sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

GRILLATUT JÄTTIKATKARAVUT

Teki mieli kirjoittaa otsikoksi "kesän parhaat grillatut jättikatkaravut", mutta jos otsikoin kaikki ruokajutut "kesän parhaat" -ylisanoilla jo kesäkuussa, niin loppukesäksi ei taida jäädä enää mitään kirjoitettavaa. Vähän tuossa on huijauksen makua muutenkin tuossa otsikossa, koska meillä ei kyllä perjantaina todellakaan grillattu, sen verran jäätävä myrsky ulkona oli. Paistoin nämä parilapannulla ja ihan yhtä hyvä lopputulos tuli kuin grillissäkin, joten näitä voi hyvin tehdä talvellakin.


Aion ihan varmasti tehdä näitä pian uudestaan, koska aattona kävi vähän hassusti. Olin ostanut ihan sikakalliita jättirapuja vain kuusi kappaletta, koska elin siinä uskossa, että pääsen syömään kaikki itse. Kaikkiruokainen mieheni ei lämpene äyriäisille, eikö tuo nuoriherrakaan niistä välitä, joten olin arvioinut, että savusiian ja -lohen lisäksi kuusi riittää mulle oikein hyvin. No, meillä olikin sitten vieraana puolipoikani ja hänen kaksi tytärtään, jotka ovat lähes kaiken ruuan suhteen tosi kranttuja. Hämmästys olikin suuri, kun molemmat hihkuivat "jee, jättikatkarapuja...". No, arvaahan sen, miten siinä kävi, en hennonut rohmuta kaikkia itselleni, vaan jaoin saaliin tyttöjen kanssa. Ja olin heistä kyllä tosi ylpeä, että niin reippaasti syövät myös vähän eksoottisempaakin ruokaa. Ja sain olla myös aika ylpeä itsestäni, kun molemmat kehuivat rapuset maasta taivaisiin.

Tämä on muuten semmoinen ruoka, missä on ihan pakko käyttää korianteria. Moni muukin kammoaa sitä, mutta vannon ja vakuutan teille, että sen maku ei lyö näissä läpi yhtään (ja minä siis inhoan korianterin makua ja jätän sen aina pois kaikista ohjeista). Olen kerran tehnyt näitä ilman sitä ja lopputulos jäi aika valjuksi. Joten unohda korianterikammosi ja silppua sitä mukaan tähän marinadiin, tulet hämmästymään! Ja vielä yksi juttu ennen ohjetta: mä teen marinadia aina kaksinkertaisen määrän, koska mun mielestä toi alkuperäinen määrä on aika hintsu tolle määrälle rapuja.

Sitruuna-chili-jättikatkaravut

3 rkl sitruunanmehua
1/2 rkl makeaa chilikastiketta
ripaus (tai enemmänkin, jos haluat tosi tulista) chililastuja
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl tuoretta korianteria silputtuna
1 rkl soijakastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
loraus oliiviöljyä (2-3 rkl)
ripaus suolaa ja mustapippuria
10 raakaa kuorittua jättikatkarapua
silputtua persiljaa (tai korianteria) tarjoiluun

Poista sulatetuista jättikatkaravuista suoli ja taputtele ne kuivaksi.

Sekoita marinadin ainekset ja upota katkaravut siihen. Anna marinoitua jääkaapissa 1-3 tuntia.

Kuumenna grilli (tai pannu) tulikuumaksi, lorauta kuumalle pannulle vähän öljyä. 
Paista jättikatkarapuja pari minuuttia molemmilta puolilta. 
Silppua päälle persiljaa (tai korianteria) ja tarjoa salaatin ja rapeakuorisen patongin kanssa.



