keskiviikko 18. lokakuuta 2017

TALLINNAN TULIAISIA


Olen aina ollut tosi huono shoppailemaan. Kiertämään kaupoissa yksi toisensa perään vaatteita hypistellen ja haahuilemaan epämääräisesti vaaterekiltä toiselle. Erityisen vaikeaa se on aina ollut jonkun muun seurassa. Silloin harvoin, kun lähden kaupoille kiertelemään, haluan tehdä sen omaan tahtiini (yleensä pikavauhtia) ja kulkea juuri siellä, missä haluan. Poikkeuksiakin toki on, esimerkiksi viime keväänä kävin Köpiksessä rakkaan ystäväni kanssa ja saimme yhdessä tehtyä ihan täydellisen shoppailukierroksen, jonka aikana kumpaakaan ei alkanut ahdistaa. Köpis on muuten ihan mahtava viikonloppulomakohde. Jos et ole vielä käynyt, niin suosittelen!

”Pahinta” shoppailu on omien miesteni kanssa. Kumpaakaan vaatteiden hypistely ei kiinnosta lainkaan, mutta he kyllä suostuvat kulkemaan mukanani, jos niin tahdon. On kuitenkin ihan kammottavaa yrittää keskittyä vaatteisiin, kun kaksi miestä seisoo kaupan nurkassa alistuneen oloisina kelloa jatkuvasti vilkuillen. Ei, ei tule yhtään mitään! Jätänkin reissuillamme vaatekaupat suosiolla väliin tai sitten lähden itsekseni tekemään pikaisen täsmäiskun kauppakeskukseen samalla kun miehet menevät jätskille tai jäävät vaikka hotellille uimaan (uima-allas onkin meillä aina tärkein kriteeri hotellia valitessa).

Ruokakaupat ovat kuitenkin ihan toinen juttu, niissä jaksan kierrellä loputtomasti. Sinne saan miehetkin raahattua helposti, koska myös he tykkäävät kierrellä ruokahyllyjen väliä ja löytävät aina jotain hauskaa ostettavaa kuten minäkin. Yritän aina vähän hillitä itseäni paikallisissa marketeissa, koska isojen ruokakassien kotiin raahaaminen on täyttä tuskaa, eikä esim. lentokoneessa matkalaukkujen ylipainosta maksamisessa ole mitään järkeä, ellei kyseessä ole joku todellinen erikoisuus. Jos olemme omalla autolla liikkeellä, kuten muutama vuosi sitten Tanskassa, saatan roudata kotiin jopa erilaisia arkisia pesuaineita 😊 Matkan muistaa pitkään, kun joka päivä käyttää jotain reissusta tuotua juttua.

Tästä syytä maustehyllyt ovat yleensä se, joille suuntaan ihan ensin. Tällä kertaa Tallinnassa Kaubamajan ruokaosastolla jätin mausteet ostamatta, koska suurin osa oli samaa merkkiä kuin täällä kotonakin. Muutenkin pysyin suht rauhallisena, koska tiesin joutuvani kantamaan kaikki ostokset kotiin ja laivalta oli jo tarttunut matkaan voidepurkkeja ja karkkia (miksi sitä pitää aina hamstrata laivalla?) ja kotimatkalla tiesin suuntaavani vielä laivan viiniosastolle. Pari kivaa juttua kuitenkin löysin. Hauskat smuuti-jauhepussit olivat suloisen näköisiä, eikä niissä ole mitään lisättyjä keinotekoisia aineksia. Näitä olisi tehnyt mieli ostaa enemmänkin ja itse asiassa vähän harmittaa, etten ostanut, koska valmis tuote on tosi hyvän makuinen. Eikä valmistaminen voisi olla tämän helpompaa: pari lusikallista smuuti-jauhetta ja vettä blenderiin, hurautus ja välipala on valmis. Ilmakuivatut mango-kuutiot maistuvat tosi hyvältä luonnonjugurtin kanssa, myös näitä olisi kannattanut ostaa enemmän. 


Yrttimaustettujen näkkärien ajattelin maistuvan hyvin sosekeiton kanssa. Tykkään tosi paljon erilaisista maustetuista näkkäreistä, joita onneksi saa meidänkin kaupoistamme jo aika hyvin. Hinta vaan usein hirvittää ja olenkin ajatellut, että pitäisi testata (tai kehitellä itse) joku perusresepti, jolla niitä saisi tehtyä itse. Tuntuu niin älyttömältä maksaa monta euroa kuivatusta leivästä!

Eniten odotan tuon valmiin linssiseoksen testaamista. Pussissa on punaisia linssejä ja erilaisia mausteita ja valmistusohje on superyksinkertainen: lisää vettä ja hauduta 25 minuuttia. Tuli heti mieleen, että tuossa on tosi kiva (pikku)joululahjaidea esim. työkavereille. Nättiin lasipurkkiin linssejä ja sopiva mausteseos, valmistusohje etikettiin ja koko komeuden ympärille jouluinen rusetti. Suunnittelen joka vuosi ruokalahjaa lähimmille kollegoilleni, mutta se on jäänyt myös joka vuosi toteuttamatta. Saas nähdä, jos tämän saisi aikaiseksi tänä vuonna. Pitää vaan ensin testailla sopivia mausteita ja niiden määriä.


Samalla kun kirjoitin tätä, muistin aikaisemmin syksyllä Lidlistä ostamani maustesatsin. Lidlissä käyminen on välillä vähän kuin ulkomailla kävisi 😂 Etenkin silloin, kun siellä on joku tiettyyn maahan liittyvä kampanja meneillään. Syksyllä jossain vaiheessa teemana oli Lähi-Itä ja ostin erilaisia mausteita pussitolkulla. Juuri silloin kotona ei ollut yhtään tyhjää lasipurkkia, johon ne olisi voinut tyhjentää, joten jäivät lojumaan tuonne ruokakomeron puolelle. Nyt täytyykin ottaa mausteet käyttöön, varsinkin tuo couscous-seos. Ostin vastaavaa viime kesänä Ruotsista Icasta ja sillä oli tosi kätevä maustaa couscous-ryynit, joita käytän hirveän usein lisuke- tai ihan pääruokasalaatin tekemiseen.


Harrastatteko te ulkomailla ruokaostosten tekoa? Onko joskus tullut huteja? Mä muistan yhden Italian matkan vuosia sitten, jolta raahasin useita kiloja risottoriisiä ja muka erikoispastoja vain huomatakseni kotona, että samoja tuotteita löytyi Stokkan ruokaosastolta! Samalla reissulla osti ihan sikakalliin pussin kuivattuja herkkutatteja, jotka sitten pientä printtiä lukiessa osoittautuivat Suomessa poimituiksi ja kuivatuiksi… sen jälkeen olen tutkinut pakettien tuoteselosteet tarkasti!


Ihanaa päivää sulle 💗

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!