tiistai 5. kesäkuuta 2018

PARAS PERUSKAKKU RAPARPERILLA

Kehnohkon leipojan salainen ase piilee kaupan pakastealtaassa siinä, että varastossa on pari luottoreseptiä, joilla onnistuu aina. Olen jo moneen kertaan kirjoittanut siitä, että en oikeasti ole mikään erityinen leipuri. En oikeastaan ole ihan varma, että olisinko jos haluaisin, koska en kauhean usein ole edes yrittänyt mitään tavallista kummempaa. Käytän mielihyvin kolme tuntia aikaa jonkun oikean ruuan tekemiseen, mutta mulla ei vaan ole intohimoa monimutkaisten leipomusten yrittämiseenkään. Ja ne muutamat kerrat, kun olen intoutunut, ovat päätyneet melkoiseen katastrofiin, joten joka kerta kun kuolaan esim. Vaaleanpunaisen hirsitalon Marjan upeiden leipomusten (ja kuvien ❤) perään, muistutan itseäni omista kokemuksistani ja tyydyn konditorian kakkupalaan. Voipi tietenkin olla, että jos oikein ottaisin sydämen asiaksi ruveta leipuriksi, se saattaisi onnistua, mutta huoh - ei nappaa. Mutta joskus kuitenkin pitää saada kakkua!


Yksi ehdottomista luottokakuistani on mantelikakku, joka on takuuvarma onnistuja. Sitä pystyy muuntelemaan lisäämällä esim. kaakaojauhetta, suklaapaloja, raastettua appelsiininkuorta tai vaikka kookoshiutaleita, mutta "märistä" täytteistä se oikein tykkää. Siihen tarkoitukseen sopii paremmin tämä Paras peruskakku, jolle uskallan antaa takuun: se onnistuu aina. Ja jos minä onnistun aina, myös sinä tulet onnistumaan aina!

Tämä on aika lähellä ihan tavallista sokerikakkua, mutta vähän monipuolisempi makumaailmaltaan. Tosi hyvä peruskakku ihan semmoisenaan (silloin yleensä maustan taikinaa ripauksella vanilliinisokeria ja kardemummaa). Mutta tästä saa myös ihan loistavan tiikerikakun tai perus suklaakakkupohjan lisäämällä kaakaojauhetta. Lempparini on omenakakku eli peruspohja vuokaan ja päälle kirpakoita omenalohkoja sokerissa ja kanelissa pyöriteltyinä. Olen tehnyt tällä ohjeella myös mm. puolukkakakkua (kinuskikastikkeen kanssa), mustikkakakkua, kirsikkakakkua ja kokeilin kerran myös mansikoilla, mutta ne olivat vähän turhan pehmeitä tähän tarkoitukseen.

Tästä varmaan muuten huomaa, että tykkään enemmän makeista kakuista kuin piiraista! Siksi myös kesän ensimmäinen raparperipiirakka onkin raparperikakku. Tähän kakkuun tulee semmoinen ihana, vähän kuivahtanut, sitkeä ja tahmea reuna, jos sen uskaltaa antaa olla uunissa muutaman minuutin liian pitkään ja juuri tuon reunan takia rakastan tätä kakkua ihan yli kaiken. Jos eläisin yksin, söisin todennäköisesti pelkästään kakun ulkokehän...

Paras peruskakku

200 g voita (anna pehmetä huoneenlämmössä)
2,5 dl sokeria
3 munaa (huoneenlämpöisiä)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (tai muuta nestettä, esim. maitoa tai appelsiinimehua)

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten edelleen.

Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan, sekoita varovasti. Lisää lopuksi neste.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. 
Kypsennä 175 asteessa 45-60 minuuttia.

Paras peruskakku raparperilla

Puhdista ja pilko 4-5 raparperinvartta palasiksi ja kippaa kulhoon. 
Lisää pari tl sokeria ja ripaus kanelia ja anna mehustua kakun valmistamisen ajan.

Valmista kakku kuten yllä. Voit halutessasi korvata 1/3 jauhoista mantelijauheella. 
Sekoita lopuksi raparperinpalat kakkutaikinaan. 

Kypsennä ohjeen mukaan ja tarjoa vaniljakastikkeen (tai jätskin) kanssa.


Tekisi muuten mieli sanoa tästä arktisesta ilmanalasta ja myrskytuulesta pari valittua sanaa, mutta hahaa - en kehtaa, koska olin jo ehtinyt valittaa liiasta helteestä 😂 Ja oikeasti kyllä tuntuu ihan kivalta tämä hetkellinen viileys, varsinkin kun sen turvin on voinut hyvällä omallatunnolla makoilla ensimmäiset lomapäivät kirjaa (kirjoja) lukien. Sunnuntaina kerkesimme helteen viime hetkillä korkata maauimalakauden ja voi että me nautittiin 💓 Laiskana lomalaisena ollaan nyt syöty ulkona kolmena päivänä peräkkäin, mutta rupesin tänään laskeskelemaan, että jos jatkan tätä rataa koko kesän, pankinjohtajani ei kauheasti tykkää, joten pitänee vähitellen innostua kesäkokkaamisesta. Lauantaina muuten testasin meidän uuden grillin ekaa kertaa ja oli ihan pakko mennä perinteisen kesänaloituksen kautta: makkaroita (raakasemmoisia kylläkin, oli hurjan hyviä), maissintähkiä ja muurikalla kasviksia. Mulla on semmoinen pikkumuurikka, joka mahtuu grilliin ja se on kyllä ihan hurjan kätevä. Ja muistin jopa siivotakin sen grillin!

