana, niin mitään ei kuitenkaan tee mieli. Söinkin välipalat lähestulkoon väkisin (ei kivaa!), mutta kyllähän ne auttoivat. Tavaksi asti en niiden kuitenkaan uskalla vielä sanoa muodostuneen, joten hommaan pitää kiinnittää jatkossakin erikoishuomiota.

Toinen poikkeus oli se, että söimme pastaa pitkästä aikaa ja jopa kahteen otteeseen. Tiistain Bolognese syötiin lapsen toiveesta ja lopputulos oli odotettavissa: superväsymys välittömästi ruuan jälkeen ja loppuilta menikin nukkumaan menoa odotellessa. Tyypillistä oli myös se, että pastaa tuli syötyä ihan liian paljon! Mutta ai että se oli kyllä hyvää ❤ Keskiviikkona iski hillitön avocado-pastahimo, joten sitä sitten pitkän tauon jälkeen. Jäähtynyt pasta ei väsytä samalla tavalla, olen jostain lukenut, että pastan glykeeminen indeksi laskee jäähtyessään, eikä näin ollen aiheuta samanlaisia "oireita" kuin lämpimänä. Itse asiassa tästä tuli mielenkiintoinen Prisma dokumenttikin pari vuotta sitten. Oli miten oli, niin huomaan kyllä tuon pitävän paikkaansa, mistä se sitten johtuukaan.

En ole koskaan ollut erityinen rahka-fani, mutta nyt olen löytänyt nuo Valion ProFeel -rahkat, joissa ei ole sitä "kitalaen kuivattavaa" efektiä, niin kuin rahkoissa yleensä. Kaikenlaiset maitopohjaiset tuotteet aiheuttavat mulla mahan turvotusta, mutta nämä rahkat ja tuo Valion Kreikkalainen jugurtti eivät sitä jostain syystä tee. Olisi tosi kiva, jos noita Valion rahkoja olisi muitakin makuja ihan sokerillisena - kaikenlaiset makeutusaineet ovat mulle maun puolesta ihan ehdoton no no. Sokeroimattomana löytyy muitakin makuja kuin mansikka ja vadelma, mutta niissä on keinotekoisia makeutusaineita, blääh!

Aamuisin juon aamupalan jälkeen pari isoa kuppia maitokahvia ja päivän mittaan kiitettävän määrän vettä. Olen joskus mitannut, että vettä kuluu normaalipäivänä 2-3 litraa. Tämä varmaan osaltaan auttaa siihen, että kestän noita pidempiä ateriavälejä. Veden juontiin mun ei onneksi tarvitse kiinnittää erityistä huomiota, kaipaan ja tarvitsen sitä säännöllisesti, enkä myöskään kaipaa veteen mitään mausteita, vaan tykkään siitä ihan semmoisenaan.

Mutta höpinät sikseen, tässä mun lähes viikon ruokapäiväkirja! Jostain syystä tuo käyttämäni kuvakollaasiohjelma asettelee kuvat ihan väärään järjestykseen ja tekee kuvista tosi huonolaatuisia... koittakaa kestää :)

MAANANTAI



Aamupala: Kreikkalaista jugurttia (Valio), loraus hunajaa, marjoja ja granolaa, mansikka-appelsiinismoothie, cashew-pähkinöitä
Välipala: Elovena-välipalapatukka
Lounas: Salaatti, lohta, kananmuna, 1/2 purkkia Valion pehmeää raejuustoa, pala siemennäkkäriä
Välipala: mandariini
Illallinen: Lihapasteija ja limu kahvilassa (ei kuvaa...)

