maanantai 7. maaliskuuta 2016

AURINKOINEN LINSSIKEITTO JA JUUSTOTEELEIVÄT


Olen niin jämähtänyt valmistamaan linssikeittoa vanhan, hyväksi havaitun reseptin mukaan, että en osannut ajatellakaan kuinka hyvää keitosta voi tulla jättämällä siitä paserattu tomaatti pois. Taas kerran osoitus siitä, kuinka yksinkertainen raaka-aine - (punaiset) linssit - taipuu todella moneksi. Vaikka kevätaurinko ei ole kovin montaa kertaa vielä näyttäytynyt, tämä keitto sai kuitenkin nimensä sen mukaan!

Kerrankin kävi niin, että määrä oli sopivan pieni ja pystyn sanomaan tarkasti, että tällä reseptillä tulee neljä annosta. Yleensä mun keitoista riittää ruokaa pienelle perheelle vähintään viikoksi :)

AURINKOINEN LINSSIKEITTO 
(4 annosta)

1 pieni sipuli
2 porkkanaa
1/2 l kana- tai kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
1 appelsiinin mehu 
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
n. 1 tl kuivattua timjamia
n. 1 rkl kurkumaa 
1 laakerinlehti

Kuutioi sipuli ja porkkanat pieneksi. Kuullota ensin sipuleita hetki oliiviöljyssä, lisää sitten porkkanat ja mausteet. Pyörittele pari minuuttia niin, että mausteet kypsyvät, lisää sitten kanaliemi ja anna kiehahtaa.

Lisää linssit, hämmennä hetken aikaa, etteivät linssit jämähdä kiinni pohjaan ja laske sitten lämpötilaa niin, että keitto juuri ja juuri porisee. Tarkista tilanne n. 10 minuutin kuluttua ja lisää kiehuvaa vettä pari desiä. Tee sama uudestaan jonkun ajan kuluttua riippuen siitä, kuinka paksua/ohutta keittoa haluat. Malta odottaa ja anna keiton poreilla kypsäksi ainakin tunnin verran! Lisää lopuksi appelsiinin mehu ja kiehauta keitto tulikuumaksi.

Tarjoa tuoreiden teeleipien kanssa. Kyllä, juuri niiden köksän tunnilla opittujen teeleipien kanssa. Sen nopeampaa ja helpompaa leipäreseptiä ei ole ja täytyy kyllä sanoa, että ne ovat myös ihan älyttömän hyviä. Taikinan tekemiseen menee aikaa noin 10 min + uunissa 15 min ja lopputulos on huumaavan hyvä, tuore leipä. Näiden tekeminen viikonloppuaamuna onnistuu aamumörökölliltäkin!

Leipiä tulee aina syötyä liikaa ja seurauksena ainakin minulla on yleensä mahan turpoaminen. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa näitä täysin gluteenittomana eli käytin tavallisten jauhojen sijaan kaurajauhoja. Lopputulos oli oikein hyvä, mutta kuten olin arvannutkin, eivät teeleivät oikein meinanneet pysyä kasassa. Kaurajauhoissa ei ole sitkoa ollenkaan ja tuo psylliumin määrä ei ehkä ollut ihan riittävä. Kannattaa siis lisätä sen määrää! Kaurajauhojen tilalla voi tietenkin käyttää ihan tavallisia jauhoja ja nesteenä voi olla tavallinen maito. Täysin maidottoman version saat jättämällä juustoraasteen pois, mutta en suosittele - se antaa teeleiville ihanaa makua ja juustoraaste myös sitoo taikinaa jonkin verran.

JUUSTOTEELEIVÄT 

2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl kaurajauhoja
1 1/2 rkl psyllium-jauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
 2 rkl oliiviöljyä
kourallinen (1-2 dl) voimakasta juustoraastetta (esim. Emmental)
2 dl kaura- tai cashewjuomaa

Säädä uuni 225 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita öljy, juustoraaste ja neste joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Taputtele taikina leivinpaperille haluamasi kokoisiksi leipäsiksi. Tällä ohjeella tulee kuusi keskikokoista teeleipää. Paista uunissa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, nauti lämpimänä.



Tämä oli aivan täydellinen ateria sunnuntain uintireissun jälkeen. Keittoa jäi sopivasti seuraavan päivän lounaaksi ja vaikka teeleivät ovatkin parhaimmillaan uunituoreena, maistuvat ne seuraavana päivänäkin kun lämmität niitä 15-20 sek mikrossa.

Mahtavaa alkanutta viikkoa teille kaikille!

Emma <3


2 kommenttia:

  1. Oi miten hyvännäköistä sapuskaa! Kiitos vinkistä, menee ehdottomasti kokeiluun :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toellakin kannattaa, tämä on ihan mielettömän hyvää! Täyttävää, mutta kuitenkin kevyttä ruokaa - eli just parasta :)

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!