perjantai 22. maaliskuuta 2019

RUTIINIT HUKASSA

Heh, kun katsoo tämän vuoden otsikoita, niin tuntuu tämä blogi olevan silkkaa kurjuuden maksimointia. Jumissa. Paljon asiaa, mutta ei mitään sanottavaa. Karsean viikon jälkeen katse eteenpäin. Ja niin edelleen... Ei täällä nyt oikeasti niin kamalaa ole, mutta jonkinlainen jumitus ja - kuten tänään tajusin - hyvän elämän rutiinien häviäminen ja elämän "kaaostuminen" on ollut vallallaan jo jonkin aikaa.


Hiffasin tämän tänään istuessani yo-valvonnassa, missä ei voi ja saa tehdä muuta, kuin olla vaan. Niin ja valvoa tietenkin, mutta jos valvoo päivän aikana neljä tuntia, siinä ehtii kuulkaa miettiä aika paljon kaikenlaista! Mietin tänään sitä, miksi elämä tuntuu tällä hetkellä jotenkin niin kaoottiselta, vaikka mikään ei ole muuttunut miksikään. En voi syyttää mitenkään poikkeuksellista kevätväsymystä (enkä talvi- tai syksysellaistakaan), mutta silti tuntuu, kuin arki juoksisi koko ajan neljä askelta mun edessä ja mä yritän läähättäen pysyä perässä. Olo on jotenkin kauhean nukkavieru ja harmaa, kiloja on tullut lisää, kotona näyttää koko ajan siltä, kuin olisin valmistautumassa myymään kaiken kirpparilla ("mä nyt levitän nää kaikki tälleen näkyville, että tiedän sitten mitä tehdä näille kaikille"...). Täysin tapojeni vastaisesti unohtelen asioita, jätän vastaamatta lapsen koulusta tulleisiin wilmaviesteihin, löydän kalenteristani omalla käsialalla kirjoitettuja juttuja, enkä mitenkään voi tajuta, etten ollut muistanut kyseistä asiaa. Ja tämä litania jatkuu ja jatkuu, voisin kertoa vaikka miten monta esimerkkiä lähiaikojen tapahtumista, jotka ehkä jollekin muulle ovat ihan normimeininkiä, mutta mulle ihan uutta, häiritsevää ja jopa kauhistuttavaa. Kun olin tänään poissulkenut Alzheimerin ja kaikki muutkin dementian muodot, tehnyt pikaisen "olenko masentunut?" -analyysin ja esittänyt itselleni muutaman muunkin melkoisen kiperän ja itsetutkiskelua vaativan kysymyksen, tulin siihen helpottavaan lopputulokseen, että kyse ei ole sen vakavammasta kuin rutiinien häviämisestä.

Olen ollut koko elämäni semmoinen huoleton huithapeli, joka on aina ajatellut kaiken selviävän (viimeistään huomenna) ja yleensä olenkin luovinut läpi kaiken mahdollisen tuolla asenteella. Samanlainen huithapeli olen edelleen, enkä tule siitä koskaan muuttumaan, mutta kun noin kuusi vuotta sitten tein aika radikaalin muutoksen meidän perheen ruokailuissa ja muissa yleiseen hyvinvointiin liittyvissä arjen asioissa, muutuin tietyissä asioissa rutiinien orjaksi. En sillä tavalla, että ne rutiinit olisivat alkaneet rajoittaa tai ahdistaa elämää, vaan päinvastoin, ne toivat oikeanlaisen rytmin elämään ja ihan älyttömän paljon fyysistä ja henkistä hyvinvointia meille kaikille. En muuttunut silloin orjalliseksi terveysintoilijaksi, en laihtunut maagisesti 20 kiloa, en saanut (silloinkaan) kiinni säännöllisestä treenaamisesta, mutta elämä oli monen vuoden ajan kuitenkin terveellisempää ja jotenkin parempaa kaikilla fyysisillä mittareilla mitattuna.


