torstai 14. tammikuuta 2016

VILLA MANDALAN VIIKONLOPPU JA AJATUKSIA HYVINVOINNISTAHih, ei ihme, että kellonajat ja päivämäärät ovat tähän asti näyttäneet mitä sattuu; mulla oli aika-asetuksissa päällä Tyynenmeren aikavyöhyke :) Ei kyllä yhtään haittaisi just nyt loikoilla jonkun trooppisen paratiisisaaren rannalla… Mutta hypätään Tyyneltämereltä Villa Mandalaan ja siellä viettämääni hyvinvointiviikonloppuun.

Kyseessä oli siis Kaisa Jaakkolan ja Anu Marinin järjestämä Hormonitasapaino & aineenvaihdunta – viikonloppu. Ohjelmassa oli luentoja, kehonpainotreeniä, joogaa, hyvää ruokaa, keskustelua ja omaa aikaa levolle. Lyhyesti kiteytettynä viikonlopun viesti oli ”pyhän kolminaisuuden” - unen, terveellisen ravinnon ja liikunnan – korostaminen. Jokainen varmasti tunnistaa omassa elämässään tilanteen, jolloin joku noista kolmesta ei ole ollut kunnossa (tai ei ole tällä hetkellä) ja sen, kuinka suuri vaikutus sillä on yleiseen jaksamiseen, omaan mielialaan sekä hyvinvointiin!

Olen lukenut kaikki Kaisan kirjat ja suurimman osan hänen tuottamastaan muustakin materiaalista (täältä pääset Kaisan sivuille, sieltä löytyy valtavasti mielenkiintoisia juttuja), joten suurin osa viikonlopun annista oli minulle tuttua. Nyt se kaikki tuli kuitenkin kerrattua niin intensiivisesti, että kyllä sieltä mukaan tarttui vaikka mitä uusia juttuja ja oivalluksia. Anun luento aineenvaihdunnasta oli todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava; suosittelen kaikkia (varsinkin ikuisia laihduttajia) lukemaan Anun ajatuksia täältä. Kaisan ja Anun jutuissa minua kiehtoo se, että niissä on taustalla paljon järkevää, tieteellistä ja biologisesti mielekästä tosiasiaa. Toki heilläkin on sellaisia ajatuksia, jotka eivät ”osu ja uppoa” minuun, mutta ei kaikkea tarvitsekaan noudattaa orjallisesti.

Nykypäivänä erilaisia hyvinvointisuuntauksia on lukemattomia ja jokainen tietenkin valitsee itselleen sopivan. Joskus voi olla vaikeaa tietää, ketä uskoa; tietoa tulee tällä hetkellä liikaa ja osa tiedosta on ihan täyttä huuhaata. Keskeistä olisi tunnistaa ja löytää ohjeista ne asiat, jotka sopivat juuri sinulle ja ottaa ne sitten käyttöön pikku hiljaa. Tutkimusten mukaan yhden tavan muuttaminen kerralla johtaa onnistumiseen paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin se, että yrität muuttaa kaiken kertarysäyksellä! Tämä on mielestäni yksi tärkeimpiä muistettavia asioita: yksi tapa kerrallaan uusiksi! Ja toinen ihan yhtä tärkeä on kuunnella omaa kehoaan ja toimia sen antamien viestien mukaan. Mitään ei TARVITSE tehdä tai syödä, mutta on paljon asioita, joita KANNATTAA tehdä ja syödä. Nuku riittävästi ja panosta unen laatuun. Liiku itsellesi sopivalla tavalla. Syö riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta niistäkin vain niitä, joista pidät. Jos et pidä parsakaalista, älä syö sitä! Jos et pidä selleristä, älä syö sitä! Sama pätee muihinkin ruoka-aineryhmiin: jos inhoat rahkaa, älä syö sitä! Pidä kuitenkin huoli siitä, että ruokavaliosi on monipuolinen ja syöt tarpeeksi. Kukaan ei voi hyvin (tai laihdu) kituuttamalla.

