sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

KUN MIKÄÄN EI RIITÄ!

Hohhoijaa, kaikki pitää tehä ite! No, oma moka - hitsit, että piti mennä tämäkin kokeilemaan, nyt ei enää kelpaa kuin ihan itse alusta lähtien tehty. Hummus meinaan.

Olettekin jo ehkä huomanneet, että tykkään kaikenlaisista mössöistä ja tahnoista. Avocado on ihan parasta mössättynä ja kevyesti maustettuna, erilaiset tahnat eksyvät lautaselle tosi usein ja yksi ihan supersuosikeistani on hummus. Jos olet ostanut kaupasta valmista hummusta, sinulla ei ole mitään käsitystä siitä, mistä tässä herkussa on kyse. Ei, se pitää tehdä itse! Tähän asti olen tehnyt hummukseni valmiiksi keitetyistä ja tölkitetyistä kikherneistä, mutta nyt päätin kokeilla eroaako maku jotenkin, jos kikherneet myös keittää itse. Ja kyllä, tahna hyppäsi näin ihan uudelle levelille. Mutta huokaus, tämä siis tarkoittaa sitä, että "vanha" hummus ei enää koskaan maistu yhtä hyvältä, kun olen päässyt tämän paremman makuun. Tämä on itse kokkaamisen "ongelma"; kun mikään ei riitä!


No, ei tämä ohje kauhean paljon vaivalloisempi näin ole ja ihan varmasti se valmiista kikherneistäkin tehty versio kelpaa jatkossakin. Jos kuitenkin on aikaa, kannattaa hummus tehdä pidemmän kaavan kautta! Hummus sopii lisukkeeksi vähän kaiken kanssa ja maistuu tosi hyvänä välipalana leivän kanssa. Varsinkin itse tehdyn - huoh - leivän kanssa :) Suosittelen muuten hankkimaan/lukemaan kuvassa näkyvän kirjan Snackistan ja saman kirjailijan Vegestan on myös ihan huippu. Molemmat ovat pullollaan ihania reseptejä ja Sally Butcherin tapa tarinoida reseptien lomassa vetoaa minuun. Jos itse kirjoittaisin keittokirjan, tuo tyyli olisi varmasti se, mihin pyrkisin.

Yksi hyvä puoli tässä itse tekemisessä alusta lähtien on. Hummus on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena. Se toki säilyy kyllä jääkaapissa, mutta mitä tuoreempaa, sen parempi. Meillä nämä tahnat eivät uppoa miesväkeen. Tai no, mies kyllä syö, mutta ei kuulemma "ymmärrä" niiden pointtia - häh, mitä ihmeen ymmärtämistä hummuksessa on?? Näinollen iso satsi, joka tulee valmiista purkillisesta kikherneistä ehtii usein mennä huonoksi, en minäkään tätä ihan rajattomasti montaa päivää putkeen jaksa vedellä. Nyt kun tein itse alusta lähtien, sain tehtyä sopivan pienen määrän. Tästä ohjeesta hummusta tulee n. 2-3 dl. Sitruunan ja valkosipulin määrä on vähän makuasia, minä laitan vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta halutessasi voit tuplata niiden määrän.

HUMMUS

100 g kuivattuja kikherneitä
2 rkl tahinia
loraus hyvää oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli (tai laita ne likoamaan aamulla ennen töihin lähtöä). Huuhdo herneet ja laita kiehumaan. Kiehauta, alenna lämpöä ja kuori pinnalle nouseva vaahto. Keitä (kevyesti poreillen) tunnin ajan eli kunnes kikherneet ovat pehmeitä ja ne voi helposti muhentaa sormella. 

Nosta kattila liedeltä ja anna kikherneiden jäähtyä liemessä. Älä heitä keitinvettä pois! Voit hyvin jättää herneet yöksi liemeen lillumaan (jääkaappiin!) ja valmistaa tahnan vasta seuraavana päivänä.

Siirrä kikherneet liemestä monitoimikoneeseen ja lisää muut ainekset. Lisää myös noin 1/2 dl keitinvettä. Surauta tahnaksi. Jos vaikuttaa liian jämäkältä, lisää vähän keitinvettä tai öljyä. Tarkista mausteet (ja sitruuna & valkosipuli). Siirrä kannelliseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Ohjetta voi varioida monella eri tavalla. Voit lisätä siihen esim. paahdettuja paprikoita, punajuuria tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Vegestan-kirjassa on ohje hummuksen tekoon vihreistä herneistä ja löytyypä sieltä myös makean hummuksenkin resepti (pitää kokeilla!). Minä teen useimmiten ihan naturel-version, silloin se sopii mahdollisimman monen ruuan lisukkeena.



Kuten sanoin, hummus maistuu kaiken kanssa. Kuvassa mahdollisimman pelkistetty lounas: Karkkikanan jämät, avocadoa, hummusta ja ruisnappeja. Lautasella yhdistyy hauskalla tavalla monen eri maan makumaailmat ja silti kokonaisuus toimii.

Niin ja terveisiä Turusta! Ihan molemmill puolill jokkee käytiin. Vegekaupasta tarttui mukaan kaikenlaista kivaa, niistä lisää myöhemmin. Chocochili-blogin Elina Innanen oli itse paikalla, oli kiva jutustella hetki hänen kanssaan. Elina on juuri niin symppis, kuin olin hänen ajatellutkin olevan. Jos eksytte Turun suuntaan, niin Vegekaupassa kannattaa ehdottomasti piipahtaa!

Tänään ohjelmassa uintireissua ja jumppaa. Ja liikuntaa tässä kuulkaa tarvitaankin, eilisillä 1-vuotiaan pikkuprinsessan synttäreillä oli tarjolla Nutella-juustokakkua... :)

Aurinkoista sunnuntaita kaikille!!

Emma <3




2 kommenttia:

  1. Ah, kiitos hummusohjeesta! Rakastan hummusta, mutta en ole koskaan tehnyt sitä itse. Aion testata, nyt kun meillä se monitoimikonekin on ollut jo kuukauden pari. On muuten kätevä vehje! Lähes joka päivä tulee juotua jokin smoothie :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Jenny! Hummus on kyllä ihan parasta <3 Ja hei, jos vaan suinkin saat aikaiseksi, kokeile tehdä ainakin kerran ihan alusta lähtien. Ero on ihan valtava!

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!