lauantai 19. kesäkuuta 2021

PARAS TAHNA KAIKEN (GRILLI)RUUAN KANSSA

Minähän en ole mikään grillimestari - itse asiassa päinvastoin, onnistun yleensä sössimään grillauksen tavalla tai toisella. Tulee joko liian kypsää, liian raakaa tai liian ylipäätään jotain. Tämän kesän yhdeksi tavoitteeksi olen ottanut sen, että grillaan enemmän, jotta myös kehityn siinä. Asiaa helpottaa suuresti viime kesänä valmistunut terassimme (joka tosin on vielä vähän vaiheessa); grillaaminen on nyt paljon vaivattomampaa, kun grillille on helpompi kulkea. Tosin edelleen ärsyttää se, että grillaamisen jälkisotkujen siivoaminen on työläämpää verrattuna sisällä kokkaamiseen ja siinä varmaan yksi syy, miksi sitä olen harrastanut vähemmän.

 

Tänä kesänä kaikki on sujunut yllättävän hyvin, olen onnistunut joka kerta. Haha, mikä tarkoittaa niitä peräti kahta kertaa, kun olen grillannut, mutta merkkejä kehittymisestä on havaittavissa. Olen todennut, että vartaiden kanssa ei voi mennä pieleen, joten samalla linjalla varmaan jatketaan. 


 

Jostain syystä olen vieroksunut ajatusta feta-vesimeloni-minttu -salaatista, enkä ole kertaakaan tehnyt sitä. Voi apua, miksi tajusin tuon herkun vasta nyt - ihan superhyvää ja mikä parasta, koko perhe tykkäsi. Meillähän kaikki kyllä syövät kaikkea, mutta joskus teinin "tykkääminen" tarkoittaa sitä, että syö mukisematta, mutta ilmoittaa kohteliaasti ruuan jälkeen, että "en tarkoita tätä äiti nyt mitenkään pahalla, mutta tuota ei ehkä tarvitse tehdä uudestaan" 😂 Vaikka salaatti saikin osakseen mietteliään kommentin "mielenkiintoista...", silti hänkin otti sitä lisää eli kiitos kyllä, tätä meillä syödään jatkossakin!

 

Mutta siis postauksen varsinainen pointti, Romesco-kastike, joka on yksi eniten rakastamistani tahnoista. En ollut sitä tehnyt vähään aikaan, mutta eilen surautin sitä isomman kipollisen ja voi jösses, että se onkin hyvää. Väitän, että tällä saa ihan minkä tahansa (grilli)ruuan nostettua seuraavalle tasolle ja tahna maistuu ihan taivaalliselta myös leivän päällä juuston kanssa. Seuraavan kerran, kun kokoan juustotarjottimen, meinaan tehdä tätä siihen oheen, koska eilen tahnaa lappoessani lusikalla suoraan kiposta suuhun lautaselle tuli mieleen, että sen kanssa sopisi joku kova juusto, esim. vaikka Manchego! Olen postannut ohjeen tänne aikaisemminkin, mutta on aika nostaa se taas esiin ja tällä kertaa tein tahnan vähän eri tavalla kuin aikaisemmin. Lisäsin chiliä, joka sopi tähän erinomaisesti. Jos tykkää oikein tulisesta, paprikoiden kanssa voisi varmaan paahtaa yhden kokonaisen chilin! Oma alkuperäisohjeeni on Elina Innasen kirjasta (tai blogista, en nyt muista kummasta bongasin sen ekan kerran), mutta saman ohjeen löytää toki monesta muustakin paikasta. Jatkossa siis myös täältä, joten laita ohje talteen 😊

Romesco-kastike

400 g suippopaprikoita (2-3 kpl)

1 pienehkö sipuli

4 valkosipulinkynttä

suolaa, mustapippuria myllystä

ripaus sokeria

chilirouhetta maun mukaan

1,5 dl kuorittuja manteleita

oliiviöljyä

2 tl punaviinietikkaa (tai balsamicosiirappia)

Lämmitä uuni 225 asteeseen, laita grillivastus päälle. Vuoraa uunipelti foliolla ja pirskottele foliolle vähän öljyä.

Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet. Kuori sipuli ja lohko se neljään osaan. Jätä valkosipulinkynsiin kuori.

Pane kasvikset folion päälle kuori ylöspäin, ripottele pinnalle kevyesti (sormi)suolaa ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paahda kasviksia grillivastuksen alla n. 10 minuuttia tai kunnes paprikoiden kuori on mustunut. Anna kasvisten jäähtyä ja poista niistä kuori (sekä sipulista mustunut kerros).

Paahda mantelit kuivalla, kuumalla pannulla. 

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi, lisää öljyä haluamasi määrä. Maista, lisää suolaa, pippuria ja chiliä maun mukaan.

Tahna on parasta, jos annat sen tekeytyä jääkaapissa yön yli, mutta tuntikin riittää.

 


Vakkarilukijat tietävät, kuinka rakastan tahnoja

Onko teillä vinkata jotain uutta, mitä voisi kokeilla? Toki myös uudet lukijat saavat kertoa vinkkejään!

Mutta nyt futiksen pariin! Siihen nähden, että en ole mikään futisfani, olen katsonut näitä kisoja yllättävän fanaattisesti. Maanantain Suomi-matsia katselen teinin kanssa Kotkassa hotellihuoneessa, varmasti kivaa tulee olemaan sekin. Ämpärin täyttäminen alkaa siis ensi viikolla ihan parhaassa seurassa!💜💜💜

2 kommenttia:

  1. Täytyy ehdottomasti kokeilla tuota tahnaa! Nam.

    Minttu-feta-meloonisalaatti on meillä sellainen lämpimien kesäpäivien lisuke, tykkään siitä tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tahna maistuu, mun mielestä yksi parhaimmista 💛

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!