Pari päivää sitten silmiin oli sattunut punaviinimarjapiirakan ohje Liemessä-blogista ja se oli tainnut jäädä kummittelemaan mielen perukoille, koska tiesin heti herkkuhimoissani, että just tota piirasta mun pitää saada. Ja tähän väliin se ikuisuuskysymys: onko se piiras vai piirakka? Ja jos kyse ei ole pelkästään siitä, mitä sanaa on tottunut käyttämään, niin mikä ero niillä on? Mä ajan itseni välillä ihan hulluuden partaalle näiden kieliasioiden kikkailuiden kanssa! No, oli mikä tahansa, niin tämä mun leipoma on nyt tällä kertaa piiras :)
Raaka piiras on usein vähän olmi, mutta vadelmat tekevät tästä nätin ❤ |
Alkuperäinen ohje löytyy siis täältä, alla mun sävelletty ja sovellettu versio.
Vadelma-punaviinimarjapiiras
Pohja
115 g voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta (Pirkka on tässä paras)
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta (Pirkka on tässä paras)
1 tl leivinjauhetta
Täyte
1 prk Juustoportin Mangorahka (sokeroimaton)
1/2 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 dl kookoshiutaleita
piirakkavuuan verran (jäisiä) punaviinimarjoja
vadelmia
voita
korppujauhoja
Vaahdota sokerit ja huoneenlämpöinen pehmeä voi. Lisää kananmuna ja
vaahdota vielä hetki. Sekoita leivinjauhe ja jauhot ja lisää taikinan
joukkoon. Painele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 24
cm).
Ripottele (jäiset) viinimarjat pohjalle. Sekoita kaikki täytteen aineet ja kaada marjojen päälle. Asettele vadelmat piiraan päälle.
Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla (jos maltat, yön yli jääkaapissa).
Uskoisin, että tämä toimii myös muilla marjoilla, mutta jotenkin oli semmoinen fiilis, että viinimarjojen kirpeys, vadelman makeus ja kookoksen aavistus olivat tämän piiraan juju. Niin ja vielä tämä: jos et ole kookoksen ystävä (kuten minä), tässä sitä on juuri sopivan vähän. Olen huomannut, että monessa ohjeessa (niin suolaisessa kuin makeassa), kookosta on usein ihan liikaa. Varsinkin linssisoosseissa käytän kookosmaitoa/kermaa vain noin 1/3 ohjeen alkuperäisestä määrästä ja korvaan loput joko tavallisella tai kaurakermalla. Tällöin kookos antaa vain sen pienen tarvittavan vivahteen, mutta ei lyö yli kuitenkaan. Makuasioita nämä tietenkin.
Haha, tähän loppuun mielenkiintoinen ja yllättävä tilanne.
Kun kuvasin piirasta, mies oli yhtäkkiä sitä mieltä, että sinisen turkoosi tausta on ihan väärän värinen😀
Kokeiltiin sitten molemmat hänen mielikseen. Te saatte päättää: kumpi oli parempi?
Kuvastailaajan kädetkin pääsivät kuvaan :) |
turkoosi tausta, ehdottomasti :)!
VastaaPoistaMeinasin ensin sanoa, että piiras on suolainen ja piirakka makea, mutta sitten tulin toisiin aatoksiin.
Taitavat olla synonyymeja keskenänsä. Itse käytän luontevammin sanaa piirakka. (paitsi jos tekisin, niin sitruunapiiras)
Olen nyt syvällisen pohdinnan ja erilaisten vaihtoehtojen pyörittelyn jälkeen kallistunut piiraan puolelle. Kinkkupiiras. Sitruunapiiras. Mustikkapiiras. Karjalanpiiras. PAITSI: "muista ostaa kaupasta karjanpiirakoita". Suomen kieli on ihana ja kamala samanaikaisesti!
Poista