Ruuasta ja syömisestä on tullut nykyihmiselle kamalan vaikeaa! Tämä ihmetyttää minua päivittäin ja joskus myös huomaan sortuvani siihen, että arvostelen näitä "vaikeilijoita". Tämä ei tietenkään ole oikein, koska ongelmien taustalla on aina joku syy. Koitan muistaa sen, että olen itse etuoikeutetussa asemassa: olen oppinut ruuan valmistamisen taidon jo kotona ja saanut kokea sen, että ruoka on ollut monipuolista, ravitsevaa ja herkullista. Olen osa kokkaavien sukupolvien ketjua, minkä perinnön haluan siirtää myös omalle lapselleni. Näin ei tietenkään ole kaikkien kohdalla ja silloin on täysin ymmärrettävää, että keittiössä puuhailu tuntuu ydinfysiikkaakin haastavammalta tehtävältä.
"Grillatut lampaankyljykset ja tabouleh-salaatti lounaaksi, jättikatkaravunpyrstöt kreolilaisessa kastikkeessa päivälliseksi" - what!!?? Tällaisia (toki herkullisia ja ihania) ohjeita löytyy erilaisista elämäntapamuutos- ja laihdutuskirjoista, varsinkin hieman vanhemmista. Juu, onnistuu jos olet Madonna ja sinulla on kolme henkilökohtaista kokkia, mutta normiarjessa menee hieman haastavaksi. Vähän yksinkertaisemmatkin kirjat sortuvat mielestäni turhaan kikkailuun; joka päivälle on esitelty kaksi eri ruokalajia ja vieläpä niin, että kahta perättäistä päivää ei pysty toteuttamaan samoilla aineksilla. Menee ihan turhan monimutkaiseksi ja haasteelliseksi ja väitän, että JOS näitä valmiita ruokalistoja jaksaa/ehtii noudattaa, myös ruokahävikkiä tulee paljon. Eli kolmas peruspilari on suunnitelmallisuus - muutaman päivän ruokien valmistaminen kerralla helpottaa arkea, pienentää kauppalaskua ja vähentää ruokahävikkiä.
Näistä kolmesta aiheesta - yksikertaisuus, maalaisjärki ja suunnitelmallisuus - tulen kirjoittamaan ihan lähiaikoina. Toivon, että aiheet kiinnostavat ja antavat teille ideoita arkeen.
Tänään jännätään illalla lätkää!! Mukavaa tiistaita kaikille!
Emma <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!