![]() |
Maailman kaunein rakennus mun mielestä! |
Mutta asiaan. Mähän olen kova suunnittelemaan asioita ja usein toisarvoista on se, onnistuvatko nämä suunnitelmat koskaan. Suunnitteleminen vaan on niin kivaa ja meinaan sitä tehdä jatkossakin vaikka "tyhjiä lupauksia" tulee joskus annettua täällä bloginkin puolella. Tällä kertaa suunnittelun alla on ollut syksyn kokkailut. Sen lisäksi, että meinaan panostaa uunissa valmistettaviin yhden pellin ruokiin entistä enemmän, olen asettanut itselleni kaksi tavoitetta tai kehittämisen kohdetta - miten asian nyt haluaakaan muotoilla.
Yksi uusi ruoka joka viikko
Tämä on varmasti aika haasteellinen juttu joskus marraskuun pimeyden ja räntäsateiden aikaan, mutta jos edes pari kertaa kuussa onnistun tässä, olen ihan tyytyväinen. Arkiruokailu pyörii yleensä niiden tuttujen ja turvallisten - ja tuttuuden takia yleensä myös melko tylsien - ruokien ympärillä ja ajattelin, että voisi olla kiva koittaa tehdä säännöllisesti jotain uutta. Tähän olen itse asiassa lisännyt itselleni myös Jamie Oliver -haasteen; mulla on kaikki hänen keittokirjat ja varsinkin viime vuosien teokset ovat olleet kyllä ihan mahtavan inspiroivaa luettavaa. Mulla on usein tapana lukea keittokirjoja aamupalapöydässä (kun meille ei enää tule paperihesaria, on aamun uutisvirta muutaman klikkauksen jälkeen katsottu) ja Oliverin kirjat ovat niitä, jotka nostattavat intoani aina eniten. Jostain syystä ohjeiden toteuttaminen usein jää vain suunnitelmien tasolle (tai sitten teen niistä omia räpellyssovellutuksiani), mutta nyt olen päättänyt, että tähän tulee muutos.
Ensimmäinen viikon uusi ruoka ei tosin ole peräisin Jamien keittiöstä, vaan Meillä kotona -sivuilta. Törmäsin siellä olevaan kaalipyöryköiden ohjeeseen jo muutama viikko sitten ja olen siitä lähtien himoinnut näitä kaalilaatikon, lihapullien ja kaalikääryleiden symbioosia. Resepti ja arvio postauksen lopussa!
Munakoiso ja minä
En ole koskaan ollut mikään munakoison ystävä. Uskon tämän johtuvan pääasiallisesti siitä, että olen tosi harvoin syönyt hyvin valmistettua munakoisoa. Karkkipäivä -blogissa huonosti tehtyä munakoisoa luonnehdittiin osuvalla tavalla seuraavasti: "mauton, sitkeä ja aavistuksen kitkerä" ja tämä kokemus mullakin useimmiten on ollut. Johtuen huonoista kokemuksista, tilaan sitä ravintolassa todella harvoin ja vielä harvemmin olen uskaltautunut itse sitä kokkaamaan. Miksi siis edes yrittää, jos kokemukset ovat lähes aina olleet huonoja? Olen toisaalta kuullut niin paljon kehuja hyvin valmistetun munakoison ihanuudesta ja koska en ole lähiaikoina lähdössä Kreikkaan (missä sitä saisi kuulemma joka paikasta), päätin ihastua tähän kasvikseen ihan omassa keittiössäni. Tästä on tullut pienoinen pakkomielle, mitään pakkoahan tähän hommaan ei ole ja maailma on täynnä muitakin ihania kasviksia, mutta päätinpähän nyt antaa munakoisolle mahdollisuuden ryhtyä mun kaveriksi. Joku munakoisossa kiehtoo. Saa nähdä, miten meidän käy! Melanzane alla parmigiana on ensimmäinen munakoisoruoka, johon meinaan käydä käsiksi, mahdollisesti jo tänä viikonloppuna.
![]() |
Kuva täältä |
Ainoa muutos, minkä tein alkuperäiseen ohjeeseen oli se, että lisäsin kaikkien mausteiden määrää melkein kaksinkertaiseksi. En kuitenkaan uskalla kirjoittaa näitä omia määriäni reseptiin, koska en ihan tarkkaan osaa arvioida mausteiden tarkkaa lopullista määrää. Oma tapani kokata on aika näppituntumalla -touhua ja mausteiden määrä on aina alkuperäistä ohjetta suurempi. Jos haluat käyttää täsmälleen alkuperäisiä määriä, katso alkuperäinen ohje täältä.