Jostain syystä olen nyt lipsunut tästä tämän talven aikana. Neljän tunnin valvontavuoro ei riittänyt siihen, että olisin ehtinyt analysoida miksi näin on tapahtunut, mutta sain mielessäni listattua monta asiaa, jotka ovat jääneen pois tai ainakin vähän retuperäistyneet viime aikoina. Viimeisen tunnin olin valvojana niin, että istuin pöydän ääressä ja salaa listasin paperille asioita, missä pitää ryhdistäytyä ja mitä pitää tehdä toisin. Vaikka "rutiinityyppi" olenkin ollut jo pitkään, en sentään koskaan ole elänyt valmiiksi kirjoitetun aikataulun mukaan, mutta nyt kirjoitin sellaisen itselleni kahdeksi viikoksi. Ihan kuulkaa tarkkaan listasin ylös milloin herään, mitä syön aamupalaksi, milloin käyn kaupassa, milloin teen ruokaa ja mitä ruokaa, mitä syön mihinkin kellonaikaan, milloin käyn treenaamassa ja milloin laitan pyykit koneeseen! Ja sitä rataa. Ihan kamalaa tavallaan, mutta tuli oikeasti semmoinen tunne, että nyt on otettava ryhtiliike näiden hyvien rutiinien suhteen. En listaa niitä nyt tähän postaukseen, koska olen päättänyt, että joskus vähän lyhyempikin riittää. Aihe varmaan kuitenkin on sen verran kiinnostava (???), että joku teistä saattaa olla kiinnostunut jatkopostauksesta tähän liittyen? En siis tarkoita niitä pyykkäämisen kellonaikoja (haha!), mutta kiinnostaisiko semmoinen kahden viikon "minuuttiaikataulu" ruuan tekemisen, syömisten ja treenaamisten suhteen? Ja korostan, että elämän ei todellakaan pidä olla mitään kellottamista, mutta joskus tällainen tekee hyvää. Varsinkin silloin, jos tuntuu, että on hukassa oman elämänsä sisällä, vaikka kaikki muuten olisikin ihan hyvin.

Kuvien muodossa kuitenkin pari tärkeää tänään oivaltamaani juttua tähän loppuun. Söin viime viikonloppuna ekaa kertaa legendaarisen Sandron brunssin ja havahduin siihen, että olen tehnyt aivan liian vähän kasvisruokaa lähikuukausina. Brunssista jäi niin hyvä olo koko loppupäiväksi (ihanalla seuralla oli toki myös paljon vaikutusta tähän 💓), että en voi kuin ihmetellä, miksi meillä on eletty taas jauhelihalla ja kanalla niin pitkään. Toinen asia, minkä päätin tänään, on se, että kun herkuttelen, teen sen niin, että ostan vain jotain ihan oikeasti tosi hyvää. En enää nappaa perjantaina kassajonosta mukaan tarjousta "10 Tuplaa viidellä eurolla", vaan satsaan siihen, että herkkuja on vähän, mutta ne oikeasti saavat mulle hyvän mielen.

Sandron brunssista ei jäänyt harmittamaan kuin se, että en jaksanut syödä enempää (tässä kuvassa ei toki ole kaikki) ja se, että en ottanut enempää ja parempia kuvia. Ensi kerralla sitten!




Nyt alan tekemään meidän perinteistä perjantai-illan mättöä, joka tällä viikolla on pizzaa. Meillä kaikilla on ollut tosi kiire tällä viikolla ja kaikilla monta mälsää päivää myös, joten tänään keskitytään toisiimme. 
Pizzaa, saunaa, leffaa, vähän herkkuja ja rakkaiden kanssa yhdessä olemista 💓

9 kommenttia:

  1. Kirjoitat kyllä niin käsittämättömän hyvin, että ihan sama, vaikka tarinoisit paskahuussin tyhjennyksestä, niin teksti on aina niin sujuvaa ja elävää ja kivaa luettavaa, joka tuntuu loppuvan kesken. Niin nytkin.