TIISTAI



Aamupala: kaurapuuro, jossa lusikallinen maapähkinävoita, 1/2 banaani ja pari mansikkaa, mansikka-appelsiinismoothie, cashew-pähkinöitä
Lounas: Lohikeitto, sämpylä ja sulatejuustoa, 1/2 purkkia raejuustoa, paprikaa
Välipala: Mansikkarahka ja viinirypäleitä
Illallinen: Spagetti Bolognese, juustoraastetta ja raakoja porkkanatikkuja

KESKIVIIKKO


Aamupala: Kreikkalaista jugurttia, loraus hunajaa, banaania, mansikkaa ja granolaa, mansikka-puna&mustaherukka-appelsiinismoothie, cashew-pähkinöitä
Lounas: Annukan parsakaalisalaattia (sovellettu resepti, alkuperäisen ohjeen löydät täältä), kanaa ja paprikaa
Välipala: Vadelmarahka (ei kuvaa)
Illallinen: lihapullia, avocado-pastaa, raakoja porkkanatikkuja

TORSTAI


Aamupala: mangoa, marjoja, mansikkarahka ja cashew-pähkinöitä
Lounas: kanaa, raejuusto, paprikaa ja avocadoa
Välipala: loput aamun mangosta ja marjoista
Illallinen: linssikastiketta ja riisiä, pikamarinoitua fenkolia, kurkkua ja paprikaa
Illemmalla: muutama pala suklaata (en ehtinyt kuvata 😀)

PERJANTAI


Aamupala: kaurapuuro voisilmällä, mansikka-puna&mustaherukka-appelsiinismoothie, cashew-pähkinöitä
Lounas: purkillinen tonnikalaa, tomaatti, avocado, sämpylä (ehkä muuten yksi ankeimmista lounasvaihtoehdoista...)
Illallinen: tortilloja (jauheliha-kidneypaputäytteellä) juustokuorrutteella, salaattia, avocadoa, raejuustoa ja salsakastiketta
Illemmalla: suklaata kolme riviä levystä ja viinirypäleitä

LAUANTAI


Aamupala: croissant, 1/2 purkkia vadelmarahkaa, vadelmia
Lounas: Kotipizzan Pepperoni-pizza (olin koulutuksessa, pizzat tilattiin koko porukalle)
Illallinen: pihvi, perunamuusigratiini, kesäkurpitsa-palsternakkalisuke (korvaa ohjeen porkkana palstrenakalla ja lisää vähän lehtikaalia), punaviiniä
Jälkkäriksi: mantelikakkua ja mansikkajätskiä

Tätä oli tosi kiva tehdä!! Mielessä on ollut tämmöinen ruokapäiväkirja vaikka kuinka monta kertaa, mutta jotenkin en ole sitä saanut aikaiseksi ilman tätä "pakkoa", joka syntyi lupauksesta Annukalle ja Jennylle. Ja ihan hyvä pakko tämä olikin, kiitos vaan! Vaikka söin ihan normaalisti katastrofipäivineen ja suklaineen, niin silti tämä ylös kirjaaminen (ja kuvaaminen) pistää miettimään syömisiä vähän normaalia tarkemmin. Ja hei, nyt kyllä vedän takaisin tuon suklaamaininnan - en oikeasti ajattele, että noista suklaapaloista mitään haittaa olisi. Enemmän mua hirvittää muutaman päivän liian vähät syömiset (varsinkin maanantai).

Se, mikä tämän ruokapäiväkirjan varsinainen pointti on (sen lisäksi, että tämän tekeminen oli kivaa ja mielenkiintoista): terveellinen ja monipuolinen ruoka ei todellakaan ole monimutkaista tai vaikeaa tehdä. Viikossa oli huonoja päiviä ja huonoja valintoja, mutta sekin on tärkeää - kukaan meistä ei pysty elämään täydellistä elämää. Jos siihen pyrkii jatkuvasti ja armottomasti, elämä on aika kurjaa. Toki niitäkin on, joilla optimaalinen ruokavalio on niin selkärankaan rakennettu, että he eivät liikoja joudu asiaa miettimään ja "onnistuvat" lähes aina, mutta uskallanpa väittää, että ei heitä montaa joukossamme kävele. Tämän viikon ruuat olivat suurimmaksi osaksi tosi yksinkertaisia ja helppoja valmistaa, eikä mitään erityisiä kokkitaitoja tarvittu. Jos mietitään sitä mun mielestä parasta ohjetta eli 80/20, niin tämä viikko onnistui aika lailla sinne päin. On makuasia, lasketaanko esim. lauantai-illan iltaruoka "hyväksi" vai "pahaksi" tuon punkun ja mantelikakun takia! Minähän mieluiten lasken punkun omaksi ruoka-aineekseen - kröhöm, tai siis laskisin, jos voisin 😂 Mutta ymmärrätte varmaan pointin: ei pari palaa suklaata, yksi pizza, pala kakkua tai unohtunut iltaruoka kaada mitään, jos iso kuva on kunnossa. Jokainen sitten itse määrittelee, mitä se "kunnossa" tarkoittaa, että kuinka tiukka sen ruokavalion pitää olla. Itse olen sitä mieltä, että jos syöminen aiheuttaa harmaita hiuksia, stressiä tai ahdistusta, asiaan pitäisi tarttua. No niin, lopetan nyt tämän aiheen, koska voisin kirjoittaa tästä loputtomasti...

