keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

OUTO NORMAALI

Ihminen on kyllä hieno laji! Tai no, oikeastaan ei ole, koska me sössitään jatkuvasti kaikki ja ollaan muutenkin pahemman laadun ääliöitä. Mähän sanon aina opiskelijoillekin, että ihminen on paska laji 😂Mutta tarkoitan hienoudella nyt meidän sopeutumiskykyä. Siihenhän koko Homo sapiensin maailman valloitus perustuukin; pystymme sopeutumaan ja pärjäämään kaikenlaisissa olosuhteissa (ja olemme myös kaikkiruokaisia, mutta se nyt ei suoranaisesti liity tähän, mistä meinaan kirjoittaa tänään).

On ehkä vähän liioittelua verrata lajimme levinneisyyttä ympäri maapallon tähän kevääseen, mutta tietyllä tapaa tässä samasta asiasta on kyse. Ajatelkaa, siitä ei ole kuin neljä kuukautta, kun koko normaali elämä muuttui meillä kaikilla lähestulkoon yhdessä yössä! Vaikka se vaikeaa olikin, ajoittain kamalaakin, niin me kaikki kuitenkin totuimme kevään 2020 "uuteen normaaliin" todella nopeasti. Moni kapinoi ja kiukutteli mielessään (minä ainakin!), mutta viikossa olimme omaksuneet kaikki uudet säännöt, rajoitukset ja tavat toimia. Vaikka kipuilu jatkuikin kautta kevään, uudenlaisesta elämästä tuli arkipäivää, eikä mieli jaksanut muistella sitä, miten ennen oli. Oli sopeuduttava ja opittava elämään uudella tavalla. Ja näin jälkikäteen ajateltuna, se sujui oikeastaan suhteellisen helposti - ainakin helpommin, kuin mitä olisi etukäteen osannut kuvitella. Jos joku olisi tammikuussa kertonut, mitä kaikkea me tulemme käymään läpi kevään aikana, olisin kauhistunut ja mennyt ihan paniikkiin. Mutta vaihtoehtoja ei ollut.



No okei, ei tästä keväästä nyt pidä tietenkään tehdä mitään liiallisen glorifikoitua sankaritarinaa. Tämä oli melkoisen pehmo juttu kuitenkin verrattuna siihen, mitä tulevaisuudessa saattaa olla tulee olemaan edessä; tehokkaammin tappava pandemia, ilmastonmuutoksen seuraukset, luonnon monimuotoisuuden kutistuminen ja ihmisten väliset konfliktit. Nyt kuitenkin kaupassa riitti ruokaa (ja vessapaperia!), hanasta tuli edelleen puhdasta vettä, jolla saimme myös vetää vessanpöntön. Tilillä oli (edes jonkin verran) rahaa, sairaaloissa tilaa, ulkona ja luonnossa sai liikkua. Suomessa asiat olivat ja ovat edelleen poikkeuksellisen hyvin, lottovoitto tänne syntymisestä on konkretisoitunut jälleen kerran päivittäin.

Mutta nyt kun olemme siirtyneet lähestulkoon kokonaan takaisin siihen vanhaan normaaliin, se tuntuukin tosi oudolta! Rajoitusten purkaminen on tuntunut pelottavalta ja suorastaan huikentelevaiselta; kannattaako tämä nyt kuitenkaan vielä? Johan me totuimme elämään rajoitusten mukaan, niin eikö nyt jatkettaisi vielä vähän aikaa? Ihan varmuuden vuoksi vaan!? Tässä muutamia tapauksia parin viikon ajalta, jotka aikaisemmin eivät olisi jättäneet mulle minkäänlaista muistijälkeä, mutta nyt olen suunnilleen kirjoittanut niistä päiväkirjaan.

Yrttejä!

Ja retiisejä ❤
Kättelin vierasta ihmistä! Se tuli ihan automaattisesti, vanhasta muistista sen kummemmin miettimättä. Oli huvittavaa, että me molemmat reagoimme samalla tavalla: käden puristamisen jälkeen aika hidastui, katsoimme toisiamme kauhistuneena, irtauduimme ja taisimme molemmat pyyhkiä kätemme paidan helmaan. Molemmat aloimme nopeasti selittämään, että "olen ollut ihan vaan kotona viimeiset kuukaudet"... kunnes purskahdimme hermostuneeseen nauruun. Vieraan ihmisen kosketus tuntui todella oudolta, syylliseltä ja jäi mieleen vahvasti.

Kävin tänään Ikeassa. Siis kelatkaa, Ikeassa! Vielä kaksi kuukautta sitten valitsin ruokakaupan sen käytävien väljyyden mukaan ja hoidin asiani mahdollisimman nopeasti. Tänään söin lihapullia Ikeassa. Pälyilin koko ajan ympärilleni, että miten muut käyttäytyvät. (Pakko todeta tähän, että Ikea tuntui todella turvalliselta paikalta: pandemia ja 30 asteen helle saivat aikaan sen, että ihmisiä oli noin 1/10 normaalista, ikinä en ole ollut niin autiossa tavaratalossa!)

