perjantai 13. lokakuuta 2017

VALKOPAPU-KVINOAPIHVIT

Vietin viime viikonloppuna laatuaikaa rakkaan ystäväni kanssa. Meillä on todella pitkä yhteinen historia, mutta nykyjään tulee nähtyä harmillisen harvoin. Olemmekin luoneet perinteen, että istumme yhdessä iltaa edes kerran vuodessa (ai kauhia!!). Siinä missä nuorempana olisimme suunnanneet kaupungille juhlimaan (ja voi että, kyllä me suunnattiinkin 😂), niin nykyjään ohjelmassa on pieruverkkarit jalassa vietetty koti-ilta ilman meikkiä, johon kuuluu runsaasti höpöttämistä, viiniä ja ruokaa.

Tälläkin kertaa illan menu oli kasvisruokaan painottunut. Ollaan aina kokeiltu kaikkea uutta ja kivaa, kuten myös nyt. Suunnitelma oli helppo ja simppeli, mutta just tosta runsaasta höpöttämisestä johtuen (viinilläkin saattoi olla jotain osuutta asiaan??), saimme kulumaan viisi tuntia tämän yksinkertaisen illallisen valmistamiseen. Mutta just se onkin illan yksi funktio; hissukseen kokkailu ja yhdessä keittiössä puuhailu. Teimme valkopapu-kvinoapihvejä, kukkakaaliwingsejä, kahta eri hummusta ja sinihomejuusto-kermaviilikastiketta. Lisäksi tarjolla oli salaattia ja tuoretta leipää.

Punajuurihummuksen tekemisestä jäi yli keitettyjä punajuuria. Ovat niin älyttömän hyviä ihan sellaisenaan!




Noi kuuluisat kukkakaaliwingsit olivat kyllä kieltämättä hyviä, mutta eivät mielestäni ehkä ihan kaiken hypetyksen arvoisia. Teen niitä kyllä varmasti joskus uudestaan, mutta tähän postaukseen ne eivät pääse mukaan. Resepti niihin löytyy täältä. Jos sulla on Hesarin digilehden tunnukset, pääset reseptiin suoraan tuosta linkistä. Eikös noita sähköisiä juttuja saa lukea muutaman päivässä, vaikka ei tunnuksia olisikaan? Jos et pääse Hesarin sivuille, vastaava ohje löytyy myös esim. Soppa365-sivustolta.

Kuva täältä
Illan ehdoton suosikki oli onnistuneet kasvispihvit, jotka tällä kertaa sisälsivät mm. kvinoaa, valkopapuja, parmesaania ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Kasvispihvithän joko hajoavat paistettaessa tai eivät maistu millekään. Nämä valmistettiin uunissa, mutta massa oli kyllä sen laatuista, että uskon sen kestävän myös pannulla paistamisen. Ja se maku, näissä todellakin oli sitä! Seuraan todella harvoin reseptejä ihan pilkuntarkasti, mutta tällä kertaa tein niin. Jahtaan edelleen sitä täydellistä kasvispihvireseptiä ja siitä johtuen en uusien ohjeiden kanssa sooloile. Sitten kun se oikea löytyy, niin myös mausteiden sun muiden kanssa voi ruveta kikkailemaan. Tämä ohje pääsee kyllä suosikkien joukkoon.


Valkopapu-kvinoapihvit (8 kpl)

1 dl (kotimaista) kvinoaa
vettä keittämiseen
1 sipuli 
4 valkosipulinkynttä 
8 aurinkokuivattua tomaattia
oliiviöljyä 
1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä pieniä valkopapuja 
1 dl parmesaania raasteena (raasta itse, älä käytä sitä purkitettua murua!)
1 kananmuna
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
suolaa, mustapippuria 
½ tl (tai maun mukaan) chilihiutaleita

Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä. Jätä valumaan. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää huuhdeltu ja valutettu kvinoa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 15–20 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja neste on imeytynyt siihen. Siirrä kulhoon ja anna jäähtyä.
  
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista liika öljy ja hienonna tomaatit. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulisilppua 5–7 minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, kääntele vielä muutaman minuutin ajan. Lisää valkopavut ja hauduta, kunnes pavut pehmenevät. Muhenna pavut kauhalla tai lastalla hauduttamisen aikana. Seos saa olla melko kuivaa.

Siirrä papu-sipuli-tomaattiseos kvinoan joukkoon ja anna jäähtyä hetki. Sekoita hieman jäähtyneeseen seokseen parmesaaniraaste, kananmuna ja hienonnetut tuoreet basilikanlehdet. Sekoita joukkoon myös mausteet: suola, chilihiutaleet ja mustapippuri.

Nostele massasta lusikalla kahdeksan kekoa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Painele keot lusikalla pyöreiksi paksuhkoiksi pihveiksi. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja saaneet hiukan väriä. Voit halutessasi sivellä pihvit öljyllä ja paahtaa niiden pinnat grillissä, jotta ne saavat hyvän grillatun maun.



Me paistoimme pihvejä vielä pannulla uunissa kypsentämisen jälkeen. Ei ihan paras taktiikka, koska ne kuivuivat siinä jonkun verran. Toisaalta kiva rapea paistopinta tuntui tärkeältä. Ensi kerralla aion kyllä rohkeasti paistaa nämä suoraan pannulla ja sitten ehkä jatkokypsentää vielä hetken uunissa, jos tarve vaatii.

Tarjoa mieluisten lisukkeiden kanssa. Tuli heti mieleen, että näiden kanssa toimisi hirveän hyvin "kasvislisuke kaikelle" (ohjeen löydät täältä).


Alkuperäisessä ohjeessa pihvit sujautetaan burgeriin sisään, taidan kokeilla niitä syyslomalla. Ohjeessa oli mukana kivoja lisukkeita noiden pihvien lisäksi. Löydät koko burgeriohjeen täältä.

Hipheijaa, mulla alkoi loma tänään!!! Tulee kyllä tämä loma niin tarpeeseen, että en toista muista. Pikaisen Tallinnan visiitin lisäksi tarkoitus on oleskella kotona, ulkoilla valoisaan aikaan (satoi tai paistoi), tehdä pihahommia, ottaa talvivaatteet esille ja pakata kesävaatteet pois ja myös ihan vaan makoilla, lukea ja nukkua päikkäreitä. Ja sitten vielä lukea vähän lisää 😍

Onko sulla syyslomaa? Toivottavasti, mutta jos ei, niin hyvää viikonloppua ainakin 💗

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit :) Kiitos kun jätät kommenttisi!