Tämän viikon aikana päätin tehdä seuraavaksi niukisteluviikon ruokapäiväkirjan. Ja tarkoitan niukistelulla nyt rahan miettimistä. Olen tosi onnekas siinä, että tienaan sen verran, ettei mun tarvitse miettiä ruokakaupassa jokaista ostosta erikseen. Hyvä ja laadukas ruoka on myös niin lähellä mun sydäntä, että en pidä siihen satsaamista tuhlauksena. Tämän huolettomuuden sivutuotteena tulee kuitenkin se, että kaikenlaista turhaa tulee ostettua aivan liian usein. En ole koskaan laskenut tarkkaan, kuinka paljon meillä menee rahaa ruokaan viikossa - aivan liikaa, sen tiedän. Haluankin seuraavaksi laskea ensin ihan normaaliviikon ruokakulut ja sitten kokeilla sellaista tarkan markan viikkoa. Rahaa saisi säästettyä varmasti ihan järjettömästi, jos ihan oikeasti kiinnittäisi huomiota tuohon ruokalaskuun! Olin muutama vuosi sitten kotona lähes koko lukuvuoden opintovapaata viettäen ja silloin kyllä huomasin sen, kuinka vähällä sitä ihminen pärjää, jos vähän vaan suunnittelee ruokakaupassa käyntejä tarkemmin. Tuosta vuodesta jäi monta hyvää "niukistelutapaa", mutta kyllä mä myönnän aika lailla valuneeni takaisin tapaan käyttää rahaa ruokaan turhan huolettomasti.

Tämän satsin hinnaksi tulee noin kymppi (jos marjat tarjouksessa), samalla rahalla saa tehtyä kahden päivän ruuat, jos oikein tarkaan suunnittelee! Aika älytöntä...
Nyt kuitenkin syön hetken aikaa sen kummemmin asiaa miettimättä - ja varsinkaan kuvaamatta! Olen ollut kaksi päivää ensiapukoulutuksessa ja huomenna meinaan pitää ihan totaalisen lepopäivän. Mitä nyt käydään äänestämässä, mutta muuten ohjelmassa taas sitä kuuluisaa ei minkään tekemistä - missä olen muuten ihan älyttömän hyvä, jos ette ole sitä jo huomanneet😀

Kuinka paljon te mietitte syömisiänne? Onko ruokapäiväkirjan pitäminen tuttua hommaa? 
Ja hei, kiinnostaisiko tällaiset ruokapäiväkirjat useamminkin? 
Aiheita saa ehdottaa; normi arkiruokaviikko, tarkan markan viikko, "laihdutusviikko", kasvisruokaviikko, vegaaniviikko (hui...) - ehdottakaa ihmeessä, niin minä toteutan parhaani mukaan!

Ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille 💗

9 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen ja vaatii muistia kuvata kaikki. Joskus meinana kun olen yrittänyt kuvat my day tyyppistä videota, olen unohtanut kuvata videon jo mennessäni ovesta ulos. Ruokavalion muuttamisen vaikeus on käyttää ideointia ja siksi tulee monesti jyskytettyä samoja ruokia.


    Pasta on kyllä lamaannuttava ruoka ja kaikkein eniten se ruoa, joka ei omalle mahalle sovi ja oi että kun rakastan pastaa kuitenkin.

