keskiviikko 3. helmikuuta 2016

PARAS LINSSIKASTIKE

Blogissa on ollut pari päivää hiljaista, koska olen viettänyt kaiken liikenevän ajan koneella suunnitellen kesälomareissua. Oli tarkoitus lähteä omatoimimatkalle Sardiniaan, mutta meni vähän turhan monimutkaiseksi; sinne ei niin vaan lennetä sujuvasti ja tulin siihen tulokseen, että en enää jaksa liian työlästä reissaamista (minäkö muka tulossa vanhaksi?). Niinpä varata pläjäytin meille Sisilian valmismatkan ja nyt en millään malttaisi odottaa kesää! Italia on suosikkikohteeni ja edellisestä reissusta on jo vähän yli kymmenen vuotta. Ikävähän tässä on ehtinyt jo tulla!


Mutta nyt ruokaa! Yksi parhaista löytämistäni kasvisruokaresepteistä on Elina Innasen Vegaanin keittiössä -kirjan "Sloppy Joe linsseistä" (aivan ihastuttava ja monipuolinen kirja, vaikka et vegaani olisikaan). Olen muokannut reseptiä tällä kertaa ihan vaan pikkaisen ja tarjoan linssimuhennoksen yleensä riisin kanssa (alkuperäisessä ohjeessa täytetään sämpylät kastikkeella). Ainekset saattavat vaikuttaa vähän vierailta (lähinnä sinappijauhe ja neilikka), mutta suosittelen kokeilemaan. Tämä on todella hyvää!! Ja tämä toimii lounaana hyvin niin, että pakkaa mukaan annoksen muhennosta, salaattia, yhden avocadon ja palan hyvää leipää. Lämmitän muhennoksen mikrossa, sekoitan viereen avocadosalaatin ja nautin annoksen leivän kanssa. Ohjeesta tulee todella iso satsi, joten pakastettavaa riittää!



Paras linssikastike

1 sipuli
1 punainen paprika
2 sellerinvartta
3 valkosipulinkynttä
pari rkl öljyä
2 tl punaviinietikkaa (tai balsamicoa)
2 rkl tummaa sokeria
suolaa maun mukaan (alussa vain ripaus, lisää loppuvaiheessa maun mukaan)
1 rkl sinappijauhetta
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl chilirouhetta
1 kasvisliemikuutio
500 g tomaattimurskaa
(1 rkl Srirachaa tai muuta chilikastiketta maun mukaan)
2 dl ruskeita pikalinssejä (minä käytän Bonduellen Gourmet-linssejä, ovat kivan napakoita)
1- 1,5 dl vettä
tuoretta persiljaa silputtuna

Hienonna sipulit, paprika, sellerinvarret ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetki öljyssä ja lisää punaviinietikka. Anna pöhistä hetki, lisää sitten loput kasvikset ja jatka kuullottamista muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet, kasvisliemikuutio ja tomaattimurska. Keittele miedolla lämmöllä 10-20 minuuttia välillä sekoittaen. Haudutan usein pidempääkin, mutta kiireessä tuo 20 min riittää.

Lisää kattilaan linssit ja vettä tarpeen mukaan. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä ainakin toiset 10-20 minuuttia (nuo Bonduellen "rapeat" linssit kestävät hauduttamista vähän pidempäänkin), lisää vettä tarvittaessa. Nosta kattila liedeltä ja jätä vielä hetkeksi kannen alle hautumaan. Lisää silputtua persiljaa ennen tarjoilua.

Jääkaapista ei löytynyt varsiselleriä, joten jätin sen pois. Tuli oikein hyvää niinkin! Persiljaakaan ei ollut, mutta pieneksi silputtu rucola kelpasi hyvin. Tarjosin muhennoksen tällä kertaa mukulaselleri-palsternakka-perunamuusin kanssa (koska jääkaapin vihanneslokeron tyhjennys). Suhtauduin yhdistelmään linssimuhennos & muusi vähän epäilevästi, mutta kokonaisuus oli mitä mainioin! Tämä muuten vinkiksi kaikille epävarmoille kokeille: kokeile uusia juttuja ja ideoita rohkeasti. Pahin mahdollinen lopputulos voi olla, että ruoka ei ole hyvää, mutta mitään sen vakavampaa ei pääse tapahtumaan  :) Muusin tein keittämällä (jo vähän nahistuneita) juureksia pilkottuna, muussasin survimella (joukkoon saa jäädä pieniä sattumia), notkistin keitinliemellä (älä siis heitä sitä pois!) ja maustoin suolalla ja jättiläismäisellä isolla nokareella voita. Toimii varmasti minkä tahansa lisukkeena!





Salaatin virkaa toimitti tänään tyhjentyvän vihanneslokeron pohjalta kerätyistä nahistuneista vihreistä hurautettu vihersmoothie. 8-vuotiaamme on ilmaissut vastenmielisyytensä niitä kohtaan sanomalla inhon sekaisella äänellä "ööööh, tää maistuu ihan kesältä, ihan niin kuin ruoholta". Normaalisti itse tykkään, mutta tämän päiväinen meni kyllä sinne ruoho-osastolle... :) No, tulipahan päivän vihreät nautittua!

Ihanaa keskiviikkoa kaikille!

Emma <3



4 kommenttia:

  1. Mukava löytää linssiohjeita. Ovat minulle vähän outoja ruoka-aineita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssit ovat todella helppoja ja monikäyttöisiä! Suosittelen kokeilemaan myös aikaisemmin kirjoittamaani linssikeittoa, se on täydellinen arjen pelastaja!

      Kaikilla ei maha kestä papuja, mutta yleensä linssit eivät aiheuta ongelmia. Mulla on tänään kokeilussa linssi-kasvipihvit, kirjoitan niistä blogiin jos onnistuvat :)

      Poista
  2. Ihan mielettömän herkulliset ruokakuvat! Tuli heti sellainen fiilis, että haluan kokata kyseistä sapuskaa :P Kiitos vinkistä, tämäkin menee testiin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka :) Pitääkin muuten itsekin tehdä tätä pitkästä aikaa!

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!