Huhheijaa, eka jakso selätetty ja toka aloitettu. Aika on ollut kortilla ja stressitasot kävivät aika korkealla jossain vaiheessa, mutta ilokseni huomasin, että kestin sen. Pelkäsin tosi paljon, että viime vuoden uupumisen jälkeen en kestäisi edes sitä "hyvää stressiä", mutta onneksi näin ei ollut. Vaikka eka jakso oli semmoinen, että tein töitä lähes joka ilta (ja kannoin edelleen huolta opiskelijoiden jaksamisesta), niin silti se lähiopettamisen flow ja pöhinä näköjään kantoivat mut sen stressin yli. Tästä olen ihan suunnattoman onnellinen. Ja olen kyllä myös viime vuoden kokemusten opettamana osannut laittaa rajoja omaan tekemiseen ja laittanut koneen kiinni, vaikka miten olisi mieli tehnyt mieli jatkaa vielä hetken... tehdä tämä vielä uudestaan ja vähän paremmin... eli just, sitä, millä uuvutin itseni! Huoli opiskelijoista kyllä kytee edelleen - ihan oikeasti tämä pandemia-aika on vaikuttanut moneen nuoreen tosi huolestuttavalla tavalla. Mutta olen vähän väkisin "kovettanut" itseäni ja päättänyt, että en voi kantaa jokaisen nuoren murheita omilla harteillani. Surullista, mutta ihan pakko, jotta pysyn itse toimintakykyisenä!
Mutta se työasioista, nyt muihin arkisiin juttuihin. Olisipa mahtavaa kertoa, että tämän upean syksyn (ihan mahtava sää, ruska ja ilmat) aikana olen tehnyt pihalla kaikki syyshommat ajallaan ja meillä näyttää upealta sekä pihalla, että terassilla. Surkea, mutta rehellinen (ja ihan oikeasti huvittava) tosiasia on kuitenkin tämä, mikä seuraavissa kuvissa näkyy. Ihan kuin tällä alueella ei olisi ollut ihmistoimintaa koskaan ja luonto on alkanut valloittamaan tilaa itselleen... 😂
Tänä viikonloppuna on tarkoitus laittaa piha syyskuntoon - ja itse asiassa osittain jo myös talvikuntoon. Koska se talvi yllättää kuitenkin AINA ja esim. kaikki kukkasipulit jäävät istuttamatta. Mutta jos nyt kuitenkin ensin tuon terassin putsaisi lehdistä ja laittaisi uima-altaan talvikuntoon... Katsotaan ne kukkasipulit sitten joskus myöhemmin, ennen pakkasten tuloa kuitenkin mielellään...
Kirjoitin edellisessä postauksessa suunnitelmistani ruveta helpottamaan arkea ja tuomaan siihen takaisin itse tehdyn ruuan liiallisten einesten ja ravintolasyömisten sijaan. Täytyy myöntää, että epäilin kyllä salaa mielessäni itseäni ja tätä suunnitelmaa, että aina sunnuntaisin tekisin neljän päivän ruuat valmiiksi. Vaikka olen siinä aina välillä onnistunutkin, usko siihen, että jaksaisin tätä nyt vuoden kiireisimpänä aikana, oli aika olematon. Olen nyt kuitenkin yllättänyt itseni ja homma on toiminut jo usean viikon ajan - mikä ei tietenkään ole vielä tapa, mutta kuitenkin!
Postaus sai aikaan wau-kommentteja osalta teistä ja sama reaktio syntyi opehuoneessa, kun puhuin aiheesta lounaalla yhtenä päivänä. Sain välittömästi harteilleni supernaisen viitan ja valtavan määrän kysymyksiä ja jopa hieman kiusalliselta tuntuvia "voi että sä olet tehokas" -tyyppisiä kommentteja. Yksi vähän ilkeämilelinen tyyppi myös tokaisi, että "ei ihme, että uuvut, jos kerran suoritat kotonakin tuohon malliin".
No mutta hei, voin kertoa teille, että tässä ei todellakaan ole kyse suorittamisesta, supernaisena olemisesta tai mistään muustakaan ydinfysiikkaan verrattavissa olevasta touhusta. Päinvastoin - tämä on nyt tässä syksyllä helpottanut mun elämää ihan älyttömän paljon! Sunnuntai ei myöskään ole mikään helvetillisen raatamisen päivä, vaan homma on hoitunut 2 - 3 tunnissa niin, että samalla olen sopivissa väleissä ehtinyt ladata pyykkikoneen, ripustaa ne pyykit, räplätä puhelinta ja jopa lukea kirjaa.