Kaalipyörykät
500 g valkokaalia
1 kpl sipuli
oliiviöljyä
400 g nauta-sikajauhelihaa
150 g ranskankermaa
1/2 dl puuroriisiä (raakana, ei tarvitse keittää)
3 kpl kananmunaa
suolaa
mustapippuria
2-4 tl meiramia
1/2 dl siirappia (+ lisää valeluun)
1/2 dl korppujauhoja
4 dl lihalientä
Leikkaa
kaali ohuiksi suikaleiksi ja silppua sipuli. Paista hetki
paistinpannulla öljyssä, kunnes kaali on hieman pehmennyt ja saanut
väriä. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla ja meiramilla.
Kaada kaali ja sipuli kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää
joukkoon jauheliha, ranskankerma, puuroriisi, kananmunat ja sekoita.
Mausta seos suolalla, mustapippurilla, meiramilla ja siirapilla. Lisää
lopuksi korppujauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin puolen tunnin ajan (tämä on tärkeää, muuten takina jää tosi löysäksi ja on hankala muotoilla).
Muotoile massasta 12
pyörykkää öljyllä voideltuun uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 30
minuuttia. Pursota pyöryköiden päälle vähän siirappia, kaada pyöryköiden päälle lihaliemi ja jatka paistamista vielä
tunnin ajan. Valele tarvittaessa vuuan pohjalle kertyvällä nesteellä.
Tarjoa perunamuussin ja puolukoiden kanssa.
Periaatteessa nämä voisi syödä ihan tällaisenaan, mutta perunamuussi nyt vaan on niin ihanaa lohturuokaa, että aina kun sille tulee sopiva paikka, teen sitä. Lounaseväänä nämä kuitenkin menevät mulla jatkoon ihan semmoisenaan.
Tänään kuitenkin syödään tulevan Rooman-matkan innostamana pastaa! Meidän lähimetsän luotettavat kanttarellipaikat ovat ihan tyhjiä, joten teen kastikkeen virolaisista kanttarelleista. Sipulia, sieniä, suolaa, pippuria ja kermaa. Tunnin haudutus ja sen jälkeen kastike tagliatellen sekaan, päälle raastettua parmesania. Tästä ei syysruoka parane, ei sitten millään!
Ihanaa viikonloppua kaikille!
Laitoin abeille viime viikonlopun alla muistutusviestin,
että kaikkien olisi syytä pitää edes yksi päivä taukoa ylppäreihin lukemisesta ja tehdä sitä, mikä saa sydämen hyrisemään ja sykkimään itselle sopivaan tahtiin.
Samaa toivotan teille kaikille!! ❤
perjantaihan on hyvä päivä julkaisemiseen!
VastaaPoistaMä luen viikonloppuisin, mutta en pysty tabletilta kommentoimaan (en tiedä mikä bugi siinä oikein on!), ja kompuutterille on aina jonoa :)
Rooma!
oivoi ja epää...se on kaunis ja kiehtova kaupunki!
Joo, perjantai on munkin mielestä hyvä päivä :) Mä taas en yleensä jaksa avata tietokonetta (paitsi usein sunnuntaisin, mutta silloin on aina kouluhommat kyseessä), enkä mäkään pääse tabletilta kommentoimaan. Varmaan sieltäkin pääsisi, jos osaisi tehdä jonkun teknisen kikkakuutosen, mutta en ole saanut aikaiseksi selvittää.
PoistaRooma... kääk. Olen itse vieläkin vähän hämmentynyt, se tuli ihan puskista. Olen kerran ollut Roomassa, mutta silloin keskityin kokkaamiseen: asuttiin kaverin kanssa vuokrakämpässä (ennen airbnb-aikaa) ja mä käytin suuren osan viikosta toreilla ja ruokakaupoissa luuhaten ja meidän kämpässä kokkaillen. Oi, sekin oli ihanaa, mutta tällä kertaa mennään ihan turisteina ja kolutaan kaikki mahdolliset nähtävyydet. Pantheon jäi parhaiten mieleen edellisellä kerralla, en usko kokeneeni yhtä upeaa rakennusta kertaakaan elämässäni. Siellä tuli iholle joku ikiaikainen pyhyys, joten sinne ainakin uudestaan!