Kävimme eilen ravintolassa syömässä ja siellä oli alkusalaattibuffa, ihan kuin ennenkin. Kävin vessassa pesemässä kädet ennen ja jälkeen salaatin ottamisen ja silti salaatti maistui jotenkin oudolta, syylliseltä ja vähän pelottavaltakin.

Olemme päättäneet, milloin lähdemme vanhempieni kesämökille. Emme enää mieti, saako sinne mennä, vaan milloin meidän aikatauluumme sopii. 
Koko ajan kuitenkin korostan vanhemmille, että tulemme, jos tilanne ei muutu taas pahemmaksi. Pessimisti ei pety!

Annan puolilapsien ja lastenlapsien tulla meille uimaan miettimättä, että mitäköhän siitäkin seuraa. Vielä emme ole halanneet, mikä ehkä tuntuu vähän pöhköltä, 
kun kuitenkin pulikoimme altaassa vierekkäin. 
Halaamattomuus luo kuitenkin turvallisuuden ja kontrollin tuntua!

Olen tehnyt matkasuunnitelmia kesälle 2021. 
Vielä pari kuukautta sitten olin varma, että emme ikinä enää matkusta mihinkään.  

Paluu normaaliin on ollut outoa ja on edelleen. Uusi normaali onkin normaali ja vanha normaali on outo uusi normaali.

Tiedän kyllä, että totumme ihan kohta taas tähän ja viime kevät on kohta tarina, jota kerrotaan ja jota muistellaan. Jokaisella meillä on omat versiomme tarinasta, joita muistelemme (toivottavasti) työpaikan kahvihuoneessa. Jokainen saa olla tässä tarinassa sankari, koska kaikki jouduimme luopumaan niin paljosta. Se tulee olemaan mahtava tarina, koska jaoimme sen yhdessä, koimme sen yhdessä ja selviydyimme siitä yhdessä. Kaikki saavat taputuksen olalle, hyväksyvän nyökkäyksen ja kehut omasta toiminnastaan. Kukaan ei jää tämän tarinan ulkopuolelle. Se on ehkä hienoin juttu tässä koronakeväässä ja sen seurauksissa!

En tiedä muuttiko tämä meitä mitenkään. Opimmeko yhtään mitään tästä? Muistammeko tästä enää mitään vuoden kuluttua? Toivon niin, koska itse ainakin olen oppinut tosi paljon itsestäni tämän kevään aikana ja olen myös oppinut arvostamaan - tai ei arvostamaan (olen aina arvostanut), vaan muistamaan - paljon siitä hyvästä, mitä normaalisti pidämme itsestään selvänä. Sen kyllä tiedän, että jos elokuussa pitää palata taas johonkin ties monennen kerran uusiutuneeseen normaaliin, enkä pääse aloittamaan koulua ihan lähiopetuksessa, saan totaalisen paskahalvauksen. Kaikkeen muuhun totuin, mutta en etäopettamiseen. Siksi omalta osaltani himmailen vielä aika paljon tämän vapaan elämän suhteen ja noudatan turvaohjeita ja eristäytymistä edes jollain tasolla. Jotta toista aaltoa ei tulisi.

Vaikka kävinkin Ikeassa ja kättelin vierasta ihmistä. Ja söin salaattibuffasta. 


Mikä sulla on fiilis tällä hetkellä? 
Elätkö vielä vanhaa normaalia, uutta normaalia vai jo outoa uutta vanhaa normaalia?


4 kommenttia:

  1. mulla on meneillään uusvanha epäoutonormaali :)

    Jouduin kättelemään, kun keskustelukumppani kätteli.
    Eikä edes pahoitellut, ruoja!
    Mutta halaustuttuja emme kyllä ole halailleet.
    Outoa.

    Ekat kerrat syömässä ja vaikkapa vanhusten luona sisällä olivat kummallisia. Kuin olisi tekemässä jotain suurtakin rikosta.
    Mutta kaipa nekin tästä asettuvat osaksi olemista.

    Ajatus matkustamisesta tuntuu todella vaaralliselta ja hurjalta.
    Niin kauan kuin pysyn kotinurkissa, olen turvassa? (eihän se tietysti niin mene)

    Palaaminen osittaiseen lähityöhön on todella kuormittanut.
    Jos (kun?) olen jatkuvasti ollut työstäni näin kuormittunut, alan ymmärtää, miksi olen jatkuvasti niin levoton, lepattava ja ärtyisä.
    Se on ehkä suurin oppi, minkä tämä kevät on minulle tuonut: viihdyn ihan hyvin itseni ja lähiperheeni kanssa. Vaikka tykkään ihmisistä ja seurustelusta ja olemisesta, ne kuormittavat paljon enemmän kuin olen tajunnutkaan.
    Se on oudoin uusi normaali, jonka kanssa on opittava olemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kauhia, mä suljin koko blogimaailman sen jälkeen, kun olin tämän kirjoittanut, joten en huomannut sun kommenttia täällä. Anteeksi <3

      Mä olen huomannut ihan saman, oman perheen kanssa oleminen riittäisi ihan hyvin. Tavallaan ihana nähdä ihmisiä aina välillä, mutta tavallaan kuitenkin pärjään myös ilmankin. Toisaalta huomasin kyllä kevään aikana, että sen tuhannen opiskelijan hälyn tarvitsen, jotta tunnen olevani normaalissa elämässä (=työssä) kiinni. Ristiriitaista. Ja kuten jo moneen kertaan todettua, outoa.