Eli ydinfysiikan sijaan kyse on suunnittelusta, miettimisestä ja sitten vaan tekemisestä. Olen joskus suunnitellut (ja jopa toteuttanutkin) semmoisia viikkoja, että kaikki on niin pitkälle mietittyä ja harkittua, että edellisen päivän ruoka toimii ainakin osittain pohjana seuraavan päivän ateriaan, mutta se vaatii sen verran miettimistä ja excelöintiä, että siihen ei nyt ole ollut rahkeita. Aivot nyrjähtävät pelkästä ajatuksestakin! Nyt olen vain poiminut kaikkien kokoamasta "lemppari arkiruuat" -listasta neljä ruokaa ja tehnyt ne sitten sunnuntaina valmiiksi (tai osittain valmiiksi, kuten kohta huomaatte).
Haha, ihan pakko kertoa tuosta meidän listasta, johon jokainen siis sai kirjata kaikki ne arkiruuat, joista tykkää eniten: miehen sarakkeessa luki monen hyvän arkiruuan lisäksi myös "pannukakku ja mansikkahillo" ja "letut ja mansikkahillo". Kun huomautin hänelle, että nyt ei ollut kyse jälkkärilistasta, hän totesi, että ihan hyvin voisi joskus syödä iltaruuaksi pannukakkua. Niin no - kun asiaa tarkemmin miettii, miksi ei? 😂
Kaiken a ja o on siis "urakan" etukäteen miettiminen. Aika moneen ruokaan liittyy pilkkomista, mikä on mulle aina se "rankin" homma arki-iltaisin. Ei tällä neljän päivän ruuat kerralla -systeemillä välty tietenkään siltä, että jotain pitää arki-iltaisinkin tehdä, mutta auta armias, jos mun pitää ruveta pilkkomaan ja pylppyämään jotain tiistai-iltana... ei vaan pysty ja kykene! Makaronin, perunat tai riisit jaksan kuitenkin laittaa kiehumaan joka ilta ja niiden kiehuessa pilkon nopeasti päivän salaatin (meillä yleensä vain pilkottuja, raakoja kasviksia) lautasille.
Mitään terveysruokia tässä postauksessa ei ole tulossa. Mulle tällä hetkellä on tärkeintä päästä takaisin siihen tapaan, että arkisin syödään itse tehtyä ruokaa. Esim. kasvisruokien määrä meidän lautasilla on koko Korona-aikana ollut suorastaan hälyttävän pieni, mutta keskityn tähän sitten siinä vaiheessa, jos ja kun saan normiarjen pyörimään meidän keittiössä.
Tässä nyt siis rautalangasta väännettynä se, miten hoidan tämän homman.
Esimerkkiviikko
Maanantai: Uunilohi, bataattimuussi
Tiistai: Jauhelihakastike, keitetyt perunat
Keskiviikko: Lohipasta
Torstai: Lasagnette (Knorr)
Perjantai: Tortillat
Edellisenä sunnuntaina
1. Ota kaikki ainekset esiin. Ota esille myös kipot ja kupit, leikkuulauta, veitset, kattilat.
2. Aloita pilkkomisesta. Itse käytän sipulia kaikkiin kastikeruokiin, pilko siis sipulit ja laita kypsymään pannulle (vähän öljyä, ripaus suolaa ja sokeria).
3. Laita jauheliha pannulle kypsymään (tarvitaan tiistaina ja torstaina). Paista ja kypsennä samalla, kun laitat kaksi lohifilettä uunipellille (mausta suolalla, pippurilla) ja lykkää lohet uuniin.
4. Kuori ja pilko bataatti (muista välillä kurkata uunissa muhivia lohia ja sekoitella pannulla paistuvaa jauhelihaa).
5. Mausta kypsä jauheliha suolalla ja pippurilla (lisää kypsennetty sipuli) ja siirrä puolet jauhelihasta toiselle pannulle (molempien olisi hyvä olla korkeareunaisia). Lisää toiseen erään kermaa, kiehauta, laske lämpötilaa ja jätä hautumaan. Lisää toiseen erään Knorrin Lasagnetten maustepussi ja ohjeen mukaiset nesteet. Hauduttele molempia hissukseen.
6. Tässä vaiheessa bataatti on varmaan jo kypsää, kaada neste pois ja jätä odottamaan.
6. Ota lohi uunista. Jaa lohi kahteen säilytysrasiaan ja laita toinen jääkaappiin, toinen uuteen kattilaan/kasariin. Lorauta sekaan kermaa ja mausteita maun mukaan. Jätä pöhisemään. Muista käydä väillä hämmentämässä hellalla olevia kastikkeita!