Todella tärkeää olisi myös muistaa armollisuus itseään kohtaan! Jos olet väsynyt, on tärkeämpää levätä kuin lähteä hampaat irvessä BodyPumppiin. Toki pitää tietenkin oppia tunnistamaan mikä on oikeaa väsymystä, mikä ”laiskuutta” :) Ruokailussa 80/20 –periaate on mielestäni hyvä: jos syöt 80% ajasta itsellesi sopivalla tavalla, voit hyvin ”lipsahtaa” sen 20% verran. Tässäkin pitää kuitenkin miettiä omaa itseään: jos tiedät, että sokeri koukuttaa, kannattaa miettiä pystytkö lipsahtamaan sen suhteen. Joillekin sopii täysi kieltäytyminen, joku pystyy pitämään karkkipäivän kerran viikossa. Kaikille käy joskus niin, että sortuu hyvistä aikeista huolimatta – tällöin ei pitäisi jäädä märehtimään asiaa itseään ruoskien, vaan aloittaa heti seuraavalla aterialla puhtaalta pöydältä. Älä siis odota ”ensi maanantaita”, vaan tee korjausliike saman tien.

En ala nyt tämän pidemmin ohjeistamaan ketään, kyse on kuitenkin aina jokaisen henkilökohtaisista valinnoista. Jos tunnet, että et voi hyvin tai olet ihan ”pihalla” hyvinvointiin liittyvien asioiden suhteen (tai et tiedä ketä uskoa), kannattaa paneutua Kaisan kirjoihin. Häneltä on ilmestymässä ensi viikolla uusi kirja "Hyvän olon hormonidieetti" ja vaikka en ole tietenkään kirjaa vielä nähnyt, uskallan väittää, että se tulee olemaan ihan huippu. Joten jos haluat lukea vain yhden kirjan, lue tämä! Anun ajatuksia voit lukea hänen blogistaan.

En ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla kotona täyttä kasvisruokaviikkoa, mutta viime viikonloppuna Villa Mandalassa pääsin kokemaan, mitä elimistö sanoo parin päivän vegeputkesta (kahdella aterialla söimme myös kalaa). Ja kuten arvata saattaa, elimistö suorastaan huutaa ”LISÄÄ TÄLLAISTA”! Villa Mandalan ruuat olivat suunnattoman herkullisia ja samalla huipputerveellisiä. Pidin oman puhelimeni (kameraa en edes ottanut mukaan) huoneessa koko viikonlopun ajan, joten en itse ottanut kuvia, mutta tässä muutama erään kurssilaisen ottama kuva (hänen suostumuksellaan tietenkin) viikonlopun ruokatarjonnasta. Kuvat on otettu kännykällä ja minä kopioin ne Facebookista, joten laatu on hieman kärsinyt matkan varrella...


Ruuat olivat yksinkertaisia ja simppeleitä. Yleensäkin kaikki turha kikkailu kannattaisi unohtaa varsinkin arjessa ja jättää monimutkaisemmat reseptit viikonlopulle. Paitsi jos on niin kuin minä ja tykkää puuhata keittiössä arki-iltaisinkin :) Mutta kyllä minäkin yritän panostaa siihen, että arkena ruoka olisi mahdollisimman yksinkertaista ja nopeasti tehtävää. Joskus mopo karkaa käsistä ja ryhdyn johonkin turhan monimutkaiseen keskellä viikkoa. Tällöin pitää huolehtia siitä, että ruokaa odottava perhe (ja kokki myös) on syönyt välipalan, jotta nälkäkiukku ei pääse iskemään!

Mitä te siellä ruudun toisella puolen ajattelette? Mikä on tärkein hyvinvointiin liittyvä asia? Missä asiassa pitäisi itse petrata ja ryhdistäytyä? Otatteko haasteen vastaan ja lähdette muuttamaan yhtä asiaa kerralla (unohdetaan siis liian kunnianhimoiset uudenvuoden lupaukset)?

Ihanaa torstaita teille kaikille!

Emma <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!