    Ja siis joo. Ymmärrän hyvin ton rutiinien katoamisen aikaansaamaan saamattomuuden, johon jää lopulta kiinni. Mulle on itselle käynyt niitten salitreenien kanssa nyt niin, että kun en kolmeen viikkoon ollut ennen tätä päivää sen tyhmän flunssan ja jälkiolotilan takia käymään salilla, hyväksi havaittu ma-ke-pe-rytmi ehti kadota ja mietin jo, että viittiiköhän sitä enää mennäkään, kun kevätkin tulee ja kaikki. Että jos vaikka vaan kuunteleen linnunlaulua ja sillai... Eikä tarvi niin välittää siitä syömisestäkään, kun en sitä eneergiaa niin paljon kulutakaan, vaan vähemmälläkin pärjää. Paitsi että mun nykyisestä ruuanlaitosta tai ruokakaupassa käynnistä ei enää voi vähentää tai menee miinuksen puolelle :).

    Orjallinen lista on hyvä tilapäin persiillepotkija. Ja siitäkin kiitollinen, että aina kun on listalta yhden asian tehnyt, voi vetää ruksit päälle tai palkita itsensä tähtitarralla :) ja tuntea taas olevansa oman elämänsä ohjaksissa tai vähintäänkin kuningatar.

    Ja joo. Mua ainakin kiinnostaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi morjens noita kirjoitusvirheitä. Ärsyttää, kun en ikinä malta lukea omaa kommenttiani ennenkuin julkaisen. Mutta tiedän, että sulla on timanttinen ikälukutaito, joten en lähde korjaamaan..

      Ja käytän nyt tän jatkotilaisuuden hyväksi siinä, että onpahan nykyihmiselle melkoinen haaste olla 4 tuntia ilman mitään virikkeitä. Ihan vaan itsekseen omien ajatustensa kanssa. Ja hereillä :)

      Poista
    2. No siis ihan ensinnäkin, en kyllä ikinä huomaa sun kirjoitusvirheitä johtuen omasta lukihäiriöstäni :D

      Ja sit toisekseen, ehkä yksi parhaimmista kehuista, mitä olen IKINÄ SAANUT on toi paskahuussi-kehu <3 Ihan paras! Niinkuin tiedät, mä tykkään kirjoittamisesta ihan älyttömästi ja nimenomaan siitä, että saa ja voi kirjoittaa ihan mistä vaan - ja sitten kun saa palautetta, että just se itse rakastama höpöttäminen aiheesta kuin aiheesta on oikeasti kivaa luettavaa, tuo mulle kyllä ihan superleveän hymyn huulille :)

      Juu, on kuule noi yo-valvonnat ihan järkyttäviä! Siinä ehtii ajatella paljon, mutta kuka nyt kolmen tunnin jälkeen enää muistaa, mitä on aikaisemmin ajatellut...? :D Vessavalvonnat on mulle kuitenkin ihan pahimmat (moni tykkää niistä), mieluummin istun itse paikallani ja koomailen omiani, kuin seison käytävässä odottamassa, että joku tekee tarpeensa :D

      Hyvä jos kiinnostaa mun raportti - haha, toivottavasti saan aikaiseksi kirjoittaa sen sitten jossain vaiheessa. On ollut vähän haastavaa nyt nämä juttujen tuottaminen, kuten olet varmaan huomannut, mutta josko tää tästä.

      Ihanaa viikonloppua ihanainen <3

      Poista
  2. Tuttuja ajatuksia, joskus onkin ihan hyvä pysähtyä miettimään omaa elää ja valintoja.
    Mullakin on parhaillaan pitkä projekti nimeltään elämäntapamuutos meneillään ja on pitänyt tehdä paljon valintoja. Kun ne kilot eivät ole itsestään tulleet, ne eivät myöskään niin vain katoa.