7. Kaada Lasagnetten kastike uunivuokaan ja sekoita paketin mukana tulleen pastan kanssa. Laita uuniin ohjeen mukaan.
8. Tee bataattimuussi loppuun ja laita jääkaappiin.
9. Siirrä valmis jauhelihakastike säilytysrasiaan ja laita jääkaappiin.
10. Laita lohikastike säilytysrasiaan, jäähdytä ja laita pakkaseen.
11. Ota Lasagnette uunista, jäähdytä ja laita pakkaseen.
Viikon aikana
Maanantai: lohi ja muussi valmiina jääkaapissa --> lämmitä
Tiistai: keitä perunat, lämmitä jauhelihakastike samalla
Keskiviikko: muista ottaa lohikastike sulamaan aamulla --> keitä pasta, lisää lohikastike sekaan
Torstai: muista ottaa Lasagnette aamulla sulamaan ---> lämmitä illalla
Perjantai: tortillat...
Tuon esimerkkiviikon perjantaina kuitenkin kävi niin, että viikonloppuna oli menoa sunnuntaille ja olin ihan rättipoikki perjantaina. Hain sushia ja hylkäsin tortilla-suunnitelman, mutta laitoin ennen sushin syömistä ISON tomaattikastikkeen porisemaan (valmisteluihin menee noin 10 min + se, että välillä seuraa, ettei pala pohjaan). Saa porista siinä illan aikana n. kaksi tuntia --> loppuvaiheessa osa toiseen kattilaan ja sekaan tonnikala --> ensi viikon esim. tonnikalapasta ja loput pakkaseen muita tomaattikastikepohjaisia ruokia silmällä pitäen.
Okei, nyt olen vähän sekaisin itsekin, että menikö kaikki nyt oikeassa järjestyksessä... 😂😂😂
Mutta saitte varmaan (toivottavasti...) ajatuksesta kiinni - että tekemisen järjestys mietitään etukäteen ja tehdään montaa asiaa samaan aikaan.
Meillä vietetään taas lihatonta lokakuuta ja tällä kertaa mukana on myös - ja ihan vapaaehtoisesti - meidän teinikin, joka kuulemma syö myös koulussa kasviruokaa päivittäin! Mulla ei ole siis mitään mahdollisuutta luikerrella tästä hommasta nyt ja se on ihan ok, olen itsekin mielelläni pitkästä aikaa kasvisruualla (tosin meillä syödään pari kertaa viikossa kalaa, kuten aikaisempienkin lihattomien aikana). Ja lihaton lokakuuhan ei tarkoita mitään ankeaa kieltäytymistä, tänäänkin meillä on tiedossa perinteinen perjantai-mättö eli syödään tacoja. Tällä kertaa täytteenä vaan on jauhelihan tilalla TexMex Härkistä ja kidneypapuja. Ihan yhtä hyvää, vaikka mukana ei lihaa olekaan!
Kuvia ei tietenkään ole taaskaan mistään ruuan valmistamisen vaiheista, vaikka aloitin tämän blogin aikoinaan nimenomaan ruokablogina - hah! Nämä nyt kuitenkin löytyivät kännykästä:
Ihanaa viikonloppua kaikille! 💚
Onko teillä pihahommien suhteen paniikki päällä vai oletteko niin onnekkaita, että ei ole näitä hommia tehtävänä?
Anteeksi Emma, että teksti jäi pitkälti lukematta, koska en vaan nyt pysty, mutta halusin kuitenkin jättää terkut ja kertoa, että kakkoskuvan mustat tuolit ympäristöineen näyttää ihan siltä, että teidän pihalle on satanut kultakolikoita .
VastaaPoistaSen on pakko olla joku mahtava enne 😘
Annukka, ihana, kultakolikoita meidän pihalla - kuinka voi joku noin ihanasti nähdä tuollaista noista kuvista!? 💚💚💚 Pus 💗
PoistaKuulostaa kyllä toimivalta systeemiltä! Tosin itseäni stressaisi ajatus siitä, että melkein kaikki pitää tehdä yhtenä päivänä, ja jo ajatus siitä raatamisen määrästä saa miettimään wolttaamista. :-D Mutta ehkä hommat sujuvat, kuten sanoitkin, nopeammin kuin voisi ajatella tuosta listasta. Joka tapauksessa hieno juttu, että olet löytänyt toimivan keinon teidän perheelle. Muutenkin on aina ilahduttavaa, kun joku ajattelee 'out of the box'.
VastaaPoistaMukavaa viikonlopun jatkoa! Ja tietysti huomista kokkauspäivää! <3
Sehän tässä mulle onkin se pointti, että en koe yhtenä päivänä muutaman tunnin kokkaamista "raatamisena", mutta viikolla joka ilta yhden ruuan tekeminen taas menee siihen raatamisen piikkiin. Tosin varmasti wolttaisin tosi usein, jos siihen olisi mahdollisuus, mutta meille tänne metsän keskelle ei mitkään woltit toimita. Just juttelin yhden kollegan kanssa, että en ole KOSKAAN woltannut!!