      Ihanaa heinäkuuta, en yhtään tiedä milloin palaan tänne oman (tai muiden blogien puolelle), olen edelleen ihan vetämättömissä ja elän herneenpaloilla ja kirjoilla.

      Poista
  2. Hyvin kuvailit kaikkea Emma. Erityisesti sitä, että vanha normaali onkin outo uusi normaali.

    Mulla on ollut jo aika kauan sellanen ihan(an) normaali olo. Mitä ikinä se sitten tarkoittaakin. Mutta siis sellainen, etten enää pelkää ja kyttää koko ajan. Paitsi ehkä vähän tota jälkimmäistä.

    Ja koska meillä on vielä neljä viikkoa töitä ennenkuin päästään ukkelin kanssa lomalle, ollaan päätetty tehdä vuorokauden mittaisia visiittejä viikonloppuisin, kun mies pääsee lauantaina töistä. Ennen juhannusta oltiin Ruissalossa, jossa ihmettelin aamupalalla, miksi osa sapuskoista annosteltiin valmiiksi lautaselle henkilökunnan toimesta, mutta esim. kahvit ja mehut ja sen sellaset otettiin itse.

    Juhannuksena yövyttiin parissakin eri paikassa, joista eka oli hotelli, jossa ei saanut koskea edes ruokailuvälineisiin, vaan tarjoilija ojensi ne siitä meidän nenän alta. Ja kun ei jaksettu miehen kanssa odottaa, että saliin ilmestyy joku, joka voi kaataa meille kahvia, mies otti pannun ja kaatoi itse, jolloin tarjoilija ilmestyi viivana paikalle ja hirmu moitteethan siitä tuli. Hohhoijaa. Ja Vierumäen "sporttihotellin" aamiaisella mietin sitä valtavaa muovin määrää, joka niistä yksittäispakatuista leivistä ja karjalanpiirakoista ja tomaatti- ja kurkkurasioista ja kaikesta syntyy. Siellä oli meneillään perinteinen tennisturnaus, jonka aikana oli kuulemma tilattu 460 aamupalaa. Niitä yksittäispakattuja muovijuttuja oli jokaisella mun arvion mukaan vähintään kolme, joten tosta jo voi päätellä, paljonko sitä muovia tänä aikana kertyy..

    Ens vkonloppuna ollaan menossa Aulangolle (buffet on auki, jess!!) ja seuraavana Kultarantaan. Vieraita pelikavereita ei olla kätelty, vaan heitetty typerääkin typerämmät "kyynärpääkivet", mutta esim. juhannuksena kyllä halattiin meidän kesäkavereita ihan huolella, eikä tuntunut yhtään kummalliselta. Ja muutenkin eletään suht normaalisti, mutta käsienpesun suhteen kyllä huomattavasti vanhaa normaalia tarkemmin ja se on vaan hyvä se. Ja itse kyllä koitan ruuhkaisilla paikoilla vähän edes väistellä muita. Ei ole mikään pakko tunkea esim ruoka- tai vaatekaupassa just samaan aikaan samalle hyllylle tai vaaterekille.

    Tästä tuli nyt vähän aamupalapainotteinen höpinä, mutta kuvastaa ehkä mun tän hetkistä elämää, jossa ei sen kummempaa erikoista tapahdu :).

    Iloista polskintaa sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama anteeksipyyntö, kuin Marikallekin tuolla yllä; jotenkin unohdin kaiken blogipuolen julkaistuani tuon tekstin, enkä ole edes avannut omaa (saati muiden) blogeja sen jälkeen. Loma tästäkin, näköjään tarve ihan täydelliselle nollaamiselle :)

      Ihania noi teidän yhden vuorokauden visiitit, semmoisia meilläkin suunnitelmissa. Tai ihan vaan jopa päiväreissuja, kuten nyt käytiin tällä viikolla Loviisassa. Tuntui ihan huimalta seikkailulta sekin! Hotelliyöt ei oikein kiinnosta tällä hetkellä, iso syy just toi aamupala-ankeus, minkä olen kuullut niissä vallitsevan tällä hetkellä. Ehkä kuitenkin jossain käydään, mutta ehkä ei - meillä on terassin rakentaminen just meneillään (tai siis kröhöm, minähän en tee muuta, kuin käy tarkkailemassa laatua... :D) ja sitten jotenkin toi meidän allas tekee sen, että kotona on niin kiva olla <3 Ja haha, sekin tietenkin, että allas ja terassi söi kaikki rahat, joten neljän tunnin reissu Loviisaan on just ja just budjetin rajoissa :D :D :D

      Mahtavaa heinäkuun jatkoa Annukka <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!