Puolivalmiinkin ruuan tekemiseen kuluu aikaa ja arkena onkin tärkeää oppia aikatauluttamaan keittiössä puuhailua. Vaikka tämä ehkä kuulostaa vähän hölmöltä, niin kotimatkalla kannattaa miettiä iltaruuan valmistamisen eri vaiheet läpi. Vähän niin kuin urheilijat tekevät ennen suoritustaan, tiedättehän - semmoista "mentaalivalmentautumista" :) Suosittelen kokeilemaan tätä vinkkiä, jos tuntuu siltä, että keittiössä vallitsee ilta illan jälkeen kaaos ja arkiruoka aiheuttaa stressiä.
Toinen tärkeä juttu on opettaa talon väki (ja itsensä) siihen, että ruoka ei ole valmiina klo 17. Harva töissäkäyvä kykenee tähän ilman kaoottista kiirettä ja häsläystä. Jos tuohon aikaan on totuttu syömään viimeiset 15 vuotta, tähän muutokseen menee tietenkin vähän aikaa ja se pitää toteuttaa pikku hiljaa. Kotiin tullessa kannattaa syödä pieni terveellinen välipala, jotta jaksaa odottaa ruokaa vähän pidempään!
Meillä syötiin eilen pakkasesta valmiita punajuuripihvejä, uunissa kypsennettyjä perunakuutioita ja
- heti kotiin tultuasi laita uuni lämpenemään 200 asteeseen
- kuori perunat, kuutioi ne, huuhdo siivilässä ja kuivaa keittiöpyyhkeellä
- mausta perunat kulhossa haluamillasi mausteilla (minä käytin eilen suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, juustokuminaa ja ripauksen muskottipähkinää) ja lisää loraus öljyä, sekoita
- kaada perunat uunivuokaan tai uunipellille ja laita uuniin (kannattaa valita niin iso vuoka, että perunat muodostavat ohuen kerroksen ja kypsyvät nopeammin)
- seuraavan puolen tunnin aikana ehdit hyvin pestä meikit pois, vaihtaa kotiverkkarit jalkaan, tyhjentää ja täyttää tiskikoneen, pestä kahvinkeittimen ja ladata sen valmiiksi seuraavaa aamua varten ja täyttää tehosekoittimen valmiiksi seuraavan aamun smoothieta varten - tai mitä ikinä sinun iltarutiineihin sitten kuulukaan
- kun perunat ovat olleet uunissa noin 30 min (käy tänä aikana kerran sekoittelemassa niitä), lado niiden viereen jäiset punajuuripihvit (maustoin pihvejä kevyesti samoilla mausteilla kuin perunoita) ja laita takaisin uuniin n. 20 minuutiksi (käännä puolivälissä)
- viimeinen homma pihvien kypsyessä on kattaa pöytä (tai käskeä joku muu tekemään se), muussata kippoon pari avocadoa ja maustaa mössö suolalla, pippurilla, ripauksella paprikajauhetta ja chiliä sekä lorauksella sitruunamehua
Minulle itselleni on tosi tärkeää arkena se, että ruokailun jälkeen ei enää ole hoidettavana tylsiä arkirutiineja (esim. tiskikone). Ruuan jälkeen on kiva köllähtää sohvalle telkkarin ääreen tai sänkyyn lukemaan (tai lähteä vaikka kävelylenkille). Jotta tämä onnistuu, yritän olla mahdollisimman tehokas ja suunnitelmallinen keittiössä. Vaikka se joskus vaatiikin melkoisen ponnistuksen, varsinkin rankan päivän päätteeksi, siitä kannattaa tehdä itselleen rutiini.
Kuvat ovat tällä kertaa ihan ö-luokkaa! Olin unohtanut ladata kameran akun, joten napsaisin nopeasti kännykällä pari kuvaa, enkä edes yrittänytkään asetella mitään kauniisti - tavallista arkea siis.
Havahduin muuten taas eilen siihen, että meillä on ihan liian isot lautaset! Terveellistäkään ruokaa ei kannattaisi syödä liikaa ja lautasen koko vaikuttaa annoskokoon, ihmisillä kun on yleensä tapana ladata lautanen täyteen sen koosta riippumatta. Tällä on myös psykologinen merkitys: vajaa lautanen viestittää aivoille, että ruokaa on "liian vähän", vaikka annoskoko olisi ihan sopiva. Tuo Teema-sarjan isoin on ihan liian suuri arkeen! Tämä kuva kertoo hyvin, kuinka paljon tälläkin pikkuasialla on merkitystä:
Kuva täältä |
Emma <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!