    Niukistelupäiväirjaa odotelessa, todella mielenkiintoinen aihe. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on ollut monta kertaa ajatuksena kuvat viikon ruuat, mutta aina aikaisemmin on unohtunut ekan aamupalan jälkeen :) Nyt kun muisti ekan päivän kuvata, niin loppuviikko menikin jo rutiinilla.

      Kiva, että niukistelupäiväkirja kiinnostaa! Ihanaa alkanutta viikkoa sulle Tiia :)

      Poista
  2. Heippa Emma. Mulla on edelleen koneenkäyttökielto (ihan lääkärin määräämä, ei omatoiminen) voimassa, koska niskat jumittaa edelleen niin, että ne ei kestä yhtään tätä jännitteistä asentoa, mutta siitä huolimatta halusin tulla pikakirjoittamaan, että olitpa nähnyt hirmu vaivan ja tehnyt tosi perusteellisen päiväkirjan. Arvostan.

    Ja totta. Eipä tule itsekään juurikaan mietittyä ruoka-aineiden hintaa. Siis lähinnä sillä mielellä, että olisin yhtään suunnitelmallinen tai varsinkaan ajoittaisin ostokset jonkun tietyn tarjouksen perusteella (vaikka toki ilahdun, jos joku, mitä olen meinannut muutenkin ostaa, sattuu olemaan tarjouksessa). Yleensä menen vaan kauppaan (aina yhtä vastentahtoisesti), kuljen ne tietyt hyllyvälit läpi ja ostan sen, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Yleensä lähinnä hevi-osastolta niitä yksiä ja samoja juttuja, joista sitten aiheutuu tietynlaisia ongelmia ja turhaa hävikkiä. Mm. avokadot on sellaisia, joita joskus tulee ostettua se valmis pussi, jos ei ole irtoja, vaikka oikeasti tietää käyttävänsä korkeintaan pari. Ja sitten niitä kalliita hedelmiä päätyy roskiin, kun ehtivät tummua käyttökelvottomiksi (vaikka ihan hyvin voisin pakastaa, jos olisin viitseliäs). Se harmittaa. Että voisin hyvin toivoa sellasen "avokadoviikon" :D, jossa olisi esitelty avokadoille viikon verran muutakin hyötykäyttöä kuin smoothiet ja leivänpäälliset. Paitsi että ei mahtaisi kyllä toimia. Liika on liikaa ja voi olla, että jää avokadot jatkossa vallan kauppaan, kun kyllästyttää pelkkä näkeminen.

    Mutta ihan mielenkiinnosta voisi kyllä joskus kerätä viikon ruokakauppakuitit talteen ja tutkia jälkikäteen, mitä ne on syönyt. Tai siis minä tai me..

    Toivottavasti sun häntäluu on siinä kunnossa, ettei pahasti häiritse olemista. Voi olla ihan hitsin pitkäkestoinen haitta :(. Nimimerkillä "Himoksella lasten Peikkomäessä lumilaudalla persauksilleen pudonnut ja häntäluunsa loukannut kohtalotoveri"

    Voi meitä romuja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se piti vielä sanoa, että se kikhernepasta ei väsyttänyt yhtään, kun ei ole sitä kirottua vehnää. Ja gluteenitonta pastaa syön muuten silloin, kun/jos pastaa syön. Hätätapauksessa menee kaura- tai täysjyväpasta, mutta tosi harvoin.

      Poista
    2. No voi kurja tuota sun niskaa! Toivottavasti pian helpottaa! Juu, kyllä mä tämän häntäluun kanssa pärjäilen, ei se kyllä murtunut voi olla, koska pahimmat kivut on jo hävinneet. Mutta saakelin kipeä kyllä oli jonkun aikaa! Mä olen kertaalleen telonut sen teininä joskus viime vuosituhannella ja se on siitä lähtien vaivannut enemmän tai vähemmän. Nyt sitten uusi tärsky, niin taitaa olla niin, etten koskaan pääse vaivasta eroon!