Ihan kivasti siis lähtenyt tämä "kamala kesä" käyntiin. Olen keksinyt kesän to do -listalle lisää kaikkea kivaa; liput yhteen kesäteatteriin on jo ostettuna, huomenna pitää googlailla HJK:n matseja tuolle futishullulle lapselle ja päätettiin myös lähteä Vierumäelle viettämään parin päivän sporttiloma. Eihän me olla mikään varsinainen sporttiperhe, mutta ajateltiin, että voisi olla kerrankin kiva tehdä jotain normaalista poikkeavaa.

Ihanaa kesäkuun ekaa viikkoa kaikille 💗

7 kommenttia:

  1. Aivan ihana, rapsu on suurin herkku ja aina kaipaan uusia reseptejä, tämä on juuri sellainen <3

    Ihanaa viikon jatkoa Emma <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva, että tuli tarpeeseen, nyt Tiia ehdottomasti tämä kokeiluun.

      Ihanaa viikon jatkoa sulle myös <3

      Poista
  2. Oijoi, mäkin rakastan kakuissa just sitä ihanaa tahmaisen rapsakan sitkeää kuorta! ♥ Yleisesti ottaen olen tosi laiska leipuri ja leivon varmaan max. kerran kuussa, jos sitäkään. Ei vaan nappaa. Helpompi ostaa joku makea houkutus kaupan tiskistä kuin väkertää hiki hatussa keittiössä, kun ei se keittiössä hilluminen muutenkaan ole lempipuuhaa :D

    Ihanaa ja kesäistä viikon jatkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän yksilöön tuli kuule oikein jumalaisen sitkeä kuori ja tänä aamuna kun "jäin kiinni" lapselle sitä kuorta leikatessani aamupalaksi (kesäsyöminen...), niin kävikin ilmi, että hän syö mielummin sen palan sisäosan. Eli ihan winwin-tilanne <3

      Ihanaa viikon jatkoa sulle myös Tuula <3

      Poista
  3. Leipominen on niin kaukana mun mukavuusalueelta ja mielenkiinnon kohteista kuin olla voi, joten olen suosiolla pitäytynyt Sunnuntain murotaikinassa, josta sentään muutaman kerran kesässä tulee raparperipiirakka tehtyä. Onkin ainut, joka meillä tekee kauppansa (eikähän muuta olekaan, joten sikälikin melko loogista :D).

    Vierumäki on kiva paikka, vaikkei niin tulis urheiltuakaan. Siellä riittää niitä tosisporttaajia joka lähtöön kaikkina mahdollisina vuodenaikoina niin paljon, että pelkästään heitä katsellessa tulee sellainen olo, että on itsekin vähän niinkuin skenessä :D. Ollaan taas ukkelin kanssa juhannuksena menossa niinkuin jo muutamana vuonna aiemminkin. Ja pääsiäisenäkin taidettiin olla.

    Mukavia lomapäiviä ja myötätuulta sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin äsken lukemassa sun vastauksen mun aiempaan kommenttiin sun kesäpostauksessa, ja huomasin, että kyselit Pärnusta. Valitettavasti mun tän päiväiseen tarinassa lapsinäkökulma tullut esiin, mutta ainakin meidän pojat suht samanikäisinä (voi olla, että olivat pienempiä silloin) oli ihan liekeissä Tervise Paradiisin kylpylästä, joka on Viron suurin ja jossa oli mm. kiipeilyseinä, josta sai hyppiä/pudota.. veteen. ja monta suurta liukumäkeä ja mitähän kaikkea siellä olikaan. Mulle jäi parhaiten mieleen muuan hienohko rouva, jolla liukumäkeen lähtiessään oli poninhäntä, mutta alas liukui ensin lyhyttukkainen rouva ja irtoponinhäntä vasta sitten vähän perässä.. Oli kiusallinen tilanne, kun en tiennyt, pitäisikö asiasta nätisti huomauttaa vai olla kuin ei olisi huomannutkaan. Vellihousuna valitsin jälkimmäisen..

      Ja kyllä se Pärnun pitkä valkohiekkainen ranta on kanssa hieno. Ihan kuin etelässä. Mutta on niin paljon keleistä kiinni, miten reissu onnistuu. Meillä kävi nyt hyvä säkä, mutta silloin poikain kanssa huono, kun satoi kaatamalla koko ajan. Mutta muutama kuva kaupungilta mulla on nyt blogissa.

      Poista
    2. Sunnuntain murotaikina (ja muutkin piirastaikinat) on myös mulla käytössä, tulee paljon helpommin ja paljon parempaa, kun niitä käyttää. Toisaalta kyllä olen pari kertaa huomannut, että ei varsinkaan niiden suolaisten pohjien tekeminen niin kauhean työlästä ole ja pari kertaa on jopa ollut parempaa kuin Sunnuntain valmispohja :)

      Hahaa, toi on hyvä pointti, että siellä Vierumäellä pääsee sporttimoodiin pelkästään muita katsomalla :) Saa nähdä, päästäänkö lähtemään; meillä on semmoinen tarjouskuponki (mihin kuuluu sporttipassit koko perheelle), mutta ajankohta on vähän huono mielen töiden kannalta. Heti juhannuksen jälkeen on yksi mahdollisuus eli aika lähekkäin saatetaan siellä piipahtaa!

      Hei kiitos noista Pärnu-vinkeistä! Käyn kohta sun blogin puolella kommenoimassa aihetta vähän tarkemmin. Voi jessus, mikä alkumatka teillä oli...

      Kivaa viikon jatkoa sulle Annukka <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!