    Ennakointi on monessa asiassa hyvä ja tuollainen listaus paikallaan :)
    Voi että mä haluan kyllä testata tuon Sandron brunssin, niin herkulliselta näyttää!
    Niin ja tuo kellottaminen kuulostaa kivalle, tykkään kyllä lukea sellaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, toi elämäntapamuutos on kyllä semmoinen savotta tehdä, kun sen on ensin "pohjustanut väärin" useamman kymmenen vuoden ajan... Pienillä valinnoilla kuitenkin on se suurin merkitys, itse ainakin yritän muistaa sen, enkä tehdä kertarysäyksellä liian isoja juttuja. Tosin nyt on mulla ainakin semmoinen tilanne päällä, että on pakko tehdä kunnollinen päivitys tilanteeseen. Katsotaan, riittäisikö tuo kaksi viikkoa palauttamaan ne kaikki hyvät tavat, mitkä jo kertaalleen olin oppinut...

      Hei, kannattaa ehdottomasti mennä testaamaan Sandron brunssi. Suosittelen kuitenkin menemään lähempänä lounasaikaa ja tosi nälkäisenä - ihan vaan sen takia, että jaksaa syödä enemmän kuin mitä mä jaksoin (oltiin vähän liian aikaisin liikkeellä). Jäi vähän harmittamaan, kun olisin halunnut syödä kaikkea, mutta en vaan pysty ahtamaan itseäni ihan ähkyksi. Varsinkin kun tiedossa oli vielä pitkä päivä brunssin jälkeen, eikä mahdollisuutta pötkähtää sulattelemaan.

      Kivaa viikonlopun jatkoa sulle Maikku ja ihana kun kävit! Mun pitää nyt itsekin ryhdistäytyä ja tulla sun puolelle kommentoimaan, olen vaan niin armottoman saamaton (siinäkin hommassa).

      Poista
  3. Mun kommentti ei näköjään koskaan ilmestynyt...


    Ehdottomasti jatkopostauksen paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä tästä jonkunlainen jatkopostaus tulee. Ketään ei kyllä varmaan kiinnosta, mihin aikaan päivästä/viikosta pesen pyykkejä, joten keskittyy varmaan siihen ruokapuoleen :)

      Mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  4. Mä jäin miettimään, että tulisin varmaan itse hulluksi 4 tunnissa ilman virikkeitä - tai todennäköisesti nukahtaisin. Huomaan, että nykyaikana mun keskittymiskyky asioihin on ihan hunningolla. Pitäisi varmaan antaa itselleen ruutikieltoa vähäksi aikaa ja keskittyä pelkkiin kirjoihin ja hengittelyyn välillä...

    Arjen rutiinit on kyllä helposti haavoittuvia. Välillä ne sujuvat, mutta sitten tapahtuu "jotain" ja homma nyykähtää. Ja välillä se on oikeasti vähän minuuttipeliäkin, joka ei anna armoa. Jos spagettivesi ei kiehu tarpeeksi nopsaan, niin sitten ollaan myöhässä vähän sieltä sun täältä :D Onneksi on niitä väljiäkin päiviä sentään, jolloin sitä huomaa sitten makaavansa sohvalla vielä puoli kuudelta, vaikka ruuan olisi pitänyt olla valmis jo aikapäivää sitten...

    Kivaa ja armollista uutta viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä on kuule välillä noissa valvonnoissa tullut semmoinen fiilis, että tulen ihan kohta hulluksi... aika kuluu kymmenen kertaa hitaammin silloin, kun pitää vaan istua paikallaan!

      Toi "jotain" on kyllä niin ihmeellinen luonnonilmiö! Miten se aina palaa sotkemaan hyvää arkea ja vielä just silloin, kuin sitä vähiten osaisi odottaa??? Murrr - nyt koitan taas kerran nitistää sen. Toisaalta tää mun "minuuttiaikataululista" ahdistaa jo nyt, joten vähän muutin lähestymistapaa ja taktiikkaa, mutta siitä tarkemmin sitten jatkopostauksessa :)

      Ihanaa alkanutta viikkoa sinne myös <3

      Poista

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!