      Mä olen myös käyttänyt sitä kikhernepastaa välillä, itse asiassa tykkään jopa enemmän niistä nuudeleista. Mutta välillä vaan iskee ihan "oikean" pastan himo ja silloin on sitten vaan kärsittävä... täysjyväpastalla saan kyllä ihan saman kooman aikaiseksi eli veikkaan liian ison annoskoon olevan se suurin syy.

      Huh, vai että avocadoviikko... Pahoin pelkään, että toi toive jää kyllä toteuttamatta :D Mä syön avocadoja kolme-neljä kertaa viikossa ja yleensä aina ihan semmoisenaan. Tykkään niistä ihan tosi paljon (suola, pippuri, sitruuna ja paprikajauhe), joten en yleensä edes "raaski" laittaa smoothien sekaan. Muita käyttötarkoituksia kuin avocadopasta en ole itse sille keksinyt (kypsennetty versio ei kiinnosta ollenkaan). Harmillisen usein mullakin käy niin, että osa ehtii mennä huonoksi tai ovat jo valmiiksi pilalla kauniista ulkonäöstä ja sopivasta napakkuudesta huolimatta. Mun mielestä näin käy useimmiten niille pussiversioille, joten ostan yleensä vain irtoversioita (vaikka hinta välillä kyllä hirvittää).

      Ja hei, ihan sama vika täällä: hevi-osastolta ostan muutenkin liikaa ja usein osa päätyy roskiin. Harmittaa aina ihan älyttömästi! Opetan koulussa sitä, kuinka ruokahävikki on yksi suurimmista tämän ajan ongelmista ja sitten olen itse siinä tosi surkea :( Sekä ekologinen että rahapuoli molemmat tosi isoja ongelmia. Jos olisi oikein rohkea, laskisi esim. yhden kuukauden ajan, kuinka paljon sitä ruokaa menee roskiin... mutta en kyllä taida uskaltaa! Kokeilen kuitenkin toteuttaa tuon lupaamani niukisteluviikon nyt tässä lähiaikoina ja silloin kyllä nimenomaan kiinnitän huomiota tohon ruokahävikkiin.

      Tsemppiä sinne paranemiseen sulle Annukka ja kivaa alkanutta viikkoa <3

      Poista
  3. Tää oli hauska :) Joskus voisi itsekin tehdä vastaavan. Mulla suurin haaste on arkiruuat - lähinnä se kokkaamisen viemä aika ja vaiva. Plus tuskailu, että mitä taas kokkaisi, kun pitäisi olla suht terveellistä, järkevän hintaista ja sellaista, jota koko perhe syö. Välillä mahdoton yhtälö :D

    Mukavaa alkanutta viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit :) Mun mielestä olisi hauska päästä lukemaan näitä kaikilta, saisi varmasti hurjan paljon uusia ideoita siihen arkiruokailuun. Mulla ei niinkään se kokkailu tuota tuskaa, mutta aina vaikea miettiä, että mitä tänään ruuaksi. Eli tee ihmeessä vastaava, innolla jään odottamaan!

      Mukavaa viikkoa sulle myös Tuula <3

      Poista
  4. Nää ruokapostaukset on ihan superkivoja! Ja miten paljon niistä saakaan ideoita. Mäkin taidan tehdä taas, kun vain muistaisi kuvata...
    Oon samaa mieltä, hyvän ja terveellisen ruoan tekeminen ei ole monimutkaista.

    Ja todellakin myös toi niukisteluviikon päiväkirja kiinnostaa!

    kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä myös tykkään lukea muiden ruokapäiväkirjoja, joten tosi kiva, jos teet! Kun sen kuvaamisen muistaa ekana päivänä, niin suht helposti se loppuviikkokin sitten meni, ainakin tällä kertaa :)

      Nikukisteluviikko tulossa, kunhan vaan ensin saan yhden normiviikon elettyä ja suunniteltua ton niukistelun (se taitaa olla työläin vaihe koko hommassa...)!

      Kivaa viikkoa sulle myös Jenny, kiitos kun kävit kommentoimassa <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!