Katkarapujen paistoaikahan on yksi semmoinen juttu keittiössä, mikä pitää tehdä juuri niin kuin ohjeissa sanotaan. Eli paistetaan vain hetki, jotta eivät pääse sitkistymään ja saavat jäädä vähän semmoisiksi läpikuultaviksi. Paitsi, että minä en todellakaan tee, niin kuin ohjeessa sanotaan! Mä inhoan yli kaiken semmoisia just ja just kypsiä katkarapuja ja haluan omani ihan täysin läpikypsinä. Silloin kuitenkin pitää olla ihan supervarovainen sen suhteen, että eivät mene liian kypsiksi ja muutu sitkeiksi. Se, miten sen juuri oikean kypsyysasteen saa aikaiseksi on vähän henkimaailman juttuja; pitää olla yksi kokeilukappale, jota leikkelee pari kertaa paiston aikana ja sitten pitää osata arvioida, että ne vielä vähän kypsyvät paistamisen jälkeenkin. Harjoittelemalla ja kokeilemalla onnistut!

No niin, kesäpäivänseisaus on ohi ja toinen puolisko vuodesta on alkanut. Älkää pelätkö, en todellakaan ala rallattelemaan "kesä on nyt sitten ohi" -juttuja, koska mun mielestä kesä on vasta alkanut. Mutta ihan muista syistä johtuen mulla on lähipäivinä pyörinyt mielessä ensi talvi ja siitä juttua ensi kerralla. Ihan kivaa juttua (ainakin mun mielestä), että älä missään tapauksessa jätä lukematta, vaikka otsikossa tullaankin mainitsemaan talvi 😏

Hei, ihanaa alkavaa viikkoa kaikille! Osa aloittelee lomiaan, osa vielä jaksaa puurtaa. 
Iloa ja aurinkoa ihan kaikille 💗

4 kommenttia:

  1. Heti kun pakastealtaasta saa valmiiksi suolettomia rapuja, voin harkita :). Ja mieluiten tulisin sun kanssa syömään noita sun valmiiksi grillaamia tai valegrillaamia. Näyttää herkullisilta. Ja korianteriinkin olen itseäni kouluttanut, kun sitä sattumoisin nykyään mun yrttitarhassani (kuulostaa paremmalta kuin -laatikko) kasvaa.

    Mulla on tää viikko lomaa ja tuntuu ihan superkivalta, kun aina vaan näyttää hyvät kelit jatkuvan. Juhannuksen täsmäsää oli mitä oli, mutta niin vaan hengissä selvittiin, vaikka välillä olin varma, että kaatuu puu päähän kentällä. Käpyjä ja pikkurisuja jo sateli niskaan, mutta vältyttiin vahingoilta.

    Iloa ja kaikkea kivaa sinne kans <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih :) Mua ei häiritse se suoli ollenkaan, oon aina miettinyt, että eihän se katkaravun "kakka" ole mitään muuta kuin jotain sulanutta planktonia. Mutta täytyyhän se poistaa kuitenkin, jos ei muuta, niin ulkonäön takia. Mutta hei joo, oikein mielelläni mä sulle noita rapuja grillaisin <3 Mä en kyllä korianteriin pysty muuta kuin tolleen marinadissa ihan pieninä määrinä. Tuoreena missä tahansa ruuassa se maku lyö niin pahasti läpi, että pilaa mun mielestä kaikki. Totuttelukysymyshän toikin varmasti olisi, mutta en ole nähnyt tarpeelliseksi, kun selviän loistavasti ilmankin :)

      Ihanaa, että sullakin on lomaa! Juhannus tosiaan oli mitä oli, se myräkkä oli meilläkin semmoinen, että piha on täynnä katkenneita pikkuoksia. Hienoa, ettei teillä sattunut mitään vahinkoa!

      Aurinkoista lomaviikkoa Annukka <3

      Poista
  2. Aion tehdä, sillä voisin elää katkaravuilla, jolleivat nostaisi kolesterolia, aah, niin hyvää ja ihan huippuresepti.

    Kivaa viikon jatkoa Emma <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei onneksi ole kolesterolin kanssa ongelmia, mutta eipä katkarapuja kuitenkaan tule syötyä kauhean usein. Pitäisi useammin muistaa, varsinkin nämä jättikatkaravut, ovat kyllä niin superhyviä. Kiva, jos otat reseptin käyttöön!

      Kivaa viikon jatkoa myös sulle Tiia <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!