PoistaVähän myöhässä tulee tämä vastaus, joten toivottelen takaisin mukavaa loppuviikkoa ja pian alkavaa viikonloppua 💗😊
Mä olen seurannut paria tyyppiä, jotka tekevät toisena viikonlopun päivänä juurikin muutamassa tunnissa seuraavan viikon ruuat ja vielä joskus välipalatkin. Vaikuttaa aivan tajuttoman hyvältä idealta, mutten ole vielä päässyt samaan kuin ajatuksissani. Sentään olen alkanut kasvispihvejä tehdessäni tehtailla niitä enemmänkin. Teen vähintään kahta erilaista pihviä, joista osa menee pakkaseen pahan päivän varalle. Eilen tuli tehtyä mustapapupunajuuri- ja maissikikhernepihvejä.
VastaaPoistaHienoa, että olet saanut pidettyä työn ohjaksissasi ja vointi pysyy hyvänä. Meillä ainakin lehtiä vielä tipahtelee puista, joten ei ole kiire niitä vielä siivota pois ;-)
Iloista viikon jatkoa sinulle!
Tämä on oikeasti toimiva systeemi silloin, kun siihen jaksaa ryhtyä. Tunnustan, että en mäkään tätä joka viikko ole saanut aikaiseksi, mutta useana kuitenkin. Ja vaikka ei tällaista "neljä ruokaa kerrallaan" -härdelliä saisikaan aikaiseksi, niin ainakin just toi sun mainitsema: kun kerran alkaa tekemään jotain vähänkään suuritöisempää (mulle just noi kasvispihvit ja myös esim. lihapullat), niin kannattaa kerralla tehtailla niitä isompi määrä pakkaseen. Ja nyt kyllä kiinnostuin noista mustapapupunajuuri- ja maissikikhernepihveistä! Vedätkö reseptin ihan hatusta vai onko ne jossain keittokirjassa tai nettisivuilla?
PoistaLehtiä tulee sitä tahtia, että menee hermo 😂 Ton kuvan ottamisen jälkeen ollaan lakaistu ne pois kaksi kertaa ja silti näyttää edelleen samalta... nyt onneksi jo viimeisiä viedään!
Iloista viikon jatkoa sulle myös 💗
Maissipihveihin laitoin säilykepurkin maissia, paketin kikherneitä, 1 sipuli, vajaa 1 dl kikhernejauhoa, murustin 1 kasvisliemikuution, paprikajauhoa, suolaa ja oreganoa (jota laitan melkein kaikkeen ruokaan, hehee). Sekoitus monitoimikoneessa.
PoistaMustapapupunajuuripihveihin tuli reilut 200g raakaa punajuurta, sipuli, 2 pkt mustapapuja, vajaa 1 dl kikhernejauhoa, murustin 1 kasvisliemikuution, timjamia, suolaa.
Pilkoin kuoritut punajuuret ensin yksin monitoimikoneessa ja lisäsin siihen sitten muut ainekset koneeseen sekoittumaan.
Annan taikinan seistä noin puoli tuntia, sitten kahdella ruokalusikalla taiteilen "lusikkapihvejä" (kun en jaksa sievistellä pihvin muodolla) leivinpaperille ja sitten uuniin. Hiukan lorautan päälle oliiviöljyä, mutta se on ehkä tarpeetonta. Uunissa 200 astetta ja noin 20 min.
Käytän kikhernejauhoa tavallisen vehnäjauhon tai korppujauhon sijaan, joten jos haluat käyttää em. niin vaikka 0,5 dl vehnäjauhoa + 0,5 dl korppujauhoa. Olen nykyisin kaivannut lisämakua noihin punajuuripihveihin, välillä laitan puolet enemmän punajuurta, mutta luulen, että ne kaipaisi vähän jotain maustetta. Jos keksit jonkin kivan lisän niihin, niin laita vinkkiä mulle :)
Kiitos näistä ohjeista, testaan näitä syyslomalla! Mä rakastan hyviä kasvispihvejä ja voisin ryhtyä päätoimiseksi kasvissyöjäksi, jos saisin sellaisia joka päivä. Mulla vaan usein ne joko hajoaa paistettaessa (tai uunissakin) tai sitten ovat vaan maultaan turhan pliisuja. Plus että niiden vääntäminen on aina (muka) jotenkin työläämpää, kuin sen perus liharuuan tekeminen. Mutta nämä siis menevät testiin, kiitos.
PoistaIhann viikonloppua 💛💛💛
siis "ihanaa", ei "ihann" 😂
Poista